Munkajogi kérdések.


t.mosyka # 2015.10.15. 06:31

Üdvözlet,

Jelenleg munkahelyemen 3 éves munkaviszony után beadtam a felmondásom. Jelenleg a 30 napos felmondási időm töltöm.
A munkaügy kiszámolta hogy 17 nap szabadságom jár időarányosan október végéig, ebből már kivettem 13 napot.

A 13 napból 10 nappal a munkaáltatóm rendelkezett 3 nappal pedig én.
A maradék 4 napot amit még kivehetnék időarányosan nem akarják megadni.
Ha jól tudom a munkavállaló 7 nap szabadsággal rendelkezhet amit köteles a munkáltató kiadni, így ennek értelmében erről a 4 napról még szabadon én rendelkezhetem.
Kérdés, hogy ez a 7 nap rendelkezése a munkavállalónak csökken ha nem teljes évről van szó? Ha igen jelen esetben én október 31-ig hány nap felett rendelkezhetem a 7-ből?

Köszönettel

manhunter # 2015.10.14. 15:12

Tisztelt Szakértők!

Egy vállalat pénzügyi osztályán dolgozok ahol azonos munkakörök vannak (és szinte mindenki ugyanazt a munkát végzi) azonban - véleményem szerint - nem egyenlőek a munkafeltételek. Valakiknek van céges mobil, valakiknek nincs, valakiknek korlátlan internet, valakinek korlátos, letiltós, valakiknek legújabb notebook, valakiknek ócska 1 óráig felébredő pc, stb. Ezen eszközök úgy kerülnek "kiosztásra, kiadásra", hogy ha lespanolsz a főnökkel akkor ki tudod bulizni a jobb eszközt vagy munkafeltételt és aláírja az igénylőlapot "egyéni" kívánságlista szerint. Kérdésem, hogy rendben van e ez így jogilag ill. ha nem, akkor van e jogszabály ennek szabályozására?

Gabor1981 # 2015.10.14. 10:12

Tisztelt Forumozok!

Az alabbi ugyben kernek segitseget, utmutatast.
Magyarorszagon elek, itt van az allando lakcimem, de Szlovakiaban dolgozom, itt van munkaviszonyom.
A munkaltatom konyveloje koti az ebet a karohoz, hogy adjak le egy "A1" formanyomtatvanyt, mert szerintuk kellene. 3 napot Szlovakiaban es 2 napot Magyaroszagrol, otthonrol dolgozom, es szerintuk emiatt kell egy ilyen igazolas.
Az en olvasatomban csak akkor kellene, ha mindket orszagban kereso tevekenyseget folytatnek, illetve fizetnek jarulekokat. En csak Szlovakiaban fizetek jarulekokat, es csak itt vagyok alkalmazasban.
Jol gondolom? Ha igen, akkor mivel tudnam ezt a konyvelonek bizonyitani, hogy nem kell a nyomtatvany?
Barmilyen hivatalos honlap, vagy dokumentum megteszi.
Jo a magyar nyelvu hivatkozas is.

Koszonom szepen!

Udv
Gabor

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.14. 10:10

Azért előbb talán a végrehajtással kellene próbálkozni. Legalább egy inkasszó erejéig.

Free_Frag # 2015.10.14. 08:33

Üdvözlet!

A munkáltatóm a szerződésben folytonos műszakrendet adott meg. (4+1; 4+1; 4+2) Ennek ellenére csak délutáni 15%, éjszakai 30% mértékű műszakpótlékot fizet.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben miért nem jár folytonos műszakpótlék?
Reklamálhatok-e a munkáltatónál?

A válaszukat előre is köszönöm.

dentalpink # 2015.10.14. 07:55

Tisztelt Szakértők !
2012-ben megszűnt a munkahelyem azaz rendes felmondással bocsátottak el.Tíz év munkaviszony után végkielégítés jár amit nem kaptam meg .Még két kollégám járt így .Bíróságra vittük a dolgot .A pert megnyertük de azóta sem történt semmi .A cég azóta is létezik .Szeretnék már a végére járni és megkapni a járandóságomat.Úgy tudom ilyenkor kérni kell a cég felszámolását és állami pénzből valamennyit megkaphatunk. Szeretném kérdezni,hogy ennek mi a módja ?
Köszönöm megtisztelő válaszát !

