Munkajogi kérdések.

drbjozsef # 2023.05.21. 17:53

Peter77,

Semmi. Marad érvényben a régi, hiszen nincs megegyezés a módosításban.
Ha ez a munkáltatónak nem felel meg, vagy ajánl mást, vagy felmond rendes felmondással.
Ha ez neked nem felel meg, felmondhatsz rendes felmondással.

Peter_77 # 2023.05.21. 11:07

drbjozsef: Köszönöm a választ. Ha nem írom alá a munkaszerződést, akkor mi történik?

drbjozsef # 2023.05.21. 10:32

Peter77,

Semmit.
Vagy előléptetnek, vagy nem. Az Mt.-t nem érdekli a HAY varázslat. Közös megegyezéssel vagy módosítjátok a munkaszerződést, vagy nem.

Peter_77 # 2023.05.21. 10:11

Kedves Fórumozók!

Szeretném a véleményeteket, segítségeteket kérni.

Nagyon régóta dolgozom a cégnél, és a felettesem jelezte, hogy elő akar léptetni szenior pozícióba, ami egy magasabb HAY-besorolású pozíció, mint a jelenlegi, és magasabb fizetést is jelent. Közben átszervezés is zajlik, így egyelőre nem tudni, mikor kerülhet erre sor, de több munkavállaló új (a jelenlegivel azonos HAY-szintű) pozíciót fog kapni.

Szeretném megkérdezni, hogy ha végül az én előléptetésem is csak annyi lesz (a korábbi ígérettől eltérően), hogy X pozícióból átraknak (ugyanolyan HAY-szintű) Y pozícióba, fizetésemelés és valós előléptetés nélkül, valamint állandó irodai munkavégzést írnak elő távmunka helyett, akkor mit tehetek?

Milyen lehetőségeim vannak (a normál felmondáson kívül), ha nem írom alá? A munkaszerződést úgy tudom, hogy közös megegyezéssel lehet módosítani, és a felvázolt lehetséges változásból nekem nem származna semmilyen előnyöm sem...

Köszönöm a válaszokat!

Peter77

osztap # 2023.05.17. 07:46

LadyWriter74,

Tudod igazolni, pl. bérlappal, hogy a járulékokat levonták tőled? Ha igen, akkor a Nyugdíjbiztosítónak el kell ismernie a 17 hónapot, ha kérelmezed, és bemutatod a bizonyítékokat.
https://adozona.hu/…_szol_4XLJVK

Majordomus # 2023.05.16. 19:59

Akkor 2 dolgot tehetsz. Vársz türelmesen.
Vagy bírósághoz fordulsz.
17 hónap sokat jelent a nyugdijmegállapitásnál.

LadyWriter74 # 2023.05.16. 19:29

Kedves Válaszadók!

Már túl vagyok a NYUFI-adategyeztéteses hatósági eljáráson . két hónap után kaptam egy határozatot, hogy az általuk megkeresett cég nem reagált a másodszori megkeresésre sem és hogy amint szíveskednek választ adni, akkor arról én is értesülni fogok.

drbjozsef # 2023.05.16. 07:35

Korella Sziget,

Munkajogi szempontból neked ezzel sajnos nincs dolgod. Túlórád nem keletkezett, nem dolgoztál se többet, se kevesebbet.
Az, hogy egy diákkal kellett volna foglalkoznod és hegedülni, de bejön még a klarinétos gyerek is, ami ugye nyilván nem mehet egyszerre, tehát mindkettejük joga sérül ezért, az nem munkajogi probléma.
A gyerekek jogai itt csak addig számítanak, amíg valaki át akarja operálni őket kecskévé. Minden más magasról le van szarva. Örülhetnek, hogy van egy tanár, nemsokára 10-15 hangszert tolhatsz majd egyszerre, de azt majd zenekarnak fogják nevezni, te meg oldd meg.

Korella Sziget # 2023.05.15. 20:36

Üdv mindenkinek!

Ha egy fix órában (heti 19) dolgozó pedagógust (zeneiskolában) arra "köteleznek" hogy úgy helyettesítse a kollégáját hogy a saját 60 perces óráiban a másik pedagógus növendékeit is "tudja le" az mennyire jogszerű?
Ez a bevett gyakorlat, többször is előfordult.
Beírják, könyvelik hogy meg volt tartva a helyettesítés, közben mindkét gyereknek gyakorlatilag elmarad a fele órája.
Mert nem képesek helyettesítő tanárt behívni aki az egész órákat megtartaná.
Létezik ilyen, kötelezhet erre az igazgató?
Hol van ez leszabályozva?
Állami fenntartású az iskola.
Hová kinek lehet / érdemes jelenteni?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2023.05.15. 19:35

Lady...

Első körben nyujts be egy szolgálati idő elismerési kérelmet.
Erre megkapod hogy -évekre,hónapokra lebontva- náluk mi van nyilvántartva!
.
Nagyon alapos a rendszer!

Ha ez megvan,akkor nyújts be egy módosítási kérelmet és csatold a bizonyitékaidat!

Majd ők előveszik a céget.

Szomorú örökös # 2023.05.15. 18:45

LadyWriter74

Egy év eleji ügyfélkapus adategyeztetés során derült ki számomra mindez.....minden papírom megvan - munkaszerződés, munkviszony megszünése, stb.

