mváll. rendes felmondás


the big cat # 2004.08.18. 15:18

A fizetésed és a paírjaid az utolsó munkában töltött napon meg kell kapd. Ha nem ADJÁK KI EGYIKET VAGY MÁSIKAT, AKKOr ÜGYVÉD, IRGUM-BURGUM LEVÉL, AZTÁN HA EZ SEM HAT BÍRÓSÁG.

Ha dolgozol, akkor munkabér jár természetesen.

liluka # 2004.08.18. 12:59

Még egy kérdés: munkavállaló felmondása esetén a felmondási időre átlagkereset jár, vagy teljes munkabér, ha le kell dolgoznom?

acsa # 2004.08.18. 11:49

Utánajártam, ez az én esetemben 30 nap lenne. A munkaviszonyomat igazoló papírokat akkor a 30 nap után kapom meg. (gondolom) De ezeknek nekem kellene utánajárni? (mert ha nem teszem, nem fogom soha megjkapni, mert ők ezt nem intézik el.) Kiket lehet mozgósítani ebben az esetben? A munkaügyiseket? És ha ki sem akarnak fizetni?

the big cat # 2004.08.18. 11:43

A felmondási idő a munkaszerződéstől és/vagy a munakviszony hosszától függ, a minimuma a 30 nap.

acsa # 2004.08.18. 11:34

Köszi the big cat!
És a felmondás az átvétel napjától él + 30 nap felmondási idő?

the big cat # 2004.08.18. 11:03

A levelet tértivevénnyel add fel!

Így a viszsakapott tértivevényről tudod, hogy mikor vették át, nincs vita.

acsa # 2004.08.18. 09:43

Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha én rendes felmondással szeretnék felmondani, azt is postai úton juttatnám el munkáltatóm részére, ugyanis nincs mód a személyes találkozásra. A felmondásomat ajánlva adnám fel, és egy olyan személy venné át, aki a munkáltatónk meghatalmazott a levelet átvételére.
Ebben az esetben feddhetetlen-e a felmondás, az átvétel napjától él? És innentől számíta a 30 napos felmondási idő? Mi a helyzet akkor, ha ezt átveszik, azonban nem értesítenek semmiről? Nem reagálják le?
Köszi a választ előre is!

sugika # 2004.08.17. 20:53

Köszi, már nem kérdés a kérdés. Különben már liluka feltette azt, s választ is kapott rá, így már én is tudom, hogy köteles voltam ledolgozni a felmondási időt.
Köszönm!
Üdv S

the big cat # 2004.08.17. 16:18

Nincs. Ha a munkáltató ragaszkodik hozzá, akkro le kell dolgoznia, egyébként súlyos kártérítéseket kell fizetnie.

liluka # 2004.08.17. 13:31

szuper :))
nincs valami biztató szó, hogy ne kelljen mégse ledolgozni?

the big cat # 2004.08.17. 12:39

Igen, köteles ledolgozni a felmondási időt.

liluka # 2004.08.17. 06:06

Munkavállaló rendes felmondásakor ugye nem köteles a munkáltató a felmondási idő felére felmenteni őt a munkavégzés alól?
Le kell dolgoznia a teljes felmondási időt.

Karika # 2004.08.15. 19:15

Liluka!

Az a fogalom, hogy "nyugdíjba megy", 1996 óta jogilag megszünt. Semmi mást nem kell csinálni, mint kérni kell a TB-től a nyugdíj megállapítását (egyben a folyósítását is), attól kezdve nyugdíjasként foglalkoztatod. Tehát azért, hogy valaki nyugdíjat kapjon, nem kell a munkaviszonyt megszüntetni. Még annyit, hogy ez csak az öregségi nyugdíjra vonatkozik, a rokkantságira nem.

liluka # 2004.08.15. 18:42

Nagyon köszönöm a segítséget. Végre sikerült megértetnem a főnökkel, hogy mi a helyzet....
Van még egy kérdésem....
Van egy munkavállalóm, aki nyugdíjba akar menni november 19-én. Törvényes az, ha munkavállaló rendes felmondásával szüntetem meg a munkaviszonyát és utána alkalmazom őt, mint nyugdíjas munkavállalót?
Én szívesen küldeném el őt közös megegyezéssel, mert olyan hülyének tűnik, hogy felmond a munkavállaló, aztán meg újra alkalmazom őt...

Karika # 2004.08.13. 15:00

Mi a kérdés?

sugika # 2004.08.12. 22:07

Sziasztok!
Van itt valaki, aki egy idetévedt emberkének tudna segítséget nyújtani?

the big cat # 2004.08.12. 09:27

Tisztázzuk a dolgot:

Ha jól értem a munkavállaló rendes felmondással szüntette meg a munkaviszonyát. Az, hogy lopott mostmár érdektelen. Ti azt szeretnétek, hogy az egyébként ilyenkor ledolgozandó kötelező teljes felmondási időt ne dolgozza le, és fizetni sem szeretnétek erre az időre.

Erre a munkavállóval kötött ilyen tárgyú közös megegyezés nélkül nincs mód, felmentés esetén, ahogy te is jól látod fizetni kell. Ha nem ezt teszitek bajba kerültök, ez jogellenes eljárás lenne a felmondás esetén. Szankciószerűen ilyet alkalmazni tilos.

