munka törvénykönyve


souvenir # 2005.11.04. 08:57

sziasztok.

baratnomnek hatarozatlan ideju munkaszerzodese van. munkaltatoja kitalalta, hogy most szombaton, valamint ket unnep kozott nem kell bejonni dolgozni, viszont kotelezo kivenni ezeket a napokat mint fizetes nelkuli szabadsagot. szerintem ez igy nem jogszeru. meg tudna mondani egy hozzaerto szemely, hogy megteheti-e ezt a munkaltato?

elore is koszonom a valaszokat.

the big cat # 2005.11.04. 09:44

Fizetésnélküli szabadságra a munkálttaó nem küldheti a dolgozót, ha nem tud munkát biztosítani, fizetnie akkor is kell, ez az ő üzleti kockázatta körébe tartozik.

the big cat # 2005.11.04. 09:45

Egyébként ilyen módon fizetett szabira sem küldheti őket.

Manci # 2005.11.04. 11:16

Most olvastam a munka törvénykönyvében, hogy ha folyamatos munka van mint nálunk is, (ha jól értelmeztem) ha vasárnap dolgoznom kell, akkor az előtte levő nap, azaz a szombat pihenőnap?

Law1 # 2005.11.04. 12:14

Kivéve,hogy ha szombati és vasárnapi munkavégzésre vettek fel, mint részmunkaidős munkavállaló.

Manci # 2005.11.04. 16:02

nem, nem arra vettek fel.... h. - p. - ig dolgoztunk, de ma kaptunk szerződésmódosítást, hogy hétvégén is dolgozni fogunk....

Manci # 2005.11.04. 16:05

Folyamatos munkavégzésnél, hogy kell jogszerint a hétvégéket kiadni szabadnapnak? 1 hónapban hány szombat és vasárnap jár egybe szabadnapnak?

nyikolaj3 # 2005.11.07. 11:52

sziasztok tudna vki válaszolni nekem?Engem okt.13-án vettek fel 1 kft-hez adminisztrátornak.a munkaszerződésem a mai napig nem készült el. Ma behívatott a főnök és közölte,hogy okt13-nov7 közt csak megbízási szerződést tud kötni és fele annyit tud fizetni,mint amiben anno megállapodtunk és majd a mai naptól köt munkaszerződést.Mondanom se kell,a mai napig nem láttam se a mb.szerződést,se a munkaszerződést.Mit lehet ez esetben tenni?azt se tudom be vagyok-e jelentve(az oEP könyvecske nálam van-ezt nem kérték).Ezt honnan lehet megtudni?Mert nem vagyok beteges típus,de ha netán most törne el a lábam...lehet visszamenőlegesen mb szerződést kötni és bejelneteni vkit?erre az időszakra(mb) jár szabadság.Mert ha nem,úgy 2 nap szabim is elveszett..

ildikó31 # 2005.11.07. 13:39

Kedves nyikolaj3!

A munkaviszony - ha a törvény másképp nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
Az EMMA (Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis), ahova minden munkavállalót a munkába állás előtti napon be kell jelenteni. Ezenkívül a társadalombiztosítóhoz is be kell jelenteni a munkavállalót. Természetesen ha a munkáltatód azt állítja, hogy megbízási szerződéssel vagy ott, akkor biztos lehetsz benne, hogy sehova nem jelentett be.
Egy valamit tudok ajánlani. Mostantól kezdve ne írd alá neki a megbízási szerződést, munkaszerződést visszadátumozni elvileg nem lehet. Gyakorlatilag ugye nem lehet megállapítani, hogy a munkaszerződésen a munkáltató aláírása időben megfelel-e a szerződés dátumának. Azt tudom tanácsolni, hogy tegyél bejelentést a területileg illetikés munkavédelmi felügyelőségen. A fekete munka már büncselekmény is! De arra számíts, hogy tovább ezen a munkehelyen biztos nem maradhatsz.


ildiko31

nyikolaj3 # 2005.11.07. 13:57

De ha nem írom alá a mb.szerződést,akkor fizut sem fogok kapni:-( erre a hónapra.(igaz eddig se kaptam.Nem is szívesen vagyok itt,de sajnos előzőleg 1évig munkanélküli voltam és örültem,hogy végre el tudtam helyezkedni.

ildikó31 # 2005.11.07. 14:19

Kedves nyikolaj3!

Ezért írtam, hogy gondold meg, mit cselekszel, hogyan képzeled el a jövődet. Gondolom, hogy ezzel zsarolt meg a főnök. Azért te is igazán megpendíthetnéd neki, hogy hajlandó vagy ezt a szabálytalanságot elnézni, vagyis aláírni neki a megbízási szerződést, ha kifizeti az előzőleg beígért pénzt, vagyis a megbízási szerződésben nagyobb összeg szerepeljen.


ildiko31

the supervisor # 2005.11.07. 17:19

Kedves Mindenki!

