2012. január 5.-én töltöm be a 60. évemet, mely feljogosít az előrehozott nyugdíjra. 1966 óta van folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyom, tehát rendelkezem a szükséges 42 év munkaviszonnyal. Az a kérdésem, hogy a munkáltatóm a nyugdíjazás előtt mennyi felmondási (felmentési) időt köteles biztosítani?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Hars! Hát én is hasonlóan gondolom ezeket a dolgokat. A mi korosztályunk issza meg a levét mindennek, mindig le vagyunk maradva mindenről. Én se látok sok reményt arra, hogy jobb lesz valamikor. Felcsillant a remény ezzel a 40 évvel kapcsolatban is aztán jött a kemény valóság. Gondoltam hogy nem megy ez olyan simán, hogy lesz benne valami buktató. Hát lett is, dolgozhatunk tovább. A februári nyugdíjreformtól se várok sot jót, ránk nézve az se hoz jobbat. Itt már mindenki elveszti a reményt, a bizalmat mert már túl sok volt az átverés.
Veci! Bár igazad lenne, hogy várjuk ki, még jól is végződhet. Legyen Neked igazad, de félek, hogy megszorítás lesz a vége.
Kedves Veci!
Öcsém ügyében szeretnék segítséget kérni. Ő 1952.06.02-án született, 1966 óta folyamatos, megszakítás nélküli munkaviszonnyal rendelkezik. Úgy számolta, hogy 2012. 12. hóban mehet öregségi nyugdíjba. Sajnos azonban kiderült, hogy rosszindulatú daganata van, megműtötték, november óta van táppénzen, és előreláthatóan nem is lesz munkaképes.
Kérdése, hogy ha letelik az egy év táppénze, van-e lehetősége valamilyen címen nyugdíjba menni? Ha nincs, akkor a rokkantosítása anyagilag mennyire lesz számára hátrányos?
Köszönettel: Magdi1950
Kedves Veci,
Válaszodra hivatkozva, lenne még kérdésem.2009 decemberben elmehettem volna-e nyugdíjba?34+3=37év munkaviszony a korkedvezménnyel. ( A javasolt Zalai ujság szerint 37 év is elég volt.)
Akkor 52 éves voltam és 34 év 30nap munkaviszonyom volt (az 5 év egyetemmel), de a 3 év korkedvezményt nem ismerte el a Nyugdíjbiztosító csak 2011. januárban fejeződött be a 2009-óta tartó peres eljárás.
Vagy 2009-ben is már a 65 év volt a rám iránxadó?
Azt írtad:2010-s szabályok szerint 59 évesen mehetnék nyugdíjba.
A kolleganőm (Annazsu), aki 56-os születésű, el tudott menni 2010 decemberben nyugdíjba, igaz hogy 5 év (és nem 3, mint nekem) korkedvezményre volt jogosult, de őt a nyugdíj már két évvel hamarabb, 2008-ban is megillette volna, neki ugyancsak 5 év egyetem volt beszámítva.
hars52
Nem ragadtattad el magad.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Ha nem is ilyen mélységében, de valami ilyesmire számítottam, még a választások előtt! Mindazonáltal az ember esendő, szeretne hinni, hogy lehetne jobban és őszintébben is. De ha minden területen megszorítás van, azt sem könnyű megemészteni, hiszen nagyon régóta ez megy,és mindenki belefáradt a meg nem valósult igéretekbe, de neked is csak azt tudom mondani, hogy ott vannak pl: az adótörvények, különösen az SZJA-ra gondolok. Amit abban megkapnak az amúgy is jólétben élők (32-16%), azt miért pont a legelesettebbektől kell elvenni? És a családi kedvezmény? Hiszen azzal is csak a nagypénzű sok gyerekes család jár jól. Az emberek általánosságban nem keresnek annyit, hogy a kedvezményt teljes egészében érvényesíteni tudják. Azt sem tudom elképzelni, hogy a februárra beharangozott "ujjáépítés"-ből a mi korosztályunk, vagy akárki is ebben az országban jól fog kijönni.Bocs ha elragadtattam magam:Zsuzsa
Már megbocsássatok! De szerintetek ki remélte a legtöbb változást, ki hiszi el bármelyik oldalnak feltétel nélkül azt, amit igér? Kit lehetett most "megvezetni", hogy 2/3 lett (miért nem volt elég csak a kormányváltás)?
