Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.17. 15:42

Ancsa77
A három műszakra nincs korkedvezmény. A nyugdíja teljes és nem csökkentett lesz a ma még hatályos törvény szerint (82 %).

Üdvözlettel Veci

juhlaci # 2011.01.17. 14:29

Ildyko71! A szomszédod 59 éves korában tud elmenni de csak csökkentett összegű előrehozottba mert a másikhoz 40 év szolgálati idő kell.

Ildyko71 # 2011.01.17. 14:18

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni! A szomszédom 1952.10.11-én született, nő. 38 év 326 nap szolgálati ideje van. Jelenleg szoc.segélyszerű ellátást kap az Önkormányzattól.
Mikor mehet leghamarabb előrehozott öregségi nyugdíjba? 3 éve özvegy.
Köszönöm a segítségeteket!

Ancsa77 # 2011.01.17. 13:47

Sza Veci!

Akkor ha anyukámnak meg van a 40 (41) éve de mivel 1955-ben született most 82%-kal vagy csökkentett nyugsíjjal mehet el?
És már kérdeztem 3 műszakra nem jár valami kedvezmény?
És hogy kb. tisztában legyek a nyugdíj összegével a br nyugdíjból még mitt és mennyit vonnak. VAgyis hány %-t kapja majd az ember kézhez?

köszi a segítséget!

Veci # 2011.01.17. 08:01

irene54
Sajnos erre nem tudom a választ, véleményem szerint igen, de nem biztos, hogy jól gondolom. Erre a Nyugdíjbiztosító tudna neked pontos választ adni.

Üdvözlettel Veci

irene54 # 2011.01.17. 07:15

Kedves Veci,
elnézést kérek, hogy nem jól tettem föl a kérdésemet. Volt egy üzemi balesetem 1984-ben, ami miatt maradandó testi károsodásom lett, és ezért baleseti járadékot kapok,az akori fizetésem 10%-a volt a kezdő járulék, ami most is csak egy kisebb összeg! Természetesen dolgozom azóta is, és most készülök nyugdíjba menni a 40 éves lehetőséggel, meg van a 40 évem,hiszen 14 éves koromtól dolgozom, tanulmányaimat esti és levelező tagozaton végeztem. A kérdésem az, ha megállapítják a nyugdíjam összegét a baleseti járadékomat hozzáadják vagy az csak addig jár míg dolgozom?
köszönöm a választ, üdvözlettel, irene54

tinka46 # 2011.01.17. 06:55

Sziasztok! Visszaolvastam és teljességgel igaza van agica20-nak a tekintetben ,h a környezetében mindenki tud ilyenfajta álrokkantról, s pont ez a cél szerintem, aki ténylegesen az és beteg szerintem annak nincs félnivalója. Átmenet pedig vményem szer.is lesz , én remélem azt ,hogy akik tényleg betegek és rászorultak azoknak nincs mitől féljenek. Nehéz ezt kiszürni az biztos, de érthető a cselekvési irány ill.a törekvés ,de csak ,ha nem azok sinylik meg akik tényleg jogosan kapják,kapnák, ill. élhetnek bizonyos lehetőségekkel.Szép napot mindenkinek.!

tinka46 # 2011.01.17. 06:55

Sziasztok! Visszaolvastam és teljességgel igaza van agica20-nak a tekintetben ,h a környezetében mindenki tud ilyenfajta álrokkantról, s pont ez a cél szerintem, aki ténylegesen az és beteg szerintem annak nincs félnivalója. Átmenet pedig vményem szer.is lesz , én remélem azt ,hogy akik tényleg betegek és rászorultak azoknak nincs mitől féljenek. Nehéz ezt kiszürni az biztos, de érthető a cselekvési irány ill.a törekvés ,de csak ,ha nem azok sinylik meg akik tényleg jogosan kapják,kapnák, ill. élhetnek bizonyos lehetőségekkel.Szép napot mindenkinek.!

agica20 # 2011.01.16. 18:34

Kedves Veci és Mindenki !

Hát ez az! Ördögöt a falra? Nem tudom.Mindenesetre jó lenne,ha mindenki tervezhetne előre..,de akinek a régi szerint már folyamatban van a felmentése,remélem még ebben az évben elmehet,és a békés átmenet lehetőségét biztositja a kormány. Mellesleg értem a szándékot,tényleg egyre kevesebb az aktiv dolgozó,de nem a 40,42 éves munkaviszonnyal rendelkezők környékén kellene elsősorban intézkedni.

