Táppénzes ügy

csufi99 # 2004.08.06. 22:04

Hát ezt sajnálom. Ha jól értem, akkor most se munka, se táppénz. Ha ilyen komoly a dolog, próbálja meg a leszázalékolást, nyugdíjbiztosítási ig. kitölti a nyomtatványt rokkantsági nyugdíjra, s ha csak 50 %-ra százalékolják le,de van szolgálati ideje ( a rokkantsági nyugdíjhoz szükségesnek a fele), akkor is kapna rendszeres szoc. járadékot, valamiből élnie kell.
Bár inkább gyógyuljon meg, csak tudom ez nem egy egszerű betegség..

Talmács # 2004.08.06. 17:32

Köszönöm a választ, szerintem, már ahogy ismerem depressziós lehetett azért küldhették el. Megmondom neki, hogy inkább ne pereljen, felejtse el az ügyet. Nem hiányzik szerintem az elkeseredett lelkivilágának még egy cirkusz. Köszi a felvilágosítást.

Köszönettel:

Peti

csufi99 # 2004.08.05. 18:12

Nem minden világos- nekem. A cégtől később kapta meg a felmondást 10 nappal, így értelmezem, s akkor addig hol volt? Tehát vagy dolgoznia kellett, vagy szabadság, vagy miért nem ment táppénzre? Nem értem, hogy fennálló munkaviszony alatt hol volt 20-ig?
A munkanélküli segély biztos, hogy nem jogosít fel táppénre, ezzel ne is számoljon, annak az ideje csak a szolgálati idejébe számít majd be.
Az általános elévülési időbe beleférne egy per, csak nekem nem tiszta a leírás alapján, mit is perel, otthon ült és várta a felmondást, ez hogyan lehet, ha dolgozott e 10 nap alatt, tudja bizonyítani, feltételezem igen.

Talmács # 2004.08.04. 12:27

Ez egy haverom régebbi ügye, csak nem mert 2002 decemberében bírósághoz fordulni mert nem talált ma sem ügyvédet. Most mondta el nekem, mi aggasztja, és a kérdésem az lenne, hogy indíthat-e munkaügyi kártérítési pert még vagy elévült a dolog, már ha egyáltalán nyerhet. A következőről van szó: Dolgozott 2 évig (A)cégnél ahol beteg lett 4 hónap táppénz után közös megegyezéssel elváltak útjaik. Jelentkezett munkanélküli segélyre azonnal, de haveri alapon felvették segély közben egy másik (B) céghez, ahonan vezetőváltás miat 2 hét után kirakták a szűrét. Passzív táppénzre akart menni majd leszázalékoltatni magát mert azóta sincs munkája a betegsége miatt. A felmondást a cégre bízta, mivel próbaidő alatt volt, nem is akart kitolni velük valamiért, ezért a felmondás/próbaidős megszüntetés csak 2002 december 20-án érkezett meg, de a biztosítási jogviszonyát már 2002 december 10.-én megszüntették minden írásbeliség nélkül. Ezt a bejelentett 2 hét munkaviszonyt igazolták csak le, de így már nem ment orvoshoz táppénzért mert nem kapott volna semmit, mondta neki az orvos, ha nincs bejelentve nincs táppénz és a rokkantnyugdíj is kevés. Ha ez az ügy 2002 december 20.-án volt perelhet-e táppénzért amit 1 évre kapott volna meg, ha (A) cégnél dolgozott kb.: 2 évet, ebből 4 hónap volt táppénz (aktív tp.) és (B) céghez elhelyezkedése előtt pontosan 90 napig volt munkanélküli segélyen? Azaz igaza van-e a haveromnak abban, hogy ha minden szabályosan zajlik 1 évig is kaphatta volna a tp.-t? Mert szerintem a munkanélküli segély nem minősül munkaviszonynak táppénz ügyben. Õ szerinte meg igen. A felmondólevél átvételekor akart passzív táppénzre menni, hogy ne indoklással rugják ki de mivel az írásbeliség késett nem ment, hiszen nem volt biztosítva ezt közölték vele a felmondólevélben. A betegsége krónikus ezért bizonyítható, azt mondja.
Még egy kérdés: nem évült-e el az ügy ha ez az egész 2002. december 20.-án történt? (ekkor küldték ki neki a felmondólevelet.)

Köszönöm a haver nevében is a válaszokat a kérdésekre.

Peti