Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2011.09.13. 03:57

Kicsi lány , ha Anyukád 56 éves, akkor gondolom 55-ös születésű, akkor pedig az ő korosztályának a nyd korhatára 64 év, attól visszaszámolva 5 évvel lenne védett. A 40 éves " akcióshoz " először le kellene kérnetek a nyd intézettől a jogosultsági idő megállapítást, össze kellene számoltatni az éveit pontosan, mert ha meg is lenne a 40 év munkaviszony / azt írod hiányzik néhány hónap / az nem biztos, h 40 év jogosultság is egyben .

Veci # 2011.09.13. 05:52

Fria
Mit szóljanak azok, akik 1951-ben született nők és 2008-ig a törvény adta lehetőséggel élve lettek előrehozott nyugdíjasok, és most visszamenőlegesen megbüntetik. Az 1953-as nők ezt előre tudhatják, sajnálom. A rendészetiek maradhatnak 57 éves kor felett továbbra is nyugdíjasok, mivel az ő öregségi nyugdíjkorhatáruk ma még 57 év.

kicsi lány
Édesanyád még nincs "védettkorban", csak 5 évvel a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kerülhet.
Reménykedjetek abban, hogy ő nem esik bele a létszámleépítésbe. Ha mégis, akkor ahhoz, hogy a 40 év jogosultsági ideje meglegyen (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együttvéve 40 év. Tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz, passzív gyes nem számít bele, valamint ebből a 40 évből minimum 32 évnek tényleges munkaviszonynak kell lennie), akkor neki még munkát kellene találnia, ha ez nem sikerülne, akkor csak 64 évesen tudna elmenni nyugdíjba, ha megszűnne az előrehozott nyugdíjbavonulási lehetőség. Ha a közel 40 éve szolgálati idő, akkor sajnos 64 éves kora előtt nem tudna nyugdíjba menni. szafika javaslata szerint bizonyosodjatok meg arról, hogy mennyi a jogosultsági ideje.
Az özvegyi nyugdíj feléledése az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor lehetséges, ha az erre vonatkozó feltételek fennálnak. Erre az özvegyi nyugdíj feléledése topicban gyertya pontos választ tudna adni.

Üdvözlettel Veci

kicsi lány # 2011.09.13. 06:44

Veci, Szafika köszönöm a segítséget.

A nyugdíj intézettől már tavaly novemberébe lekérte édesanyám az éveit akkor 1év 9hóhap hiányzott (ha pontosan emlékszem)amibe a tavalyi év még nem szerepelt, arra hivatkoztak, hogy az még nincs leigazolva mert erre az év első negyedévében kerül sor,de ez ügyben járt már bent személyesen a tb-nél és azok egy újbóli lekérést javasolták.

A cégüknél több idősebb hölgyet is elküldtek akik nyugdíj elött állnak. Azok hol találnak már munkát?????- persze olyat ahol be is van jelentve!!!!
A mai világban mindent megtehetnek az emberrel???!!!!
Furcsa szemlélet az is,mikor elküldenének valakit,de nem akarnak végkielégitést adni ezáltal közlik vele "a vezetőség ugy döntött, hogy te beszeretnéd adni a felmondádos!" ha nem teszi majd adnak neki írásbeli fegyelmit és szintén nem kell végkielégitést fizetni. Hát ilyenek a nagy cégek, mindez egy fönök váltás eredménye!!!

Remélem nem sok emberrel történik meg ilyesmi.

Szép napot!

szafika # 2011.09.13. 07:03

Kicsi lány, sajnos , sok emberrel történik ilyesmi, lehetne annyi emberség abba főnökségbe , h azt a pár hónapot , ami még nekik a nyd-hoz szükséges, meghagynák h le tudják dolgozni, mert a főnökségnek nem oszt, nem szoroz, és akkor, az se lenne akkora gond, h nem adnak végkielégítést, mert legalább rögtön munka után már nyugdíjat kaphatna, drukkolok, h ne legyen az elküldöttek között, / tudom ez sovány vigasz /.

