Munkajogi kérdések.


gregi1991 # 2015.11.06. 09:27

Sziasztok! Egy csöppet kétségbeesetten jöttem ide, hogy meggyőződjek igazamról. 1,5 hónapja dolgozok egy hotelban recepciósként. A szerződésemben 3 hónap a próbaidő, és ha azon belül mondok fel 50ezer ft betanítási költséget kell fizetnem.
A főnök nem teljesen ép, folyamatos lelki terror alatt tart minket. 12 órás a munkaidő és nem lehet nálunk telefon (nincs a szerződésben), nem szabad szünetet tartani se, a facebook is mellesleg le van tiltva. Kollegáimmal a munkánkat rendre elvégezzük, mégis olyan dolgok miatt csinál idegörlő feszültséget a főnök, ami nem is rajtunk múlik.
1-2 példa:

  • Egy reggeliztető csaj már 15,5 órája dolgozott, mikor az igazgató (főnök) azért megrázta izomból (az 50kg-s lányt), mert nem volt feltöltve egy fajta bor.
  • Amikor idejöttem egy volt munkatársam sírva fakadt ki nekem, mert a főnök terrorizálja, és az előző péntek este bejött részegen és miközben nem engedte el a kezét a karhajlatával a fenekét fogta.(van kamerafelvétel, bár részlegesen látszik a lényeg)
  • nagy valószínűséggel be van poloskázva a recepciós pult, azon kívül, hogy persze kamerákkal folyamatosan figyel minket.
  • Tegnap meglátta, hogy telefon van a zsebemben, ezért ideges lett és megszólalt, hogy csak fele fizut kapok, ezen én felháborodtam, és mondtam, hogy elegem van ebből a bánásmódból, "becsicskításból". Erre ő idegességében felkapott egy ollót a recepcióspultról és nekem támadt, kb 30-40cm-re állította meg(fogta le) a felesége. Ez valószínűleg szintúgy látszik a kamerafelvételeken.

Érdemes lépnem valamit? Esetleg a sértettekkel összeállni?
Válaszukat előre köszönöm!

almo # 2015.11.06. 01:19

Válaszolna egy szakértő ha szépen megkérném az előző írásomra?Köszönöm.

almo # 2015.11.06. 00:36

Most vettek fel közalkalmazottként egy Egyetemre mint portás.A beosztás szerint havonta 240 órát kell dolgozni bruttó 140.000 ft-ért.Ennek a nettója kb.90.000 ft.Ezen kívül a szabadnapjaimon is behívhatnak dolgozni ami azt jelenti,hogy még a 240 órát is meghaladhatom a munkaórák számát tekintve.Van érettségim és két szakmám.Törvényesen foglalkoztat így az Egyetem?Köszönöm válaszát.

Pilla Puszi # 2015.11.03. 13:02

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e az olyan szituációval valamit kezdeni, ha a munkáltatóm rendszeresen "elfelejti" kifizetni a betegszabadágos pénzem ill. a projektemet megillető incentiv rám eső részét. Aztán ha átmegyek a HR-rel cirkuszolni, azt mondják, hogy by mistake (hiba történt) és utalják a fizetésem kiegészítését. Ez egy nagy cég, és ez rendeszeres, nem csak velem, más dolgozókkal is. Érdemes ezt jogi útra vinnem?
Ez nem magyarországi történet, először csak informálódni szeretnék kicsit.

Köszönöm a választ.

Liliom00 # 2015.11.02. 09:36

Tudnál segíteni, hogy ennek mennyi a mértéke, illetve, hogy ez adható vagy kötelezően fizetendő pótlék?

Mert én évekkel ezelőtti cikkekben találkoztam ezzel, de a törvényben sajnos sehol.
Köszönöm!

Immaculata # 2015.11.01. 18:50

Helyettesítési pótlékot kérhetsz.

gcsaba # 2015.11.01. 16:10

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy jogszerű e a főnököm frissen bevezetett szabályozása, miszerint a gyermekek után járó pótszabadságot csak akkor adja ki, ha 15 nappal előre kérem írásban, valamint meg is tagadhatja a szabadság kiadását? Előre is köszönöm!

MonRo29 # 2015.10.30. 15:39

Tisztelt Szakértők!

