Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Táppénz

nyilas52 #   2013.04.15. 21:35

Nagyon köszönöm a gyors és pozitív választ. Korábban már olvastam valahol, hogy ez így működik. Aztán tegnap elolvastam a törvényt. Ott az van 1 évig lehetek táppénzen, s valamiért nekem az jött le, hogy majd csak újabb 1 év múlva mehetek ismét táppénzre. A gond csak az, hogy se a munkahelyem, se a háziorvosom nem adott konkrét választ a kérdésemre. Tudnál valami hivatkozást (pl.: végrehajtási rendelet ...) megadni, vagy forduljak az OEP-hez. Utóbbi nekem azért ciki, mert érzésem szerint ők az ellenérdekelt fél.

anne01 #   2013.04.15. 17:12

nyilas52

Csak annyi napra amennyit előtte szabadságon töltöttél.

nyilas52 #   2013.04.14. 21:27

Folyamatos munkaviszony mellett 2012 januárjától 1 évig megszakítás nélkül táppénzen voltam. Jelenleg 2013 januárjától (a táppénzidő letelte után) szabadságomat töltöm. Egészségügyi problémám továbbra is fenn áll. Jogosult vagyok-e újabb táppénzre, ha igen akkor mennyire?

Marcianyu # e-mail 2013.04.12. 18:18

Köszönöm a válaszokat. És amennyiben táppénzen vagyok, akkor a felmondás pillanatában megszűnik a táppénzjogosultságom is? Mert olvastam olyat is, hogy értesíthetnek a felmondásról, de csak a táppénz lejáratát követő nap szűnik meg a munkaviszonyom.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) #   2013.04.12. 18:11

Próbaidő alatt fel lehet mondani terheseknek is. Ez régen is így volt.

kovacsne12 # e-mail 2013.04.12. 15:28

Köszönöm. Hétfőn tudom leghamarabb leadni a papírjaimat, mindenképp aláíratom vele a másolatot és aztán reménykedek, hogy mindent időben és jogszerűen intéz. Bevallom, cseppet sem érzem magam biztonságban, főleg mert kollégámnak már panaszkodott a hátam mögött, hogy jól megszívattam, mert mekkora plusz munka meg pénz ez neki, hogy rohangálhat a papírjaimmal ide-oda. Kedves.... Szerintetek mikor van az a pont, amikor a Munkajogi felügyelőségre kell menni? (fizetést sem kaptam meg rendesen, szabit se fizette ki) szóval érik a dolog. Csak, ha ő becsődöl, én is bukom a táppénzt, gyed-et stb, igaz?

wers #   2013.04.12. 12:32

bosc, igazad van Egyjogász, úgy tudtam, csak pl. a határozott idjű munkaszerződésnél nem illeti meg védelem.

wers #   2013.04.12. 12:26

Szerintem a védettség erősebb, mint a próbaidő. Max akkor, ha már akkor is terhes volt, mikor szerződést kötött.

Egyjogász #   2013.04.12. 12:18

Miért szabályellenes? Próbaidő alatt indokolási kötelezettség nélkül azonnali hatállyal fel lehet mondani. A felmondási védettség csak a (korábban rendes) felmondással történő felmondásra vonatkozik, az azonnali hatályúra nem.

wers #   2013.04.12. 12:04

Szerintem, ha előbb jelentetted be, hogy terhes vagy, és utána mondtak fel, az szabályellenes. A közlési kötelezettség most került be a törvénybe, eddig maga a terhesség ténye is védte a kismamákat.
Hallottam olyan bírói döntést, hogy megítélte a védelmet az anyának, mikor a felmondás idején még maga sem tudta, hogy terhes.

Marcianyu # e-mail 2013.04.12. 11:16

Sziasztok!
Problémám a következő. Próba idő alatt derült ki, hogy terhes vagyok és elmentem táppénzre. Bejelentettem írásban, szóban, e-mailben, hogy terhes vagyok. 5 napra rá írásban, postai úton megküldték a felmondásomat. Tudom, hogy jelen törvények szerint sajnos a munkáltató ezt megteheti, de tényleg nincs semmi apró kis törvény, ami engem is véd? Olyat is olvastam, hogy a felmondás akkor lép hatályba, amikor lejár a táppénzem, illetve amikor átveszem a levelet. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok, szülésig táppénzen tudok maradni. Vagy ez sem véd? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv, Bea

exemplifikatív # e-mail 2013.04.12. 08:02

kovacsne12

Igen, így jó.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha az igény teljes mértékben teljesíthető az EBSZSZ 18 napon belül köteles az igényt elbírálni.