Csillu89 # 2015.10.13. 12:10

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem az lenne, hogy a közszolgálati besorolásba beszámít-e a közfoglalkoztatási jogviszony?

Köszönöm válaszát!

Márti13 # 2015.10.12. 16:47

Tisztelt Szakértők!

Olyan ügyben kérném a segítséget hogy dolgozom egy épületgépészeti áruházban lassan 4 hónapja és most lesz nemsoká 1 leltár, olyan decemben környékén. És az már most is nyilvánvaló ott hogy hiány van. Csoportos leltárfeleőségi nyilatkozatot irtam alá és rajtam kívül még 8 dolgozó van a cégnél de csak rajtunk tehát rajtam és a kollegámon akarják a hiányt számon kérni, holott ahogy én odamentem eleve nem is volt semmiféle leltár tehát már lehetséges, hogy hiányt is vettem át. Nekem ez lesz az első leltáram mióta a cégnél dolgozom.A fő kérdésem az lenne hogy ha megtörténik a leltár és lesz hiány akkor levonhatja-e a fizetésemből? És ha én bejelentem felmondásom akkor az 1 hónapos felmondási idő alatt nyilván le fogja vonni a részletet a hiányból de utánna is tudja vonni ha lejár a felmondási idő és elkerülök a cégtől?? köszönöm válaszát.

csaba1217 # 2015.09.30. 17:59

Tisztelt szakértők!
Munkahelyem egy érdekes szituációt állít elém amit nem tudok értelmezni.
Folyamatos 3 műszakban dolgozom 8 órás 4 napos munkarendben. Egyes műszakokat törölnek, azzal az indokkal hogy nincs elég munka tehát nem én kérem, és nem azt mondják hogy csúsztatás. Itt szabit vagy pihenőnapot adnak. A szabit értem az tiszta, de a pihenőnap fogalma náluk azt jelenti hogy amikor ők gondolnak egyet AZNAP(már jogtalan) elrendelik hogy bent kell(ene!!!) maradni +4 órát, A műszak után az eltörölt időszak pótlása miatt mert mínusz órák generálódtak (ezen pillanatban -72 órát jegyeznek a nevem alatt) amit ily módon tudnak csak korrigálni. A kérdésem az lenne hogy ez jogszerű vagy sem? Mit tudok tenni? Mik a jogaim ez esetben? Ilyenkor tényleg kötelezhetnek arra hogy ledolgozzam azt a pihenőnapot amit ők elrendeltek vagy sem? Előre is köszönöm a remélt gyors választ mivel harcban állok a főnökséggel mert nem vállalom a +4 órákat és félő hogy a munkahelyem veszélyben van.

csalamádé # 2015.09.29. 08:13

Kedves Szakértők!
Egy cégnél felmondtam, és a céges email fiókomból még előtte kitöröltem a leveleimet, mivel több személyes vonatkozású levél is volt benne.
Köztük olyan SMS-ek, amelyek a privát telefonomról lettek átirányítva. Még amikor bekerültem a céghez, az IT-s kolléga állította be a telefonom, hogy onnan is lássam a céges postafiókom, és akkor állította be az SMS átirányítást is. Kicsit furcsállottam, de nem éreztem annak veszélyét, hogy bárki majd olvasni fogja. De mikor eljöttem, ezért töröltem mindent az outlook felhő tárhelyéből. Viszont tudomásomra jutott, hogy a cégnél mégis látják ezeket az SMS-eket, visszaállíthatták a leveleket. Ráadásul a postafiókomat nem törölték, hanem átirányították a főnök mail fiókjába, így aki nekem akarna írni, az annak a tudatában ír, hogy nekem ír, benne akár privát dolgokat is, mert el tudja küldeni. Csakhogy azt nem én kapom meg. Ezt jeleztem is feléjük, hogy nem korrekt a levelek feladóira nézve, de nem foglalkoznak vele, sőt még nekik állt feljebb, hogy milyen leveleket kapok másoktól, ki ez, mit jelentsen ez, stb. Hogyan tudnék jogi úton eljárni? A személyiségi jogaim és a levélíróim jogai, a privát telefonra írok azért sérelmezhetik ezt, nem? Egyébként a hab a tortán, hogy semmilyen munkaszerződésem nem volt, nem akartak, csak vállalkozóként számláztam, tehát még le sem voltak fektetve semmilyen munkavállalóra vonatkozó "korlátozások". Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Flóra

