na, azért a tb. rendszere tud meglepetést okozni, arra nem vennék mérget
Esztera, az már nem jogi kérdés, hogy felmondasz-e úgy, hogy nincs másik munkahely. Miért fontos, hogy ne legyen felmondási idő?
na, azért a tb. rendszere tud meglepetést okozni, arra nem vennék mérget
Esztera, az már nem jogi kérdés, hogy felmondasz-e úgy, hogy nincs másik munkahely. Miért fontos, hogy ne legyen felmondási idő?
vi555555
A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti
Ezt nem vitatom wers, engem is ért már meglepetés. Azt hittem azóta javuló tendenciát mutat.
Köszi a véleményeket, valahogy majd elhatározom magam
Tisztelt Forumozók!
Munkatársam azonnali hatállyal szeretne felmondani a Munkáltatónak. A Munkáltató közölte vele, hogy a felmondási időt nem tudja elengedni számára, ezt dolgozza le. A Munkavállaló (talált másik munkahelyet) ez nem érdekli, azonnal le akar számolni. A Munkáltató hivatkozva az Mt. 84.§.(1) hivatkozva a munkavállaló utolsó bérkifizetéséből a felmondási időre járó távolléti díjának megfelelő összeget (1 hónap) le kíván vonni a munkavállaló béréből. Megteheti ezt a cég jogszerűen, vagy csak ha bepereli a munkavállalót és a bíróság megítéli ezt az összeget számára?
Előre is köszönöm a válaszokat.
megteheti
Tulajdonképpen nem teheti meg, de nem tud mit csinálni vele a munkavállaló, mert valóban tartozik.
Hogy pontosak legyünk igazad van, valóban, odaadja a fizetését, majd egyből érvényesíti is a követelését (ez lehet bármi más is)
A két papirost összevezeti, és a klönbözetet kapja a dolgozó
Ez az, amit jogszerűen nem lehet megtenni. :) Csak kérheti a munkáltató, hogy a munkavállaló fizesse vissza, amivel tartozik, de nem számíthat be.
De a végeredmény lényegében ugyanaz.
Hát ezt nem értem :)
Akkor most ha a Munkáltató átutalja a fizetésemet, én köteles vagyok visszautalni neki a kért összeget, vagy már eleve kevesebbet utal a Munkáltató?
Vagy átutalja a Munkáltató a bért és kér, hogy ennyit és ennyit utaljak vissza. Mi van ha nem utalom vissza, akkor per útján érvényesítheti a jogait?
Bocs ha értetlen vok.... van ez így mással is :)
Akkor perben érvényesítheti.
Én ezt kp-ban rendezném a pénztárnál, odaadja a teljes bért, és egyből kéri a követelését befizetni. Persze előtte aláíratott minden papírt róla.
„Akkor perben érvényesítheti.”
persze egy halom költséggel, kamattal együtt (nem hiszem, hogy megéri)
Na ja, egy 4000 fős cégnél nincs pénztári kifizetés :)
Igy már ok.
Köszönöm.
A hozzászólást a szerkesztők moderálták, mert az nem felelt meg a fórum felhasználási feltételeinek.
Segítséget,felvilágosítást szeretnék kérni felmondás-táppénz ügyben.
A testvérem augusztus 8-án éjjel olyan szerencsétlenül fordult az ágyban, hogy az éjjeliszekrénybe beverte a fejét s ebből következően el is vesztette a látását.
2013. április óta dolgozott a cégnél,ahol június közepén áthelyezték egy másik céghez (ezek kisebb vállalkozó cégek)s így próbaidős volt.S mivel próbaidő alatt ezt megteheti a cég,indoklás nélkül fel is mondott neki augusztus 13-án.A kérdésem az lenne mivel a baleset pillanatában 8-án a kft alkalmazottja s 13-án mondtak fel neki, hogy ilyen esetben sem jár táppénz?
Nincs méltányossági táppénz,vagy passzív táppénz?Mit lehet tenni ilyen esetben?
Előre is köszönöm a segítséget
A munkahelyen fordult át a másik oldalára?
semmi
Ezt nem értem. Ha április óta dolgozott ott, hogy lehetett augusztusban még próbaidőn? Vagy ez is olyan, hogy pakolgatják az embereket egyik cégből a másikba?
OFF
június közepén áthelyezték
ON
Olyan.
Érdekelne a véleményetek az alábbi jogesetről:
Munkáltató közöl azonnali hatályú felmondást Munkavállaló felé.
Munkavállaló távol van napok óta, ezért előbb telefonon beszélnek, szóban közlik a felmondás tényét a Munkáltató részéről.
Ezt követően - még aznap este - átküldik word-formátumban Munkavállaló által megadott email-címre az írásbeli felmondást, mint elektronikus dokumentumot.
Ezzel egyidőben postai úton is feladják az aláírt dokumentumot, amit Munkavállaló négy munkanappal később vesz át.
Szerintetek mikor vált hatályossá a felmondás közlése?
A kézbesítéssel.
És az Mt. 24. § (1)-ről mi a véleményed? Itt nem játszik szerepet?
(MT. 24. § (1) Az írásbeli jognyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetővé válik.)
ha én lennék a munkáltató, azért a négy napért nem vennék a nyakamba egy bírósági tárgyalást, hogy bizonyítsam, elektronikusan megtörtént a közlés
Az a négy nap azért számít, mert abból a bizonyos 15 napból már kiesne így a felmondás közlése.
Tehát a kézbesítéstől visszaszámítva az ok már 18 napja következett be.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02