Délutáni pótlék mértéke


Karika # 2004.08.30. 15:27

Kedves Galjo!

A délutáni műszakpótlék mértéke 15 %, mely akkor jár, ha valamely dokumentumban rögzítve van, hogy te többműszakos munkaidő-beosztásban dolgozol.

galjo # 2004.08.30. 06:30

Üdv. mindenkinek !
Infot szeretnék kérni arról, hogy milyen kritériumok fennállása esetén jár délutáni pótlék ? Ha valaki hetente két alkalommal dolgozik 1/2 12 től 20.oo ig egyébként 8.00-tól 16.30-ig ebben az esetben jár-e délutáni pótlék ? Ha jár koll. szerz. hiányában mennyi a mértéke ?
Köszönettel: galjo

Karika # 2004.08.07. 19:39

A munkaképességed csökkenésével kapcsolatban milyen orvosi igazolásod van? Valamilyen rehabilitációs javaslatot kaptál? Ki, és milyen eljárásban állapította meg, hogy a jelenlegi munkakörödet nem tudod ellátni? Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, több információra van szükség.

ogre # 2004.08.07. 18:10

Valaki segitsen! Egy munkajogász, ha lehet! A felmondással kapcsolatban.


szépe kálmánné

csufi99 # 2004.08.05. 20:03

én csak ez közbeszóló vagyok, mivel sürgős. Semiképp sem közös megegyezés, mondjon fel a munkáltató egészségi alkalmatlanság címén, addig amíg a nyugdíjad megállapításra nem kerül!
Nem kell leszámolnod, sőt eszedbe ne jusson. Várd ki míg a munkáltató lép, s nem mondja, hogy nem tud megfelelő munkát adni, írja le! Feltételezem, hogy munkaalkalmassági vizsgálat volt, alkalmatlan az adott munkakör ellátására, erre köteles írásban tájékoztatni.

ogre # 2004.08.05. 15:07

Tisztelt jogász úrnö. az lenne az én prblémám, hogy volt egy súlyos szívműtétem tavaly. A JELENLEGI munkahelyemen 10 évet dolgoztam, de 1 év táppénz után sem, mert hogy lejárt 2 án, sem tudom ellátni a munkám, a munkáltató sem tud adni megfelelőt, de azt mondja hogy én számoljak le. Igaz ez! A százalékolásom elindult, de még nem vagyok nyugdíjas. Kérdésem az, hogy jár e végkielégítés vagy nem, mert ő azt mondja hogy semmi sem jár. Válaszát köszönöm előre is, Tiszt. B. mIHÁLY sűrgös lenne!!


szépe kálmánné

the big cat # 2004.08.05. 12:15

Ha egyműzsakos munakrendben dolgoztok, és egyébként sem jár pótlék, akkor igen, egyébként nem.

Wortex # 2004.08.05. 08:03

Üdvözletem!

Egy német-magyar kft-nél dolgozom, egy műszakban reggel 7-től du.3-ig.
Ma mindenki kapott a cégnél egy körlevelet, amiben közlik, hogy 9-én és 13-án áramszünet miatt 12-től este 8 óráig tart a munkaidő. Ez mindeddig rendben is volna, ha nem lenne a körlevél végére odabiggyesztve, hogy "A megváltozott munkaidőre pótlék nem jár!"
Annyit szeretnék kérdezni mielőtt elkezdek méltatlankodni a főnökségnél, hogy szabályos e ebben a formában a délutáni pótlék megvonása?

Köszönettel!
Wortex - András

bootmaker # 2004.07.30. 11:16

Tiszteletem.
Hát bekövetkezett az amit vártam.

Előzmények: mint már irtam a kolegáim folyamatos munkarendben dolgoznak, és szabadság esetén én vagyok aki helyettesiti öket. Ök 20 % du. és 40 % éjszakai pótlékot kapnak, nekem meg amikor helyettük jövök csak 15 és 30 % ot fizetnek

Megemlitettem az illetékesnek, hogy a
helyettesités idejére nekem is járna az a 20 és 40 százalékos pótlék ami annak a kollagáknak jár akiket helyettesitek.
Erre az volt a válasz, hogy nekem nem jár mert én csak 3 müszakban dolgozom.

