Köszönöm a gyors választ.
Akkor jól sejtettem. Ha egyszerűen nem fogadom el a szerződés hosszabbítást azaz nem írom alá akkor nem kell terítenem semmit.
E.Z.
Köszönöm a gyors választ.
Akkor jól sejtettem. Ha egyszerűen nem fogadom el a szerződés hosszabbítást azaz nem írom alá akkor nem kell terítenem semmit.
E.Z.
Mt. 86. § A munkaviszony megszűnik: a) a munkavállaló halálával;
87. § (1) A munkaviszony megszüntethető:
Ha a határozott idő lejárta után nem írod alá a hosszabbítást, az nem minősül munkaviszony megszüntetésének! Csak megszűnésnek, ami nagy különbség.
Nyugodtan megteheted, hogy nem írod alá az újabb határozott idejű szerződést.
Tisztelt Cím!
Van egy határozott idős szerződésem + egy tanulmányi szerződésem.
A határidős szerződésemet 3 havonta módosítják további 3 hónapra és szakmunkásként segédmunkát végeztetnek velem.
November 30-ig szól az utolsó módosítás és nem akarom tovább módosítani egyszerűen nem írom alá de a tanulmányi szerződésemben ilyen rész szerepel hogy
"...sikeresen befejezi, azt követően pedig munkáltatónál fennálló munkaviszonyát 2 (kettő) évig nem szünteti meg..."
Na most ha én nem írom alá a módosítást mert nem értek vele egyet akkor az hogy minősül???
Tehát én szüntetem meg vagy sem?
Tisztelettel E.Z.
Nappali tagozatos diák vagyok és szeretnék munkát válalni, megkérdeztem a céget ahol írom a diplomámat, hogy nem tudnának e alkalmazni, mire azt felelték, hogy olyan létszámmal működnek, hogy ha felvennének plusz egy embert akkor minden munkaválalójuk után plusz költségeik lennének mert valamilyen létszám határt átlépnének.
Nem alkalmazhatnának engem mint gyakornok, vagy valami más címen, hogy ne legyek új munkaválaló a cégnél? Hol tudnék ennek utána nézni?
válaszukat előre is köszönöm.
Nincs itt némi ellentmondás? Ha még nem kötöttek veled szerződést, akkor nincs új munkahelyed. Munkaszerződés nélkül viszont tanulmányi szerződést sem lehet kötni.
(Megjegyzem, olyan képzésre, amelyre a munkáltató kötelezi a munkavállalót, egyébként sem lehet érvényesen tanulmányi szerződést kötni.)
Új munkahelyem van, ahol egy, a cég által szervezett rövid oktatásban kellett részt vennem, hogy el tudjam végezni a munkát. A főnök tanulmányi szerződést kötött velem, mely kimondja, hogy 1 évig a cég szolgálatába kell állnom vagy fizethetem ki a tandíjat, ha lelépek. De azt is kimondja, hogy a munkáltatónak kötelessége a megfelelő munkát biztosítani számomra és szerződést kötnie velem, de mindez még mindig nem történt meg. Kérdésem az, hogy mit tegyek, ill. milyen jogaim vannak ilyen helyzetben?
Fizetés nélkül, kivétel, ha tanulmányi szerződés másként nem rendelkezik.
Arra a témához azt szeretnénk megkérdezni, a "négy munkanap szabadidôt köteles biztosítani", ez hogy értendő, fizetéssel vagy fizetés nélküli szabadság.
Köszönöm
boszi
Az iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidôt biztosítani.
A szabadidô mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelezô iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat idôtartamáról szóló igazolásnak megfelelôen állapítja meg.
Ezen túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidôt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minôsül. A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidôt köteles biztosítani.
A nem iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállalónak tanulmányi munkaidôkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerzôdés megállapítja.
A fenti szabadidôt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelôen köteles biztosítani.
Igen, én is ezt forszírozom, hogy ez rajta mitsem segít.
Lehet szépen bejelentést intézni az intézmény felettes szervénél (biztos valamelyik minisztérium lesz az, az intézmény alapító okiratában benne van), hogy vizsgálják ki, nem történt-e visszaélés a kollega ügyénél. Ez persze nem más, mint a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" c. magyar játék, ettől nekem nem lesz jobb, legfeljebb többet mosolygok, mert legszebb öröm a káröröm :)))
A másik, hogy folyton azt szajkózzák, hogy mindenkit segíthet az intézet a tanulásban, de a szabályzat szerint max. CSAK A FELÉT fizetheti ki az illető tanulmányi díjának. Ez a bizonyos kolléga pedig már a második sulit végzi az intézet teljes költségén.
Úgy, hogy a szabályzat azt írja elő, hogy ha valakit köteleznek tanulásra, akkor azzal az illetővel nem lehet tanulmányi szerződést kötni. Õt kötelezték, és tanulmányit is kötöttek vele.
