Munkajogi kérdések.

Andinak # 2023.11.29. 02:49

Kovács_Béla_Sándor: tudom, hogy nem a háziorvos végzi. De az üzemorvos nem biztos, hogy elküld röntgenre vagy MRI vizsgálatra, hogy megnézze a gerincem, derekam állapotát ami lassan folyamatosan fáj és már a fájdalomcsillapító sem ér semmit. 5-10 perc állás után fáj a talpam vagy zsibbad a lában ...

Majordomus: köszönöm.

Majordomus # 2023.11.28. 21:15

Attól még lehet neki kedvező.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.28. 06:26

Az alkalmasságit nem a háziorvos végzi.

Andinak # 2023.11.28. 01:58

Majordomus: Köszönöm

Majordomus # 2023.11.27. 21:01

Az eü vizsgálat megmenthet...

Andinak # 2023.11.27. 18:58

Kovács_Béla_Sándor, köszönöm.
Ezért is kaptam a beutalót. Hogy kiderüljön mi okozza a fájdalmakat.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.27. 17:42

A munkaszerződéstől eltérő - beleértve a más munkakörben történő - foglalkoztatásnak munkanapokban meghatározott éves maximuma van.
Más munkakörben foglalkoztatás előtt természetesen el kell végeztetni az orvosi alkalmassági vizsgálatot. (Hiszen azt, hogy mi árt az egészségének, mi nem, nem a munkavállaló dönti el.)

Andinak # 2023.11.27. 16:47

Majordomus: köszönöm válaszod (ha nekem szól a válasz). Nem a munkaidőről van szó. Hanem teljesen más típusú munkáról. Ami negatívan befolyásolhatja az egészségemet.

Kovács_Béla_Sándor: köszönöm válaszod.

• milyen megszorításokkal?
  • és ha ezzel veszélyezteti az egészségemet?
Majordomus # 2023.11.26. 21:32

A munkaidőt a munkáltató osztja be ..még mindig..

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.26. 15:31

Igen, megszorításokkal.
Igen.
Azonnali hatályú felmondásra nincs végkielégítés.

Andinak # 2023.11.26. 15:15

Üdvözletem.
Munkahelyemen ~5 éve irodában dolgozom.
Most kitalálták, hogy a munkaidő egy részében (1.5-2 óra) menjek le a raktárban tevékenykedni.
Sajnos egészségügyi állapotom miatt nem tudok előrehajolni csak kb.30%ban, 10perc állás után fáj a derekam, zsibbad a lában ...
Háziorvos írt beutalót reumatológiára (időpontot még nem tudtak adni).
A munkáltató megteheti, hogy ennek ellenére kötelez/utasít, hogy lemenjek a raktárba?
Ha nemet mondok erre a feladatra akkor felmondhat? Ha igen akkor ebben az esetben jár a végkielégítés?

drbjozsef # 2023.11.26. 07:05

blac,

Az Mt. főszabályként engedi az eltérést, ezen szakaszok közül csak a 122.§(5)-től nem enged, ami a pont a megváltás. De a munkaviszony végén, a bentmaradó szabadságot akkor is meg lehet váltani.
Minden másban el lehet térni, közös megegyezéssel, akár a 15 nap előre jelzéstől is elvileg. De csak közösen.

Szóval nincs jobb ötletem, mint a kompromisszum, ha tudod mikor kell interjúra menned, akkor arra kérj szabadságot, a többit engedd el, és fizettesd ki. Ha még erre sem hajlandó a munkáltatód, akkor szabályosan nem sokat tehetsz, a munkavégzési kötelességed a főszabály. Persze, ha láthatóan szívatásból nem hajlandóak a kompromisszumra, akkor lehet, hogy a háziorvosomat keresném fel, és megoldanám máshogy. Ha ők úgy akkor én is úgy alapon...

blac # 2023.11.26. 04:40

@drbjozsef

Jelen helyzetben a potenciális első és második körös állásinterjúk miatt fontosabb hogy legyen rájuk időm és le tudjak tárgyalni egy január eleji kezdést máshol mint az az összeg ami erre a pár napra járna.

Az állásidős témában nem vagyok otthon. Munka az pont lenne, mert egyedül vagyok a pozícómban, nincs helyettesem, tehát csak gyűlne ebben a 4 napban, és kb. egyszerre szakadna rám később, ezért sem preferálom, mert amúgy teljesen mindegy lenne.

@Majordomus

Az az összeg tulajdonképp nem befolyásolna semmit érdemit az anyagi helyzetemen, a szabadidő a fentebb írtak miatt most fontosabb.

Majordomus # 2023.11.25. 21:05

13-tól még lesz idő bevásárolni karácsonyra ís ha dolgozol addig akkor pénzed is lesz rá.

drbjozsef # 2023.11.25. 18:28

Ami még kifejezetten érdekelne, hogy ha holnap azt mondják, hogy a hét további napjain ne menjek be dolgozni köteles vagyok-e ezt elfogadni.

