Kedves Veci! hálásan köszönöm !)))
Előrehozott öregségi nyugdíj
tinka46
Majd az ORSZI véleménye alapján lesz a folyósítás. Senki nem tudja megmondani, hogy mi várható. Ha indokolt az állapota miatt, akkor megvan az esélye a rokkantnyugdíj folyósítására.
Javasolom neked a másik topic-ot, ott érintettek talán többet tudnak segíteni:
Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék
http://www.jogiforum.hu/forum/16#…
Üdvözlettel Veci
Orchidea_
Azt tudnod kell, ha te kéred a felmentésedet (te mondassz fel) nyugdíjazás okán, a törvény nem kötelezi a munkáltatót a felmentést megadni, a munka alóli felmentést is, ezt tisztázzad, bár többnyire megadták a nyugdíjba vonulóknak. Olvass vissza, Lyonee is többször leírta ezt. A szabadságot azt szerintem ki kell venni a "sétáló idő" előtt.
Tudnod kell, hogy ebben az esetben vagy a közös megegyezés, vagy a lemondás lehetséges (ezt le kell dolgozni).
Hát a helyedben minél előbb élnék a lehetőséggel, nem tudni miként változhat a jövő.
A nyugdíjbiztosítótól már neked nem szolgálati idő megállapítást kell kérni, hanem a K02-es nyomtatványt, a jogviszony igazolásokat, a jogviszony megszűnését igazoló papírt, a TB kiskönyvet (rózsaszín) kell beküldeni.
ITT találod a nyomtatványt: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözlettel Veci
monalisa1 -et most olvasom, akkor ,ha pld. nejemnek ez év első felében kell visszamennie ,mert akkor telik le a két év, akkor Ő már nem lesz rokkantnyugdijassá minősitve? vagy ez a vizsgálattól függ Ön szerint? két éve rokkentositották, komoly betegségek miatt és nem dolgozott ,mert nem bir azóta sem . Köszönöm válaszát.
Visszaolvastam, ill. olvastam a cikkeket a febuári tervezettel kapcsolatban. Őgy kell értelmezni,hogy minden korhatár alatti rokkantnyugdijas kikeül a rendszerből, és kap szoc.járadékot ,vagy lesz munkanélküli? szeretném megkérdezni T..Szakértőktől, Fórumozóktól ,hogy igy kell értelmezni szerintetek ,ill.Önök szerint. Mi lesz akkor azzal aki ötvenpár éves ,hiszen sehol sem fog tudni elhelyezkedni, hát sokkal fiatalabbakat negyvenpáréveseket már nem foglalkoztatnak . köszönöm megtisztelő választ,válaszukat.
monalisa1
Valójában akkor kázmér58-nak adott érvelésem, példám megállja a helyét? A rokkantsági nyugdíj támakörben nem vagyok annyira járatos, a két topic-ban ingázok.
Amit észrevettél az tudatos közlés, én is abban bízok, hogy érthető, és nem félrevezető.
Üdvözlettel Veci
800 ezer rokkantnyugdíjas van, sok, azonban ennek fele már elérte a saját jogú nyugdíjkorhatárt, tehát őket már békén hagyják. 200 ezer akit mostanság behívnak felülvizsgálatra és számukra kedvezőtlen eredmény születik - mehetnek vissza az álláskeresők tömegébe. A maradék 200 ezer ember nagy valószínűséggel tényleg rokkant, csak még innen a nyugdíjkorhatáron.
Külön: Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a munkanélküli ellátás jogosultsági ideje is csökkeni fog.
Innentől már visszatér az átkosból ama mondás: aki nem dolgozik ne is egyék...
Ha jól tudom mult évben 90.000 nyugdíjkérelmet utasítottak el, rettentő, és kilátástalan.
Kedves Veci.Az idén előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni(anyagi okok miatt nem tettem ezt meg eddig) pedig 1951-es vagyok. Közalkalmazott vagyok tudom hogy a felmentésemet kérni kell. Kérdésem a következő:a felmentési idő felére és az addig dolgozott hónapokra mikor kell kivenni a szabadságot, vagy esetleg az úgy nevezett sétáló idő után ha nem szeretném hogy pénzben fizessék ki.Szolgálati idő kérelmet ha már egyszer megvolt kérve milyen nyomtatványon kell kérni. Kívánok szép hét végét neked kicsit pihenj te is mert olvasva a fórumot látom hogy,időt erődet nem kímélve segítsz eligazodni ebben zűrzavarban a hozzád forduló fórumozóknak.
Kedves Veci!
Amikor elérem a nyugdíjkorhatárt, a rokk.nyudíj és a keresetveszteségi járadék (a kettő együtt mint a vélelmezett jövedelmem) együttes összegének x százalékú összegét fogom kapni, és életem végéig marad a rokk.nyugdíjas "titulus".
Tehát a járadék folyósítása onnantól megszűnik.
És hogy kéretlenül hozzászóljak: szerintem kázmér58 által az előbb felvetett, a bíróság által véglegesen megállapított rokkantságot, jelen idő szerint nincs jogosultsága a "magasságos" orvosszakértői
bizottságnak utóbb felülvizsgálni.
Egyébként észrevettem, hogy pár nap óta a "ma még hatályos törvény" kifejezést használod - remélve értik is a kifejezés lényegét a kérdezők?!
Üdv.
monalisa1
Neked mik lesznek az esélyeid a vizionált történetben? Életkorodnál és állapotodnál fogva maradhat a mostani folyósításod?
Tegnaptól már én is azt hangsúlyozom, hogy aki rendelkezik bármelyik nyugdíjba vonulási jogosultsággal, az vegye igénybe. De ez mindenkinek a saját döntése.