Hát!! Szerintem a kisnyugdíjasok, a nők és családtagjai, akiket az igért nyugdíjazásba vetett hit vezérelt, a segélyezettek, a nagyon gazdagok, akik csak azt hallanak meg, amit akarnak, akik azt hitték, hogy minden megvalósul az ellenzékben évek óta hangoztatott reform, megszorítás nélküliség, a magántulajdon védelmét, és akiket az "igehirdetéssel" meg lehetett győzni. Akik elhitték, hogy meg lehet állítani az áremelkedést, akik elhitték az 1 millió munkahelyet, akik elhitték a hitelkönnyítést, akik elhitték, akik elhitték, hogy megállítható a munkanélküliség, hogy mi képesek vagyunk önellátók lenni, akik ....
Mostmár ez van, ezt kell elfogadni, más ellenzékben lenni és más kormányozni. Más a kampány és más a kormányzás.
Várjuk meg mi hogyan alakull, még jól is végződhet akár.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fabatka!
Teljesen egyetértek veled, dehát ez így is volt és így is marad. A választásokig mindenki igér mindent, aztán pedig jön a valóság. Miért lenne ez most máskép? És vajon kiken lehet a port elverni, ha nem a legszegényebbeken? Nézd csak meg az adótörvényeket, aki gazdag miért ne legyen még gazdagabb! Nem akarok én senkit sem uszítani, soha nem politizáltam, és egy pártnak sem voltam tagja, de a korosztályunk annyi mindent megélt, hogy már megérdemelnénk a nyugodt öregkort.
2011. évi nyugdíjjárulék fizetési felső határ
http://www.adosziget.hu/…o-hatar.html
Ez lenne az a felső „limit“, amit említettem (azt hiszem).
„2011-ben a Tbj. törvényhez kapcsolódó járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 21.000 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy éves szinten a járulékfizetési felső határ értéke 7.665.000 forint lesz 2011-ben.
Foglalkoztatott járulékfizetése
A járulékfizetési felső határt évente január 1-jétől december 31-éig kell számítani. Ha a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony nem áll fenn a teljes naptári évben, akkor a járulékfizetési felső határt a jogviszony időtartamával arányosan kell megállapítani. A járulékfizetési felső határ számításánál figyelmen kívül kell hagyni továbbá azt az időtartamot, amelyre a foglalkoztatottnak járulékalapot képező jövedelme nem volt, így különösen, ha táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, baleseti táppénzben részesült, valamint a fizetés, díjazás nélküli időszakot. A megállapított járulékfizetési felső határt időközben csökkenteni kell az említett időszakok naptári napjainak száma és a napi járulékfizetési felső határ szorzatával.”
Üdvözlettel Veci
Igazad van turbinás.De még egy pár gondolat...Hová lettek a magyar cégek? kinél van az áruk.Anyámnak volt igaza,"mindíg a kisemberek fizenek.Így van ez most is.Csökkentik a munkanélküli segély összegét ,az idejét,attól vesznek el akinek amúgy sincsen ..Mi ez ha nem megszorítás.Én párt függelen vagyok ,legalábbis gazdasági téren.De MAGYAR! És örülnék ha a mi érdekeinket szolgálták volna és szolgálnák ma is. Hogy lehet munkát teremteni egy pár év alat? ehez idő és akarat kell meg pénz....sok pénz.Létrehozták az előrehozott nyugdij rendszert.Nem kéne ezen változtatni.Már akire vonatkozik eleve így alaította az életét.Abból lessz a pénz ha ezt a korosztályt mégjobban szorongatják?Sokan már mukanélküliek mert a multi általt diktált tempót a fiataok is nehzen bírják,és sokan a koruk és egészségük miatt ki is estek a munkából.Most a segélyért mit kell majd csinálni? .....kapirgálni a falevelet.Na abból fog dőlni a pénz.Visza kéne venni az ellopott milliárdokat.De egy két eseten kívül nem történik semmi.A tolvajok meg jó pozicióbanjó pánzért tovább keresi a nagy pénzeket.Egy szakmunkásnak meg igérnek 530 Ft.bruttót. Na így reggeli előtt(mert arra még telik)elég ennyi.Üdv Mindenkinek.