Veci # 2011.09.13. 10:37

kicsi lány
Tavaly még szolgálati időt számítottak, sürgősen kérje meg a jogosultsági időt (a kettő nem mindenkinél ugyanannyi)

Üdvözlettel Veci

kicsi lány # 2011.09.13. 10:53

Köszönöm a segítséget már postára adta az újabb lekérést. Remélhetőleg nem tart megint 3hónapig.

Kellemes délutánt!

Veci # 2011.09.13. 12:22

előrehozott jelölt
Köszi a kiegészítést, tegnap a te törvénytervezet beillesztésed előtt én is így értelmeztem, nézd meg te is.

Azzal a megjegyzéssel egyetértek, hogy miért tesznek különbséget, de ez már szerintem el van döntve. A korábbi törvényi feltételekkel korhatár előtt nyugdíjba vonultakat miért kell büntetni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.13. 12:33

ITT van egy kis "lexikon" a szolgálati idő és jogosultsági idő különbségére:

http://adozona.hu/…sultsag.aspx

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.09.13. 15:38

előrehozott jelölt
Elgondolkodtató, hogy hogyan kivitelezhető az előrehozottból 40 éves "női" nyugdíjat csinálni. Ha valaki már előrehozottban van és jövőre folytatásként korhatár előttit kap és dolgozik mellette, akkor elérheti a 40 év jogosultságot és onnantól indulna a 40 éves női öregségi nyd-a.Igen ám, de mi lesz az addig fölvett előrehozott vagy korhatár előtti pénzzel? Akkor azt vissza kéne adni, mert csak a 40 jogosultsági idő elérésétől jár neki az "akciós női" nyd, hiszen aki ténylegesen így ment el, az sem kapott korábban nyd-at.
Persze, lehet, hogy hibás a logikám.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Szöszi51 # 2011.09.13. 15:44

Előrehozott jelölt!

2008-ban amikor eljöttem előrehozott nyugdíjba 40 év 256 nap szolgálati időt állapítottak meg. Nem az azóta munkában töltött évekkel lenne 40 évem!

Szöszi51 # 2011.09.13. 16:00

Sziasztok!
A nyugdíjasként ledolgozott évek nem számítanak be a szolgálati időbe: idézet a rendeletből
"A már megállapított öregségi nyugdíj újabb megállapítására, a nyugdíjazást követően nyugdíjasként szerzett szolgálati idejének beszámítására nincs lehetőség. Az előrehozott öregségi nyugdíj is öregségi nyugdíjnak minősül, azzal a kedvezménnyel, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően igénybe vehető, ha az előírt hosszú szolgálati idővel az igénylő rendelkezik.
A nyugdíj mellett továbbdolgozók keresetük után nyugdíjjárulékot kötelesek fizetni, ennek fejében, amennyiben a nyugdíj melletti járulékfizetés időtartama, (akár több év során), elérte a 365 napot, úgy nyugdíjnövelésre (0,5 %) szereztek jogosultságot. 2011. január 1-jétől a nyugdíj mellett szerzett jövedelem után járulékfizetés esetén járó nyugdíjnövelés naptári évenként jár. A nyugdíjnövelés nem automatikus, azt kérelmezni kell a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól".

Korall54 # 2011.09.13. 16:11

Szöszi51
Az egész más, ha az előrehozott megkezdésekor a 40-akárhány évi szolgálati idő magában foglalt 40 év jogosultsági időt is. Ez esetben én antijogász létemre úgy érzem, hogy jogos lehetne az átalakítás. Ugyanis utólag kedvezőbb helyzetbe hozni valakit a korábbi "érdemei" alapján nem etikátlan. Viszont aki kevesebb idővel, de az akkori tv szerint ment előrehozottba, azt utólag korhatár alatti ellátásba tenni etikátlan. Én sajnos egyikben sem vagyok érintett, tehát abszolút tárgyilagosan ez a véleményem. Én 53-as nőként a 2012-es év hozománya miatt vagyok nyugtalan, mert még 3 és fél hónappal előbb sem tudhatom, mi vár vagy nem vár rám.
Az előző hsz-ben írt szituációt viszont továbbra is érdekesnek találom.
Üdv: Korall

Korall54 # 2011.09.13. 16:18

Szöszi51
Jó, hogy ezt beidézted. A korábbi 17:38 -as hsz-emhez figyelembe veendő!