Üdvözlettel Veci
Tisztel Veci Nagyon köszönöm a válaszát Bolygatni meg semmi fél e képen nem akarom. Csak a sok beszéd után már az ember a saját árnyékától is fél
Ha jól olvastam, Orbán Viktor a tegnapelőtti beszédében bejelentette, hogy még ebben az évben meg fogják szüntetni annak lehetőségét, hogy idejekorán nyugdíjbamenjenek az emberek - bizonyos kitételek meghagyásával.
Merthogy nyugdíjat csak a nyugdíjjárulékokból lehet fizetni, ergo ha kevés az aktív dolgozó, a nyugdíj csökkeni fog...
Tehát aki őszig még el tud menni valamilyen jogcímen nyugdíjba, iparkodjon, mert onnantól tovább nem érdemes számolgatni...
kázmér58
Erre nem tudok neked mit mondani, van olyan ismerősöm, aki évek óta véglegesített státuszban van (1994 óta), ő 27000 Ft-ot kap (az nem rokkantnyugdíj), és nem meri kezdeményezni az állapot rosszabbodás miatt az újabb ORSZI vizsgálatot (a napokban beszéltünk vele erről), mert fél, hogy ezt az ellátást is elveszik tőle.
Egy másik ismerősömet a véglegesítés után nem hívták ORSZI elé, az előrehozott nyugdíjkorhatár elérésekor, nem is lehetett kérnie az előrehozott nyugdíj megállapítását (ellentétben egy nem véglegesített rokkantságin lévővel).
Véleményem szerint nem veszik vissza, ha nincs megbolygatva. De nem merném a kezem tűzbe tenni, hogy ez mindig így marad.
Dehát, mostanában születtek visszamenőleges törvények, a jövőbe nem lát senki. Szerintem a reformlépések ismerete után, már többet lehet látni.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Vice. Még egy kérdés. Engem a Munkaügyi bíróság az igazságügyi szakértő véleményezése alapján végleges rokkant nyugdíjasnak mondta ki az ítéletben.Kérdésem hogy az oiszi felül bírálhatja e.Magyarul el vehetik e a nyugdíjam bármilyen indok alapján.
nkmaria
MA még hatályos törvény szerint csökkentés nélküli nyugdíjat számolnak, akinek minimum 40 év szolgálati ideje van, és a törvényben meghatározott életkori feltétellel is rendelkezik.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”
A később születettekre az előrehozott nyugdíj esetében a 18/B § vonatkozik a MA még hatályos törvény szerint!!!
Üdvözlettel Veci
kázmér58
Szerintem a nyugdíj összegét tekintve, valószínüleg jobban jár, ha nem számoltatja újra a nyugdíját, aki betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ott az évenkéni emelést nem veszik figyelembe.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!Csak még egy kérdés:Mikor kezdhetem el intézni a nyugdíjazási kérelmet?Akár most is?Éa az még teljes nyugdíj,vagy már csökkentett?Kösz a választ!Üdv
Tisztelt Veci köszönöm a válaszát. Csak azt nem értem hogy aki betöltötte a 62 életévét miért rokkant nyugdíjas?
kázmér58
A korhatár alatti, azt jelenti, hogy az illető még nem töltötte be a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez van akinek 62 év, és van akinek 65 év. Jelenleg ez a 62 év alattiak csoportja.
Ebből következik, hogy a korhatárt betöltöttek már korhatár felettiek (jelenleg ez a 62 éven túliak csoportja).
ITT olvasható a 18. §-ban az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
- 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.”
Üdvözlettel Veci
Üdvözlöm önöket. Engem egy másik probléma érdekelne. Nem vagyok tisztában hogy mit jelent A korhatár alatti, és a korhatár feletti rokkantság.Nekem 27 év munka viszonyom van igazság ügy i szakértő által 3 csoportú végleges rokkant vagyok.mást nem lehet hallani mint hogy a korhatár alatti rokkant nyugdijakat megvonják.Kérném aki tud magyarázza el nekem . Köszönöm.
Kedves Veci!Köszönöm!
nkmaria
Válaszoltam neked, de úgy látszik a próba után nem küldtem el. A munkanélküli ellátás szolgálati időnek számít a MA még hatályos törvény szerint, a nyugdíj összegére nincs hatással, csak a szolgálati időnél számít, de nem rontja le a nyugdíj összegét.
Az 59. szülinapon kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását. Vedd is igénybe, ha javasolhatom.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!Ne haragudj,nem vagyok türelmetlen,csak várom válaszod tegnapi kérdésemre.Lehet,hogy nem vetted észre,mert az utánam íróknak már válaszoltál.Kösz,előre is
Kati55
Te a ma még hatályos törvény szerint nem rendelkezel a 40 év jogosultsági idővel, mert 37 éved van, így te még 2011-ben nem tudsz nyugdíjba menni (hiányzik 3 év a ma még hatályos törvény szerint!). A 40 évbe a "megváltás" nem számít bele, tehát munkaviszonnyal kell megszerezned a hiányzó időt.
A korengedményes nyugdíjra, életkori feltétellel nem rendelkezel, legutóljára a ma még hatályos rendelkezés szerint az 1953-ban születetteket érinti.
Üdvözlettel Veci
epres_jog_hurut
Írd meg a kérdésed az alábbi topic-ba, ott jobban értenek a munkajogi kérdésekhez, mint én:
munkaviszony felmondás
http://www.jogiforum.hu/forum/16/18910#…
fabatka
Őszintén megértem a beírásod!
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02