Ha én munkaválló lennék, biztosan nem írnék ilyesmit alá, a főnököd utasítás jogellenes.

liluka # 2004.08.12. 09:21

A téma sokkal bonyolúltabb, mint gondolod.
A munkavállaló lopott, amit be is vallott, de nem nem azt, amivel őt megvádolták. Régi kacatokat lopott el, majd elvitte a MÉH-be, kilóra :)))

A lényeg az, hogy a főnök volt olyan ostoba, hogy nem rendkívüli felmondással bocsátotta el, hanem munkavállaló rendes felmondásával. Ne kérdezd, hogy miért, én sem értem. Aztán utasított, hogy állítsam ki úgy a papírokat, hogy ne járjon munkavállaló rendes felmondása esetén díjazás. Szerinte ez úgy lehetséges, hogy a munkavállaló lemond a díjazásról.
Ez elég érdekes megközelítése volt a dolgoknak.....

K.V.B. # 2004.08.12. 06:46

Hát elég fura a helyzet, és szerintem joggal aggódsz, erre - én - nem nagyon látok megoldást a közös megegyezésen kívül, amit viszont a munkáltatónak kell kezdeményeznie. De még ha sikerül is tálalnia a dolgot a munkavállaló felé, a munkavállaló nem valószínű, hogy belemegy a dologba, ha a felmondási idejét szívesen ledolgozná a pénzért cserébe.
Úgy tűnik, valami sértődős főnök látni sem akarja többet a dolgozót! És hogy még jobban kitoljon vele, még pénzt sem akar neki adni, ami pedig kötelező lenne. Erről van szó?
Egyébként: ha a főnököd azt kívánja, hogy írj meg egy munkavállaló felmondást ilyen feltételekkel, akkor írd meg, mert
1.szakmailag nem kell garanciát vállalnod arra, hogy ez jó, mivel utasítottak rá, és Te felhomályosítottad a főnököt, hogy ez nem egészen így van
2.majd a főnök aláíratja a dolgozóval, vagy ha nem írja alá, az a főnök sikertelensége!
Nagyon drukkolok a dolgozónak is, és persze Neked is.
Mennyiben találtam el az igazságot? Így történik a dolog, ahogyan leírtam az előbb?

liluka # 2004.08.12. 06:25

Ja, azt is mondta a főnök, hogy a munkavállaló rendes felmondásában ne csak azt írjam le, hogy kéri a felmentését, hanem azt is, hogy lemond az őt illető díjazásról.
De ki az a hülye munkavállaló, aki ilyet aláír?
De ha még alá is írja, lehetséges jogilag ilyen eljárás?

liluka # 2004.08.12. 06:22

Azt hiszem, nem voltam egészen érthető. Tehát a főnök azt akarja, hogy mentsük úgy fel a munkavállalót a felmondási idő teljes részére, hogy arra neki díjazás ne járjon. A munkavállaló mondjon fel, de tekintsünk el a felmondási idő ledolgozásától, mentsük fel a további munkavégzés alól.
Szerintem ilyen nem lehetséges. Szerinte viszont, ha a munkavállaló kéri a felmondásában a munkáltatót, hogy a felmondási idő teljes részére mentse őt fel, akkor nem jár neki díjazás.

K.V.B. # 2004.08.12. 06:11

A munkavállalót csak abban az esetben nem illeti meg a felmentési időre járó átlagkereset, ha munkabérre egyébként sem lenne jogosult (pl. táppénzen van).
Szerintem három variáció lehetséges:
1.A felmondási időnek kettős jogi célja van: egyrészt, hogy a munkavállaló megfelelő időben munkát tudjon találni (ezért van az, hogy a felmondási idő felére fel kell menteni, és ennek is a felét a kívánságának megfelelő időpontban kell megtenni), másrészt pedig, hogy a munkáltatónál az őt követő munkavállalót megfelelően be tudja tanítani, megtörténhessen rendben a munkakör átadása-átvétele. Ennek a kettős célnak az általad leírtak nem felelnek meg, mivel a munkavállaló javára tolódik el a mérleg: dolgozni sem akar a hátralévő időben, és fizetést is kér. Javasolom ebben az esetben a közös megegyezéses felmondást, amelyben rögzítitek, hogy mivel nem akarja letölteni a felmondási idő kötelezően ledolgozandó részét sem a munkavállaló, ezért a felmondási idő letöltésétől közös megegyezéssel eltekintetek, és mivel a munkáltató érdekei emiatt sérülnek, és ezt a munkavállaló is elismeri, a felmondási időre járó bért nem kéri.
2.Ha ez nem tetszik a munkavállalónak, szerintem mindent ki kell fizetni, de akkor a felmondási idő felének ledolgozásához is ragaszkodnotok kell. Választhat!
3.Nem tudom, milyen viszonyban vagy (vagy milyen viszonyban van a főkönök) a munkavállalóval, de esetleg érdemes lenne felhomályosítani, hogy ha a cég sem akar fizetni, és ő sem akar dolgozni, de pénzt azért látni szeretne, vetesse magát táppénzre a felmondási idő első napján.
Ez a véleményem, nem tudom, a többi fórumozó mit szól hozzá. Egyszer már sikerült így megoldanunk a dolgot, és működött, remélem, jogi szempontból sem kifogásolható.

liluka # 2004.08.12. 05:19

Nagy bajban vagyok. Azt a feladatot kaptam a főnöktől, hogy úgy írjam meg az egyik munkavállalónk rendes felmondását, hogy ne járjon neki a felmondási időre díjazás ( átlagkereset ). Lehetséges ilyen??

Munkavállaló rendes felmondása esetén köteles a munkáltató a felmondási idő felére felmenteni a munkavállalót. Ebben az esetben jár neki díjazás ( átlagkereset ) a felmondási idő teljes időtartamára.

Abban az esetben viszont, ha a munkavállaló külön kéri, hogy mentsük fel a munka alól a teljes felmondási időre, amit a felmondásában közöl is velünk, jár neki díjazás?