Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2024.07.21. 10:36

soszták,

sajnos marad a feljelentés, ehhez bizonyíték is rendelkezésre áll,

Azért azt megjegyezném, hogy a zaklatás vagy becsületsértés az egy Btk. tényállás, elég szűk és konkrét értelmezéssel, szóvan csak mert csunyákat mond a hátad mögött, az még baromi kevés egy ilyen megállapításához. Olvass utána, nem olyan egyszerű ez...

soszták # 2024.07.21. 10:23

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a felvilágosítást.
A munkáltató felé jelzem a problémát, és a hogyan tovább majd kialakul.
A pletykás kolléga felé első körben jelzem személyesen, hogy ezt abba kellene hagyni.
Ha ez nem vezet célra, sajnos marad a feljelentés, ehhez bizonyíték is rendelkezésre áll, remélem felébred az illető.

Köszönettel:
Besenyei Csaba

drbjozsef # 2024.07.21. 09:17

soszták,

Elmondod a munkáltatódnak te mit szeretnél.
Ha olyan, ami előírás/szabály/törvény, és szerinted nem teljesül, felhívod erre is a figyelmét.
Ha nincs változás, más nincs, hogy a munkaügyi felügyelőségnél bejelentést teszel. Ja, de, még fel is mondhatsz, vagy leszarod az egészet, és marad minden ahogy van. Ezen kívül más nem nagyon van.

Pletykás kollégával jogilag akkor tudsz kezdeni valamit, ha zaklat, vagy becsületsértő dolgokat terjeszt rólad. Feljelentést tehetsz a rendőrségen.

soszták # 2024.07.21. 07:36

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Öt mondatban, tíz sorban, vagy ahogy Önnek jobb.
Minden ide vonatkozó jogszabály, és megoldás érdekel.
Köszönettel:
Besenyei Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.20. 13:18

Öt mondatban? Tíz sorban?

soszták # 2024.07.20. 11:48

Sziasztok, üdvözlök mindenkit.
Egy számomra "faramuci" problémával kapcsolatos problémával kapcsolatban kérnék segítséget, tanácsot.

Munkahelyemen ki találta egy nagyszerű kolléga, hogy a jelenlegi helyünkön nem nem vagyunk jó helyen - ez egy külön erre a célra kialakított műszakvezetői konténer - és pénteken le került az eddigi helyünk a termelési területen lévő kiszállítási területre.
Ezzel neki semmi probémám nem lenne, de a kiszállítási terület kialakítása miatt gyakorlatilag az ott tárolt raklapok között kell meg közelíteni az asztalunkat, ami nem életszerű. Továbbá szoros szomszédságunkban található egy magasállványos polc rendszer, amin a raklapon lévő áruk vannak tárolva a tartó gerendákon teherhordó rács nélkül Maga a polcrendszer az asztalunk irányába be- vagy leborulás ellen nincs védelemmel el látva, ami kicsit aggasztó. tudomásom szerint az 1993. évi XCIII. törvény
a munkavédelemről így rendelkezik:
27. § A munkahelyen gondoskodni kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges mozgástérről.
28. § (1) Az olyan munkahelyen, ahol be- vagy leesési veszély van, vagy a munkavállalót és a munkavégzés hatókörében tartózkodókat leeső tárgyak veszélyeztetik, elkerítéssel, lefedéssel, vagy más alkalmas módon kell a védelemről gondoskodni.
(2) A munkahelyen alkalmazott munkaállás (állvány, pódium, kezelőjárda) kialakítása, elhelyezése, rögzítése feleljen meg a munkavégzés jellegének, a várható igénybevételnek, tegye lehetővé a biztonságos munkavégzést, a szükséges anyagok és eszközök tárolását, a biztonságos közlekedést, fel- és lejutást.
29. § A tárolóhelyeket a tárolt anyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak, egymásra hatásának, továbbá a környezetből eredő hatásoknak, illetőleg az anyag emberi egészségre, környezetre gyakorolt hatásának, a rakodás, szállítás és tárolás módjának figyelembevételével kell kialakítani.

