Előrehozott öregségi nyugdíj


Korall54 # 2010.11.19. 19:42

KTeri

Engem is ugyanez érdekel (- 53-as nő, 5 év egyetem ), bár én már 3-4 éve figyelek a tv-re, annak figyelembe vételével tervezek (terveztem eddig). Már tavaly ősszel megsejtettem a kedvezőtlen változást magamra nézve, amikor is kivették az 51-es férfit abból a bizonyos táblázatból. Onnantól kezdve bekalkuláltam a 63 éves kort is a kedvező 59 helyett. Még jó, hogy nem adtam el a jelenlegi lakásomat, hogy oda költözzek nyugdíjas koromra, ahol tőlem jóval idősebb nővérem él magányosan, és majd tudjak neki segíteni mostanhoz képest másfél év múlva.
Az egyik nőismerősöm ui. felállásban már eladta a lakását, (albérlőként még benne lakhat), mert 2012 január közepén lehetett volna nyugdíjas.(Ő a gyereke lakóhehelyére akart költözni.)Most fő a feje!

Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.11.19. 22:24

Kedves nyugi!
A válaszom az alábbi beírásod miatt szólt, amit ágimmának írtál és sajnos a kicsengése miatt, nem megdorgálásnak, csak megjegyzésnek gondoltam:
Ágimama
59 évesen,már nyugdíjasnak kellene lenned.Nem tévesztettél el valamit?

Azért írtam, hogy mindenki feszült a készülő törvényjavaslat miatt és láttam alább egy másik bejegyzés miatt Ágimmamát érzékenyen érintette, és utána még te is írtad a fentieket.

Legyünk türelmesek, ne légy megbántva, ne érezd magad megdorgálva. Ugye nincs harag? Figyeljed a fejleményeket tovább is.
Már nem emlékszem te mikori születésű vagy, de a tv. módosítási javaslatból úgy látom a 18/A.§-18/B. §-t nem változtatnák. Ezeknék a szolgálati idő érvényesül.

ITT a hatályos tv. ( ez 2010.01.01-től hatályos és nem a benyújtott módosítás): http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.19. 22:47

KTeri és Korall54!

A törvényjavaslat az előrehozott nyugdíj lehetőségét a korábbi idézet szerint nem érintené. Nézzétek meg újra a módosítási javaslat 1 §-t. Valamint a részletes indoklást.

IDÉZET a 12. o. 1. § utolsó mondata:
A módosítás további kedvezményt jelent az érintett nők számára, a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

Vagyis eszerint az 1952-1953-ban született nő a 18/A. § azerint tudna elmenni előrehozott nyugdíjba:

  • legalább 40 év szolgálati időt szerzett, (csökkentés nélkül
  • legalább 37 év szolgálati időt szerzett, ekkor csökkentéssel

A később születetteknél pedig a 18/B. §-t nem változtatnák. (az csökkentett előrehozott nyugdíjat jelentene)


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.11.20. 06:20

Drága Veci!
Én sem értem a tegnap délutáni
hozzászólásodat.
Változatlanul úgy gondolom, hogy ágimama 2db hosszú cikkének ide másolása nem volt helyénvaló. Az, hogy a hozzászólásomat direkt úgy kezdtem, hogy „anélkül, hogy bántani akarnálak ...” biztosan elkerülte a figyelmedet (ágimamáét is). Ezt őszintén sajnálom.
S hogy miért tettem szóvá ezt az egészet?
Ha újra olvasod ágimama bemásolt cikkét, láthatod, hogy az az új 40 éves törvénytervezetről szól. S ez nem keverendő össze az előrehozott nyugdíjjal! Sajnos a környezetemben is sokan összemossák a kettőt, holott a mostanság oly nagy vihart kavaró 40 éves kedvezményes nyugdíj az előrehozott nyugdíj mellett egy lehetőség (lesz remélhetően).
Örülök, hogy erről te is beillesztetted ide a megfelelő idézetet.
És most még egyszer hangsúlyozom, hogy ennek a topiknak Előrehozott öregségi nyugdíj a címe, amely nem egyenlő a most tervezett 40 éves nyugdíjba menési lehetőséggel!
Természetesen ettől még bárki írhat ide bármit, ahogy tette ezt ágimama is, akit most - ha úgy érzi, hogy megbántottam valamivel - nyilvánosan mindenki előtt ezennel ünnepélyesen megkövetek! :)

Korall54 # 2010.11.20. 08:15

Veci!

