Táppénz


drágaság # 2013.03.22. 17:57

Tisztelt JogiFórum!

Szeretném kérdezni,hogy 20 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen tavaly szeptemberbe volt egy mellműtétem és 10napot voltam betegállományba ,majd december 11-18-ig ismét műtét kórházba, kérték hogy vegyem ki a szabimat dec31éig.201301.01 óta ismét beteg állomány március 4ig. vissza szerettem volna menni dolgozni hogy ne gondoljak a betegségemre de a fönökeim nem úgy álltak hozzá és vissza kellett jönnöm betegállományba természetes járok ellenérzésre a betegségemmel kapcsolatba, végül EZ lenne a lényeg!!hogy szeretném kérdezni hogy a 2013-as mukatörvénybe benne van hogy a betegszabadságot követően 1évvel elkűldhetik a dolgozót, most nekem az utolsó betegszabit veszik figyelembe a 2013-ast? Mert ha ezt akkor el tudok menni 40év után nyugdíjba. nagyon megköszönöm a választ!

anne01 # 2013.03.21. 13:32

Bettike0523

Itt lesz érdekes az, hogy mikor adtad le a táppénzes papírjaidat. Rendelet kötelezi a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatót, hogy a táppénzes papírok átvételéről igazolást adjon neked és azt 5 napon belül továbbítsa OEP felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

37. §391 (1)392 Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt - gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel - öt napon belül a (2a) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Ha pedig leadták már, de valami miatt OEP még nem adott ki határozatot:

Ebtv. 55/A. § (1) Baleseti táppénzre való jogosultság esetén, amennyiben a baleseti táppénz összege az elbíráláshoz szükséges adatok hiánya miatt – a Ket. 33. § (3) bekezdésének figyelmen kívül hagyásával – harminc napon belül nem határozható meg, a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére végzésben baleseti táppénz előleget kell megállapítani. A baleseti táppénz határozattal történő megállapításakor a baleseti táppénz összegébe a folyósított baleseti táppénz előleg összegét be kell számítani.
(2) Amennyiben az igénylő a baleseti táppénz iránti kérelmét visszavonja, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(3) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő baleseti táppénzre nem jogosult, a folyósított baleseti táppénz előleget felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül köteles visszafizetni.
(4) Amennyiben az ellátást folyósító szerv a baleseti táppénz előleg folyósítását követően megállapítja, hogy az igénylő részére a baleseti táppénz a folyósított baleseti táppénz előleg összegnél alacsonyabb összegben jár és az a megállapított ellátás összegébe nem számítható be, az igénylő köteles a különbözetet felróhatóságra való tekintet nélkül, a visszafizetésre kötelező határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül visszafizetni.

Érdemes lenne OEP-nél érdeklődnöd, hogyan is áll az ügyed.

Bettike0523 # 2013.03.21. 08:05

A munkahely könyvelőjénél érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy elbírálás alatt áll... Ennyit tudok, se egy levelet nem kaptam, se semmi másféle tájékoztatást az ügy kimeneteléről.

anne01 # 2013.03.20. 15:42

Bettike0523

Valamennyi pénzt, mégha csak a minimálbér erejéig is, akkor is kellett volna kapnod és ha határozatot hoznak az üzemi balesetről, akkor megkapod a különbözetet is. OEP-nél mondták, hogy elbírálás alatt van?

Bettike0523 # 2013.03.20. 11:45

Köszönöm anne01, a hozzászólásodat.
Annyit megtudtam a mapokban, hogy még bírálás alatt áll az ügyem...
Nem tudom, hogy mikor kapom meg a táppénzemet...:(

anne01 # 2013.03.14. 16:33

Bettike0523

A munkáltatód valószínűleg nem kifizetőhely. Érdeklődni kellene náluk vagy OEP-nél, hogy leadták -e már a táppénz igénylést.

Bettike0523 # 2013.03.13. 18:40

Segítséget szeretnék kérni.
Január 15.én baleset ért munkába menet, a lábam eltört és sajnos műteni is kellett. A munkahely elfogadta üzemi balesetnek, megírtuk a jegyzőkönyvet és felvettek táppénzre. Minden hónap első pár napjába benyújtom a cégemhez a táppénzemet igazoló papírt, de nem történik semmi. A januári hónapban megkaptam arra a 15 napra szóló fizetésemet és azóta semmi. Se egy levelet nem kapok a TB-től se nem kapom magát a 100%-os táppénzt. Nem tudok kihez fordulni, ilyen téren nem vagyok elég tájékozott.
Nem tudom, hogy egyáltalán így kellene e zajlania ennek az egész betegszabadságos dolognak. Bevallom eléggé el vagyok keseredve, sajnos eléggé rossz anyagi helyzetbe kerültem emiatt.
Nagyon szépen megköszönném ha egy a témában jártas személy tájékoztatna a fontos tudnivalókról.
Bettike

Dr.Attika # 2013.02.14. 14:20

Akkor a 4 órára mégis csak fekete munka. A "minimálbér" 8 órára vonatkozik.