1.) Pontosítás! Az EMMA-ba nem kell 1 nappal a munka kezdés előtt bejelenteni a munkavállalót! A jogszabály csak azt mondja, hogy a munka megkezdését megelőzően. Ez lehet 1 mp-el előtte is (pl.neten)
2.) Ha bejelntést tesz a Felügyelőségen, és megállapítják a fekete munkát, kötelezni fogják a munkáltatót, hogy visszamenőleges hatállyal kössön a munkavállalóval munkaszerződést, jelentse be, és biztosítottként vegye nyilvántartásba.
3.)Ettől még nem kapja meg a munkabérét, a Felügyelőség nem kötelezi a munkáltatót a munkabér megfizetésére! Irány a bíróság! Vagy, ha van már szerződésed, és abban nincs próbaidő, jelentsd be a munkáltatódnak, hogy keresettel fogsz élni a munkaügyi bíróságon, ha nem fizet...

ildikó31 # 2005.11.08. 12:43

Kedves supervisor!

Azért elmondanám neked, hogy a neten való bejelentés a legbizonytalanabb! Én ott még soha nem tudtam bejelenteni munkavállalót, mert a honlap nem igazán működik. Ha van PIN kódod, akkor lehet telefonon, de ott csak reggel 7-től ha jól tudom este 7-ig. Úgyhogy a reggel 6 órakor kezdő munkavállalódat nemigazán tudod ott bejelenteni. Persze ez csak szőrszálhasogatás, nyikolaj3 amúgy sem ebből a szempontból kérdezte!


ildiko31

the supervisor # 2005.11.08. 13:37

Kedves Ildikó!

Nem szőrszálhasogatás, hanem tévedés! A pontosításnál sem a neten volt a hangsúly, hanem a bejelentési kötelezettség időbeliségén!
Egyébként csak a kódkérés bonyolult, de megéri, mert utána nem kell postára rohangálni, meg tertivevényezni stb.

ildikó31 # 2005.11.08. 14:12

Kedves supervisor!

Nyikolaj3 azt kérdezte, hogy honnét tudhatja meg, hogy be volt-e jelentve! Erre volt a válasz az EMMA! Nyikolaj3 esetében teljesen mindegy, hogy egy nappal előtte, vagy a munkába állása előtt 1 másodperccel előtte lett-e bejelentve, ugyanis álláspontom szerint egyáltalán nem lett bejelentve!

Egyébként szívesen meghallgatnám, amikor ezt egy munkavédelmi felügyelőnek előadod. Õk csak a dátumot nézik, és álláspontom szerint egy ilyen esetben tuti kiszabnák érte a büntetést.

De tény és való, hogy a munkába állást megelőző perc is a munka megkezdése előtt van! Ebben igazad van, csak életszerűtlen amit mondasz!


ildiko31

the supervisor # 2005.11.08. 15:56

Kedves Ildiko!

A gyakorlatot mondom, az OMMF gyakorlatát! Nem életszerűtlen amit mondok, és hidd el az eljáró munkaügyi (és nem munkavédelmi, mert olyan nincs, esetleg munkabiztonsági) nem csak a napot nézi. Az EMNY az utóbbi időben már óra-perc-et is regisztrál. És tudod miért? Mert van egy munkaügyi ellenőrzés nálad, van két fekete munkásod. Felveszi a hatóság a jegyzőkönyvet, és te utána jelented be a dolgozódat. A dátum stímmel, nem? Korábban ez járható volt, mostanra már nem az! ÓRA_PERC-et is regisztrál a rendszer!

the supervisor # 2005.11.08. 15:58

Ja még valami! Nyikolaj menjen be a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre, és mondja el, hogy mi újság. Kapni fog egy kódot, amivel ő maga le tudja ellenőrizni, hogy be van e jelentve!

erdeklodoo # 2005.11.08. 22:00

Helló,sziasztok, jó napot!
A Munka Törvénykönyvével kapcsolatos a kérdésem,amiben segítséget kérek.
Egy egyszerűnek tűnő kérdésem van, de sajnos ellentmondó információkkal. Munkajogi perem hosszú ideje (évek óta) húzódik, de lassan a vége felé járunk. Egy témában azonban ellentmondó információkat kapok. Ha megnyerem a pert akkor az ítélet jogerőre emelkedésével ér majd véget a munkaviszonyom és az eltelt időre jár a munkabér. Viszont az eltelt időre egy nyugdíjas jogtanácsos ismerősöm szerint-
nem fogja a bíróság megítélni a szabadságot, illetve a szabadságmegváltást, mert ilyen a magyar joggyakorlat( mivel valós munkavégzés nem történt).Ezt megerősítette egy kedves jogász viszont egy másik azt mondta, hogy nem úgy van.
De hát az orvossal is így vagyunk!:-)
Én a CD jogtárban nem találtam ilyen ítéletet ( bár lehet, hogy ez csak az én figyelmetlenségemen múlott), viszont a vonatkozó jogszabály, a MT 130. § (1) :”A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és
pótszabadságból áll. Ebben a jogalkotó egyértelműen fogalmaz: nem munkában töltött, nem munkavégzéssel töltött, hanem munkaviszonyban töltött időhöz köti a szabadságra jogosultságot. Az én munkaviszonyom pedig jelen per jogerős ítélettel történő lezárásakor szűnik meg, tehát munkaviszonyban voltam és ezért véleményem szerint a szabadság, illetve annak megváltása is jár.Ha a jogszabályalkotó szándéka más lett volna, akkor munkában,illetve keresőképtelen állományban töltött időhöz köti a szabadságra jogosultságot. Eltérhet, eltér-e ettől valóban a joggyakorlat? Egy egyértelműen, tisztán megfogalmazott jogszabálytól?