A lépcsőházunkban van olyan személy,aki curkorbetegségére hivatkozva,több mint 20 éve nem dolgozik,mellesleg tömi magába a kenyeret, a cukrot,nem diétázik,viszont nem akar a dolgozni.Rokkantsági járadékos,felveszi a segélyeket,a fia 30 körüli 3 év munkaviszony után rokkantságit kapott,most rehabilitációson van, és úgy adják be egy háztartásból a szoc.segélykérelmet,hogy mindketten különháztartásban vannak.Mellesleg a söprőt és takaritóeszközöket ők is elbírnák és hasznosíthatnák magukat.Aki meg melózott 40 évet,esetleg olyan helyen is,ami után járna a korkedvezmény... most izgulhat ,mert lehet,hogy még 67 éves korában is dolgoznia kell.Azért ez elég igazságtalan lenne.

alban # 2011.01.16. 18:12

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors válaszodat.Nagyon sokat segítettél.

Köszönettel: Alban

Lyonee # 2011.01.16. 16:31

Persze, meg lehet indokolni, de nem kötelező. Én mindenképpen előbb egy beszélgetésben tájékozódnék a munkáltató hozzáállásáról.

Lyonee # 2011.01.16. 16:27

A munkavállalónak nem kell megindokolni a felmondást.

Veci # 2011.01.16. 16:16

Alban
A felmondást írásban kell benyújtani, egyszerűen megfogalmazni, indokolni (most vettem észre, hogy még életemben én sem mondtam fel). Találsz itt minta nyomtatványt, ha nem megy önállóan (nem kebb túl bőre engedni): http://munkaugyiellenorzes.lapozz.hu/…iratmintatar

• Munkavállalói felmondás (.doc)
  • Munkavállalói rendes felmondás 1 (.doc)

A helyedben, én megírnám, hogy a 40 év jogosultsági idő alapján élni szeretnék a 2011.01.01-től hatályos kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével. Kérném, hogy lehetőség szerint tekintsenek el a felmondási idő ledolgozásától. Ha nem tekint el, akkor ledolgozod.

Azt beszéld meg a munkáltatóddal, hogy esetleg közös megegyezéssel is megszüntethetnétek-e a munkaviszonyt, erre nem kötelezhető.

ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal meghosszabbodik.

Tekintettel arra, hogy te kérnéd a munkaviszony megszüntetését, így egyéb nem vonatkozik ide.

Az utolsó munkaviszonyban töltött napon kiadják az összes papírjaidat, és akár egyszerre is beküldheted a K02-es nyomtatvánnyal. A nyugdíj kezdetének a munkaviszony megszűnését követő naptól kérjed.
A helyzet az, hogy az utolsó beértezett papírok esetén áll a 22 napos határidő a Nyugdíjbiztosítónál.

Üdvözlettel Veci

alban # 2011.01.16. 13:53

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszodat.De még mindig lenne kérdésem.Az előbbi kérdésemnél emlitettem,hogy a ONYF-nél azt mondták.hogy a felmondást is be kell küldenem amikor beküldöm a nyomtatványt- Ez igaz? Vagy az ráér akkor ,ha már beküldtem a nyomtatványt és küldik a hiánypótlást?
A másik,amit szeretnék tudni.Hogy kell felmondani? Bármilyen hihetetlen sem nekem nem mondtak fel soha,sem én nem mondtam fel soha életemben.A dolgozó részéről,vagy közös megegyezéssel?Melyiknek mi az előnye és a hátránya?És felmondási idő? A munkaszerződésemben nincs külőn feltüntetve,hogy mennyi a felmondási idő,"csak" annyi,hogy a jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a MTK ,és az egyéb munkaviszonyra vonatkozó szabályok rendelkezései az irányadóak.
Fáradozásodat köszönöm. Alban

acgirl # 2011.01.16. 13:01

Kedves Lyonee!
Neked is hálás köszönet a segítségért.
Üdv. Zsóka

Lyonee # 2011.01.16. 11:17

Még annyit hozzáteszek, ha hosszútávú is a betegséged, a munkára nem kötelezett részben már ne vedd igénybe a táppénzt, mert anyagilag rosszabbul jársz. (Lehet, hogy nem is lehetnél táppénzen?!)

Lyonee # 2011.01.16. 11:13

acgirl!
Táppénz alatt Te felmondhatsz, csak a munkáltató nem!

acgirl # 2011.01.16. 11:06

Drága Veci!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Nagyon-nagyon sokat teszel itt a "sorstársaimért", ezt nem győzzük köszönni.
Holnap kell mennem a munkahelyemre, remélem, hogy meg tudok velük állapodni 17 együtt töltött év után.
Jó egészséget kívánok:
Zsóka

Veci # 2011.01.16. 10:56

alban
Nem tájékoztattak félre, régen azt hiszem úgy volt, hogy jóval előbb be kellett adni a papírokat. A cinizmus durva volt!
Lépések:

• munkaviszony megszüntetése, onnan megkapod az igazozást, Tb kiskönyvet
  • A nyugdíjigény kezdő napja előtt max. 30 nappal beküldheted a K02-es nyomtatvány, úgyis küldenek 10 napon belül hiánykérő lapot.
  • Amikor minden papírt beküldesz (munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, TB igazolást) onnan 22 napon belül várható határozat, majd 10 napon belül nyugdíj előleg, majd nyugdíj utalás.

