Bocs, félrebeszéltem, még a túlóra volt a fejemben, mármint hogy az nincs. Nem tudok érdemben válaszolni a 7. kérdésedre.
Diákmeló és fizetés
- 1
- 2
„1: Úgy tudom, 18 év alatt eleve nem dolgozhatsz 8 óránál többet. Ha a napi rendes munkaidő X óra, akkor az X+1-edik órától lehet túlóráról beszélni. Azaz: nem.”
A 12 órás műszakra a két idősebb azaz a 18 és a 21 éves öcsém esetében került sor.
„7: Régebben ünnepnap nappal +50% volt, ünnepnap éjjel +100%. Most nem tudom, de itt nektek nem is számít.”
+-Miért ne számítana?
5: Úgy tudom, 18 év alatt eleve nem dolgozhatsz 8 óránál többet. Ha a napi rendes munkaidő X óra, akkor az X+1-edik órától lehet túlóráról beszélni. Azaz: nem.
6: Nem.
7: Régebben ünnepnap nappal +50% volt, ünnepnap éjjel +100%. Most nem tudom, de itt nektek nem is számít.
Nincs apelláta: ha tökmindegy-órabér alapon elvállalják a munkát, akkor a pótlékokban miért lenne apelláta? Kapnak amennyit kapnak, aztán kész.
A munkaszervezők nagyon tudják a szabályokat és vigyáznak, lehetőleg ne kelljen pluszba fizetni semmit. Tudom, én is dolgoztam így, habár 10 éve volt 450-500 Ft óradíjam.
Tovébbra is vannak olyan kérdéseim ami számomra NEM teljesen tiszta.
1: „Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem? 5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül? 6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem? 7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár”?
„8 órás munkavégzés esetén 597 Ft bruttó órabérrel, míg a 12 órás munkavégzés esetén 398 Ft bruttó bért biztosít"
Tehát 8 óra munkáért végeredményben ugyanannyit fizet, mint 12 óra munkáért. És ezek a gyerekek meg elvállalják ennyiért is. Persze ez nem jogi kérdés, sokkal inkább gazdasági...”
Teljesen igazad van!
Igen ugyan annyit kapnak 8 óra munkáért mint 12 órás munka végzésért.
Ha akarnak dolgozni akkor nincs apelláta, ha nem akkor visszautasíthatja.
Egyébként ez is teljesen törvényes. SAJNOS!
"8 órás munkavégzés esetén 597 Ft bruttó órabérrel, míg a 12 órás munkavégzés esetén 398 Ft bruttó bért biztosít"
Tehát 8 óra munkáért végeredményben ugyanannyit fizet, mint 12 óra munkáért. És ezek a gyerekek meg elvállalják ennyiért is. Persze ez nem jogi kérdés, sokkal inkább gazdasági...
Sándor69 - Köszönöm a válaszait!
„1: Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem?”
„5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül? 6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem? 7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár?”
„1: Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem?”
Szerintem jár. (De majd a szakértők pontos választ adnak.)
„2: Jár-e nekik a délutáni műszakpótlék? 3: Ha jár. Akkor csak 18 és 22 óra között vagy az egész műszakra?”
Mivel váltott műszakba járnak dolgozni a DÉLUTÁNI műszakpótlék jár nekik, de CSAK 18-22 óra között.
„4: Hány százalékos a műszakpótlék jár/na/? (15% vagy 30%)”
A műszakpótlék mértéke a személyi alapbér 30%-a.
„5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül?”
Szerintem igen. (De majd a szakértők pontos választ adnak.)
„6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem? 7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár?”
Amennyiben jár Nekik akkor szombat 18 órától vasárnap 0 óráig 50%, míg vasárnap 0-6 óráig 100%. (A vasárnap 0 óra és 6 óra közötti résznél az 1. kérdés válasz is felmerül.)
Tisztelt Szakértők!
Reménykedek benne, hogy az 1. kérdésre („1: Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem?”) továbbá 5-7. kérdésekre („5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül? 6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem? 7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár?”) adott válaszaimat amennyiben hibásak akkor kiegészítik vagy "kijavítják".
1: „Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem? 2: Jár-e nekik a délutáni műszakpótlék? 3: Ha jár. Akkor csak 18 és 22 óra között vagy az egész műszakra? 4: Hány százalékos a műszakpótlék jár/na/? (15% vagy 30%) 5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül? 6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem?7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár”?
Három öcsém is szeptemberben kezdett az egyik Iskolaszövetkezeten keresztül dolgozni. Az iskolaszövetkezet a 8 órás munkavégzés esetén 597 Ft bruttó órabérrel, míg a 12 órás munkavégzés esetén 398 Ft bruttó bért biztosít. A bruttóbéren felül az iskolaszövetkezet a Munka törvénykönyve szerinti pótlékokat -természetesen- biztosítja. A legkisebbik 16 éves múlt, a középső 18 a legidősebb 21 éves. A legidősebb az elmúlt két szombaton (szept. 6.; szept. 13.) éjszakás volt. A műszakja 18-6-ig tartott. A középső is vállalt egy 12 órás szombat (szept. 13.) éjszakai műszakot.
A kérdésem ezzel kapcsolatban:
1; Jár nekik az 50%-os vasárnapi pótlék vagy sem?
Váltott műszakos munkahelyről lévén szó. Lényegében 3+2 műszak van. A 3 "alap műszak" az 6-14-ig; 14-22-ig és 22-6-ig van. A két másik műszak az 6-18-ig illetve 18-6-ig van.
A legkisebbik (16 éves) öcsém két műszakban dolgozik: Egyik héten délután, a másik héten délelőtt A középső (18 éves) fiam három műszakban: délután (14-22); délelőtt (6-22); éjszaka (22-6) illetve ahogyan az órarendje engedi; A legidősebb (21 éves) öcsém három műszakban: délelőtt (14-22); délután (6-22); éjszaka (22-6) illetve ahogyan az órarendje engedi;
2: Jár-e nekik a délutáni műszakpótlék? 3: Ha jár. Akkor csak 18 és 22 óra között vagy az egész műszakra? 4: Hány százalékos a műszakpótlék jár/na/? (15% vagy 30%) 5: A két idősebb öcsém esetében a 12 órás munkavégzés túlórának minősül? 6: Ha túlórának minősül. Jár-e nekik túlóra pótlék vagy sem? 7: Amennyiben jár. Akkor hány százalék jár?
A megtisztelő válaszaikat előre köszönöm.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02