Plusz poén, hogy megválasztottak munkavédelmi képviselőnek a cégnél, sikeres vizsgát téve erről meg is kaptam a tanűsítványt.

Kérdésem a kialakult helyzetre való tekintettel az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak e probléma békés rendezésére?
Nem akarom a munkavédelmi felügyelet látogatását, de ebben a kialakított környezetben nem hiszem, hogy azt kellene figyelnem, mikor, ki, és hogyan tárol be anyagot a melettünk lévő polc rendszerre, várva azt, hogy ránk esik-e valami?
Hálásan köszönök minden jogi, és egyéb segítséget ezzel kapcsolatban.

Továbbá ez a nagyszerű kolléga, akinek ezt köszönhetjük, valami oknál fogva folyamatosan rajtam köszörüli a nyelvét, valótlan dolgokat terjesztve, híresztelve. Ezt a mostani ötletét is önelégült mosollyal tudatta a kollégámmal, hogy ez az egész miattam van, bár tudnám az okát. Nem olyan régen is a miatta terjesztett valótlan állítások miatt kellet nekem magyarázkodnom és alá támasztanom a saját igazamat, persze rám néztek úgy, mint a véres rongyra.
Ezzel kacsolatban is szívesen fogadnák jogi segítség nyújtást, hogy milyen lehetőségeim vannak, mert már kezd belőle elegem lenni,
Előre is köszönöm, szép hétvégét mindenkinek!
Besenyei Csaba

drbjozsef # 2024.07.14. 16:19

muszresz,

A szabadság kiadásának szabályait az Mt. 122.§ - 125.§ tartalmazza.
Olvasd el, értelmezd, nem olyan könnyű olvasmány azért, de elég egyértelműek a szabályok.

De, ahogy KBS is írja, ha kiadják, akkor tiltakozhatsz, meg felhívhatod a figyelmüket, ha nem szabályos, hogy ez nem szabályos, de eljárást neked kell indítanod, és az nem gyors dolog, ha kiadják, nem tagadhatod meg. De a legfontosabb az az, hogy valóban nem fognak szeretni nyilván, ha a munkaügyi felügyelőséggel zaklattatod őket. Ha van gazdasági oka erre a kiadásra, akkor az gyakran a munkavállalóknak is jobb, ha az alternatíva egyébként az elbocsátás lenne...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.14. 11:45

3 nappal még te rendelkezel, azt akkor kell kiadják, amikor te kéred. A többit akkor adják ki, amikor nekik tetszik.
Ha a kiadással, a közléssel megszegnek valamely szabályt (van néhány), akkor a munkaügyi hatóságnál bejelentheted. Meg fogják bírságolni őket, de visszamenőleg semmin nem lehet már változtatni - viszont nagyon fognak szeretni érte.

muszresz # 2024.07.14. 11:12

Bocsánat, joghoz nem értő ember vagyok, azt szeretném tudni, hogy mit tehetek, ha az összes szabadságom ki szeretné adni a cég.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.14. 10:10

Nem jók ezek a kérdések.

Mit szeretnél?

muszresz # 2024.07.14. 09:36

Üdvözlök mindenkit!

A munkahelyemen nincs mindig munka, ilyenkor nem állásidőt írnak, hanem szabadságot.

5 napot adtak ki januárban

5 napot húsvét előtt

4 napot vettem ki én

12 napot akarnak kiadni hamarosan.
Ezután nekem 0 napom marad.

5 napot ünnepek között még ki akarnak adni mindenkinek.

Arra nem lesz szabadságom.

Ilyenkor kényszeríthetnek-e arra, hogy fizetetlen szabadságot kérjek, vagy kérhetem-e, hogy állásidőt írjanak?

