Előrehozott öregségi nyugdíj

turbinás # 2011.01.19. 18:38

Kedves Veci és Fórumozók!

Sokadszorra olvasom a törvényt, és számolok. Tehát: "előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 59. ÉLETÉVET BETÖLTÖTT 1952-ben vagy 53-ban született nő, aki..."Szerintem aki 52-ben született az 2011-ben, aki 53-ban született az 2012-ben lesz 59 éves. Mégis elmehetett és mehet az idén nyugdíjba. Senkinek sem tűnik fel, hogy ez az 59 éves életkor nem helyes a törvényben? Vagy akkor nem az ÉLETÉVET /akkor minek van ott?/, hanem a születési évet kell figyelembe venni? Van valami más rendelkezés erről valahol máshol?
Ha jól tudom egy másik kormányrendelet szerint ezt a nyugdíjformát az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel lehet igénybe venni. Itt is ellentmondás van, mert aki 53-ban született annak 63 év - 5 év azaz csak 2011 -től lenne érvényes. Félreértés ne essék mindenkinek kívánom, hogy minél előbb élvezhesse megérdemelt nyugdíját. Én 54-ben születtem, és csak próbálok tájékozódni,mi vonatkozik rám, de közben ellentmondásokat fedezek fel ami még jobban tanácstalanná tesz.Sajnos úgy néz ki miránk ez már nem vonatkozik. Minden 53-ban születettnek kívánom tudja igénybe venni.
Lenne még egy kérdésem tudjátok-e hol lehet bővebb tájékoztatást kapni a korkedvezményre jogosító munkakörökről. Konkrétan a höerőműben mit jelent a "kazántisztító" vagy a "betanított munkás" munkakör?
Sok éve dolgozom erőműben de tudomásom szerint senki, semmilyen munkakör betöltése miatt korkedvezményt soha nem kapott. Hol tudunk erről érdeklődni?

tibi52 # 2011.01.19. 18:22

Keves Veci!
Tegnap 17óra01p-kor nyugdíj témában érdeklődtem,várnám szíves tanácsodat,válaszodat.
Üdvözlettel Tibi52

Veci # 2011.01.19. 17:31

zenit
A korengedményes nyugdíjba az 1953-as születésűek tudnak utoljára elmenni az idén, csökkentett, max. 84 %-al a ma még hatályos törvény szerint. Ha meglenne a 40 éved, akkor a nyugdíjalap 80 %-át számolnák. Te tudod mit döntesz.

Üdvözlettel Veci

zenit # 2011.01.19. 16:01

Kedves Veci !

Rövid leszek! Férfi, 1952.de.-ben született,szolg.ideje 39.5 év /3 év főiskolával/.

Kérdés: elmehet-e korengedményes nyugdijba azonnal, ha a munkáltatófizeti amit kell és mennyi csökkentéssel, ill. 40. év szolg idővel aug 1-től érdemesebb-e? Bár el is törölhetik februárban és akkor
jobb azonnal elmenni !!

Az 1953-ban született nem mehet már el az idén,2011-ben? Köszi a válaszokat !!!!!!!!!!!

Veci # 2011.01.19. 13:03

Bjutka
Az én értelmezésem szerint még 4 évet kell dolgoznod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 13:02

gizi2
Szerintem nem jól értelmezed, mert
A felsorolt jogviszonyokon kívül jogosultsági időnek minősül:
a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint,

Az én értelmezésem szerint az öregségi nyugdíjkorhatárod lesz korábban a korkedvezmény időtartamával. Ha lesz még előrehozott nyugdíj, akkor attól 3 évvel lehetnél előrehozott korkedvezményes nyugdíjas.
Ha meglesz a 40 év jogosultsági időd a korkedvezmény nélkül(és akkor még hatályban lesz e kedvezményes nyugdíjazás), akkor csökkentés nélkül mehetsz majd nyugdíjba. A nyugdíjtörvény 19. §-a nem egészült ki a kedvezményes nyugdíjjal.
Itt a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Te 1957-es vagy, korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 65-3=62 év, ettől a 18/B. (3) a) pont szerint előrehozott, korkedvezményes nyugdíjba 62-3=59 évesen mehettél volna. Az én levezetésem szerint a 2010-től hatályos tv. szerint még tavaly sem tudtál volna elmenni nyugdíjba.