A férjem cégénél könyvelőt váltottak év közben. Az új könyvelő szerint a régi rosszul végezte a munkáját, mert nem jár a férjemnek a 2 éves tartósan beteg gyermekünk után nem hogy 4, de 2 nap sem. Júliusban leadtuk az igénylőt, hátha ez volt a baj, hogy év elején ez nem történt meg. Semmi változás. Majd leadtuk 09. 07-én, amit szignóztattunk a céggel, hogy átvették. A bérpapíron e hónap elején sem volt feltüntetve a + szabadság. Mivel szorít az idő, hisz itt az év vége (mi arra gondolunk erre megy ki a játék), hisz már volt ilyen kijelentés a főnöknek, hogy minek az neked, úgysem tudod kivenni. Hová tudnánk fordulni? Illetve, mivel már alanyi jogon jár a gyermek után járó szabadság a 16. életévig. Igényelni kell ezt minden évben? Semmi elérhetőséget sem biztosítanak a könyvelő felé sem, hogy érdeklődjünk, hogy egyáltalán eljutott-e hozzá az igénylő. Amit a netről letöltöttek nyomtatvány is 2012. előtti volt, kérték, hogy igazoltassam le a munkahelyemen, hogy én nem vettem igénybe. Az a hab a tortán, hogy közalkalmazotti szöveg volt rajta. A felvetésünkre azt a választ kaptuk, hogy aki ezzel foglalkozik, az nem ért hozzá! Köszönöm szépen előre is a választ! Előre félünk a jövő évben esedékes baba születés kapcsán az apás szabadság kiadása miatt!

Liliom00 # 2015.10.30. 13:51

Tehát jól értelmezem akkor, hogy ha ellátom, nem csak részben, hanem teljes körűen a saját, és egy másik munkakör feladatait is, akkor azért nem illet meg plusz díjazás?

Egyébiránt, legközelebbi alkalmakra tekintettel, visszautasíthatom a kérést a jövőben, ha ilyen helyzet merül fel?

ObudaFan # 2015.10.30. 13:39

Két bér nem illet meg attól még, hogy azonos munkaidőben részben a saját feladataidat, részben a másik munkakörbe tartozó feladatokat végzed. De ha a másik munkakör magasabb bérezésű, akkor a saját munkakörödnél arányosan magasabb bérre jogosult vagy.

Liliom00 # 2015.10.30. 13:21

Kedves Mindenki!

Az lenne a kérdésem, hogy a tv így szól:

53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
....
(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Ez alapján, ha szabadságolás miatt a munkavállaló két munkakört lát el egyszerre, megillet a plusz munkakör arra az időre eső bére?
Köszönöm!

aequumF1 # 2015.10.29. 04:56

Köszönöm!

Immaculata # 2015.10.28. 20:10

Írj egy jelentést, de ügyvéddel íratnám meg, mert ezen el lehet csúszni.

Meg kell vizsgálni, hogy a munkaköröd mire szól, egyáltalán lehet-e téged olyan feladattal megbízni, ami kiemelt felelősséggel jár. Valószínűsítem, hogy nem.
Mindent tárgyilagosan le kell írni és elemezni.

aequumF1 # 2015.10.28. 19:33

Tisztelt Szakértők!

A következő szituációban kérnék segítséget, véleményt:
A kis főnök azt állítja a nagy főnök felé, hogy a beosztott lett megbízva a feladat intézésével kapcsolatban.

(Valójában nem történt semmiféle megbízás, utasítás.)

Ennek ellenére azt állítja a nagy főnök, hogy a beosztott nagyfokú, kiemelt felelőssége mellet kár érte a céget, ezért büntetőjogi és munkajogi felelősségre utal a beosztott vonatkozásában. Továbbá azt mondja, a beosztott érdeke, hogy mulasztásával szemben a lopók felkutathatók legyenek, ezért jelentést vár tőle.

(Majdhogynem rágalmaz, vádol)

Mit kellene tegyen, válaszoljon a beosztott?

Viki1990 # 2015.10.19. 15:23

Üdvözlök mindenkit!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi történik akkor ha a munkáltatóm a fizetésemet nem "munkabér" jogcímen hanem egy sima "napközbeni átutalással" utalja a bankszámlámra?
Lehet ebből később problémám? Ha igen mi?
Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.19. 13:51

Majd ha megtörtént a konkrét bírságolás, és megvan a határozat részletes indoklással, visszatérhetünk a kérdésre.
Egyébként bírságolni az étkeztető céget tudják.

acridity # 2015.10.19. 12:45

Milyen kis poénos kedvedben vagy KEdves Kovács Béla Sándor. :)

Lehet rosszul tettem fel a kérdést.