Mondhatja-e a cég, hogy az 5 napot le kell dolgoznom?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.10. 17:51

egy határozatlan idejű szerződésbe átalakuló jogviszony
Nincs minek átalakulnia, most is határozatlan idejű a munkaviszonya.

eulimen # 2024.07.10. 17:38

@Saltlake
Nézd már meg a munkaszerződésed!
Mi a munkába állás napja és a próbaidő?
Ha április 13. és 3 hónap, akkor július 13ig mondhatsz fel. A szombat viszont már biztosan késő.
Ugyanis fontos, hogy a felmondásról a munkáltató igazolható módon tudomást szerezzen (tehát gyakran még az sem elég, ha a főnököd aláírja a felmondásod), ezért nagyon vigyázz, nehogy a kicentizésedből egy határozatlan idejű szerződésbe átalakuló jogviszony folytán 30 napos (vagy ami a szerződésedben áll) felmondás legyen.

Saltlake # 2024.07.10. 16:52

Igen magyar munkáltató kiküldetéssel és 3 hónapos próbaidővel. Tehát akkor 15.-én hétfő az utolsó beadható azonnali hatályú felmondás dátuma vagy előtte lévő nap vasárnap vagy munkanapot (pénteket) kell nézni? Még nem volt ilyen kicentizett lehetséges próbaidő alatti felmondásom, így nem is igazán látom át.

eulimen # 2024.07.10. 16:41

@Saltlake
Bocs a kérdésért - ugye magyar a munkáltató, és a magyar jog (Mt.) az irányadó?
A munkaszerződésedben ez pontosan ugyanúgy benne van, mint a munkábaállás napja, és a próbaidő időtartama is. A próbaidő nem a szerződés aláírásától, hanem a munkavégzés kezdetétől indul.

Saltlake # 2024.07.10. 14:45

Sziasztok

Április 13-án szombaton jelentettek be a tb-be illetve a munkaszerződésen is ez a dátum áll kezdésnek. Vasárnap utaztam ki Németországba és hétfőn álltam munkába.
A próbaidő ilyenkor pontosan melyik nap telik le, illetve mikor lehet az azonnali felmondást gyakorolni? 3 hónap
Azt olvastam, hogy nem mindig a munkaszerződés az írányadó, hanem a munkába állás.

drbjozsef # 2024.07.05. 19:57

Ha három havi munkaidő kerete van, akkor ez a "Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak" egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen is így van - valszeg csak a kérdező szeretné így érteni. Ugyanez a "heti 40 óra" kitételre, máshogy kell ennek kijönnie, nem úgy, hogy minden héten max. 40 óra.
Sajnos. Ilyen ez a munkaidő keret.
De az jogos, hogy nyilván sokkal pontosabban kellene ismerni a munkaszerződést is, a körülményeket is, és a munkáltatói döntéseket, nyilatkozatokat is. Nem biztos, hogy jogszerű, de ennyi alapján akár az is lehet.

eulimen # 2024.07.05. 13:40

@KBS
a kérdező ezt írta:
A munkarend így néz ki: Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak” + „munkaszerződésben heti 40 óra van
Mondjuk azt tényleg nem ártana tisztázni, hogy egy ún. túlórás szombattal együtt valóban 48 órát dolgozik-e azon a héten.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.05. 13:36

Ööö. Miért is nem beosztásszerinti? Honnan tudod te ezt biztosra?

eulimen # 2024.07.05. 11:08
@jozsef_winkler a tényállásod alapján a hétvégi munkavégzés nem beosztás szerinti, hanem rendkívüli munkavégzés
  • s ha a munkáltató a rendkívüli munkavégzés előírására vonatkozó szabályok betartásával rendeli azt el, akkor szabályos (mivel beosztás szerint H-P az előírt munkarend)
A szabályosan elrendelt rendkívüli munkavégzés idején a munkavállalónak munkavégzési kötelezettsége van, tehát igen, elrendelt túlóra esetén ugyanúgy kötelező megjelenni, mint normál munkarend idején. A szombati túlórával, és a következő hét hétfői munkavégzéssel a forgási rend szerint a Mt.-ben előírt pihenőidő is teljesül. A rendkívüli munkavégzés maximális mértékére éves törvényi kvóta van (250 óra/év, de kivételes esetben a kollektív szerződés alapján max. 300 óra), tehát ez független attól, hogy 3 havi munkaidőkeret irányadó számodra. Lásd Mt. 107-109.§. 135.§ (3)
jozsef_winkler # 2024.07.05. 08:19

Köszönöm a választ,

Ha munkaszerződésben heti 40 óra van, akkor ez hogy lehet, hogy ez a munkarend?
Köszönöm,

drbjozsef # 2024.07.05. 07:18

jozsef_winkler,

Amit leírtál, az nem túlóra, hanem ez a munkarend, hétfőtől szombatig.
A legfontosabb, hogy a munkaidő beosztása a munkáltató joga.
Ezen belül kell megfelelni az Mt. rendelkezéseinek.

