közfoglalkoztatás

Georgina2 # 2012.06.13. 12:50

Tisztelt fórum!

Ha valaki az Önkormányzatnál közfoglalkoztatásban dolgozik 8h-ban ,Önkormányzati területen kapirgálnak.
Pl a Polgármesternek nincs jogosítványa és cipelteti magát az Önkormányzat autójával.(Hivatali ügyben)Egyik városból a másikba stb.Kötelessége a közfoglalkoztatott munkásnak eleget tenni?Vagy van kiszabott tevékenység amiben dolgozniuk kell?

zsanett.@freemail.hu # 2011.10.10. 14:47

T.végrehajtó1!
Van erre jogszabály,hogyha nem dolgozom le a teljes időt,ami a munkaszerződésemben van,elvesztem a 28.500 Ft-ot?
Előre is köszönöm válaszát!

zsanett.@freemail.hu # 2011.10.08. 11:35

Sajnos ez van.Hétfőn megpróbálok beszélni a főnökömmel,hogy módosítsuk a szerződésem okt.31-ig.
Nem akarok majdnemhogy ingyen tovább dolgozni,nem csinálom végig dec. 31-ig így...Meglesz a 2 hónapom,le tudom igazolni,és kész.Ez nagyon megalázó-ennyiért dolgozni...Nekem a bruttó fizetésem 35.000 ft havonta.

végrehajtó1 # 2011.10.08. 07:05

Te sem örülnél.Kevesebbet kapok,
mint maga a segély,havi 25.000 ft-ot kapok,

Az a véleményem hogy ez egy nagy szemétség a közmunka ennyiért.
Ez majd a fidesz közeli cégeknek lesz nagy üzlet.

Zsóka71 # 2011.10.08. 06:11

Kedves Zsanett!
Akkor nálatok valami nagyon nincs rendben. Napi 4 órás munkaidőben kb. 32 ezret kell kézhez kapnod havonta és az utazási költséget köteles a munkáltató kifizetni.

zsanett.@freemail.hu # 2011.10.08. 05:10

Kedves Irén!
Egyáltalán nem örülök,hogy dolgozhatok,a
helyemben Te sem örülnél.Kevesebbet kapok,
mint maga a segély,havi 25.000 ft-ot kapok,
abbol az utazási költségem 12.000 ft (ennyi
havonta a bérlet) ezt természetesen nem
fizetik,ugyhogy lényegében keresek havi 13 ezer
ft-ot-ezért minden nap dolgozok.Már 2 honap
letelt,de nem birom anyagilag...

végrehajtó1 # 2011.10.07. 20:28

Annyit kell dolgoznod amennyit a munkaszerződésed rögzít.Ha megszakítod elveszted a 28500ft.-t.

iren55 # 2011.10.07. 19:42

Kedves Zsanett! Soka örülnének, ha legalább közmunka lenne! Örülj, hogy dolgozhatsz! Nálunk a faluba aki nem megy, attól elveszik a segélyt. iren55

zsanett.@freemail.hu # 2011.10.07. 18:29

Tiszteletem Mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék,mennyi ideig kötelező 4 órában a közmunka program-én jelenleg is ebben dolgozom,4 hónapra írtuk a szerződésem,de úgy tudom,4 órában 2 hónapot kötelező ledolgozni,hogy járjon tovább a bérpótló juttatás.Nem lesz probléma,ha nem dolgozom le a teljes 4 hónapot,jár majd tovább is a segély?
Előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2011.08.30. 09:09

A lenti válaszokat megalapozó jogszabályi helyek a teljesség igénye nélkül:

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

5. § (1) E törvény alapján biztosított

1. a munkaviszonyban álló személy (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik...

1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról

A SZOLGÁLATI IDŐ

37. § (1) A Tbj.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve a 38. § (2) bekezdésének a)-b) pontjában említett személyek esetében megfizették.

Arányosan elismerhető szolgálati idő

39. § (1) Ha a biztosítottnak a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b), g) pontja és a (2) bekezdése szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében - ide nem értve a Munka Törvénykönyve értelmében teljes munkaidőben, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a 12. § (1)-(2) bekezdésének, a 20. §-ának, a 29. § (1) és (4) bekezdésének, valamint a 34. § (2) és (4) bekezdésének alkalmazása során - az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében - a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe.

Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával.

Lásd még a Tny. 18. (2a)-(2d) rendelkezéseit.

Amennyiben tehát a részmunkaidőben történő "részközfoglalkoztatás" esetében a havi bruttó jövedelem nem éri el a minimálbért a szolgálati időt is arányosítani kell.
(Magyarul ha pl. 20 órában a minimálbér felét keresi, akkor két ledolgozott napért "kap" 1 nap szolgálati időt.)

C a s a b l a n c a # 2011.08.30. 05:49

Persze, hogy beleszámít, nyilván időarányosan.

hunfrakk # 2011.08.29. 21:42

szerintem biztos, hogy bele számít
ugyanolyan munkaviszony

Ingó # 2011.08.29. 18:14

Kérek választ az előbbi kérdésemre, hogy a közmunka beszámít-e jogosultsági időnek a 40 éves nyugdíjba!

Ingó # 2011.08.29. 16:07

Érdeklődöm, hogy a Munkaügyi Központ által kiközvetített közfoglalkoztatottak munkaviszonya beleszámít-e a 40 éves nyugdíjba?