Így nyilván más a helyzet. Akkor ezekről kell egy másolatot készíteni és benyújtani a nyugdíjbiztosító felé.

drbjozsef # 2023.05.15. 17:56

LadyWriter74,

Bocsánat. Én néztem be.
Ha nem jelentettek be, akkor sem tudsz sokat tenni, mert a cég részéről is elévült, meg a te szempontodból is. Minden szempontból, büntetőjogilag is.
Én a nyugdíjfolyósítónál próbálkoznék, ahogy osztap írja.

osztap # 2023.05.15. 17:42

LadyWriter74,

Kértél adategyeztetést nyugdíjbiztosítótól? Bejelentted, hogy nem értesz egyet az ő adataikkal, bizonyítékaid a szerződés, bérlapok, stb. Mit mondtak? Nekik bizonyítási eljárást kellett volna lefolytatniuk, szükség esetén ráküldve a cégre a NAV-ot.
https://www.allamkincstar.gov.hu/…tesi-eljaras

LadyWriter74 # 2023.05.15. 15:51

Szomorú örökös

Egy év eleji ügyfélkapus adategyeztetés során derült ki számomra mindez - így nem tudom, ha Ön kerülne hasonló helyzetbe, akkor Ön mit tenne - minden esetre én azért szeretném tisztázni a dolgot, főleg úgy, hogy minden papírom megvan - munkaszerződés, munkviszony megszünése, stb.

Szomorú örökös # 2023.05.15. 15:20

LadyWriter74

17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál

Egyébként szerintem ezzel te is tisztában voltál, hogy nem vagy bejelentve.
Most utólag kavarni egy volt munkahelyed ellen azért eléggé alantas dolog.

Szomorú örökös # 2023.05.15. 15:19

LadyWriter74

Annyi közöm azért csak van hozzá, hogy 17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál, hogy ha ezt a problémát a cég nem orvosolja.
Vagy ők adnak-e ki erre nézve egy papírt, hogy valóban ott dolgoztam?

Ha bejelentés nélkül alkalmaztak, akkor ezzel épp saját magukat buktatnák le. Még ha elévült is, ezzel simán felhívhatják magukra a figyelmet, esetleg bevonzhatnak egy jó kis szaftos ellenőrzést a nyakukba. Én azért azt erősen kétlem, hogy ilyesmit esetleg szeretnének.

Szomorú örökös # 2023.05.15. 15:15

drbjozsef

A nyugdíjszámításhoz? Ott szerintem nem számít, hogy ténylegesen be lett-e fizetve, mármint neked. Azt el kell ismerni szolgálati időnek.

Ha nem volt bejelentve - a kérdező legalábbis ezt írta - akkor szerintem azt soha nem fogják elismerni, mint szolgálati időt.

LadyWriter74 # 2023.05.15. 14:43

drbjózsef

Köszönöm a választ. Az alapfogalmakkal tisztában vagyok - csak ahogy írtam is, NEM bejelentetten dolgoztam ott - de kilépő papírjaimon is az alább feltűntetett dátumok vannak. A kérdésem arra irányult volna, hogy az én kérelmemre a cég - utólag - az állam felé befizeti-e a kérdéses időszakra a járulékokat, vagy sem .. vagy ezt bírói úton lehet-e érvényesíteni - de akkor ezek szerint ez nem járható út.

Annyi közöm azért csak van hozzá, hogy 17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál, hogy ha ezt a problémát a cég nem orvosolja. Vagy ők adnak-e ki erre nézve egy papírt, hogy valóban ott dolgoztam?

Köszönettel.

drbjozsef # 2023.05.15. 10:07

(NEKED nem is tudom milyen igényed lehetne a munkáltatói járulék összegére. Azt a munkáltató levonja és befizeti az államnak. Nincs hozzá közöd. Intézzék el egymás közt, ha eltérés van)

drbjozsef # 2023.05.15. 10:06

LadyWriter74,

Bejelentetten?
Akkor miért érdekel téged ez?
Szerintem az Art. szerinti is rég elévült már ez, és nem lehet megfizettetni a céggel.
De miért fontos? A nyugdíjszámításhoz? Ott szerintem nem számít, hogy ténylegesen be lett-e fizetve, mármint neked. Azt el kell ismerni szolgálati időnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.15. 09:33

Elévült.

LadyWriter74 # 2023.05.15. 07:34

Kedves Tagok!

Szeretném a véleményeteket kérni abban a témában, hogy 2000.05.08. napjától 2001.12.31. napjáig nem bejelentetten foglakoztatott egy, a mai napig létező cég. Kérdésem az lenne, hogy én utólag kérhetetem-e őket arra, hogy a fenti időszakra fizessék meg után a munkáltatót terhelő járulékokat, vagy ezt az igényemet bírói úton érvényesíthetem-e.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.05.03. 20:22

Mi van a szerződésedben?

drbjozsef # 2023.05.03. 04:42

sityu1,

Nem szabályos.

A 24 órás munka készenléti munkavégzésnek számít, amire speciális szabály nem vonatkozik a pihenőidő tartamára, tehát marad az általános szabály : az Mt.103.§. szerint kell kiadni, vagyis esetedben 45 perc pihenőidőt kötelező biztosítani.

Ugyanakkkor az Mt.86.§(3) szerint a készenléti munkára vonatkozik egy fontos kivétel : a fenti munkaközi szünet estedben munkaidőnek számít, nem külön, pluszban kell kiadni. Tehát nem 24 óra 45 percig kell bent lenned (mint egy 8 órás dolgozónak, akinek kötelező a legalább 20 perces munkaközi szünet, de neki ez nem munkaidő, ezért neki 8 óra 20 percig kell bent lennie), hanem csak a 24 órát.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2023.05.02. 19:53

Ha jól értem ez azt jelenti hogy 24 óra munka után 48 óra a pihenő?

Ha ezt irtad alá a szerződésben, akkor jogszerű.
.
Egyébként 48 óra alatt ki lehet pihenni a 24 óra munkát.

Kihez fordulhatsz?

Másik munkáltatóhoz!