Amit leírtál, abból annyit lehet mondani, hogy ez akár szabályos is lehet így.
Egyenlőtlen munkabeosztás esetén el lehet térni a pihenőnap beosztási szabályaitól úgy, hogy 6 munkanaponként legalább heti egy pihenőnap legyen : Mt. 105.§.
Ez nálatok megvan.

Rendkívüli munkaidő (=túlóra) csak akkor van, ha a beosztástól eltérne, vagy a munkaidőkereten kívülre kerülne (107.§)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

jozsef_winkler # 2024.07.05. 07:02

Tisztel Fórum!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire jogos a munkálattól az, hogy kötelező jelleggel elrendeli a hétvégi túlórákat? Havi szinten kétszer.

A munkarend így néz ki: Hétfőtől-Péntekig napi 8 óra, három műszak. Nem tudom mennyire fontos infó, de azért plusz infóként megosztom: Délelőt
  • >Éjszaka-->Délután forgásban.
Munkaidő keret, az azt hiszem 3 hónap. (Ha éjszakás műszakban voltam a hétköznap ,akkor szombat éjszaka kell túlórázni és így tovább a másik két műszakban is, ha úgy forogja.)

Ha az ember nem tudja elvállalni a hétvégi túlórát, akkor fegyelmi eljárással szankcionálják.

Köszönöm szépen előre a megtisztelő válaszokat!

drbjozsef # 2024.06.07. 18:29

Jefferson,

Erre általánosságban azt lehet mondani, hogy igen, a munkáltatónak a munkavégzéssel kapcsolatba hozható egészségkárosodás esetén lehet kártérítési felelőssége.

Jefferson # 2024.06.07. 07:46

Tisztelt jogi fórumozók!
Egy kis felvezetés a kérdés előtt. Adott egy vállalat, ahol több részleg van, az első részlegek felé egyértelműen van nehézfém szennyezés és kötelező évente a teszt, a folyamatok vége felé nem. Mi a közepe tájékán dolgozunk. Ahol ez nincs tisztázva, mert nagyon rossz a kommunikáció a cégnél. Pletykákat tudunk csak, például, hogy "mi már zárt termékkel dolgozunk, nincs szennyezés, nem kell tesztelni" vagy "kell teszt évente, de szúró próba szerűen, hogy a kvóta meglegyen, és erre elküldik a részleg irodai dolgozóit, hogy negatív legyen az eredmény". A kérdesem a következő: Megcsináltattam magánban önköltségre a tesztet, várom az eredményt. (Felmondott kolléga hatására merült fel a téma, aki az új munkahelyén tesztelve volt és óriási nikkel és több nehézfém szennyezést muttattak ki nála.) Amennyiben pozitív valamire, tudtommal, fel kell ajánlania a cégnek más pozíciót/részleget (javítsatok ki, ha tévedek). De ha tényleg kimutatható a szennyezés/mérgezés, akkor lehet-e valami mást is tenni? Védőfelszerelés, amit adnak hordva volt mindig. Viszont 6 év alatt egyszer sem teszteltek!! Valami kártérítés jogi úton vagy több hónapos jogos betegállomány amíg kitisztul (ha kitisztul) vagy bármi járhat-e? Valamivel fizessenek, ha már úgyis késő és mérgeztek minket évekig, vagy ennyivel el lenne intézve, hogy új munkaterület vagy lehet valamit tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ui: Remélem jó topikba írtam, ha nem, akkor elnézést!