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.28. 21:20

Hipp-hopp kérem gyors válaszát!
Hova ez a nagy sietség, meg sürgetés?

Amúgy meg pont azt kéri, amit Te is írtál, a versenytilalmi "ellenértékét", meg lehet beszívsz majd egy kártérítést is, de a lényeg, hogy a keresetlevélből majd minden kiderül. Azt megkaptad már?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.28. 19:46

Az egy kicsit elnagyolt kérdés, hogy "milyen követelése lehet".
Nem ártana megbízni egy ügyvédet.

salesman # 2015.09.28. 19:22

Tisztelt Ügyvéd Úr, és fórumozók.
Volt munkáltatómnak milyen követelése lehet ha a kilépéskor az alábbi szöveggel rendelkező megállapodást aláírta: Felek kölcsönösen megállapodnak, hogy a jelen megállapodással megszüntetésre kerülő munkaviszonyból eredően egymással szemben elszámoltak, a jelen munkaviszonyból eredően egymással szemben további követelésük nincs és azt a jövőben sem támasztanak semmilyen jogcímen.

Ugyanis most a havibéremben szereplő verseny tilalmi "ellenértéket" követeli?
Munkaügyi bíróságon pert indított ellenem.
Kérem gyors válaszát!
Köszönöm.

Mircigina # 2015.09.28. 17:57

Tisztelt Szakértők!

Virágkötő szeretnék lenni és egy virágüzletben fogok tanulni. A tulajdonos könyvelője azt mondta, hogy csak egy papírt kell kitölteni, hogy Ő tanít engem, ezért Ő nem ad fizetés, és Én sem fizetek érte. Szeretném megkérdezni, hogy mi a neve ennek a megállapodásnak, vagy hogy lehet ezt törvényesen megvalósítani?

Köszönöm a segítséget!

Edith40 # 2015.09.28. 13:34

Tisztelt Fórumozók!Két műszakban, munkaidőkeretben dolgozom.Szombatonként túlóra van elrendelve.A pihenőidő betartása megfelel így törvényileg?Délutános héten is 14-22-ig tart a műszak (túlóra).Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.28. 12:56

Mi az igazi kérdésed? Mert amit feltettél, az költői.

Robert03 # 2015.09.28. 10:55

Tisztelt jogi szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni munkabér kései kifizetése kapcsán. Önkormányzatra, mint munkaadóra, mennyire vonatkoznak a munkaügyi szabályok?
Egy Budapesti önkormányzat alkalmazásában álltam 2 hónapig (próbaidő). Rendes alkalmazotti jogviszonyba voltam, nem közfoglalkoztatott státuszban. Az első munkabérem a Munka Törvénykönyve szerint megállapított, a tárgyhónapot követő legkésőbb 10.-ig meg kellett volna kapjam. Helyette 17.-én kaptam kézhez. Megszüntették a munkaviszonyomat és tájékoztattak, hogy megint késve fogom kézhez kapni a bérem.