Van most ez az új szabályozás a menzák terén ugye.

Na most ha én, mint dietetikus távmelóban dolgozom,megírom az étlapot, hogy ennek meg ennek a korosztálynak így és így kell ezt és ezt főzni, ennyi és ennyi sóval,fűszerrel stb.
Ezt elküldöm az adott konyhának (általuk gépembre telepített programmal,és azon keresztül küldve)

Mivel távmunka, ugye én nem vagyok ott,nem tudom ellenőrízni azt, hogy tényleg annyi sót raknak az ételbe,ami ki van számolva, illetve ha nem kapnak valamilyen alapanyagot,azt hasraütésszerűen helyettesítik mással, aminek a kalória értéke, stb már nem ugyanannyi,és itt borul az egész.

Ekkor kapnak egy ellenőrzést,ahol kibukik az, hogy megengedettnél több sót rakott az ételbe a főzés során Kiss Juliska szakácsnéni, illetve hogy az étlapon szerepeltetett vizeskifli helyett vajaskiflit rendeltek be....

Vége a türelmi időnek,büntetnek,ha az ellenőrzés során valami nem klappol.

Ki a felelős?
Ezt szeretném tudni.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.19. 07:48

Miért az ANTSZ miben találta a hibát: az étlapban? Kifogásolták a "hortobágyi apró pecs." megnevezést?

acridity # 2015.10.19. 04:31

Ez alatt feltett kérdésemre hol és miben találom meg az ide vonatkozó jogszabályokat?

acridity # 2015.10.19. 04:29

J reggelt, segítséget kérnék.

Ha távmunkában dolgozom kié a felelősség ha az ÁNTSZ hibát talál egy ellenőrzés alkalmával?
Enyém,aki megírta az étlapot,vagy a szakácsoké,akik nem tartották be,az előírt adagot (sómennyiség,stb)
Amennyiben az enyém, a felelősségbiztosítás megoldás e ebben az esetben?
Köszi.

JennyM # 2015.10.18. 21:57

ObudaFan

És mi van az érték-megőrzéssel? Nem kötelezettek ilyen esetben biztosítani feltétel nélkül? Ki nem rúgtak, hogy fegyelmit kapok-e, még nem tudom, -de most ez nem lényeg, a lényeg, hogy azóta se találtam egy embert se, akinek még nincs széf, de akar. Illetve de, szintén most kezdett, még 18, tőle megkérdeztem, mondta persze... de még aznap műszak végén be is adta a felmondását.

Még egy kérdés: tilthatják személyi igazolvány és egyéb igazolványok (pl.: TAJ kártya) bevitelét? Mert állítólag az is tilos, egyedül a targoncavezetőknél lehet, illetve kell náluk lennie az engedélyüknek. Nekem még nem szóltak az őrök az irataimért, nem pénztárcában, hanem külön tartóban van nálam, azonban egy szigorúbb szabályozás is van, mint kiderült, egy fehér lista. Értelem szerűen ami azon nem szerepel, automatikusan tilos - ami azon van az pedig a ruha, akinek kell gyógyszer, munkahelyi telefon és érdekes módon pénz, miközben külön kiemelik, hogy a pénztárca tilos.

Teljesen szabad kezük lenne, hogy mit, hogyan, milyen feltétellel engednek és tiltanak?

ObudaFan # 2015.10.17. 10:00

JennyM

Igen, 2015. van és vannak olyan munkahelyek, ahová nem lehet bevinni mobiltelefont 2015-ben sem. Ha a munkáltató megtilthatja a mobiltelefon bevitelét a területére, akkor természetesen lehet engedékenyebb is és megtilthatja csak egy részére is.

ObudaFan # 2015.10.17. 09:56

t.mosyka

Rendelkezhetsz, csakhogy indokolt esetben a munkáltató meg mégsem köteles kiadni, sőt, szabadságról is visszahívhat. A munkaviszony megszűnésének idején meg nem nehéz indokot találni.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.10.16. 05:35

'manhunter' ,már hogyan lehetne rendben,ami pofára megy és csak akkor van,ha "jóban vagy"-így vagy úgy..a főnököddel,akár férfi,akár nő a főnök! De ne is csodálkozz ezen,sok helyen van ez így és ha szóváteszed,akkor sem biztos,hogy jobb lesz,de akár ki is paterolhatnak mint elégedetlenkedő,lázító,közösség bomlasztó és mehetsz a Munkaügyi Bíróságra ami nem feltétlenül ingyenes és kedvező dolog, a végeredményt tekintve ! Vagy megszoksz,vagy megszöksz,tartja a közmondás! Üdv.

