Hát ezt sajnálom. Ha jól értem, akkor most se munka, se táppénz. Ha ilyen komoly a dolog, próbálja meg a leszázalékolást, nyugdíjbiztosítási ig. kitölti a nyomtatványt rokkantsági nyugdíjra, s ha csak 50 %-ra százalékolják le,de van szolgálati ideje ( a rokkantsági nyugdíjhoz szükségesnek a fele), akkor is kapna rendszeres szoc. járadékot, valamiből élnie kell.
Bár inkább gyógyuljon meg, csak tudom ez nem egy egszerű betegség..
Táppénzes ügy
Köszönöm a választ, szerintem, már ahogy ismerem depressziós lehetett azért küldhették el. Megmondom neki, hogy inkább ne pereljen, felejtse el az ügyet. Nem hiányzik szerintem az elkeseredett lelkivilágának még egy cirkusz. Köszi a felvilágosítást.
Köszönettel:
Peti
Nem minden világos- nekem. A cégtől később kapta meg a felmondást 10 nappal, így értelmezem, s akkor addig hol volt? Tehát vagy dolgoznia kellett, vagy szabadság, vagy miért nem ment táppénzre? Nem értem, hogy fennálló munkaviszony alatt hol volt 20-ig?
A munkanélküli segély biztos, hogy nem jogosít fel táppénre, ezzel ne is számoljon, annak az ideje csak a szolgálati idejébe számít majd be.
Az általános elévülési időbe beleférne egy per, csak nekem nem tiszta a leírás alapján, mit is perel, otthon ült és várta a felmondást, ez hogyan lehet, ha dolgozott e 10 nap alatt, tudja bizonyítani, feltételezem igen.
Ez egy haverom régebbi ügye, csak nem mert 2002 decemberében bírósághoz fordulni mert nem talált ma sem ügyvédet. Most mondta el nekem, mi aggasztja, és a kérdésem az lenne, hogy indíthat-e munkaügyi kártérítési pert még vagy elévült a dolog, már ha egyáltalán nyerhet. A következőről van szó: Dolgozott 2 évig (A)cégnél ahol beteg lett 4 hónap táppénz után közös megegyezéssel elváltak útjaik. Jelentkezett munkanélküli segélyre azonnal, de haveri alapon felvették segély közben egy másik (B) céghez, ahonan vezetőváltás miat 2 hét után kirakták a szűrét. Passzív táppénzre akart menni majd leszázalékoltatni magát mert azóta sincs munkája a betegsége miatt. A felmondást a cégre bízta, mivel próbaidő alatt volt, nem is akart kitolni velük valamiért, ezért a felmondás/próbaidős megszüntetés csak 2002 december 20-án érkezett meg, de a biztosítási jogviszonyát már 2002 december 10.-én megszüntették minden írásbeliség nélkül. Ezt a bejelentett 2 hét munkaviszonyt igazolták csak le, de így már nem ment orvoshoz táppénzért mert nem kapott volna semmit, mondta neki az orvos, ha nincs bejelentve nincs táppénz és a rokkantnyugdíj is kevés. Ha ez az ügy 2002 december 20.-án volt perelhet-e táppénzért amit 1 évre kapott volna meg, ha (A) cégnél dolgozott kb.: 2 évet, ebből 4 hónap volt táppénz (aktív tp.) és (B) céghez elhelyezkedése előtt pontosan 90 napig volt munkanélküli segélyen? Azaz igaza van-e a haveromnak abban, hogy ha minden szabályosan zajlik 1 évig is kaphatta volna a tp.-t? Mert szerintem a munkanélküli segély nem minősül munkaviszonynak táppénz ügyben. Õ szerinte meg igen. A felmondólevél átvételekor akart passzív táppénzre menni, hogy ne indoklással rugják ki de mivel az írásbeliség késett nem ment, hiszen nem volt biztosítva ezt közölték vele a felmondólevélben. A betegsége krónikus ezért bizonyítható, azt mondja.
Még egy kérdés: nem évült-e el az ügy ha ez az egész 2002. december 20.-án történt? (ekkor küldték ki neki a felmondólevelet.)
Köszönöm a haver nevében is a válaszokat a kérdésekre.
Peti

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02