Ez most akkor, hogy is van? Az önkormányzatokra külön szabályok vonatkoznak ezen a téren?
Perelhetem az önkormányzatot vagy sem?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel: Róbert

Szőke77 # 2015.09.26. 10:34

Kedves Immaculata!Köszönöm a válaszát!Ezt én is így gondolom,hogy mentesítve lennénk a munkavégzés alól,de aki szervezte ezt az egész tanfolyamot nem így gondolja!Ő azt mondja,hogy azt nem így kell értelmezni,hanem úgy, hogyha a munkanélküli kiküldene egy másik helyre dolgozni az alól vagyok mentesítve!Ezzel próbál etetni bennünket csakhogy én ezt nem veszem be,hisz itt azt írja,hogy a közfoglalkoztató vállalja,hogy mentesíti a munkavégzés alól a közfoglalkoztatottat vagyis Ő,engem!Azt hiszem hétfőn elmagyarázom neki is,ha már Ő nem tudja értelmezni!Köszönöm még egyszer!

Immaculata # 2015.09.26. 05:20

Szőke77

közfoglalkoztató vállalja hogy biztosítja a közfoglalkoztatott felnőtt képzésbe való részvételét és a közfoglalkoztatottat a felnőtt képzési szerződésben foglal kötelezettségeinek teljesítési idejére mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól.

Ezt jelenti.

Immaculata # 2015.09.26. 05:17

ezért nyilvánított az üzemorvos alkalmatlannak a munkára, mert a cégnél 20-50 kilóig kell emelni.

Ez így helytelen, mert arra a munkára vagy alkalmatlan, a vezetőnek és a portásnak sem kell emelnie.
Először más munkakört kell számodra biztosítani, azután, ha nincs, akkor felmondanak neked, de minden megillet: végkielégítés, felmondási idő, stb.

bvendel # 2015.09.25. 17:51

Lehet hogy rosszul fogalmaztam. A baleset otthon történt (elcsúsztam). A csigolyatörést egy agyalapi mirigy daganat okozta amit már 3 hónapja magműtöttek. Ezek után az orvosok gyógyultnak minősítettek azzal a feltétellel, hogy 15 kilónál többet nem emelhetek és ez papíron is szerepel, ezért nyilvánított az üzemorvos alkalmatlannak a munkára, mert a cégnél 20-50 kilóig kell emelni.

Szőke77 # 2015.09.24. 18:58

Sziasztok!A munkanélküli által indított digitális tanfolyamra jelentkeztem,de egy pár nap múlva kijelentették,hogy ez a tanfolyam nem indul így aztán áttettek egy másikba,kisgépkezelőibe,de úgy hogy meg sem kérdezték,hogy akarok menni vagy sem!Megírták a szerződést melyben az áll,hogy a munkaköröm:utcaseprő,szemétszedő és amit az igazat megvallva alá sem akartam írni,de megnyugtattak,hogy ez csak formalitás valamint még a következő is szerepel benne: közfoglalkoztató vállalja hogy biztosítja a közfoglalkoztatott felnőtt képzésbe való részvételét és a közfoglalkoztatottat a felnőtt képzési szerződésben foglal kötelezettségeinek teljesítési idejére mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól.Kérdésem:a közfoglalkoztató megteheti-e azt hogy kirak az utcára szemetet szedni vagy nekem jogomban áll-e visszautasítani, mivel október 31-ig tart a tanfolyamos szerződésem!Nagyon felháborítónak tartom ezt az egészet,mert én tanfolyamra jelentkeztem nem pedig utcaseprőnek!

ObudaFan # 2015.09.24. 14:02

Ebben az esetben a munkáltató fel fogja mondani a munkaszerződésedet.

bvendel # 2015.09.24. 12:22

Nem otthon történt a baleset

bvendel # 2015.09.24. 10:52

Tisztelt Uram!
Az én problémám a következő: novemberben lesz 9 éve hogy ennél a cégnél dolgozom. Ez év januárjában csigolyatörést szenvedtem mely mára már meggyógult, de 15 kg.nál többet nem emelhetek, viszont a cégnél meg az van előírva, hogy 20 és 50 kg között kell emelni, ebből kifolyólag az üzemorvos alkalmatlannak nyilvánított. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő? (a főnököm felajánlott egy könnyebb munkakört, de én azt nem szeretném elfogadni, mert az a lakhelyemtől 60 km-re van)
Válaszát előre is köszönöm!