Veci # 2011.09.13. 16:41

előrehozott jelölt
Itt töltheted le:
http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/

Üdvözlettel Veci

Szöszi51 # 2011.09.13. 17:16

Sziasztok újra!

Nem akarok én semmiféle előnyt, csak azt szeretném, ha a mostani nyugdíjam nem alakulna át jövedelempótló támogatássá. Örülök minden női (férfi) sorstársamnak, ha valamilyen módon nyugdíjba tudna menni. Azt tartanám a kormánytól etikátlannak, ha most egy nő akár 56 évesen 40 éves munkaviszonnyal rendes öregségi nyugdíjas lehet (jelen hatályos rendelet szerint) , az én nyugdíjamat viszont 60 évesen 40 év 256 nap elismert szolgálati idővel átminősítené jövedelempótló támogatássá. A hátrányait már ismerjük és enyhén szóval megalázó!!

Veci # 2011.09.13. 18:43

Szöszi51
Tekintettel arra, hogy mi egy évjáratúak vagyunk, ugyanezt érzem, amit ebben a topicban többször is kifejtettem, és május 13 után egy ideig eléggé elkeserítő hangnemben tettem, mert valóban elkeserítő. Erre kaptam azt a választ, hogy vannak akár vesztesei egy-egy törvénymódosításnak. HááááT! Most ez vár ránk visszamenőlegesen?
Várjuk ki a törvénykezés végét!

Üdvözlettel Veci

Szöszi51 # 2011.09.13. 19:05

Nem lehet úgy véleményezni egy törvényt, hogy „vannak vesztesei”. Igen sajnos vannak. Elég önző hozzáállás. Látjuk is minden nap, szívunk is rendesen, mint a torkos borz.

Szeretném megérni, hogy egy-egy törvénymódosításnak ezentúl a ne nyugdíjas, a leendő nyugdíjas és a bérből élők lennének a vesztesei, hanem a parlamenti képviselők és holdudvaruk.

tibi52 # 2011.09.13. 19:10

Korall 54!
A egészben az a furcsa,hogy én már január 1-én megszerzem a jogosultságot,ennek ellenére lehet hogy nem veheten igénybe az előrehozott nyugdíjat,ugyanakkor lehet hogy egyes közalkalmazott lehet hogy 2012.első felében még igénybe veheti a kedvezményt.Hát erről ennyit,hol vannak a híres közgazdászaink,akik a tervezettel egyetértenek?

Szöszi51 # 2011.09.13. 19:21

Tibi52!

Szerintem igénybe veheted, de a tervezet szerint ez már jövedelempótló támogatás lesz (a Rád irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig). A közalkalmazottaknál a felmentési idő (maximum 8 hónap, l. a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt) áthúzódhat 2012-re. Ők is jövedelempótlósak lesznek a tervezet szerint.

Szöszi51 # 2011.09.13. 19:42

Még egy dolog: ha egy közalkalmazott el szeretne menni előrehozott, vagy előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba nem jár a felmentési idő! Le kell mondania a közalkalmazotti státusáról (magyarul, közös megegyezéssel fel kell mondania). A nyugdíj igénylésekor jogviszonyban nem állhat. Az említett felmentési idő csak akkor jár, ha a közalkalmazott a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és nyugdíjba kíván menni. Ugyanakkor érdekesen alakulnak a dolgok, mert azoknak a közalkalmazott nőknek, akik rendelkeznek 40 éves jogviszonnyal és a jelen törvények szerint igénylik az öregségi nyugdíjat, azoknak pl. jár. Nem is beszélve arról, hogy tervezet szerint Őket semmilyen hátrány nem érinti (utazási hozzájárulás, emelés, munkavégzés)

Korall54 # 2011.09.13. 20:27

Szöszi51
Kjt. 30.§ (1) e pont ?