A Ket. 33. § (1) bekezdése alapján az ügyintézési határidő 30 nap.

A 217/1997 (XII.1. Korm. rend. 39. § (1) bekezdése értelmében: Ha a táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelem - ideértve az Ebtv. 52/A. § (4) bekezdése szerinti esetet is - benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény teljes mértékben teljesíthető, az ügyintézési határidő tizennyolc nap. Ebben az esetben nem alkalmazható a Ket. 33. § (3) bekezdése.

exemplifikatív # e-mail 2013.04.12. 07:52

A hatályos Ebtv. szerint táppénz főszabály szerint a betegszabadság lejártát követően, a táppénz előzmények figyelembevételével, legfeljebb egy évig folyósítható, azaz az 1 évbe a betegszabadság nem számít bele.

drágaság # e-mail 2013.04.11. 16:19

Hát az én munkahalyemen sincs TB kifizetőhely de nem adják le 5 napon belül a táppénzes papírt havonta max 2x

drágaság # e-mail 2013.04.11. 16:15

Sziasztok! azt szeretném kérdezni hogy az 1éves táppénzbe bele számolják a 15nap betegszabadságot is?

Köszi aki ért hozzá légyszí válaszolj!!!!!!!!!!

kovacsne12 # e-mail 2013.04.11. 14:19

Köszönöm a válaszokat. Még nem kaptam papírt, mert nekem a doki azt mondta, ő elindítja, és elég ha jövő héten megyek be érte (sok az influenzás, ne kapjam el). De ezek szerint sürgősebb a dolog, ha időben pénzt akarok?:) A "fénymásolatot átvetetni", az mit takar? Lemásolom és a másoltra a főnökkel alá íratom, hogy az eredeti példányát átvette, aláírás, dátum? Így jó?
Akkor ezt minél előbb megszerzem az orvostól, és remélem, hogy a főnök és a könyvelője is tudnak róla, hogy 5 napon belül továbbítaniuk kell... (bár ha nem továbbítják, azt sem fogom hamarabb észrevenni, csak akkor amikor a pénznek jönnie kellene..)

wers #   2013.04.11. 13:24

kovacsne12, valamit nem értek, április 8-án kellett kapnod papírt, azt nem adtad le? Utána valóban elég egy hónapban egyszer menned, de kifizetés mindig csak a leadott papírra vonatkozó időszakra lesz.
Amikor megkapod, azonnal vidd be a munkahelyre, esetleg másolaton vetesd át dátummal.

v.zsuzska #   2013.04.11. 12:38

kovacsne 12

Veszélyeztetett terhesnek az első naptól táppénz jár, nem a munkáltató fizet betegszabadságot.
Az elbírálási idővel kapcsolatban egy korábbi válaszban anne01, aki nagyon sokat segít a kérdezőknek, ezt válaszolta:

Rendelet kötelezi a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatót, hogy a táppénzes papírok átvételéről igazolást adjon neked és azt 5 napon belül továbbítsa OEP felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

37. §391 (1)392 Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - öt napon belül a (2a) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

kovacsne12 # e-mail 2013.04.10. 20:42

sziasztok.

április 8. óta táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesség miatt. A háziorvosom azt mondta, elég minden hónap 20-án bemennem a papírért és leadnom a munkahelyemen. A főnököm ezzel szemben azt közölte velem, hogy amíg nem kap papírt, semmi nem történik, hiába indította el a doki a táppénzemet, és minél később viszem, annál később kapok pénzt. Mert onnantól, h ő odaadja a könyvelőnek, az meg az oep-nek, még minimum 30 nap, mire elbírálják. Ez igaz? Van még olyan, hogy az első 15 napot a munkahely fizeti? Azt el tudja csalni valahogy? (bármire képes a főnök sajnos) Nagyon nem látom át ezt az egészet, és rettegek, hogy lenyúlja a pénzem, vagy elhúzza a papír leadást. Légyszi, ha valaki képben van, írja meg, kihez, milyen papírt kell leadnom és mikor. És azt, hogy tudom megelőzni/lebuktatni, ha meg akar fosztani a pénzemtől?
Előre is köszönöm.

flower979 # e-mail 2013.04.09. 22:15

Tisztelt Jogiforum,

8 éves folyamatos munkaviszonyom volt, majd lejárt gyermekem megszületése után 1 hónappal. Így munkaviszony nélkül voltam már passzív THGY, passzív GYED, passzív GYES.
Az lenne a kérdésem, ha lejár a GYESem majd, akkor azonnal másnaptól kell munkaviszonyt létesítenem vagy elég csak 30 napon belül ahhoz, hogy a régi és az új hely közt meglegyen a bérezett napok folytonossága táppénz tekintetében (mivel a GYED, GYES THGY nem számít bele a folytonosság megszakításába). Amennyiben az új helyen táppénzre kellene mennem, és nem lenne még meg a 180 folyamatos bérezett napom, akkor a régi munkaviszonyom alapján kaphassak táppénzt. ehhez lehet a GYEs után maximum 30 nap kihagyás vagy azonnali munkaviszony kell?

köszönettel

Bettike0523 # e-mail 2013.03.26. 18:47

Megérkezett a várva várt levél az OEP-től... mivel mentősök vittek be a korházba, így még nem tudtak határozatot hozni röpke két hónap alatt... Jelen pillanatban még most várja az OEP az Országos Mentőszolgálat Mentőállomásától a tényállás tisztázásához szükséges iratokat. Ma felhívtam az OEP-nél megbízott ügyintézőmet, hogy mégis tájékoztasson pár dologról... Azt az információt kaptam, hogy a mentősöknek 15 napon beül küldeniük kell az OEP részére szükséges iratokat, majd ezt követően meghozzák a határozatot és majd erre 2-3 hétre kapom kézhez a kis táppénzemet... :)
Szeretném megköszönni a segítségeket és a hozzászólásokat! :)
További szép estét
Betti

drágaság # e-mail 2013.03.22. 18:57

Tisztelt JogiFórum!

Szeretném kérdezni,hogy 20 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen tavaly szeptemberbe volt egy mellműtétem és 10napot voltam betegállományba ,majd december 11-18-ig ismét műtét kórházba, kérték hogy vegyem ki a szabimat dec31éig.201301.01 óta ismét beteg állomány március 4ig. vissza szerettem volna menni dolgozni hogy ne gondoljak a betegségemre de a fönökeim nem úgy álltak hozzá és vissza kellett jönnöm betegállományba természetes járok ellenérzésre a betegségemmel kapcsolatba, végül EZ lenne a lényeg!!hogy szeretném kérdezni hogy a 2013-as mukatörvénybe benne van hogy a betegszabadságot követően 1évvel elkűldhetik a dolgozót, most nekem az utolsó betegszabit veszik figyelembe a 2013-ast? Mert ha ezt akkor el tudok menni 40év után nyugdíjba. nagyon megköszönöm a választ!

anne01 #   2013.03.21. 14:32

Bettike0523

Itt lesz érdekes az, hogy mikor adtad le a táppénzes papírjaidat. Rendelet kötelezi a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatót, hogy a táppénzes papírok átvételéről igazolást adjon neked és azt 5 napon belül továbbítsa OEP felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

37. §391 (1)392 Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - öt napon belül a (2a) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Ha pedig leadták már, de valami miatt OEP még nem adott ki határozatot:

Ebtv. 55/A. § (1) Baleseti táppénzre való jogosultság esetén, amennyiben a baleseti táppénz összege az elbíráláshoz szükséges adatok hiánya miatt – a Ket. 33. § (3) bekezdésének figyelmen kívül hagyásával – harminc napon belül nem határozható meg, a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére végzésben baleseti táppénz előleget kell megállapítani. A baleseti táppénz határozattal történő megállapításakor a baleseti táppénz összegébe a folyósított baleseti táppénz előleg összegét be kell számítani.
(2) Amennyiben az igénylő a baleseti táppénz iránti kérelmét visszavonja, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(3) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő baleseti táppénzre nem jogosult, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(4) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő részére a baleseti táppénz a folyósított baleseti táppénz előleg összegnél alacsonyabb összegben jár és az a megállapított ellátás összegébe nem számítható be, az igénylő köteles a különbözetet felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül visszafizetni.

Érdemes lenne OEP-nél érdeklődnöd, hogyan is áll az ügyed.

Bettike0523 # e-mail 2013.03.21. 09:05

A munkahely könyvelőjénél érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy elbírálás alatt áll... Ennyit tudok, se egy levelet nem kaptam, se semmi másféle tájékoztatást az ügy kimeneteléről.

anne01 #   2013.03.20. 16:42

Bettike0523

Valamennyi pénzt, mégha csak a minimálbér erejéig is, akkor is kellett volna kapnod és ha határozatot hoznak az üzemi balesetről, akkor megkapod a különbözetet is. OEP-nél mondták, hogy elbírálás alatt van?