Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy én dolgoztam 10-évet 28-évig voltam rokkantnyugdijas, 1- éve vok, ápolási segélyen, na ezt most nem tom hogy 1-év múlva meg volna a 40-évem a nyugdijba csak a 10-évet számolja bele amit dolgoztam,aki tudja íra már meg nékem hogy mireszámíthatok? 53-éves vok!!!!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Hálás köszönetem mindenkinek az infókért!
Ahogy fagyongy55 is mondja: a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége megszűnt. Méghozzá nem mostanában, hanem már több mint 2 éve. Ideje lenne, hogy tisztában legyenek ezzel a foglalkoztatók (és az emberek is). Korhatár előtti ellátásra pedig férfiak esetében az 1952-es születésűek voltak az utolsó korosztály, akik jogosultak voltak (ők is csak nagyon körülményes módon); illetve ettől későbbi születésű férfi akkor jöhet esetleg még szóba, ha van korkedvezménye. Egyébként marad a nyugdíjkorhatár betöltése.
És a hivatkozási alap, ha az ONYF nem adta meg: "Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő naptól nem állapítható meg." [2011. évi CLXVII. törvény 3. § (1) bekezdése]
Tiglinc amikor betölti a 63 dik évét következő naptól nincs már előrehozott nyugdíj.
Tisztelt Hozzáértők!
Édesapám 1953.07.22-én született. Jelenleg közel 47 év munkaviszonya van. A munkáltatója szerint jogosult idén csökkentett nyugdíjba menni. Az ONyF viszont válaszában mindenféle hivatkozási alapot mellőzve közölte, hogy nem jogosult. Érdeklődnék, hogy mik a feltételek az ő esetében, milyen feltételek fennállása esetén lehet igaza a munkáltatójának? Ha esetleg valaki csak a törvények fellelhetőségét osztja meg velem, azt is hálásan köszönöm!
Üdv:
Faragó Tibor
Nem.
Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy 33 év munkaviszonnyal és 8 év levelező tagozatos egyetemi képzésekkel előrehozott 40 éves nyugdíjba mehetek-e.
Köszönettel
Somogyi Edit
- Ha egy munkaadó kiakarja rúgni a munkavállalót, /elküld-megszabadul tőle-stb./ nevezzük akár hogyan,úgy is elfogja küldeni a dolgozót!--Na és ha van sok pénze a dolgozónak,akkor meg,elmehet pereskedni ha akar...!--Védett kor???--Ha-ha-ha!!!---
bigdady! A védett kor nem jelent semmit. Ugyan úgy felmondhatnak mint rendesen csak mire a munkaügyi per végére érsz akkor már rendesen is nyugdíjas leszel, ha egyáltalán megkockáztatod a pert!
bigdady
40 éves akciós nyugdíjnál nincs védett kor. Ez a kérdésed így értelmetlen.
bigdady
Előtte 5 évvel. 59.5 éves kortól. De ez nem jelent semmit. Ugyanúgy ki lehet rúgni az illetőt, mint bárki mást.
Koszi
És ez a védett kor dolog?
- Az 1956-ban születetteknél a 64. életév betöltését követő 183. nap !---Üdv.
Sziasztok
56-ban szuletett nő mikor mehet pontosan nyugdijba? (Ha nincs meg 40 év)
Vedett kor ezen oregsegi kor minusz ot ev vagy 40 év munkaviszonyból is le lehet vonni?
Köszi
kertész
A 30 ezres különbség nem éri meg tényleg, főleg ha a zsebbe nem megy még egy kis plusz.
De vannak olyanok sajna, akik még minimálbéres állást sem kapnak, ebben a korban.
Azoknak marad ez a segély, ha egyáltalán jogosultak rá, mert nem mindenki jogosult, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatár előtt van 5 évvel.
Még annyit, hogy a NYES összege nem változik. Végig /5 év/ annyi marad mint a megállapításkor.
Legalábbis a munkaügyi központban ezt mondták.
A feltételekkel tisztában vagyok.
Abban nem vagyok biztos, hogy a nyugdíj előtti munkanélküli segély és a minimálbér közti különbség-amennyiért melózok 59 évesen- megéri e a sokszor 10 órás, nemszeretem környezetben végzett fizikai munkát.
A főnököm biztos kirúgna, ha megkérném. :)
A nyugdíj előtti segélynek is vannak feltételei, nem elhatározás kérdése.
Ha tudsz dolgozni és van munkahelyed, nagyobb biztonságban várhatod a nyugdíjazást, mint a segéllyel.
A jogszabályok is változhatnak. 38000 Ft-ból akkor lehet megélni, ha valaki eltart.
kertész
Kevesebb nem lesz, mert a nyugdíj előtti munkanélküli segély összegét nem veszik bele, úgy mint a munkanélküli segélyt sem mert az nagyban lerontaná a nyugdíj összegét. Természetesen a szolgálati időbe beleszámít, a fenti ellátások ideje.
A ma hatályos törvény szerint NEM!
Üdvözlettel Veci
Értem én, csak nem szeretem...
Még egy kérdés, ha nem gond.
Kevesebb lesz e a nyugdíjam attól, ha az utolsó 5 évben nyugdíj előtti segélyen vagyok, mintha minimálbéren volnék?
kertész
Attól függ mennyi lenne ebben az 5 évben a béred. Ha újra minimálbér, akkor bizony nem javítana az átlagodon. Ezért nem megyek én sem el dolgozni. Igaz nekem az utóbbi 20 év nem minimálbér volt mint neked.
Remélem érted, ha nem írjál.
maca56
köszönöm szépen.
mostanában foglalkoztat még valami...
55-ös születésű vagyok, szóval idén lennék jogosult nyugdíj előtti segélyre. Van 40 év munkaviszonyom, az utolsó 20 év sajnos minimálbér. Nem önszántamból...
Ha 5 év múlva elmegyek nyugdíjba, több lenne a nyugdíjam, ha végigdolgozom ezt az 5 évet, mintha addig még nyugdíj előtti segélyen lennék?
kertész
A mindenkori minimálbér / 2014-ben 101.500,-ft/hó/ 40 %-a mínusz 10 % nyugdíjjárulék /mivel szolgálati időnek számít/.
Tehát nettó 36.540,-Ft
Miselinó itt olvashatsz róla
http://online-informaciok.hu/…mitas-alapja
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02