Fizetés nélküli szabadság

sysy73 # 2004.05.13. 15:18

Én a GYET idejére kértem fizetés nélküli szabadságot, vagyis a pici 8 éves koráig jár ugye GYET ...azaz főállású anyaság.
VAgyis nem jár, de igénybe lehet venni :)
Nos, én mivel nem vagyok tisztába azzal, hogy mennyi időre adható a fizetés nélküli szabadság, így annyi időre kértem, míg a GYET tart.
A munkáltatóm az igazolást is úgy adta ki nekem, amit a TÁH-hoz kellett benyújtanom, hogy határozatlan időre igényeltem a fizetés nélküli szabit.
Egy évre különben is mi értelme lenne ? MIkor a GYET eleve 5 évre adható, vagyis a pici 3 éves korától a 8 éves koráig .
Szóval engem az érdekelne, hogy ha kiadnak nekem , ill. a TÁH-nak egy igazolást, miszerint a munkáltatóm határozatlan időre biztosítja a fizetés nélküli szabit, s közben az én igényemre, amivel a munkáltatómhoz fordultam , csak tollal ráírta az igazgató, hogy egy évre adja meg.
Szóval végülis az érdekelne, hogy kellett-e volna a cégnek nekem egy hivatalos papírt adniuk, hogy mennyi időre biztosítják a fiz. nél. szabit .
Számokkal kifejezve.
Én nem láttam azt a papírt, amire az igazgató ráírta tollal, hogy egy évre adja .

Köszi .
S bocsi, hogy ilyen értetlenül állok a dolgokhoz, de épp azért fordulok hozzá(d)tok kérdéssel, mert én nem vagyok tisztába ezekkel az ügyekkel.

the big cat # 2004.05.14. 04:55

Ha a kérelem úgy szól, hogy amíg a GYET tart, az határozott idő, csak az időhatározás nem konkrét dátumhoz, hanem egy eseméyn bekövetkeztéhez van kötve.

Van arról papírod, olyan amin semmi tollas felirat nincs, hogy határozatlan időre adott? vagy van iylen valamilyen hatóságnál? Ha igen, akkor kérj belőle egy hiteles másolatot, és a munkáltatód mehet a sunyiba.

sysy73 # 2004.05.14. 06:51

Szia Big Cat !

VAn egy munkáltatói igazolásom, amit a TÁH-nak kellett benyújtanom.
Amibe az van írva, hogy

Munkáltatói igazolás

.............itt az adataim vannak , utána pedig ez a szöveg áll :

• 2003. 04. 12-től határozatlan időre fizetés nélküli szabadságot igényelt.

Ezen igazolást a dolgozó kérésére adtuk ki.

sysy73 # 2004.05.14. 06:56

De erre meg a munkaügyes azt mondta, hogy Õ csak leírta, hogy én igényeltem, de végülis semmi olyan hivatalos papírt nem kaptam, ami a kérvényemre válaszol, amiben leírják, hogy ettől és eddig engedélyezik a fizetés nélküli szabadságot.
Az igazgató anno csak szóban mondta, hogy ok, engedélyezi. Meg is kérdezte, hogy mégis mennyi időre ? Erre azt mondta a férjem, hogy hát míg tart a főállású anyaság.
A kérelmembe is ez van írva.
Erre kérdezte, hogy mégis meddig ? Egy év, két év ? Három év ?? Erre mondta a férjem , hogy a pici 8 éves koráig .
Nem tetszett neki, de azt mondta, hogy jól van ....
Persze ezt bizonyítani nem tudjuk.
A kérelmemre tollal ráírta, hogy 2004. április 12-ig engedélyezi ...holott szóban mást mondott.
De a papírt meg sem mutatta a férjemnek, egy példányt sem kaptunk belőle.
Így ennek tudatában én itthon ültem nyugodtan, hogy fizetés nélküli szabin vagyok ...

the big cat # 2004.05.14. 20:58

Szerintem ez jóváhagyás. A munkáltató nem hivatkozhat a saját mulasztására előnyök szerzáése végett. a gyakorlta azt mutatta, hogy határozatlan idejű, az igazolsá is nyilván azt a célt szolgálta, hogy a kiadott szabadságot igazolja, nem az igénylést, hiszen azzal a TÁH nemigazán tudodtt volna mit kezdeni.

Ha valami nyűgje van a munkáltatódnak, akkor mondjon fel, te meg jól bepreled, és fizethetnek.

sysy73 # 2004.05.15. 07:47

Köszönöm szépen a segítséget !
Beszámolok majd a további fejleményekről.

kismom # 2004.05.26. 11:32

A következő kérdésemre szeretnék választ kapni:
előreláthatólag jún. 12-én fogok szülni, márc. 12-ig táppénzen voltam, azóta külföldön tartózkodom (így
természetesen nem kérhettem tovább a táppénzt), és csak novemberben utazom haza. Munkáltatómmal (ahol
másodállásban dolgoztam és jún. 15-én lejár a szerződésem) fizetésnélküli szabadságban egyeztünk meg.
Kell-e fizetnem ez után járulékokat ahhoz, hogy novemberben kérhessem az anyákat megillető támogatásokat
(anyasági támogatás, GYES, stb.)? Ha igen melyeket? Főállású vállalkozóként természetesen a táppénz
megszűnése után is fizetem a járulékokat és eddig több mint 6 évet dolgoztam.
A segítséget előre is köszönöm.

baltazar # 2004.06.22. 21:33

Tisztelt Fórum,

kérdésem úgygondolom idevaló:

A "fizetetlen szabadság", mint megállapodás értelmezendő? Azaz két fél "szerződése" gyakorlatilag. Mi van abban az esetben, ha a munkavállaló nem hajlandó fizetés nélküli szabadságot igénybe venni? Kötelezheti a munkáltató a munkavállalót? Vagy mivel megállapodás kvázi szerződés nem jött létre, az eredeti munkaszerződésnek megfelelően kell eljárni. Azaz, a munkavállaló bemegy dolgozni, aztán vagy ad a cég munkát vagy nem, de ő letölti a 8 órát.

Válaszaitokat elöre is köszönöm.

Üdv:
Baltazar

the big cat # 2004.06.23. 03:40

Nem kötelezheti, hogy is néznénk ki, ha kötelezhetné? akkor senki nem mondana föl, hanem hogy kikerülje a végkielégítést és felmondási időt jó hosszú fieztésnélküli szabira küldené.

Felmenetheti a munkavégzés alól, de fizetni kutya köteles ekkor is, vagy ha nem tud munkát adni, akkor mondjon fel.