Fabatka! és Fórumozók!
Csatlakozom a véleményedhez.
Én mostanában sokat "okosodtam" olvasgatva a fórumot. Egy dolgot most sem értek: A korengedményes nyugdíj esetén a munkáltató kifizet mindent: nyugdíj+postaköltség..stb addig a korig, amíg saját jogon igénybe lehet venni a nyugdíjat, akkor pedig aki teheti úgyis kéri. Tehát mivel a munkáltató ELŐRE fizet ki éveket, azt a pénzt, és kamatait az állam használja saját céljaira, minusz havonta kifizeti belőle a nyugdíjat. Még mindig ő jár jól! akkor miért kell munkanélküli vagy szociális segélyre kényszeríteni embereket, mert sajnos ez a korosztály elvétve talál új munkát. Kinek jó ez? A segélyt is az állam fizeti!
Hol itt a logika?
Vagy én tudok mindent rosszul?
Üdv
turbinás
Kösz Veci. Elovasgatam egy két részletet. Remélem hogy nem törlik el a előrehozott öregségi nyugdíjat ,mert ha igen abból baj lessz .Van ahol a nagyapa fizetéséből él a fia és az unoka is.Miért nem engedik el a már tervezett időpontban ezeket a korosztályokat.És aki 57,58 éves korában munkanélküli lett mert nem birta a hajtást ? Miből él meg? .A fia talokat kéne hagyi dolgozni....ettől nem lessz több a nemzeti jövedelem.Nincsenek munkahelyek.Munkahelyet Teremteni????!!!! ......ehez idő kell.Vagy mindenki, csak hogy kapjon segélyt adnak egy söprűt hogy egy hónapig fárassza magát.Ez nem normális dolog lenne még egy csomó ellenérvem , de mivel tök bizonytalan a dolog abba is hagyom.Mégegyszer leírom ha ezt meglépik bele is bukhatnak.Üdv fabatka.
Kedves érdeklődők!
Figyelmetekbe ajánlom az alábbi írást, szinte majdnem mindenki kap választ a legtöbb kérdésére:
Nyugdíj: a negyven év mindent vitt! Olvasóink kérdezték a szakértőket
http://zalaihirlap.hu/…ldas_erdekel
Üdvözlettel Veci
turbinás
Igen, a területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon érdeklődj.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors mindenre kiterjedő válaszod.
Ismét van kérdésem:
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXI. törvény II. fejezet rendelkezik a korkedvezményről. Ott olvastam: A korkedvezményre jogosító munkakör azonosítása tekintetében a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős Nyugdíjbiztosítási SZERV dönt. Én tudatlan vagyok. Ez a SZERV azonos az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal? Ha igen akkor szerinted a területileg illetékes igazgatóságon lehetne érdeklődni?
üdvözlettel
turbinás
Még ezt is olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ők a hozzáértők, én csak fórumozó vagyok.
Üdvözlettel Veci
T. Veci!
Köszönöm a gyors válaszodat.
Azt, hogy a bejelntést meg kellett volna 2010 december 31-ig tenni, a győri nyugdíjfolyósítónál mondták, amikor beadtam a szolgálati idő megállapításhoz a kérelmet!!
pifi
A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét meghosszabbították 2011.12.31-ig. Lehet, hogy a munkáltatód ezt nem tudhatja.
