terhesség - felmondás?

intentio # 2016.08.04. 06:34

T. Davyjones12!

Válasz a tb-t érintő kérdéseire:

Akinek megszűnik a munkaviszonya az az azt követő naptól táppénzre nem jogosult!
(Az un. passzív táppénz intézménye megszűnt.)

Semmiből. Főszabály szerint mind a csed, mind a gyed feltétele, hogy az igénylő a szülés napján Tbj. 5. § szerinti biztosított legyen. Az ellátás alapja minden esetben az ezen jogviszonyában elért kereset. (Egy kivétel van, csed-re jogogosult lehet az is, akinek megszűnt a jogviszonya, feltéve, hogy a megszűnést követő 42 napon belül megszül.

Ekkor a 217/1997 (XII.1)Korm. R. 31. § (11)alapján, a megszűnt jogviszony munkaszerződésében szereplő jövedelem alapján kell az ellátást megállapítani.

További kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintát itt talál:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

( Mintákat itt talál: http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22 )

Fenti tájékoztató szabadon megosztható, várandós kismamák, ill. egyéb érintettek számára továbbítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.04. 07:01

Logikátlan, amit írsz, DavyJones12. Azért akar beleegyezni a munkaviszony megszüntetésébe most, hogy nehogy felmondjanak neki kb. 3 év múlva? Holott, ha most megszűnik a munkaviszonya, se táppénz, se csed, se gyed.

tanácseszter # 2018.03.27. 05:07

Sziasztok!
Segítenétek, mert egyáltalán nem vagyok tisztában igazából semmivel.
Kb 4 hónapja dolgozom egy munkaerő közvetítő cég által, itt határozatlan idejű.szerződéssel,
Viszont nemrég derült ki, hogy mára 8 hetes terhes vagyok és sajnos nem.dolgozhatom.
Most jelenleg még táppénzen vagyok, de mire számíthatok? Meddig lehetek betegállományban, ha már nem.lehezek, mire vagyok jogosult, ha jogosult leszek e egyáltalán?
Az előző munkahelyem az, közmunka volt, s a két munkahely váltás között kiesett egy nap.
Válaszotokat, előre is köszönöm!

OlimpiaM # 2018.03.27. 12:12

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a szülési szabadság idejére járó Cafetériára irányúl.

Jelenlegi helyzetem a következő, a HR osztály tájékoztatott arról, hogy 30 napon túli tappénz esetén "R" állományba kerül a munkavállaló, és Cafetéri nem fog neki járni.

Arra azonban nem kaptam választ, hogy csak a 30+ nap táppénz idejére nem jár neki a Cafetéri, illetve ha Szülési szabadság váltja fel a táppénzt, akkor továbbra is "R" állományba sorolható-e, vagyis nem jár a Cafetéria, vagy mivel már nem táppénz, hanem szülési szabagsádról van szó, akkor esetleg arra az időszakra jár-e a Cafetéria?

Azt tudom, hogy szülési szabadság idejére "Az egyenlő bánásmód elve" érvényesül, vagyis járhat a Cafetéria, amennyiben erről a Cafetéri szabályzat esetleg másképp nem rendelkezik, ez alul kivétel a munkába járási költségtérítés,tehát az nem járna.

Kértem, hadd olvassam el a Cafetéri szabályzatot, mivel sok kérdésemre nem kaptam választ, DE Cafetéri szabályzatot nem kaptam meg, illetve nem olvashattam még el. Soha nem láttam, vagy olvashattam ezt a szabályzatot, értesítő emailt kaptunk arról, hogy 2018-ra módosult.

Kérdésem, tehát az lenne, hogy ha a tappénzt szülési szabadság váltja fel, továbbra is úgy kell tekinteni a munkavállalóra, mint "R" állományban lévőre. Hozzátenném, nem tudták azt sem megmondani nekem a HR osztályon, hogy mit jelent az, hogy "R" állomány, csak annyit, hogy akkor nem jár Cafetéria.

Válaszüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.27. 17:52

Nem tudjuk. Ezt ugyanis nem jogszabály szabályozza, hanem belső szabályzat. Azt meg nem ismerjük.

intentio # 2018.03.28. 09:19

OlimpiaM 2018.03.27. 14 Kértem, hadd olvassam el a Cafetéri szabályzatot, mivel sok kérdésemre nem kaptam választ, DE Cafetéri szabályzatot nem kaptam meg, illetve nem olvashattam még el. Soha nem láttam, vagy olvashattam ezt a szabályzatot, értesítő emailt kaptunk arról, hogy 2018-ra módosult.

Kérdésem, tehát az lenne, hogy ha a tappénzt szülési szabadság váltja fel, továbbra is úgy kell tekinteni a munkavállalóra, mint "R" állományban lévőre. Hozzátenném, nem tudták azt sem megmondani nekem a HR osztályon, hogy mit jelent az, hogy "R" állomány, csak annyit, hogy akkor nem jár Cafetéria.

Válaszüket előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Mégiscsak érdemes lenne elkérnie és elolvasnia azt a szabályzatot.

Mt. 6. §(2)4 A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

Ebből következően, ha Ön kéri betekintésre át kell adni (az átadás jogszerűen nem tagadható meg) minden, az Önt érintő szabályzatot legyen az akár a munkavégzésével, akár a szociális juttatásokkal kapcsolatos.

Mt.=2012. évi I. törvény

Trilla1982 # 2018.04.14. 19:41

Tisztelt Szakértő,
Ha munkakör megszűnése miatt át akarnak helyezni egy alacsonyabb szintű munkakörbe, de én ezt nem fogadom el, mit tehetnek?
Normál esetben tudom, hogy felmondás, de mi van, ha terhes vagyok? Akkor van egy megszűnt munkakör, illetve van egy nem elfogadott munkakör.... de a felmondás kizárva, ugye? Akkor mit tudnak tenni velem?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.14. 19:48

Nem jó a kérdés.

ObudaFan # 2018.04.15. 13:54

Vagy adnak valamilyen munkát, vagy fizetik az állásidőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.15. 16:37

"Valamilyet" csak időkorláttal adhatnak.