Előre is köszönöm a véleményeteket.

okoska # 2005.11.09. 07:13

Kedves Ildikó! Én a saját szememmel láttam egy listát, amit kigyűjtött egy cégről egy felügyelő. Munkaidőnyilvántartás szerint a munkavállaló kezdett pl 7-kor, bejelentve 8-kor. Volt a listán vagy húsz ember. És ez bünti! Ez a felügyelő mondta, ha egy perccel hamarabb történik a bejelentés az Ok, ha később, az már nem. Persze ez a felügyelő azt is hozzá tette, hogy az a felügyelő, aki ilyen mélységben kutakodik, az .... :). Mert ilyen esetben azért nem feketemunka eltusolásáról van szó, hanem pl. adminisztrációs hibáról, munkaszervezési problémáról.

ildikó31 # 2005.11.09. 07:22

Kedves okoska!

Nem kétlem, hogy van ilyen. Mint az utolsó hozzászólásom utolsó bekezdésében megírtam, hogy tény és való, hogy a munkába állást megelőző perc is a munka megkezdése előtt van! Ez igaz, csak mint munkaadó életszerűtlennek tartom ezt a helyzetet, mivel már előző nap is tudom, hogy holnap reggel ki áll munkába, így nem várok az utolsó percig, hanem még az előző nap megteszem a bejelentést. Persze biztos vannak más munkavállalók, akik másként gondolkoznak, és megvárják az utolsó percet a bejelentéssel.


ildiko31

ildikó31 # 2005.11.09. 07:41

bocs munkaadók!


ildiko31

okoska # 2005.11.09. 10:02

Kedves Ildikó! Neked is tökéletesen igazad van. Amikor az EMMA megjelent, valahogy az rögzült az emberekben, hogy 24 órán belül kell ki, ill. bejelenteni. Ezért előfordult, hogy csak a munkába állás napján lett bejelentve a dolgozó. Egyébként nálunk sajnos többször előfordul, hogy a munkavállaló végül is nem veszi fel a munkát, ezért előbb felhívtuk a telephelyünket, hogy jelentkezett-e munkára az illető, s csak utána jelentettük be. De most már megjavultunk:)

the supervisor # 2005.11.09. 17:23

Okoskának van igaza! A Felügyelet gyakorlata ilyen.

47 éves nő # 2005.11.14. 19:53

Üdv. T. erdeklodoo!
2005.11.08-i "kérdéshalmazodra", valamint az ott olvasható "bizonytalan információkra", szeretnék saját esetemre hivatkozva válaszolni, segíteni.
Ha jól veszem ki soraidból, bizonyos értelemben egy cipőben járunk, mármint a több éve tartó pereskedést tekintve. Nos az én esetem nem egyedi, átlagos, nyomorult földi halandó vagyok, aki végre, több éves huzavona és bírósági tárgyalások sorozata után kaptam meg az I. fokú ítéletet a Főv. Munkaügyi Bíróságtól. Ennek indoklás részében egyértelműen az szerepel, hogy a m.viszony jogellenes megszüntetése miatt, a munkaviszonyom az ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, a bíróság a teljes m.viszonyban töltött időre, a megszűnés napjáig (jogerőre emelkedés napja) megítélte a szabadságot, ill. a szab.megváltást, ezt összegszerűsítette az ítélet azon részében ahol, megállapította a munkáltatóra vonatkozó fizetési kötelezettségeket . Egy szó, mint száz, ez nem függ össze a tényleges munkavégzéssel, ez a m.viszony megszünésének napjával számolandó el. Üdv.

erdeklodoo # 2005.11.15. 23:04

Üdv. Kedves 47 éves nő!
Köszönöm kedves segítő soraidat.
Bízom benne, hogy az én esetemben is így ítél a bíróság! Az ellenfél ügyvédja ugyan "általános bírói joggyakorlat" -ra hivatkozik, amikor a szabadságmegváltás elutasítását kéri, de remélhetőleg - a te példád alapján- ez csak blöff.
Régen történt az eseted, vagy manapság?
Köszönöm mégegyszer, hogy nem jogászként, de saját eseted ismertetésével segítesz.