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
T.Veci
1953 születésű vagyok, 1971 óta folyamatosan dolgozok, a munkáltatóm ( saját KFT-m) a szükséges összeget befizetné s nyugdíjfolyósítónak, azt a választ kaptam, hogy mivel a korengedményes nyugdíjbavonuláshoz a kérelmet nem adtam be 2010 december 31-ig, nem mehetek korkedvezményesen nyugdíjba.
Igaz ez?
Köszi a választ
lilike1983
Édesapád legkorábban 60 évesen mehetne a ma még hatályos törvény szerint előrehozott nyugdíjba, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje, max. 8,4 %-al csökkentett. Ha nem lesz meg, akkor 60,5 évesen.
Üdvözlettel Veci
Kati40
Korengedményes nyugdíjra a munkáltató köthet megállapodást, és vállalja, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét, férfi esetében 60 éves korig (mivel megvan már a 42 év hozzá), ez max. 8,4 %-al csökkentett.
VAGYIS, nem járulékot, hanem nyugdíjat! Mi értelme lenne neked a hiányzó időre akár 2mFt-ot befizetned (80eFt-os nyugdíjjal számolva)?
A korengedményes nyugdíjba te önmagadtól nem mehetsz.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci
Apukám 1952 augusztusában született, tavaly volt 41 év munkaviszonya és szeretnénk tudni,hogy elmehet-e nyugdíjba vagy meg kell várnia 2014-et? Köszönöm
Röviden: 58 éves férfi vagyok (aug-tól) 43 év betöltött munkaviszonnyal rendelkezem (jan), van rá lehetőségem, hogy nyugdíjba menjek (korengedményes), ha a vállalatom nem járul hozzá?
Én kifezetném a járulékokat is akár 60 éves koromig a rám irányadó nyugdíjkorhatárig...???
Kifizessem vagy kifizethetem és akkor mehetek vagy a vállalat kezében a döntés?
turbinás
Azok az 1953-ban született nők, akik az idén elmehetnek nyugdíjba, azok a 2011. január 1-től gatályos tv. módosítás szerint 40 év jogosultsági idővel tudnak elmenni nyugdíjba, de ebbe még az 1954-es születésűek közül is vannak érintettek, ha nem volt tanulmányi idejük (ált. iskola befejezésétől dolgoznak), nem volt munkanélküli ellátásuk, nem voltak passzív táppénzen. Olvass bele a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, hónapok óta ezzel foglalkoznak az érintettek. Főleg dec. 30-ig érdemes visszaolvasni.
- Olvasd el a nyugdíjtörvény 18-18/A.§ -t: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Itt főleg, amire a kérdésed irányult a18.§ (2a)-(2d) pontokban szerepel.
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
- legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”
- De olvasd el az ONYF tájékoztatóját is: http://www.onyf.hu/?…
Olyan már nincs, amire utalsz, hogy 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt el lehetne menni nyugdíjba. Legutóljára az 1951-ben született nők esetében volt.
Az 1954-ben születetteket a 18/.§ (3) a) pont ban leírtak alapján 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, minimum 37 év szolgálati idő esetén, ami max. 8,4 %-al csökkentett, a ma még hatályos törvény szerint.
ITT találod a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét: http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf
Üdvözlettel Veci
tibi52
Bocsi, úgy emlékszem válaszoltam, de lehet, hogy a próba után nem küldtem el.
- Ha férfiként érdeklődsz, akkor a ma még hatályos tv. szerint 60. szülinapodon tudnál elmenni előrehozott nyugdíjba a 42 év szolgálati idővel, max. 8,4 %-al csökkentett összeggel. A 18/B.§ (3) b) pont szerint. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- Más lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne veled korengedményes nyugdíjazásra, vállalná, hogy egy összegben kifizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltséget a 60. szülinapodig.
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- „92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet”. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02