Kedves Fórumosok !
Azt olvastam, a nyuddíjas témát már jól kiveséztük.Sajnos, akit érint mégsincs biztonságban, a foglalkoztatóm-pedagógus vagyok,nem fogadja el az általam bemutatott törvény szövegét, azt mondja lehet másként értelmezni .2006-ban mentem el előrehozott öregségi nyugdíjra, dolgozom, nem minimálbérért.Mit tegyek ? Köszi a segítséget.
Előrehozott öregségi nyugdíj
candelline!
Amennyiben megállapítják az előrehozott öregségi nyugdíjat és a rokkantság továbbra is fennáll úgy az özvegyi nyugdíj nem szűnik meg.
Köszönöm kawasaki a válaszodat! 2007 decemberében állapítottak meg neki újabb 2 évet rokkantként, most 2008 januárban lett 57, hát reméljük, hogy ha kérelmezi az előrehozott öregségi nyugdíjat, akkor valóban nem vonják el az özvegyi nyugdíját sem.
Hahó! Legfrissebb értesüléseim szerint a 67%-os rokkant nyugdíjas nem kérheti maga az előrehozott öregségi nyugdíját, hiába betöltötte az 57 évet. Azt mondják, mivel rokkant, az is egy nyugdíj forma, és mivel nincs lezárva (véglegesítve) ezért ez nem választás kérdése.Ez igaz?
Tisztelt Fórumosok!
Előre is köszönöm, hogy segítetek a kevésbé jártas embereknek a jogértelmezésekben. Az én kérdésem a következő lenne:
Édesanyám 1951. március 21-én született. Egyetlen munkahelye volt, a MÁV, ahol már megszerezte az előrehozott nyugdíjhoz szükséges 38 év szolgálati időt. Tehát van szűk két hónapja még hátra. Mivel a jogszabályok folyamatosan változnak/tak az elmúlt hónapokban, így neki is össze-vissza beszélnek, a Nyugdíjigazgatóságtól a MÁV munkaügyre küldik, onnan meg vissza a Nyugdíjig-hoz, amikor szeretett volna utána járnia mit is kell majd tennie márciusban.
Azt mondták neki, hogy március elején menjen el a Nyugdíjigazgatósághoz, indítsa el a nyugdíjazási kérelmét, ez 2-3 hét alatt megvan, és ezzel a papírral mehet a munkaügyre. Azok alapján amit itt eddig olvastam, ez nem így van szerintem.
Szeretném tudni, hogy mit kell pontosan tennie:
- Fel kell mondania március 20-án vagy 21-én (mert ez sem egyértelmű, hogy melyik nap) vagy a munkáltató tesz valamilyen lépést, esetleg az anyu kérelmére?
- Tényleg el kell mennie a Nyugdíjig.-hoz valamit elindítani?
- Javasolták neki azt is, hogy márc. 21-től vegye igénybe a felmentési időt (90 nap állítólag), ami idő alatt el is intéződik a nyugdíja is, és egyben erre az időre megkapja a nyugdíjat és az átlagbérét is. Igaz az, hogy mindkettőt megkaphatja együtt? Tudtommal a felmentési idő is munkaviszony, így szerény tudomásom szerint az idő alatt nem is tudja elindítani a nyugdíjazási kérelmét, vagy tévednék?
Egyelőre ennyi. Tudom, hogy ez sem kevés, de zsongnak a gondolatok a fejemben, és nem biztos, hogy egyértelműen le tudtam írni mindent. Nagyon szépen köszönöm előre is annak aki válaszol, és időt szán rám ezzel.
Tisztelettel:
H. Enikő Sára
Tisztel Fórumozók!Azt szeretném kérdezni hogy édesapám 19490331én született 43éves munkaviszonya van az új törvények szerint elmehet e előrehozott nyugdíjba.Előre is köszönöm a választ.
taniko5
Ha el nem írom, akkor édesapja 60. életéve betöltésekor mehet el előre hozott nyugdíjba.
monalisa1 Én is így gondoltam addig amig valamelyik tv csatornán nemhallottam hogy az 1949 ben születettek az idén elmehetnek előrehozott nyugdíjba.Lehet hogy valamit elértettem?
Tisztelt Fórumosok!
Értelmezési problémám van egy látszólag részletkérdésben, ebben kérek segítséget. 1953.áprilisban születtem. A nyugdíjtörvény szerint jogosult leszek az előrehozott öregségi nyugdíjra, amely évben betöltöm a 60. évemet (tehát 2013-ban). (szolgálati idő rendben).
- Nem tudom, ez a jogosultság már 2013.januártól fennáll, vagy csak a 60. életév betöltése után, tehát 2013.április hónap után?
- Az előrehozott nyugdíjra való említett jogosultság a mai napon munkajogi szempontból figyelembe vehető-e?
(Sajnos a munkaadói felmondás fenyeget, és a végkielégítés mértéke, valamint a felmondás indoklása miatt ez számomra nagyon fontos. Igenlő válasz esetén már öt éven belül vagyok, egyébként meg éppenhogy nem...)
Köszönettel...
Amanita nő vagy?
Tisztelt Jogi Fórum!
Előre is köszönöm, hogy segítetek a kevésbé jártas embereknek a jogértelmezésekben. Az én kérdésem a következő lenne:
Édesanyám 1951. március 21-én született. Egyetlen munkahelye volt, a MÁV, ahol már megszerezte az előrehozott nyugdíjhoz szükséges 38 év szolgálati időt. Tehát van szűk két hónapja még hátra. Mivel a jogszabályok folyamatosan változnak/tak az elmúlt hónapokban, így neki is össze-vissza beszélnek, a Nyugdíjigazgatóságtól a MÁV munkaügyre küldik, onnan meg vissza a Nyugdíjig-hoz, amikor szeretett volna utána járnia mit is kell majd tennie márciusban.
Azt mondták neki, hogy március elején menjen el a Nyugdíjigazgatósághoz, indítsa el a nyugdíjazási kérelmét, ez 2-3 hét alatt megvan, és ezzel a papírral mehet a munkaügyre. Azok alapján amit itt eddig olvastam, ez nem így van szerintem.
Szeretném tudni, hogy mit kell pontosan tennie:
- Fel kell mondania március 20-án vagy 21-én (mert ez sem egyértelmű, hogy melyik nap) vagy a munkáltató tesz valamilyen lépést, esetleg az anyu kérelmére?
- Tényleg el kell mennie a Nyugdíjig.-hoz valamit elindítani?
- Javasolták neki azt is, hogy márc. 21-től vegye igénybe a felmentési időt (90 nap állítólag), ami idő alatt el is intéződik a nyugdíja is, és egyben erre az időre megkapja a nyugdíjat és az átlagbérét is. Igaz az, hogy mindkettőt megkaphatja együtt? Tudtommal a felmentési idő is munkaviszony, így szerény tudomásom szerint az idő alatt nem is tudja elindítani a nyugdíjazási kérelmét, vagy tévednék?
Egyelőre ennyi. Tudom, hogy ez sem kevés, de zsongnak a gondolatok a fejemben, és nem biztos, hogy egyértelműen le tudtam írni mindent. Nagyon szépen köszönöm előre is annak aki válaszol, és időt szán rám ezzel.
Tisztelettel:
H. Enikő Sára
Kedves hes75!
Mindenképpen akartam válaszolni neked, de előbb utána néztem egy-két dolognak. Ugye a vasutasok jogviszonyáról nem rendelkezik külön jogszabály, mint pl. a közalkalmazottakról.
Anyukád az 57. születésnapja előtt nem tud nyugdíjba menni, utána is csak akkor, ha jogviszonyban nem áll. Ez kizárja azt, hogy a felmentési idő alatt nyugdíjat is kapjon. Jogviszonya háromféleképpen szűnhet meg. A munkáltató felmond, (amit alapos ok nélkül nem tehet meg!) akkor jár a felmentési idő és végkielégítés, ha már elmúlt 57 éves, akkor emelt összegű. Hát ezt miért tenné meg a munkáltató, ha nem, muszáj? A másik lehetőség, ha ő mond fel. Ekkor nem mentik fel a munkavégzés alól. Ha hajlamosak felmentési időt adni, akkor közös megegyezéssel szüntessétek meg a munkaviszonyt. Mindezt olyan időponttól kezdve, hogy utána rögtön jogosult legyen a nyugdíjra. A felmentési idő ne járjon le márc. 21 előtt, mert előbb nem tud nyugdíjba menni, ne maradjanak munkanélküli napok, bár arra is van megoldás.
Ne tévesszen meg, amit a közalkalmazottakkal és köztisztviselőkkel kapcsolatban írtunk. Rájuk is ugyanúgy vonatkozik a nyugdíjtörvény, csak a kjt és a ktv lehetővé teszi egy jan. 1-i módosítással, hogy a közalkalmazottat, köztisztviselőt kérésére a munkáltató felmenthesse, persze úgy, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni.
Én ezeket a jogszabályok értelmezése alapján írom, nem vagyok nyugdíj szakértő. Lehet, hogy a jogviszony megszűnését igazoló határozattal már el lehet indítani a nyugdíjazást 1-2 héttel korábban, ezt csak a nyugdíjfolyósítónál tudnák megmondani. Sok értelme nincs, mert addig úgysem állapítják meg a nyugdíjat, amíg munkaviszonyban van. Ha anyukád később adja be valami miatt, visszamenőleg is kérheti a neki (jogszabály alapján) megfelelő időponttól.
Kedves Lyonne!
Köszönöm szépen a választ. Még azt szeretném megkérdezni, hogy édesanyám február 8-ig szabin lesz, és utána már, ha lehet nem szeretne dolgozni. VAn rá valamilyen mód, hogy valami felmondási idő vagy felmentési idő (sajnos nem pontosan értem a különbséget) alapján ne kelljen már március 21-ig dolgoznia? Ezt kb. úgy képzelem el, hogy mondjuk felmond február 8-án (március 20-i érvényességgel), arra hivatkozással, hogy márc 21-én nyugdíjba menne, van rá esélye, hogy a munkáltató azt mondja, hogy már nem is kell dolgoznia márc 21-ig, ez lenne a közös megegyezéses megszüntetés?
A másik kérdésem még az, hogy a felmondásába bele kell írnia, hogy nyugdíj miatt mond fel? Ennek talán csak a vasutas nyugdíjaskedvezmény miatt lehet jelentősége!
Köszönettel: hes
Kedves hes75!
A felmondási idő felére köteles a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól, munkáltatói felmondásnál. A közalkalmazottaknál a munkáltatói felmondást a kjt felmentésnek nevezi, biztos ez is megzavar itt a válaszoknál. Ha a felmondási idő nem járna le a szülinapjáig, kérje a közös megegyezést. Bármiben megegyezhetnek, amire mindkét fél hajlandó. Hány évet dolgozott az utolsó munkahelyén? Ha valóban 3 hónap a felmondási idő, akkor csak közös megegyezéssel mehet márc.22-én nyugdíjba. Minél előbb beszélje meg a munkáltatójával a lehetőségeket. Az is lehet, hogy leépítés várható és esetleg még végkielégítést is kaphatna. A munkavállalói rendes felmondást nem kell indokolni, és a munkáltató köteles tudomásul venni. Ebben az esetben viszont nem biztos, hogy a felmondási idő alatti munkavégzéstől eltekintenek. Mindenképpen előbb beszéljék meg.
Lyonee:
Férfi vagyok (Amanita nem női név...)
További értelmezési kérdésem: a felmondási idő meghatározásában szereplő 30 nap (mint alap) naptári napot jelent, vagy munkanapokat? Az én esetemben a hosszú eltöltött idő miatt a felmondási idő lényegesen növekedett.
Üdvözlettel...
Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen a tanácsokat, most anyu megpróbálja a közös megegyezést megbeszélni a csomóponti főnökkel. Remélem sikerül. Kérdésedre: 19 éves kora óta dolgozik a MÁV-nál.
Ha valami kérdésem lenne, akkor még lehet, hogy jelentkezem.
Minden jót kívánva:
hes
Amanita!
Tudod, nem mindegy a válasz szampontjából, és már volt rá példa, hogy a férfi név mögött nő volt!
Csak a 60. születésnapod után mehetsz nyugdíjba.
Nem tudom milyen védelemre gondolsz. A különösen indokolt esetben való felmondás azokra vonatkozik, akik nyugdíjkorhatárt (nem az előrehozott!) 5 éven belúl betöltik, vagyis elmúltak 57 évesek.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a választ! Védelemre nem gondolok, de az esetleges +3 havi végkielégítésre igen.
Üdvözlettel: A.
Az is csak akkor járhat, ha már elmúltál 57 éves!
Kedves Lyonee!
Férjem előrehozott nyugdíjra jogosult. Most tölti a felmentési idejét, ami márc. 22.-ig tart. Azt szeretném tudni, hogy ezen idő alatt létesíthet-e más munkaviszonyt.
Válaszát előre is köszönöm.
erzso61
Ha közalkalmazott, köztisztviselő a férjed, akkor költségvetési intézménynél nem létesíthetsz újabb közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonyt.
Munkaviszonyt már lehet anélkül, hogy a felmentési idejére járó átlagilletményt, vagy a végkielégítést elveszítené.
Munkaviszony alatti felmentés esetén nincsen semmilyen korlátozás.
Üdvözletem!
2009. 09. 13.-án leszek 60 éves. Előrehozott nyugdíjba mennék. Az új nyugdíjszámítás szerint a nyugdíj összegét a nyugdíjazást megelőző év szintjére valorizálva számolják. A megelőző év naptári (jan-jan), vagy visszamenő egy éves (2008.09.13.-2009.09.13.) időszakot jelent. Köztisztviselőként 2009.08.-ban 40 éves jubileumi jutalmat kapok.
Az érdekel, hogy - mivel ez elég jelentős összeggel emeli az éves jövedelmemet - érdemes-e év végéig várnom?
Köszönöm: Menyhért Gábor
A polgármesteri hivatalnál két kolléganőm (köztisztviselők) 2008. október 28. napján töltik be az 57. életévüket.
A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 17.§ (2) f.) pontja értelmében:
A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha
Az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő a (12) bekezdés szerint kérelmezi.
A felmentési idejük 8 hónap, s mindketten rendelkeznek az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kibocsátott szolgálati idő megállapításáról szóló határozattal.
A határozatok kelte és az abban megállapított szolgálati idők a következők:
a.) 2004. 07. 30. 34 év 67 nap
b.) 2007. 11. 28. 36 év 223 nap
Esetükben ez év október 28. napján rendelkezni fognak az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeivel ( 57 év, 38 év szolgálati idő).
1.) Kérhetik-e felmentésüket 8 hónappal a feltételek bekövetkezése előtt ? Kell-e kérniük újabb keltezésű nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kiállított határozatot, vagy elég a fenti keltezésű dokumentum?
2.) A nyugdíjbiztosítási igazgatóság részéről kiadott határozatban még nem szereplő, - szolgálati időhöz még szükséges - fennmaradó napokat elismerhetem-e munkáltatói jogkörömben?
3.) A felmentésüket megállapító határozatban indoklásként hivatkozhatok-e a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 17.§ (2) f.) pontjára?
4.) Amennyiben jogviszonyuk felmentéssel legkorábban 2008. október 28. napján megszűnik:
a.) Ebben az esetben részükre jár-e végkielégítés?
5.) Abban az esetben, ha az Országgyűlés módosítaná a kérdéses törvényi rendelkezést, alkalmazhatom-e azt a felmentést követően? Ha igen, nem sértem-e ezzel a felmentés idején hatályos törvény által megszerzett jogokat?
Köszönöm
T.Jogi Fórum!
Először is elnézést a múltkor hiányosan adtam meg adatomat. 1951. XII. 07-én születtem.
Az előző levelem óta kiderült, hogy rosszul adták meg a szolgálatidőmet. Nem, hogy 14 nappal van kevesebb, hanem kb. 150 napot nem számoltak el. Ezek után megfellebbeztem a határozatot, és Én beküldtem a hiányzó időkre valós adatokat (munkaszerződés, bérpapírok, tb-kiskönyv kimásolt oldalát).
Nem számították bele a3 hónap passzív táppénzemet sem, pedig az is a szolgálatidőbe tartozik, vagy nem?
Ha ezek után jól számolják ki az időmet, akkor 2008. XII. 08-án akár nyugdíjas is lehetek? Meg lesz a korom és a szolgálatidőm is.
De a munkám (könyvelő) miatt tovább kellene dolgoznom akkor új szerződéssel, mint nyugdíjas fojtanám a munkám, és erre az időre dupla jutatásba részesülnék 2008.XII.31-ig.
2009. 01. 01-től az új rendszer miatt (csak a minimálbér 12 X-ig) újabb szerződést kell írni? És a decemberi pár hét pénze beleszámítana ebbe az új rendeletbe, vagy 01.01-től indulna a számítás?
Szeretném tudni, hogy mik a teendőm, mikor kell beadnom a papírjaimat. Van-e felmondási idő, amit le kell tölteni? Vagy kifizethető-e? Ennél a cégnél VI.1-én töltöm be a 9 évet.
Annyi kérdésem lenne, hiszen ez egy új helyzet, most mennék először nyugdíjba…..
Várom a válaszokat, amelyet előre is köszönök.
Üdvözlettel: Erika
T. Fórum!
"jegyző" (2008.01.31.) kérdései engem is foglalkoztatnak, nagyon jól összefoglalja a "problémákat".
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02