Most nem értem, hogy hogy jön az, hogy a kollegáddal esetleg jogszerűetlenül jártak el, ahhoz, hogy veled hogy jártak el?
na mindegy, ebben az országban úgyis nap mint napo találkozni rengeteg olyan esettel, ami azt bizonyítja, hogy a törvények teljesen feleslegesek, és, hogy a szabályok azért vannak kitalálva, hogy áthágjuk őket.
És a határozott idejű szerződéses kollégát ők kötelezték sulira és tanulmányit is kötöttek vele. Azt hiszem, hogy ez ellentmond az előírásoknak
Igen, csakhogy a KJT-s könyv, ami közben a kezembe került azt írja, hogy nem köthető határozatlan idejű szerződés esetén tanulm. szerz, amennyiben a munkaadó kötelez engem sulira. Tehát maga a törv. értelmezése a vez. részéről rossz volt.
Egyébként mirét ne lehetne amúgy valós. veled azért nem kötnek, mert határozott idejű a szerződésed. A másik kollegával meg kötöttek, ennek ellenére, mert volt egyéb indokuk is, amit teljesen jogszerűen megtartanak maguknak.
Nem, nem kell valósnak lennie. Azt is mondhatták volna, hogy azért mert bikmakk. Nem ekkl indokolniuk, így az indokkal szemben sem az okszerűség, sem a valóság követelménye nem áll fenn.
Igen, de ha már indokolják , akkor az indok legalább a valós legyen, nem? Én nem kértem, hogy indokolják, ők tették, és ezzel a szöveggel.
Ez irreleváns, mivel indokolniuk sem kell.
Értem, csakhogy itt az a gond, hogy azzal az indokkal nem kötöttek velem tanulmányi szerződést, hogy határozatlan idejű a szerződésem. Ezen volt a hangsúly, holott csak akkor nem köthető velem tan. szerz. ha ők köteleznek. Kvázi, a gazd.vez. nem tudja pontosan mi is van a törvénybe leírva (a rosszindulat is közrejátszik, sajnos).
A munkáltatód egyáltalán indokolni sem köteles, hogy miért nem köt veled tanulámányi szerződést, ugyanis ez nem kötelessége. ha úgy látja köt veled, ha nem nem, ezt kikényszeríteni nem lehet.
Így az összes többi kérdés irreleváns, de valóban igazad van, ha ők köteleznek a tanulmáűnyokra, akkro tilos tanulmányi szerződést kötni, és minden költséged állniuk kell, míg ha te tanulsz, akkor köthet, ha akar tanulmányi szerződést, ha van erre belső szabályozás, akkor az alapján, teljesen szabadon, tehát akár felét, akár csak bizonyos költségeket térít, vagy kedvezményeket ad. Ha nincs tanulmányi szerződés, akkro csak egyvalamit köteles adni, fizetésnélküli szabadidőt a fogalélakozások idejáre valaminta törvényes tanulmányi szabadságra.
Hello,
kissé zavaros ügyben szeretnék tisztábban látni a segítségetekkel, ha lehet.
Határozatlan idejű közlakalmazotti szerződésem van. Kértem a főnökömet, hogy kössünk tanulmányi szerződést, mert szeretnék tanulni, de a tandíjra nem futja. Elment tanácskozni a gazdasági vezetővel, aki azzal küldte vissza, hogy nem köthet velem a munkahely tanulmányit, mert határozatlan idejű szerződésem van, és nem a munkahely kötelez a sulira. (én ezt kicsit másként tudom). Ezenkívül van egy olyan szabály az intézetben, hogy aki tanul, vizsgázik, annak max. a költség felét fizetheti ki az intézet. (Tanulmányi szerz. esetén mentesülnék ez alól).
Viszont... van egy kolléga a gazd. osztályon, akinek már másodszor lett meghosszabbítva a szerződése, és ismét határozott idejűre, a munkahely küldte őt tanulni, és tanulmányi szerződést is kötöttek vele, és már a második suliját végzi az intézet teljes költségén.
Nekem ez kissé zűrös, mert én úgy tudom, hogy ha engem köteleznek tanulni, akkor automatikusan ők fizetik a tandíjat, meg a többit, és nem kell tanulmányi. Ha én kérem, akkor köthet velem a munkáltató tanulmányit, de arra hivatkozva, hogy nem köthet velem tanulmányi szerződést, mert határozatlan idejű a szerződésem, és mert nem ők küldenek engem suliba.... szóval ez igen erősen sántít. A határozott idejű szerződésnél pedig ha köteleznek tanulásra valakit, jogos a tanulmányi szerződés?
Kis homálybontást kérnék szépen ez ügyben.
Üdv,
Lia
Az attól is függ, hogy mennyibe kerül. Igazán erre nincs képlet. Az kért időnek arányban kell állnia a tandíjjal és a tanfolyam időtartamával, nem haladhatja meg az 5 évet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |