Kedves Veci.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű férfi vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Terveztem,hogy december közepén önként felmondok a munkahelyemen és december 28-30-án kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsod.
Előre is köszönöm a segítségedet: Old puli
Előrehozott öregségi nyugdíj
Korall45
Én tisztán praktikus oldalról közelítettem meg a dolgot és nem érzelemből.
Biztos lehetsz benne, hogy július 1-ig sok mindent nem tudsz meg (vagy semmit, ez látszik az eddigi stilusból), és utána is vannak kétségeim, így marad a dilemma, menjek vagy ne menjek, hogy lenne jó?
Ennek az állapotnak a feloldására mondtam egy lehetőséget, ki-ki dönthet saját belátása szerint, megint csak praktikusan vagy érzelemmel.
Másrészt meg jogilag így is úgy is nyugdíjas lesz az ember. Nem mindegy, hogy ez egy papíron is rajta van vagy nincs, ha ezt gyakorlatias okokból teszi?
Nem ettől lesz kevesebb nyugdíja.
A nyugdíjas lét egyik törvényi feltétele "biztosítással járó jogviszonyban nem áll" ezzel is teljesíthető.
Üdv.
A gond nyilván akkor van, ha valakinél 2012-ben teljesül az életkori feltétel, mert akkor kevés dolgot tehet, az egyik: várni és bízni.
Kedves Veci nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszodat, december végére biztos hogy meglesz a 38 évem még azt hiszem hogy vagy 10 nappal több is igen van 2 gyermekem tehát akkor nem kell félnem a csökkentéstől.K02 nyomtatványt már december közepén beadhatom? Ugy gondoltam hogy dec.29-e lenne az utolsó munkanapom és 30-tól kérném az előrehozott öregségi nyugdijt.Elég csak a kérelmet letenni és a többi papirokat később is beadhatom? Köszönöm a türelmedet,segítőkézségedet amivel minket itt a fórumon ellátsz. Kívánok szép estét tisztelettel Orchidea
Gabusch
Úgy értelmezem egyrészt, hogy a szerkesztőnek fogalma sincs a jelenleg hatályos nyugdíjtörvényről, amely precízen tartalmazza születési évjáratokra lebontva, hogy ki melyik évben, hány évesen, mennyi minimális szolg. idővel mehet nyugdíjba. Általános nyugdíjkorhatárról majd csak 2022-től beszélhetünk, ami akkor 65 év lesz mindenkinek, kezdve az 1957-es születésűektől, - hangsúlyozom - a jelenlegi tv szerint.
Másrészt igen elszomorító, ha maga a nyilatkozó mondott ekkora zöldséget, nem lévén tisztában a tv-nyel.
hamiki
Csábítás a lottó 5-találat nyereménye, és ha nem tudok ellenállni, veszek lottót, önként, úri jókedvemből,s ha nem nyerek, akkor szabad akaratomból dobtam ki az ablakon a szelvény árát, ha meg nyerek, az igen nagy szerencse, mert viszonylag kevés munkával kerestem meg azt a pénzt, amennyiért 2-3 szelvényt vettem.
A 8 hónap felmentési idő, benne a 4 le nem dolgozandó hónappal, az törvényben leszabályozott megérdemelt járandóság lehetősége, persze vagy megkapom vagy nem. Miért mondanék le róla önként, hiszen X évtized közalk. jogviszony áll mögötte, nem a két szép szememért adják. Úgy, ahogyan ez évben is megkapja két kollégám, valamint tavaly egy másik, igaz, ő csak 5 hónapot kaphatott a rövidebb közalk. jogviszonya miatt.
A felmondás vagy lemondás, ha nem is ördögtől való, de más jogállapot. A munkáltatói felmentés iránti kérelem indoklásába bele van foglalva, hogy annak utolsó napján nyugdíjasnak minősül az ember. Az előbbi két megoldásnál ez, úgy tudom, nem számít.
Továbbá a felmondás vagy lemondás nem oldja meg azoknak az ügyét, akik márc. 2-án, vagy későbbi időpontan születtek, tehát később lesz az 59-ik szülinapjuk 2012-ben.(nőkre gondolok.)
Összefoglalva: Most azoknak az ügye lebeg, akiknek 2012-ben esedékes a nyugdíj a jelenlegi tv szerint, és erre készülnek. Ők a következők:
53-as nő, 59 éves kor, 37-40 év szolg. idő
52 I.félévben sz. férfi, 60,5 éves, 37-... év sz. idő
52-es férfi, 60 éves, 42 év sz. idő
Tudom, hogy téged a jó szándék vezetett, amikor az alternatívákról írtál, nem akartalak kioktatni, csupán az én nézőpontomat írtam meg. Egyébként szivesen szoktam olvasni a hozzászólásaidat.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Bandi51-Tisztelt Veci!
Szeretném a nyugdíjszámító programot kérni,hogy meg tudjam tervezni a jövőmet?!
orhidea
Az 1951-ben született nő a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz 38 év szolgálati idővel kell rendelkeznie, és nem kikötés, hogy 2009 előtt kellett elérnie. Ha nincs megy a szolg. idő, max 3 év gyermekkedvezményt figyelembe vettek, ha hiányzott az idő (2 gyereknél 2 évet, 3 vagy több gyerek esetén 3 évet)
Üdvözlettel Veci
Nem sikerül elküldenem az üzeteimet, nem tudom mit csinál a technika ördöge. Most is megírom az üzenetem, de nem tudom, hogy el is tudom küldeni. Már technikai segítséget kértem.
Üdvözlettel Veci
Nem sikerül elküldenem az üzeteimet, nem tudom mit csinál a technika ördöge. Most is megírom az üzenetem, de nem tudom, hogy el is tudom küldeni. Már technikai segítséget kértem.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Veca!
Most regisztráltam a fórum oldalára, mivel kérdésem lenne hátha valaki tud nekem válaszolni. A másik ok nagyon tetszik ez az oldal, és hasznos is. Jan. 1-el kértem a nyugdíjazásomat a 40 éves szolgálati idővel (42 évem van),sikerült is, kapom a nyugdíjelőleget megkaptam az utazásit és a végzést is amiben írják hogy a szolgálati időt megszereztem így jogosult vagyok az öregségi teljes nyugdíjra. Kérdésem a következő elutazhatok e hosszabb időre (pénteken indulnék) így hogy még az előleget kapom? Válaszod előre is köszönöm.
Kati mama
Korall54
Tudom, hogy a felmentés csábító, mert a 8 hónap felét nem kell ledolgozni, mégis adnak rá bért.
De ha egyébként nem rúgják ki az embert és 2011 december végéig úgy is lenne munkahelye (legfeljebb dolgozni kell a fizetésért), ördögtől való az, hogy ne felmentéssel menjen el, hanem felmondással, vagy lemondással?
Gondolom a nyugdíjazás folyamatát ez nem zavarja meg, de elegendő felmondani októberben (mert ez csak 2 hónap - vagy nem?) és talán addigra már tisztábban látunk?!
Korall54 !
ezt hogy értelmezed ?? "a bírók jelenlegi 70 éves nyugdíjazási korhatárát az általános, 62 éves határra kívánták leszállítani" -az általános 62 éves korhatárra gondolok:) van ma egy általános korhatár,csak én nem took róla ?
üdvgabusch53
@korall54!
megalájk:)
gabusch
Elképesztő ez az exlex állapot. Senki nem tudja megmondani az 1953. jan. 1-én született nőismerősömnek, aki szintén közalkalmazott, hogy ez év máj. 2-án elindíthatja-e a 8 hónapos felmentését, és nyugdíjba mehet-e 2012. jan. 2-án, ahogy azt a ma még érvényes tv lehetővé teszi. A jogász ismerőse azt mondja, hogy teljesen törvényes, ha elkezdi a felmentését, hisz a jelenlegi tv még hatályban van. Ha majd az új tv miatt rosszul jár, akkor perelje be az államot, mert azt nem hirdették ki, hogy a jelenlegi tv csak kamu és ki kell várni, hogy a majdani új tv visszamenőlegesen mit szab meg.
Azért jó lenne, ha erről nyilatkoznának végre megszüntetve ezt az idegsítő exlex állapotot az 53-as nőket illetően, mert már csak hetek vannak hátra májusig, amikortól a szülinap függvényében egyre többen kezdenék a felmentést!
Korall
@ Ágnas
Ha ez Téged megnyugtat..épp ugyanezt éljük meg mind az 53-as/nappali diplomás/előrehozottra kandidálók:)
(mennyien lehetünk ? háromezren ?kevesebben ?
(a bírónők már tudjuk nem-ők lázadnak még a 62 éves korhatár miatt is:(
Mehetünk ?? -nem mehetünk ??
Az adható,-a 2011-ben kezdődő felmondási idő mára az égvilágon semmit nem jelent:(
A 2012.jan 1.a mérvadó !
üdv:gabusch53
Kedves Veci légy szives segíts mert teljesen összezavarodtam. 1951-es vagyok,nő. Megkértem az előrehozott öregségi nyugdijhoz a szolgálati időmet. 2011.decemberében lesz meg a 38 évem.Telefonon azt mondták a nyugdijosztályon hogy az 1951-eseknek semmiképpen sem csökkentett.Ehhez képest a határozatba azt irják hogyha 2009.01.01-ig nem volt meg a 38 évem akkor csökkentett lesz.Akkor már nincs gyerekedvezmény beszámitás.Kérlek válaszolj mit csináljak mert december végén el szeretnék menni elörehozott öregségi nyugdijba.
fagyöngy55
Kattints rá a nevemet tartalmazó kék sávban az e-mail feliratra, és arra az e-mailre küld! De biztos ami biztos én ugyanígy elküldöm a címemet.
Köszönöm
Veci
Ha esetleg elküldenéd az adatokat? Meg kellene találnom a hiba forrását a számítási képletekben. A 10 % már nagy eltérés.
Köszönöm
hamiki
Az onyf számítása alapján az induló nyugdíj kb. 10 %-a több lett a férjemnek.
Üdvözlettel Veci
Hamiki csináltam neked egy exel táblázatot az adataimból de sajnos nem sikerül beillesztenem ha esetleg privátba elküldenéd az email címedet hátha úgy sikerül köszi.
Sziasztok!
Tudatom Veletek, hogy a mai napon megkaptam a szolgálati idő beszámításomat.
2010. december 31-ig 39 év 234 nap. A 40 évem meglesz május 11-re.
Április 8-án a képviselő-testület felmentett, december 8-tól leszek nyugdíjas.
Egy érdekesség a határozatból:
ügyintézési határidő kezdete. 2011.január 6.
ügyintézési határidő vége: 2011.április 12. (11-én megkaptam a határozatot)
ügyintézési idő:18 munkanap
A döntést az igazgatóság az ügyintézési határidőn belül meghozta.
Hurrá!
Segítséget kérnék bárkitől!!
Szeretnék kipróbálni egy nyugdíjszámítást, de nincsenek éles adataim. Konkrétan számított, hivatalos nyugdíj és azok hivatalos alapadatai.
Aki szeretne segíteni azt megköszönném - természetesen teljesen anonim módon - az az e-mail címemre küldjön már el egy számsort, melyet a nyugdíjintézettől kapott.
Ami kellene 1988 - 2011 -ig évenként bontásban, bármilyen formában:
- évenkénti jövedelem (ONYF adat)
- évenkénti jutalom, ha van (ONYF adat)
- kieső napok (ONYF adat)
- osztószám (azon napok száma amelyekre jövedelme van)(ONYFadat)
- szolgálati idő (kerek évszám - ONYF adat)
- esetleg ha volt csökkentés, miért és mennyi (ONYF adat)
Semmilyen más személyes adat NEM KELL!!
Előre is köszönöm!
Üdv
- Az új nyugdijtörvény 2012.január.01-től fog változni a hírek szerint!!!!!Ne akarjuk Mi előrébb hozni!!!!Ebben az évben csak kidolgozzák az új nyugdíjtörvényt!!!-----
Kedves Veci!
2012 március 14-én leszek 59 éves. A munkáltatóm, 2011. július 15-től hajlandó lenne 8 hónap felmentési időt megadni, de a nyugdíjtörvény várható júliusi változásai miatt nem tudják elmehetek-e majd nyugdíjba, ezért az álláshelyemet sem tudják meghirdetni, nem tudják ki fogja szeptemberben tanítani a gyerekeket az iskolában. Lehet-e tudni, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjat érintik-e majd a változások? Válaszodat köszönöm Ági
Kedves Veci! Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni a következőkben: 1952-es születésű, közalkalmazott (tanár) férfi vagyok. Szeretnék decemberben korengedményes nyugdíjba menni. A problémám a következő: a munkáltatómmal azért nem tudok megállapodni, mert nem tudja kifizetni a TB-nek a nyugdíjamat. Elképzelhető-e, hogy úgy jönne létre a megállapodás, hogy a munkáltatóm továbbhárítaná a befizetési kötelezettséget számomra, és én fizetném be a nyugdíjat a TB-nek.Ilyesmi vagy hasonló lehetséges? És ha igen, hogyan? Mit javasoltok?
Válaszotokat előre is köszönöm: Mistro
gwizdon
Köszönöm a választ. Ez a cikk jan-i, már ismertem.
A lényeg a korengedményes nyugdíj lehetősége csak ez év dec. 31-ig áll fenn a megjelölt feltételek mellett.
Ez csak annak lehet jó, akinek gazdag a munkáltatója és tud, meg hajlandó is a dolgozójának a javára sok pénzt befizetni a tb-nek. Továbbá, ha a dolgozónak elég jó a fizetése, így nem érinti rosszul a csökkentéssel kapott nyugdíj.
Hogy 2012-ben mi lesz, senki sem tudja. Van egy ma még hatályos tv, születési évek szerint kimutatva, hogy kinek mennyi a korhatára, fokozatosan növekedve évről-évre. Ezt már tudjuk 2-3 éve, tehát nem most váratlanul fogják megemelni.Az ismeretlen változás, ami előtt állunk, nem tudni, hogy melyik születési évjárattól kezdve indul.
Azért kösz az infót, továbbra is írd meg, ha találsz valamit.
Üdv: Korall
Kedves fórumozók, nem tudjátok hova lett Veci már nagyon hiányzik az ő hozzáértő segítsége.Remélem nem beteg. Tisztelettel Orchidea
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02