Munkanélküli segély

crips # 2010.03.04. 09:05

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy elvégezzem főiskolai tanulmányaimat. Ehhez az egyik fontos lépcsőfok szakdolgozatom megírása, melynek témája a munkanélküliség hatásai. Kérlek Titeket ha voltatok már munkanélküliek vagy még azok vagytok, akkor az alábbi kérdőívet töltsétek ki nekem, mellyel hozzájárultok ahhoz, hogy közelebb kerüljek a diplomámhoz!
Kérlek Titeket, hogy továbbítsátok ismerőseiteknek is!

Segítségetek előre is köszönöm!

A link: http://www.kerdoivem.hu/…v/302975991/

raychemtibi # 2010.02.22. 17:02

Tisztelt Forumozok!

11 éve van folyamatos munka viszonyom.Jelenlegi munkahelyemen fel akkarok mondani.Jár e nekem munkanélküli segély ha én mondok fel.

kovagyor # 2010.02.20. 21:03

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Úgy néz ki, hogy egy határozatlan idejű munkaszerződést kötnének velem (3 hónap próbaidővel). Örülök is neki, mert nem "akarom" elhinni, de félek is, mert most kezdtem meg a munkanélküli járadékot és az a biztos! Mégegyszer köszönet: Kovagyor

nandy # 2010.02.20. 07:55

Az a jó, ha szünetelteni tudjátok, de azt legfeljebb 90 napig lehet. Ha ennél hosszabb időtartamra találtok munkát, akkor megszüntetik az ellátás folyósítását, és valóban, a későbbi igénylésnél előlről kezdik a számítást.

inci54 # 2010.02.19. 22:05

Kedves Kovagyor!
Veci amit beklikkelt ott a lényeg.
Csak én azért írogatom, hogy figyeljenek 50-en felüliek, elveszíthetik a segélyre való jogosultságot, mert én is, és látom több fórumozó is ebbe a csapdába esett, ezt le is írom Neked.
Esetemben: 270 nap munkanélküli járadékra voltam jogosult, megszakítottam , mivel szezonális munkát találtam,- 210 nap után,- ezt be is jelentettem a munkaügyi központba, majd mikor lejárt a munkaszerződésem, visszamentem, hogy folytassam, ekkor mivel újból számolják és négy évet vesznek figyelembe, számoltak 53 napot , plusz a 60 nap, ami előzőből maradt, így lett 113 napom. Eddig rendben is volt. Itt van a buktató, mivel csak 113 napom van és mint olvasod, az kapja meg aki „legalább 180 nap álláskeresési járadékra jogosult” így nem kaptam meg a segélyt. És az előző 210 napot már nem veszik figyelembe. De a lényeg, bementem a munkaügyi központba, hogy kérjek felvilágosítást erről, nem adtak, most utólag kiderült, hogy szabad nekik bennünket tájékoztatni mondta az előadó. Szóval számolj, mielőtt elmész dolgozni, mert én sokkal többet veszítettem, hogy dolgoztam, nem kerestem annyit, mint ha 6 hónap segélyen vagyok. (persze ez az én esetem).
És még akkor is elveszíted ha 90 napnál többet dolgozol. (Ezt most olvastam, amit Veci beklikkelt).

Veci # 2010.02.19. 06:24

Kedves Kovagyor!

1.) Tudtommal nem az életkor miatt, esik el a folyósítás lehetőségétől.
Az alábbiakat tanulmányozd, nagyon mélyen nem vagyok ebben a témában, csak idézem az ide vonatkozó linkeket:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

ITT egyszerűbb megtalálni:
Álláskeresési segély
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Az álláskeresési segélynek három típusa van.

• Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania.
  • Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap jogosító idővel rendelkezik.
  • Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

2.) Tudtommal a "fel nem használt" álláskeresési járadék folyósítása folytatható, tanulmányozd az alábbiakat:
Álláskeresési járadék
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Remélhetőleg munkajogban, munkanélküliek ellátására vonatkozó ismeretekben járatos fórumozó is válaszol neked.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

kovagyor # 2010.02.18. 22:37

Szeretnék 2 dolgot megkérdezni,

1. igaz-e, ha a munkanélküli járadékot megszakítom, mert kapok határozott időre munkát, utána elveszítem a jogot a 6 hónap időtartamra szóló munkanélküli segélyre, mint 50 éven felüli. (közel 38 év munkaviszonyom van) Hol található erre jogszabály?

2)Ha megszakítom a munkanélküli járadékot, határozott idejű munkavállalás miatt utána visszamehetek-e a munkanélküli járadékra a fennmaradó még ki nem használt időre. Tehát pl.kapok munkanélküli járadékot 3 hónapig, aztán megszakítom egy határozott idejű munka miatt, annak lejárta után a fennmaradó 6 hónapnyi munkanélküli járadékomat folytathatom-e.Köszönet a válaszért.