Kérdésem: melyik az a jogszabály ami a helyettesitére, dijjazására vonatkozik.
Az itteni megszokott módon minden féle magyarázat nélkül szóban utasitották el a kérésem, és ezért most irásban is fel szeretném nekik tenni.
Ehez kellene, hogy tudjak valami jogszabályra hivatkozni.
A másik, visszamenőleg menyi időre kérhetem a megfizetést, Már vagy 5 éve dolgozom ebben a munkakörben, és azóta nem kapom meg a rendes pótlékot.

Köszönetel
B

Madar # 2004.07.13. 17:33

Big Cat - akkor definiáljuk a

megszakítás nélküli munkarendet - szerintem ez azt jelenti, hogy szombat-vasárnap is dolgozni kell, mert olyan az üzlet jellege (szálloda)

folytonos (folyamatos) műszakot - az adott munkakörben 24 órás munkavégzésre van szükség (recepció)

Akkor most melyikre jár a +5/10%?

bootmaker # 2004.07.13. 15:05

Huha de bonyi :)
Szóval mindent félretéve, akkor jár nekem a kollegáimnak ilyen vagy olyan cimen járó pótlék ha csak 1-3 napra is helyettesitem?
És azt is jól gondolom hogy ha jár, akkor mindegy miért van távol, szabadság betegség?

Köszi B

the big cat # 2004.07.13. 06:59

Madar, egyébként szivesen vennék tanácsot arra, hogyan lehetne 4 műszakkal egy normális rotációt bevezetni, ha van ilyen sémád, akár mélben is, megköszönném. Most küzdök, hogy egy termékünk gyártását 7 napra átállítsuk, de sehogyan sem akar összeállni egy olyan munakrend, ami a dolgozóknak is viszonlag stabil rotációt jelent. Nálunk nem lesz munkaidőkeret, mert a hétvégi pótlék mértéke igen alacsony egy ügyes jogi megoldának köszönhetően.

the big cat # 2004.07.13. 06:55

146.§ (3) A délutáni műszakban történô munkavégzés [117. § (1) bekezdés f) pont] esetén a műszakpótlék mértéke tizenöt százalék, az éjszakai műszakban történô munkavégzés [117. § (1) bekezdés g) pont] esetén a műszakpótlék mértéke harminc százalék. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni műszak után további öt, az éjszakai műszak után további tíz százalék műszakpótlék illeti meg. A műszakpótlék mértékének meghatározásakor a 145. § rendelkezése megfelelôen irányadó.

the big cat # 2004.07.13. 06:53

Akkor olvasd végig a mondatot a törvényben...

Folytonosan működő munkáltatónál a folytonos munkakörökben a törvényi feltételek miatt matematikailag nem lehetséges olyan törvényes munkarend, amely nem munkaidőkeretben van. Soha nem ellenőriztem teljeskörűen, de elég sok munkarendet szimuláltunk, és gazdaságosnak mindig munakidőkeret bizonyult, minden egyéb törvényes munkarendhez vagy túl sok ember kellett volna, vagy a pótlékok szálltak el mint a győzelmi zászló. Egy héten 8 órás munkarendben 21 műszak van, erre 3 műszak nem elég, 4 műszak nem elég, öt műszak sok. Egyébként pedig a munkaidőkeret mondjuk 4 műszakkal+1 túlórás műszak a munakerő költségét a munkaidőkerethez képest aránytalanul megnöveli. 12 órás műszakbeosztás, a pihenőnap kikötése miatt megint csak munakidőkeretben gazdaságos.

Madar # 2004.07.12. 19:24

Miért lenne munkaidőkeretben foglalkoztatva? Lehet, hogy a folytonosságot úgy oldják még, hogy mindenki heti 40 órát dolgozik és a munkaideje is így van meghatározva. Ettől még lehet folyamatos a munka, ha egy 24 órán keresztül nyitvatartó boltról van szó.