Ilyesmit hámoztam ki én is a tv.javaslatból.
Bár így is maradna!

Egyébként arra gondolok, hogy a sokféle nevű ilyen-olyan időket beszámítás vagy nem beszámítás tekintetében hátha lesznek alternatívák, beszámít akkor ,ha... nem számít be, akkor, ha... A feltételek közül a különböző kombinációkhoz hátha felkínálnak különböző kimeneteleket, és mindenki választhat, melyik a legelőnyösebb számára. Talán így kisebb és kevesebb igazságtalanság miatt érzett fájdalommal járna.

Továbbá a "kedvezményesség" fogalma akkor lesz igazán értelmezhető, ha tudjuk a hozzárendelt kiszámítási módot, mert az nagyon nem mindegy.

Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.11.20. 08:43

lenolaj1
Semmi harag, de nem mindenki tudhatja a beillesztést informatikailag helyesen,de ha megnézed a másik topic néhány nappal később lett indítva (most műsorszünet volt nálam, biztos emlékszel korábban egy nagyobb horderejű változásnál új topicot nyitottam). Nos itt kezdődött meg az évődés a bejelentett kormányszóvivői tájékoztató után és gondolom azért maradt itt Ágimama mindvégig.
Van, amit én is bemásolok mindkét topicba, mert nem biztos, hogy mindenki benéz a másikba.

Te anno visszaléptél az állami nyugdíjrendszerbe? Már nem emlékszem, de sokat évődtél. HÁT! Nem tudom kijárt jól, aki akkor visszalépett, vagy akitől most átviszik 14 hónapra. Nem értek hozzá, akkor én konkrétan nem tanácsoltam sem azt, hogy lépjen vissza, sem azt, hogy maradjon a magánynyugdíjpénztárnál.

NOS, te mint 1953-as az 59. szülinapodtól elmehetsz előrehozott nyugdíjba, és ha jól emlékszem a szolgálati időd alapján csökkentés nélkül (a mostani tv. módosítás ezt nem bántja, reménykedjetek abban, hogy ne legyen más változtatás).

Gyere máskor is a topicba, olvasd mindkettőt, írj tanácsot.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.20. 08:54

Korall54

A nyugdíj számítása a 40 év munkaviszonnyal rendelkezőknél a módosítás szerint a nyugdíj kiszámítása a szolgálati idő szerint maradna (oda az is számítana, ami a kedvezményes nyugdíjbavonulásnál kiesik - tanulmányok, munkanélküli ellátás- )
IDÉZET a 12. o. 1. §-ból:
A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. A kedvezmény a nyugdíj csökkentése nélkül jár, a feltételnek eleget tevő jogosultak a hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerinti teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak.


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.11.20. 09:43

Veci, örülök, hogy tisztázódott a félreértés :)
Igen, én tavaly visszaléptem az államiba.
De mint nemrég a ny.biztosítótól megtudtam, az én korosztályomnak a nyugdíjazás előtt mindenképpen felajánlják ezt a lehetőséget, illetve az egyén számára kedvezőbb alternatívát. Azt nem tudom, hogy ez pontosan mettől meddig korosztályra vonatkozik.

Most az új 40 éves nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban ez a visszalépés gondolom sokaknak aktuális lesz. Mert nem mindegy, hogy egy pl. 1956-os születésű nő, aki 14 éves kora óta dolgozik (talán Gabicsek?), s ezáltal most lehetőséget kap elmenni nyugdíjba, az ennek az új törvénynek hiánya nélkül még 64,5 éves koráig dolgoznia kellene. Vagyis kb. 10 évvel tovább! Na, ez a 10 év befizetés hiányozna a magánnyugdíjból, tehát neki mindenképpen célszerű visszalépnie.

juju # 2010.11.20. 09:53

VECI, KÉRLEK
tudod juju vagyok a szolgálati idő elismerése ügyben
Tegnap voltam a gyógyszertárban, senki sincs a régiek közül. A Gyógyszertári központ megszünt - az volt a neve Fővárosi Tanács Gyógyszertári Központ
Kutakodjak esetleg a jelenlegi városházán?
Viszont van barát és családtag és szomszéd, aki pontosan tudja és tanuskodna is, hogy ott dolgoztam a kérdéses időszakban. Hiszen 5 hónapról van szó és én mindig dolgoztam 14 éves korom óta. Csak kolléga tanusága fogadható el, nem tudod?
Azt mondja a jelenlegi főnököm, hogy volt és van munkakönyvnyilvántartási füzet. Vajon azt hova adják le az ilyen megszünt cégek?
nagyon köszönom
szép napot!