Vari # 2013.02.14. 14:11

Nem, be vagyok jelentve minimálbérre. Napi 12 óra munka.

anne01 # 2013.02.13. 17:26

Vari

Feketén foglalkoztatnak?

Vari # 2013.02.13. 17:05

Érdeklődöm, hogy tud e valaki válaszolni arra a kérdésemre, hogy egy magánkézben lévő munkahelyen dolgozom és sajnos betegállományba kerültem. A tulaj közölte velem, hogy ő nem fizet táppénzt. (2 éve vagyok nála, bejelentett minimálbérre) Így most amíg nem tudok dolgozni addig ellátatlan vagyok. Jogos ez így? Fizetem a tb-t és ki kell íratnom magam betegen, mert nincs miből megélnem.
A másik kérdésem: Két év alatt 2 x kaptam 2 hét szabadságot.Azt is akkor amikor leállt a munka - télen. Nyáron egyáltalán nem lehet szabadságra menni. A törvény szerint 20 nap alap jár. Még azt sem adja ki, sőt a szabadság idejére nem ad munkabért, mert nem dolgozom.
Megteheti?
Köszönöm a válaszokat.

Dödölle1 # 2013.02.10. 19:57

A TB kifizetőhely főszabály szerint bérfizetési napon, a munkabérrel együtt köteles a biztosított táppénz ellátását kifizetni. Ha erre pl. késői (zárás előtti) tp-es utalvány leadása miatt nincs lehetőség, úgy a kiutalásról (un. hóközi kifizetéssel) 18 napon belül intézkedni kell.

A számviteli törvény bizonylati elvével összhangban táppénzt kifizetni csak szabályosan kiállított orvosi igazolásra lehet.

A keresőképtelenség igazolásáról szóló Kormányrendelet szerint az orvos a keresőképtelenséget 14 naponta igazolja.

Olyan jogszabály, hogy a táppénz kiszámításának módját, illetve a táppénz mértékét a bérjegyzéknek tartalmaznia kell nincs, viszont a 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet szerint ha a biztosított írásban kéri, úgy a kifizetőhely ezen adatokról köteles őt írásban tájékoztatni.

A kifizetőhely eljárásával kapcsolatos panaszok kivizsgálására, illetve a TB kifizetőhelyek felügyeleti ellenőrzésére az EBSZSZ (Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve) jogosult.

figó # 2013.02.09. 17:07

Bár sajnos eddig nem kaptam választ, de felmerült bennem mégegy kérdés : a táppénzes utalványt hozzátartozó is kikérheti a háziorvostól vagy csak személyesen vehető át?
A párom állandó lakcíme szerinti háziorvoshoz van bejelentkezve, viszont fizikoterápiára ,stb az ideiglenes lakcíme szerinti rendelőintézetbe jár - a kettő között 230km a távolság..- így ráadásul utazgat a táppénzespapírért, mert a háziorvos csak neki személyesen adja ki, hozzátartozónak nem.

figó # 2013.02.07. 13:42

Tisztelt fórumozók!

Egy kis segítséget kérnék, hogy is müködik a táppénz kifizetés.
A párom egy multinál dolgozik lassan 3 éve, 2012 júliásától van betegállományban.A cégtől azóta 2db bérpapírt kapott amiről semmi nem derül ki igazán: sem a táppénz napi összege, sem a %-os aránya..de olyan is van rajta feltüntetve,hogy "vélelmezett táppénz x nap ..
Az elszámolás egyébként is érdekes,mert a táppénzes papírt nem a hónap végén kell kikérnie, hanem mindig változó időpontban - ez volt már 16.-a is decemberben- különben nem hajlandóak számfejteni.Fizetési nap a cégnél nem 10.-e az általános gyakorlattal szemben, hanem 5.-e.Bár nekem személy szerint furcsa, hogyha 22.-én számfejt mondjuk, akkor hogyan számolja el az embereket 31.-ig?Vélelmezi, hogy dolgoznak, betegek vagy mi?Az orvos hiába tudja, hogy a párom beteg lesz 31.-én is előre nem tölt táppénzes utalványt. A leadás határidejét havonta telefonon kérdezgetjük.
A táppénzt nem 1-31-ig kellene elszámolnia a cégnek?
Gondolom a bérpapírt is havonta kellene küldeniük postai úton, nem pedig akkor mikor "eszükbe jut"..

Sziszi73 # 2013.02.01. 11:33

3 havonta váltják egymást a cég neve és címe, nincs jogútódja

pazs # 2013.02.01. 11:30

Hogyan szűnt meg? (Arra próbálok kilyukadni, hogy van-e jogutódja.)