A +10% honnan jön? Én +5%-ot olvastam ki a törvényből, hacsak nem a munkaidőkeret miatt jön még +5%??

the big cat # 2004.07.12. 13:01

Madar, csak most olvasom. Rosszul tudod, a folyamatos munakrend esetén 20 illetve 40% jár, (pontosabban du+5% éjszaka +10%). Aki folyamatos munkarendben dolgozik azt munkaidőkeretben foglalkoztatják, igaz visszafelé nem igaz.

bootmaker # 2004.07.11. 13:46

Köszönöm a válaszokat.
Aztán kiderült, hogy azért 20 és 40% mert ha minden igaz folyamatosnak számit.
Persze ezt sem értem, hiszen nincs délelőtti müszak, azaz van de csak munkaszüneti napokon, vagy ez nem feltétele a folyamatosságnak?
Nem tudom ez jelent e valami, esetleg téves besorolást, akkor viszont nem szeretném ha miattam tölük is elvonnák azt a + százalékot.
Bár ez nagyon fura lenne, ha egy munkáltató évekig a dolgozó javára tévedne.
Köszi
B

Karika # 2004.07.11. 12:45

Az előbbihez egy kis kiegészítés.
Ennél több adatot is kérhet a munkáltató, amit jól felfogott érdekből célszerű megadni.
Egyes munkáltatók adnak beiskolázási segélyt a gyerek számára, amihez kérik az Õ adóazonosító jelét. Mondhatod, hogy ez nincs a törvényben és te nem adod meg. Akkor viszont hátrányba kerülsz.

Karika # 2004.07.11. 12:36

Természetesen ugyanolyan mértékű pótlékra vagy jogosult, mint akit helyettesítesz. Ezek a pótlékok nem személyre szólóak, hanem munkakörfüggőek.

A közalkalmazottakról az alábbi adattartalmú nyilvántartást vezetheti a munkáltató. Ezekhez kell neked adatot szolgáltatni, azaz a változásokat jelezni.

5. számú melléklet az 1992. évi XXXIII. törvényhez
A közalkalmazotti alapnyilvántartás adatköre
A közalkalmazott
I.

 • neve (leánykori neve)
 • születési helye, ideje
 • anyja neve
 • TAJ száma, adóazonosító jele
 • lakóhelye, tartózkodási hely, telefonszáma
 • családi állapota
 • gyermekeinek születési ideje
 • egyéb eltartottak száma, az eltartás kezdete

II.

 • legmagasabb iskolai végzettsége (több végzettség esetén valamennyi)
 • szakképzettsége(i)
 • iskolarendszeren kívüli oktatás keretében szerzett szakképesítése(i), valamint meghatározott munkakör betöltésére jogosító okiratok adatai
 • tudományos fokozata
 • idegennyelv-ismerete

III.

 • korábbi munkaviszonyban [64. § (2) bek., 87. § (2)-(4) bek.] töltött időtartamok megnevezése
 • a munkahely megnevezése
 • a megszűnés módja, időpontja

IV.

 • a közalkalmazotti jogviszony kezdete
 • állampolgársága
 • a jogviszony létesítéséhez szükséges, az erkölcsi bizonyítvány száma, kelte
 • a jubileumi jutalom és a végkielégítés mértéke kiszámításának alapjául szolgáló időtartamok

V.

 • a közalkalmazottat foglalkoztató szerv neve, székhelye, statisztikai számjele
 • e szervnél a jogviszony kezdete
 • a közalkalmazott jelenlegi besorolása, besorolásának időpontja, vezetői megbízása, FEOR-száma
 • címadományozás, jutalmazás, kitüntetés adatai
 • a minősítések időpontja és tartalma
 • hatályos fegyelmi büntetése

VI.

 • személyi juttatások

VII.

 • a közalkalmazott munkából való távollétének jogcíme és időtartama

VIII.