Persze. Ha a munkáltató nem kíván munkát biztosítani, akkor majd fizet állásidőt.
Igaz, ha te kötöd az ebet a karóhoz, akkor ez nem szabadság lesz. Mert azt nem tud kiadni szabályosan, legalábbis közös megegyezés hiányában.
Azért véleményem szerint kevés olyan eset van - és a leírásod alapján a tied nem az -, amikor súlyos a jogsértés, és érdemes kihúzni a gyufát. Jó, már csak pár napod van, de ha nagyon akar rosszat tenni neked a munkáltatód, akár utólag is ki tud találni dolgokat.
Miért nem jó neked, ha bemész, és kifizetik a benn maradt szabikat? Miért nem jó, ha szabira mész most?

blac # 2023.11.25. 16:51

Ami még kifejezetten érdekelne, hogy ha holnap azt mondják, hogy a hét további napjain ne menjek be dolgozni köteles vagyok-e ezt elfogadni.

blac # 2023.11.25. 16:49

Remélem hétfőn fogunk beszélni róla, de a múlt pénteki beszélgetésünk alapján eddig nem is realizálták a problémát. Ráadásul a döntési folyamat bonyolult, mert nem elég a HR-essel és a szakmai vezetőmmel megállapodni, kelleni fog hozzá a plant manager is.

A szabadságokat viszont munkaviszony végén tudtommal ki kell adni, megváltásra nem kötelezhetnek, szóval ez számomra egy kicsit szürke zóna, de úgy számolok, hogy ha nem hosszabbítanak a holnapin túl csak két további nap kell bemennem.

Szerintem a dec31-ig hosszabbítás egy korrekt ajánlat lesz részemről, de nem szeretnek semmit ami nekik pénzbe kerül, szóval szkeptikus vagyok.

drbjozsef # 2023.11.25. 15:43

Úgy tudom 15 nappal előre szólniuk kellene ha azt akarnák hogy adott napon/napokon menjek szabadságra, viszont 3 vagy 4 szabadnappal teljesen én rendelkezem.

Azt is tudod, hogy neked is?
(Mt. 122.§(2) és (4))

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az a kérdés, hogy milyen ütemezéssel?
Semmilyennel.
Vagy megegyeztek közösen - lényegében bárhogy -, vagy az Mt.125.§ szerint megváltja a végén.
Nem tudtok meg egyezni?

blac # 2023.11.25. 14:39

Tisztelt Jogász Urak!

A segítségüket kérném egy kérdésben.

Határozott idejű fél éves/6 hónapos munkaszerződésem utolsó munkanapja december 13 szerda. Még 9 nap szabadságom van (+ elvileg egy napot még lecsúsztathatnék a túlórák miatt), a korábban kivettek 1 kivételével a cég nyári leállására estek - 9 nap volt összefüggően a hétvégékkel - , az az egy 1 további szabadnap pedig a kötelező tüdőszűrő vizsgálat napja volt.

A cég múlt hét közepén erősítette meg - külön kérésemre, maguktól szerintem nem szólak volna - hogy nem lesz hosszabbítás (projekt előkészítő munka volt, maga a projekt is január/február elején beindul, tehát a pozíció is értelmét veszti) ill. nem lesz másik pozícó felajánlva.

Viszont most esett le nekik a helyzet, hogy a következő 13 munkanapból már csak 3 v 4 napot kell bemennem dolgozni.

A kérdésem, hogy milyen lehetőségei vannak a cégnek a szabadságaim ütemezésére.

Úgy tudom 15 nappal előre szólniuk kellene ha azt akarnák hogy adott napon/napokon menjek szabadságra, viszont 3 vagy 4 szabadnappal teljesen én rendelkezem.

Most az a terv, hogy jövő héten vegyek ki 4 napot és aztán két nap alatt végezzek el 6 napi munkát.

Én fel fogom ajánlani, hogy hosszabbítsunk dec 31-ig, és akkor a szabadnapjaim zöme a téli leállásra esne, de ha nem mennek bele rám kényszeríthetnek bármit is a 15 napon belül ill. ennek vannak-e formális megkötései.

Előre is köszönöm a választ!

Majordomus # 2023.11.23. 20:30

Igen.

himre82 # 2023.11.23. 17:29

Adott egy cég egy székhellyel és egy telephellyel. A telephely majd 2 óra távolságra van a székhelytől. Dolgozó (aki elsődlegesen a székhelyen dolgozik) reggel munkába érkezik a székhelyre, és onnét céges autóval megy tovább a telephelyre, majd délután a telephelyről vissza a székhelyre. Kérdés: ezek az utak munkaidőnek minősülnek-e, vagy sem?

Majordomus # 2023.11.21. 21:40

Igen
Igen

Mami24 # 2023.11.21. 17:35

Üdvözlöm! Két kérdésre szeretnék választ kapni. Az egyik, hogy ha december 1-től veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre kell mennem, akkor van-e lehetőségem ettől függetlenül a szülési szabadságot kivenni a szülés előtt 4 héttel. Továbbá pedig azt szeretném megtudni, hogy a CSED összege ilyen esetben is a jövedelmem 100%-a lesz? Köszönöm!

tmsnmeth80 # 2023.11.21. 17:34

,,Én azt javasolnám édesapádnak hogy húzza ki január másodikáig mert sokkal kedvezőbb valorizációs szorzókkal állapitják meg a nyugdíját.,,

Ez nekem szól vagy egy másik felhasználónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.21. 10:00

Úgy szeretne nyugdíjba jönni, hogy kapjon.
Akkor meg kell várnia, amíg a munkáltató felmond.