tibi52
Továbbra is az a véleményem, amit tegnap 23:10-kor írtam. Talán az országgyűlési képviselőhöz kellene fordulni, hogy a tv tárgyalásakor ugyan interpelláljon már a tervezet ellentmondásaival kapcsolatban és legalább világítson rá pl-ul az 52-es férfiakra vonatkozó érthetetlen kitételre. Legalább képviseljen, legalább tudjanak róla a tisztelt házban, hogy nem vagyunk ostobák.
Üdv:korall

Szöszi51 # 2011.09.13. 20:39

Igen Kjt. 30.§ (1) e pont. Abban ugyan az is áll, hogy a munkáltató mérlegelheti a felmentési időt. De valójában nem jár.

Szerinted a T. képviselőinket érdeklik a mi problémánk. Naiv vagy. OV minden ülésen előre megmondja, hogy minden előterjesztésükre az igen gombot kell megnyomni. Ezt fideszes önkormányzati képviselő mondta a napokban (másodkézből való infó)

Korall54 # 2011.09.13. 21:07

Az elmúlt 3-4 évben nálunk akinek esedékessé vált az előrehozott, mindenki 8 hónapos felmentést kapott, ami valóban nem eleve jár, csak adható. Sőt, ez év júl-ban elindult egy 53-as kolléganőm felmentési ideje, aki 2012. márc-ban fog előrehozott nyd-as lenni, de mint tudni véljük, majd korhatár előttit fog kapni.

Itt a fórumon nem illik politizálni, de azt a vak is látja, mert valahogy átjön, hogy mi hogy zajlik odafönn, mégcsak fülbesúgás sem kell hozzá. Szavazás?...2/3-ad. Azért akadnak az ellenzékiek között a dolgok realitását feszegető képviselők is, ha nem is veszik figyelembe a szavukat, vagy kiforgatják.
Az egész nyd-ügyben az a legszánalmasabb, hogy az elején a szolgálati nyd-at akarták változtatni csupán, aztán mi lett belőle? Most úgy néz ki, hogy éppen a szolg-i nyd-nak lesznek még mindig jelentős kedvezményei, és a civilek viszik el a balhét.

gabusch # 2011.09.13. 21:28

Szöszi
Én már rég túlestem azon,h az akciós 40 éveseket,
az 54-56-58 éveseket egy pillanatig is toleráljam
(a másfél éves narancskor olyan véletlen kedvezményezettjei ők,mint az egykulcsos adóié)

Igenis legyen-ha kell-egy egységes ny.korhatár,de azt nevezzék Fakan szerint is nyugdíjnak.

Nem kérem a kegyet/és semmiféle nyelvi barbatrükköt 59 éves koromtól !! Nagylány vagyok már régóta !
Nyugdíj és punktum !

Korall
Kire gondolsz ? Ki terjesszen elő egy egyéni képv.indítványt?Képben vagy!Van még időnk mint tenger
(117 nap)és ostromolhatnánk valakit:-)
Üdv:gabusch53

sitimaci # 2011.09.14. 05:49
--
  • Igen,ez igy igaz! Ki miatt indult ez az egész? Rendőrök,Börtönőrök,Tűzoltók,Katonák,Vámosok. És mégis elönyt élveznek a civilekkel szemben,bizonyos dolgokban,a képviselők,polgármesterek korai nyugdijazásáról,meg jóformán, semmit nem tudunk,titok,igaz! És miért indult a balhé? Mert 38-45-évesen,kevés szolgálati idővel,eltűztek nyugdijba és röhögtek mindenkin! Akkor hogyan keverték bele azokat,akiknek hosszú/37-42-éves/ szolgálati idejük van és már közel járnak a hatvan felé? Csekély vigasz,hogy most Korhatár Alatti nyugdijassá akarják átnevezni,a Jöv.pótlós helyett!Más : A hónap végén,szeptember 29-én nagy tiltakozás lesz,Kónya Péterék is ott lesznek,nyugdijügyben,a Parlamentnél! Ki megy el?----