 • a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének, valamint a végleges és a határozott idejű áthelyezés időpontja, módja, a végkielégítés adatai

IX.
A közalkalmazott munkavégzésére irányuló egyéb jogviszonyával összefüggő adatai [41. § (1)-(2) bek.].

bootmaker # 2004.07.11. 08:47

És amit elfelejtettem, azt is szeretném megtudni, hogy melyik az a jogszabály ami kimondja azt, hogy melyek azok a személyes adatok, aminek a válltozását be kell jelenteni a közalkalmazottnak.
Már "feldúrtam" a netet de semmi ilyet nem találtam.
Köszi
B

bootmaker # 2004.07.11. 08:43

Köszi a választ, lehet hogy rosszul emlékszem a pontos százalékra, de nem is ez a lényeg.

Én tulajdonképpen 1 müszakos munkarendben dolgozom, mivel ha nincs sanki szabin akkor mindig délelőttös vagyok és persze ha nem számitom azt a havi 4 munkanapot ami a beosztásom szerint is éjszaka és délutánra esik.

A lényeg, hogy ezek szerint a helyettesités idejére én is pont olyan mértékben vagyok jogosult a pótlékra mint akit helyettesitek, függetlenül a helyettesitési napok számától.
Tehát ha csak 3 nap szabira megy el, akkor is ugyan arra a pótlékra vagyok jogosult, mintha 1 hónapig helyettesiteném.
Jól értem?
B

Madar # 2004.07.09. 19:22

Szerintem a leírtak alapján többműszakos munkarendben dolgozol, ezért jár a 15%-os műszakpótlék és a 30%-os éjszakai pótlék. Függetleül attól, hogy helyettesítesz, vagy nem. Ezen kívül, ha a 24 órán keresztül végzitek (Te és a váltótársaid) ugyanazt a munkát, akkor folytonos munkarendben is dolgozol, így mindkét pótlékra még rájön 5-5%. Így lesz 20 és 35%.

A 40% számomra rejtély

bootmaker # 2004.07.09. 05:22

Köszi a válaszokat.
Igazat megvallva magam sem tudom, hogy ez milyen munkarend?
Egy évre meghatározott munkabeosztás szerint dolgozunk, azaz év elején kiadják az évi müszakbeosztást. Az enyém is benne van, de az még változhat a szabadságolások miatt, hiszen mint mondtam én vagyok a helyettesitő.
Ez ugy néz ki, hogy munkanapokon nincs délelőtti müszak, csak du. és éjszaka, azaz 14-22 és 22-06.
Munkaszüneti napokon pedig 06-18 és 18-06 ig.
Az ebben dolgozok meg is kapják a 20 40% ot, csak én nem amikor pár napra belépek ebbe a müszakbeosztásba.
Ez a pár nap álltalában 3 de van hogy mint ezen a héten is összesen 8 egymás utáni délutáni és éjszakai müszakot jelent.
Tehát a kérdésem arra vonatkozott, hogy jár e nekem az a pótlék amikor belépek a kollega müszakjába ami egyébbként neki járna.
Mint jeleztem ez a helyettesités lehet hogy csak 3 nap, de van hogy összefüződnek és ezen a héten is 5 napot dolgozom egyfolyában délután + még majd ott lesz a saját hétvégi2x12 órás müszakom ami megint csak +3 munkanapot jelent.
Köszi
B

Madar # 2004.07.08. 19:11

Szerintem 20/40 nincs, csak 20/35: ez folytonos munkarend esetén jár. Pl. recepció 24 órában nyitva, recepciósok egymást váltják. Úgy jön ki, hogy "normál" pótlék plusz 5%

A munkaidőkerethez is köze lenne???

the big cat # 2004.07.08. 13:22

Ez szerintem valami belső szabályozás lehet, a törvény szerint nem járna több pótlék. 3 műszakos, 5 napos munkarendben 15 és 30%, munakidőkeret esetén 20 és 40% pótlék jár.