JennyM # 2015.10.15. 14:33

Üdv!

Jogilag ma, Magyarországon, tilthatja-e egy cég a cég területén engedélyezett saját mobiltelefon bizonyos területekre való bevitelét, amennyiben olyan feltétellel biztosít csak értékmegőrzést, aminek a teljesítése időbe telik? Illetve pontosabban fogalmazva: kirúghat-e vagy szankcionálhat-e más módon (mint az egyik bevett szokásuk: fegyelmi eljárás, majd mindenféle bónusz és egyéni juttatás megvonása 1-2 évre - esetemben a fizetés negyede) azért, ha mielőtt az értékmegőrzőhöz való feltételnek eleget tudnék tenni, magamnál tartom termelési területen is, nem pedig az őrizetlen és zárnak jó indulattal sem nevezhető öltözőszekrényben tárolom, ahonnan az ellopásáért nem vállalnak felelősséget? Ki is hangsúlyozták újra és újra az oktatások alatt, hogy az öltözőben senki ne hagyjon semmit, aminek értéke van, mert ha ellopják, biztos nem lesz meg, hogy ki volt.

Mit mondanak erre a magyar törvények? Tudomásom szerint jogom van a vagyonomat megvédeni és nem kötelességem azt lopás veszélyének kitenni semmi és senki kérésére. Biztos vagyok benne, hogy erre egy cég sem kötelezhet. Azt tudom, hogy tilthatják bizonyos tárgyak, eszközök bevitelét a cég területére, van is erre egy lista nálunk, de azon a mobiltelefon nem szerepel és valóban nem is tiltják annak használatát, egyedül audio-vizuális tartalmak rögzítésére nem használható. Arra vagyok tehát kíváncsi, hogy megtagadhatják-e a feltétel nélküli vagyonmegőrzést ilyen esetben, valóban köthetik-e feltételhez és ha igen, az a feltétel lehet-e olyan, aminek nehéz megfelelni? Jelen esetben két dolgozó kell egy széfhez - nem tűnik nagy feltételnek, pofon egyszerűnek tűnt nekem is elsőre, de az eddigi két napom alatt nem sikerült megoldani. Öt velem egy időben felvett dolgozóval próbáltam a nyolcból megbeszélni, egyik se ment bele, nem kell nekik - a maradék kettő viszont együtt igényelt egyet, így ők kiestek. Maradt egy, vele sikerült megbeszélnem, de pont mielőtt el tudtunk volna menni igényelni, engem szúrt ki az egyik vagyonőr kifelé - az előttem szintén telefonnal áthaladó vagy száz ember nem érdekelte. Ja, fémdetektoros kapun való áthaladásról van szó, így látják mindenkinél a telefont, nem szúrópróbás az ellenőrzés. Engedélyt pedig csak vezetőségi tag és egyéb magas rangú beosztott kaphat. Tegnap egyébként a régiek közül is beszéltem párral, de akinek még nincs, az nem is akar - köztük nővérem is, ő azt mondta nem érdekel senkit, hogy felviszik a dolgozók a telefont... nos, mint írtam, esetemben pont érdekelt egy őrt, holnap már lehet nem is kell dolgoznom emiatt.
Ha kirúgnak emiatt, illetve ez után, mivel indoklás próbaidő alatt nincs, tehetek feljelentést? Vagy indíthatok legalább pert? Én úgy érzem nem szabadna ilyet megtenniük és nem szabadna az értékmegőrzést sem visszautasítaniuk, csak mert egyedül maradtam az igényléssel. Az egyik, ezen vagyonmegőrzők kiosztásáért felelős elmondása szerint jelenleg az ott lévők több, mint fele üres és nagyon ritka az igénylés, de hiába van ez így, akkor sem adhat ki nekem, ha egyedül kérem.

Ez így szabályos? Jogos? Törvényes?
Én mit tehetek? A "hagyjam otthon a telefont" válaszoktól kíméljenek meg, nem 1995, hanem 2015 van.