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.20. 10:02

Kedves Jelenlegi Munkanélküli 50-esek!

A 40 év munkaviszony után nyugdíj topicra felraktam a STARTEXTRA KÁRTÁYÁ-ra vonatkozó információt, hátha használható Valaki számára.

üdv:52mama

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.20. 10:05

Bocsánat!
Az előbbi üzenetem tele helyesírási hibával.
52mama

lájza # 2010.11.20. 10:24

ágimama idézetéből:

"A férfiak járnak rosszul?"

Remélem nem veszik át ötletként, de úgy érzem ilyenkor, hogy már lassan ott tartunk, hogy megfordul a szabályozás: ha már a nők tovább élnek, akkor dolgozzanak tovább is mint a férfiak, hisz amúgy is strappabíróbbak.
Három-műszakos életünkkel (munkahely+háztartás+gyerek-nevelés)szinte "tönkretesszük" szegény férfiakat és talán mi vagyunk felelősek azért, hogy a férfiaknak rövidebb az élettartamuk!
Bocs, lehet, hogy most derül ki, hogy mekkora feminista vagyok?!

Veci # 2010.11.20. 10:31

Juju

Szerintem tökéletesen megfelel, ha két olyan ember tanúskodik, akikel együtt dolgoztál, vagy aki büntetőjogi felelősséggel igazolni tudja (meg kell próbálni).
Szerintem ügyesen fogalmazzátok meg az igazolás szövegét, hivatkozz az adott időszakra, a téves javításra, legyen benne, hogy büntetőjogi felelősséggel kijelentitek.....
De szerintem megkérdezheted a Nyugdíjbiztosítótól, hogy milyen formában legyen megírva, hátha van valami formalevél, de szerintem egyszerűen leírva, megfogalmazva, elég beküldeni tértivevényesen egy szolgálati idő megállapítási kérelemmel.


Üdvözlettel Veci

havasi gyopár # 2010.11.20. 14:49

Kedves Sztaga54!

Köszi a linket, már látom itt jobb oldalon mindent megtalálhatok. Hiába, nagyon kezdő vagyok még:, de már kezdek sok mindent érteni a "szóból". Most úgy látom, hogy 54-esnek lenni nem túl szerencsés dolog nyugdíj szempontból sajna...

juju # 2010.11.20. 15:20

TEGNAP VOLTAM A PATIKÁBAN ÉS NINCS SENKI SEM OTT AKI AKKOR OTT DOLGOZOTT VOLNA.
ez egy XI.kerületi fiók gyógyszertár, nem olyan mint egy kisvárosban.
A kérdésem az volt, hogy igazolhatja-e barát, családtag, szomszéd?
Ha erre tud nekem válaszolni valaki.
köszönöm

Lyonee # 2010.11.20. 16:04

juju!
Ha még emlékszel a nevekre, akkor a közösségi oldalakon próbáld megkeresni őket.
De lejjebb adtam ötletet az iratok megkereséséhez.

zinrose # 2010.11.20. 19:26

Tisztelt Fórumozók!

Én láttam a törvénytervezetet, de nekem ebből nem világos hogy a táppénz munkaviszonyban töltött időnek minősül-e vagy sem?
Szolgálati idő elismerésem megvan 2009 dec. 31-ig 39 év 163 napról, de sajnos idén tavasszal nagyon megromlott az egészségem azóta is táppénzen vagyok már több mint hat hónapja. Ha beszámitják a táppénzt akkor már meglenne a 40 évem.

Ha valaki tudja, kérem írja meg.
köszönettel: Zinrose

Veci # 2010.11.20. 20:16

zinrose
Véleményem szerint, aki munkaviszony közben táppénzes az hozzátartozik a munkaviszonyhoz. DE a törvénymódosítás hatálybalépésekor mindent megtudunk.


Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.11.20. 20:37

lenolaj1!
Én visszaléptem az államiba, pont beleestem és léphettem. Akkor még úgy tudtam, hogy előrehozottal 61 év és 183 naposan mehetek nyugdíjba. De jó is, hogy visszaléptem. Ugyanis már legalább 10 éve voltam tag (önkéntes belépő), és konkrétan rákérdeztem, ha most mennék nyugíjba, mennyit fizetnének havonta? Tudod mi volt a válasz? hogy 7.200.-Ft-ot! Na, ez betette a kaput, és már másnap visszaléptem az államiba. Hol van az a 7.200.-Ft-os kifizetés a nyugdíjam 1/4 része? Mert ugye akkor éri meg, ha legalább az 1/4 részét (vagy többet) kapod. Mivel belegondoltam, ha kb. 10 évi befizetéseim után ennyit adnának csak, további 10 év meló után is max. kétszer ennyi lenne, az még mindig nem közelítette volna meg a nyugdíjam 1/4-ét, nemhogy többet. Mostani számítással szerint még a tizedét sem igaz?
Mindenhol csak annyit írtak, annak érdemes maradni, aki aránylag sokat keres, de arról sosem írta, mennyi az annyi. Ezért kérdeztem rá konkrétan a nyugdíjpénztárra, és ezt a választ kaptam. No, ezért mentem vissza az államiba.
Úgy tűnik, bele fogok esni, és elmehetek, tehát nem választottam rosszul.

Gabicsek # 2010.11.20. 20:43

és ehhez még csak annyit, alapjában véve nem keresek rosszul, tehát a befizetésem volt összességében kevés, de annyi évre osztották el (több mint harminc), hogy az szinte egyértelmű, hogy addig nem is élnék:) fifikásak ám, vigyázni kell. Ráadásul azért léptem be, mert akkor még olyan szerződést írtam alá, amikor beléptem, hogy lehetőséget kapok nyugdíjba vonuláskor az egészet egy összegben kivenni. Később kiderült, csak akkor, ha 180 hónapnál nem idősebb a tagságom. Mivel normál öregségibe - ahogy lenolaj1 írta - 64 éves korombam mehettem volna (remélem, most az új tv. tervezettel megyek), így meghaladtam volna bőven a 15 év tagságot, tehát ki sem vehettem volna a bent lévő pénzemet. És ezután írták, hogy havi 7.200.-Ft. lenne a kifizetés. Ilyen körülmények között döntöttem, hogy visszalépek, akkor még nem tudtam, hogy elvileg jövőre már mehetek nyugdíjba. (így ki is vehettem volna még a pénzt, mert jövőre még nem haladtam volna meg a 15 évet)

Gabicsek # 2010.11.20. 20:45

Javítom: a befizetésem nem volt összességében kevés.

zinrose # 2010.11.20. 20:45

Köszi a választ!
Remélem így lesz.

lenolaj1 # 2010.11.20. 22:01

Gabicsek, a magánnyugdíjjal a mi korosztályunk nem jár jól. Azt legalább 25-30 vagy méginkább 40 évig kell fizetni és emellett jó hozamokat kell produkálniuk hogy mégérje fizetni.
Azért remélem az érintettek nem kapkodják el a visszalépést.
Ugye jól emlékszem, hogy az új 40 éves törvénnyel te nagyon jól jársz? Tulajdonképpen 10 évvel előbb elmehetsz így nyugdíjba? Legalább valaki, aki önfeledten örülhet a változásnak!!!

Gabicsek # 2010.11.21. 08:32

igen, ha minden jól megy, jól járok. Belepusztulnék, ha még 10 évig kéne dolgozni, mert ha a tv-t nem módosítanák, legkorábban még minimum 7 évig kéne dolgozni és akkor is csak csökkentettel mehettem volna. Tehát igen, 10 évem lenne még hátra. Így, ha minden igaz, akkor mehetek jövőre.

CsHAndi # 2010.11.22. 09:33

Kedves Fórumozók,

édesapám 1951.nov.07-én született, már a nyugdíjfolyósítótól kérte a szolgálati idő igazolását, ami jelenleg 40 év. Én a törvény alapján teljesen úgy értettem, hogy jövőre elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba, de most azt mondták neki, hogy csak a csökkentettbe mehet el jövőre. Valóban így van?