Sziszi73 # 2013.02.01. 11:29

októberben és most jöttem rá mikor küldte a oep az adóelőleges papírt év elején hogy nem kaptam meg a cégtől a pénzt

pazs # 2013.02.01. 11:17

Hogy és mikor szűnt meg a cég?

Sziszi73 # 2013.02.01. 11:01

Jó napot!
Szeretném kérdezni.
Van egy cég és közös megegyezéssel eljőttem onnan.
Eközben a cég megszünt.
Én voltam táppénzen tavaly nyáron 3 hétig plusz kórházban is.Erről a táppénzes papírt akkor beadtam a kapcsolattartómnak, aki a mai napig állítja beadták az oep-be.
Bementem az oep-be és kiderült beadták de ki is fizették a cégnek a pénzt, de én nem kaptam meg az összeget se egy határozatot se hogy mennyi erre időszakra a táppénz se a cégtől se az oeptől.
Ma azt mondták az oepbe menjek munkaügyi bíróságra a dologgal.
Mit kell most tennem hova kell írnom és az orvosi igazolás másolatokat kikértem a háziorvosomtól,most mi a teendőm.
köszönöm a válaszát.

nikosz # 2011.02.22. 07:05

Tisztelt KBS!

Kártéritést gondolom csak peres eljárás keretén belül lehet "kérni". Így van?

Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy a tavalyi év folyamán 2 hónapban a bérpapiromon fel van tüntetve "természtbeni juttatás" cimén nem kis összeg. Melyet nem kaptam meg. Ennek kifizettetésére van valami lehetőségem?

(Tavalyi bérpapirjaimat még csak pár napja kaptam kézhez...)

Válaszukat nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 21:24

Kártérítésként esetleg.

nikosz # 2011.02.21. 21:17

Ja, még annyit hozzáfűznék, hogy májusban gyermekápolási táppénzen voltam 2 éves gyermekemmel, melynek táppénzes papirjait szintén nem továbbitotta a munkáltató az OEP felé. Ezt sem fizette ki senki a mai napig.

Ezzel még lehet valamit csinálni? OEP tájékoztatása alapján ők már nem fogják kifizetni, mivel 6 hónap az elévülési idő.

Munkáltató köteles kifizetni? Én bizonyitani tudom, hogy átadtam a papirokat.

Köszönettel

nikosz # 2011.02.21. 21:13

Tisztelt válaszadók!

Esetem röviden:

2010. októberében orvosom táppénzes állományba vett, veszélyeztetett terhesség miatt. (állandó fekvést irtak elő) Mivel decemberig nem kaptam pénzt, OEP nem tudott a táppénzről, ügyvédhez fordultam. Ügyvéd levele után a munkáltató végre továbbitotta a táppénzes papirokat - 2 hónapos késéssel. De nem adott le minden papirt, igy OEP még mindig nem fizetett. Január közepén pótolta a hiányzó papirokat a munkáltató, táppénzt viszont még mindig nem utaltak. Február elején azt igérték, hogy 10-én legkésőbb érkezik a pénz. Ez a mai napig nem történt meg. Telefonos megkeresésre azt tanácsolták, hogy irjak panaszlevelet az OEP-nek, melyben kérem ügyem kivizsgálását. Megtettem, melyre azt a választ kaptam, hogy 30 napos kivizsgálási határidejük van, addig nem utalnak továbbra sem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a munkáltató hibájából nem kapok táppénzt már 4. hónapja, nem kérhetek tőle kártéritést?

Illetve, hogy az OEP jogosan jár el, hogy még mindig nem utalnak? Nem én tehetek róla, hogy a munkáltatóm hónapokkal később küldi el a táppénzes papirokat. Mégis engem büntetnek...

Hitelkeretek kimeritve, a magas kamatok miatt 20-30 ezer forintokat 'dobok ki az ablakon' havonta.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Mucus74 # 2011.02.08. 10:52

Kedves Dödölle1!

Igen én is így gondolom, de azt még mindig nem értem, hogy "keresőképtelenség elbírálása". Vizsgálja az orvos, hogy el tudja-e látni a munkáját, de milyen munkát ha felmondtak és nincs állása! (?)

Dödölle1 # 2011.02.06. 17:13

Nagyon szívesen.

A táppénzt a kötelező egészségbiztosítás keretében kell adni feltéve, hogy a biztosítási esemény bekövetkezik.

A biztosítási esemény jelen esetben a betegség.

Táppénz tehát a betegség és nem a munkahely elvesztése esetén jár.

Ha Ön lopás ellen köt biztosítást az ingó vagyontárgyaira úgy a biztosító természetszerűleg nem kötelezhető arra, hogy a lopásbiztosítása alapján fizessen akkor ha Önnek megszűnik a munkaviszonya.

Ezzel analóg a munkahely elvesztése esetén a megélhetést nem a társadalombiztosítási ellátás (értsd táppénz), hanem az álláskeresési járadék hivatott biztosítani.