Olvasd el acgirl-nak írt válaszom is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.16. 10:50

agica20
Ne fesd az ördögöt a falra! Várjuk meg mi lesz a nyugdíjreform tartalma. Átmenetet biztosítanak szerintem, ez persze azoknak nem vígasz, akiket nem érintene.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.16. 10:43

acgirl
Azt nem tudom, hogy betegállományban fel lehet-e mondani, de ha munkaképesnek kiíratod magad, akkor a felmondással megszűnik a munkaviszony.
Beszélj a munkáltatóddal, nehogy a te felmondási kérelmed okán le akarja dolgoztatni a felmondási időt (szerintem nem fogja, de tv. nem kötelezi arra, hogy eltekintsen), Vagy egy közös megegyezéssel, szerintem nem fog gátolni a munkáltató. A nyugdíjigény kezdő napja előtt max. 30 nappal beküldheted a K02-es nyomtatvány, úgyis küldenek 10 napon belül hiánykérő lapot. Amikor minden papírt beküldesz (munkaviszony igazolások, munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, TB igazolást) onnan 22 napon belül várható határozat, majd 10 napon belül nyugdíj előleg, majd nyugdíj utalás.
Más papírt nem kell küldened, azokat már 2006-ban beküldted.

Üdvözlettel Veci

alban # 2011.01.16. 09:59

Tisztelt jogi szakértő!

Kérem szives segitségét.1953-ban született nő vagyok.2010 12.10.-én beadtam a nyugdijbizt. ig.-nak a szolgálati idő kiszámolására kérelmemet.Meg is kaptam egy hete a választ,41 év és 8 nap szolgálati időm van 2009.12.31.-ig számolva.Szeretnék elmenni nyugdijba,megvan a 40 évem.Felhivtam a nyugdigbizt.ig.-on az ügyintézőt,akinek a neve rá volt irva a válaszlevélre.Azt mondta,hogy adjam be a nyugdijkérelmet.Be is mentem az igazgatóságra,4 órás sorbaállás után benyújtottam volna az -ONYF.3515-272/B.-Igénybejelentés az 1997.évi LXXXI.törvény alapján,ha az igénylő korábban előterjesztett már nyugdijigényt vagy szolgálati idő elismerési kérelmet- cimű adatlapot.Van rajta egy olyan kérdés is,hogy mikortól kéri a
a nyugdijazást. Én ráirtam,hogy április 01.De nem sikerült benyútanom ,mert az ügyintéző azt mondta,hogy nem fogadhatja el,mert előbb fel kell mondanom,el kell kérnem az sztk kiskönyvemet,és ha minden a kezemben van, akkor jöjjek vissza.De szinte röhögve mondta,hogy jó az április 1.Nem értem.Előbb fel kell mondani és csak utána kérhetem a nyugdijazásomat?ez igy zajlik? Vagy engem félrevezettek?Még nem mentem soha nyugdijba és a környezetemben sem ment senki a kinek meglenen a 40 éve és nő.Sziveskedjen segiteni,hogy mi az eljárás ilyen esetben. Mit kell tennem,mi a következő lépés.

Várom válaszát,köszönettel:ALBAN

agica20 # 2011.01.15. 20:30

Tisztelt Fórumozók!

Magam is elkeseredett vagyok ,a férjem el tudna menni a nyár végén előrehozott csökkentett összegű előrehozott nyugdijba,úgy,hogy még a megállapitott 2 év korkedvezményét is igénybe tudná venni.

Orbán Viktor elhangzott mondatai szerint ebben már nem is lehetünk biztosak?

Gondoljátok el a felmentési idejét tölti és lehet,hogy munka nélkül marad és még előrehozottba sem tud elmenni,sőt év végén eltörlik a korkedvezményt is?

Elképzelhetőnek tartjátok,hogy még ebben az évben bevezetésre kerülnek a még nem ismert , csak sejtetett ujítások?

acgirl # 2011.01.15. 19:42

Kedves Veci!
Az előbb elírtam, és K02-es nyomtatványt akartam írni.
Üdv. Zsóka

acgirl # 2011.01.15. 19:38

Kedves Veci!
Sürgős segítségedet szeretném kérni. 2006. májusában szolgálati időmet 2004.12.31-ig 34 év 154 napban állapították meg. Azóta is folyamatos a biztosítási jogviszonyom. Tavaly július óta betegállományban vagyok. Idén februárban betöltöm az 59. évemet, szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba. A kérdésem az lenne, hogy felmondhatok-e a betegállomány ideje alatt vagy csak keresőképesként. A nyugdíj bejelentéshez szükséges K01-es nyomtatványt elküldhetem-e korábban, vagy csak a felmondási időm lejártakor, illetve az életkor betöltése után. Bocsánat, hogy elég összetett lett a kérdés.
A segítséget és gyors választ előre is köszönöm.