Az nem lehet, hogy neki nem 3 év korkedvezménye van, mint neked?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 13:02

ary72

ITT olvasd el a tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…
A 40 évbe összesen az én olvasatomban beletartozik a munkaviszony és a gyermekekkel otthon tötött idő együtt véve.

tulipán53
Tekintettel arra, hogy te mondasz fel és nem a munkáltató, akkor nem kötelezhető a munkáltató arra, hogy azt a hosszú felmentési időt megadja, mintha ő mondana fel. Ekkor maradhat a lemondás, vagy a közös megegyezés.

Üdvözlettel Veci

Bjutka # 2011.01.19. 08:22

Tisztelt Veci!
1976 óta dolgozom, tehát jelelnleg 36 év munkaviszonyom van, ezidő alatt 4 évig voltam GYES-en.
Hány év munkaviszonyt kell még szereznem ahhoz, hogy elmehessek nyugdija? A rendelet számomra nem egyértelmű, hiszen a GYES ideje alatt is munkaviszonyban voltam, és nem értem, hogy vonatkozik-e rám a 4 év kedvezmény.
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel: Jutka

Bjutka

gizi2 # 2011.01.18. 19:09

Kedves Válaszadó (Veci),
1,/a 3 év izotóp korkedvezmény azt jelenti esetemben, hogy a 40 év helyett 37 év munkaviszony után,2017-ben elmehetek az új szabályok szerint nyugdíjba, de ez esetben már nem csökkentett a nyugdíjam ? (1957-es vagyok)

2,/Ha a 2010 decemberében érvényben lévő szabályokat nézzük, akkor vajon a 3 év izotópkedvezménnyel el tudtam volna menni csökkentett összegű nyugdíba 2010.decemberében a 38 éves jogviszonyra tekintettel?
Ez azért fontos, mert a Nyugdíjbiztosítóval szemben most januárban nyertem meg a pert, tehát van-e lehetőségem a korkedvezményes csökkentett nyugellátásom kérni a 2010 évi szabályok alapján a 38 év jogviszony alapján.
A kolleganőm aki 56-os születésű, nyugdíjba ment 2010 decemberben, hasonló munkaidő alapján.

sukáresz # 2011.01.18. 16:16

Kedves Veci!rokkant járadékkal kapcsolatba szeretnék kérdezni a fiam 30éves családi pótlékot kap mik a feltételek, hogy rokkant járadékot kapjon rokkant nyugdíjra nem jogosult mivel a szolgálati idöt nem tudja megszerezni jelenleg munkanélkülin van lejárt a munkaszerzödése köszi sukáresz

tibi52 # 2011.01.18. 16:01

Kedves Veci!
1952.01.01-én születtem,május 31-én lesz meg a 42 év szolgálati időm.Milyen feltétel szerint és leghamarább
mikor tudok elmenni nyugdíjba?Hat és fél éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen,öt és fél évig vállalkozóként,jelenleg egy éve alkalmazottként.Mennyi a felmondási idő,ha esetleg az idén felmond a munkáltatóm?Üdvözlettel Tibi52

tulipán53 # 2011.01.18. 12:37

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás esetén 40 közalkalmazotti munkaviszony után mennyi felmondási idő jár?
Üdöozlettel: tulipán 53

ary72 # 2011.01.18. 12:31

Tisztelt Tanácsadó!
Édesanyám ('54 születésű) érdeklődik egy- két dolog felől az új nyugdíj rendszerről. Pontosabban: 40 év munkaviszonyba beleszámít állítólag 3 gyermek után 8 év. Igen ám, de mikor én megszülettem '72-be akkor nem kapott semmilyen ellátást utánam mert nem volt, vagy nem tudott róla az akkori időben. A két öcsém után már kapott GYEST.
Kérdés: Ilyen esetben is beleszámolnak 8 évet a gyerekek után?
Másik kérdés: 280napot töltött életében munkanélkülin. Ez ugye nem számít szolgálati időnek?

Ildyko71 # 2011.01.18. 11:57

juhlaci!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

Veci # 2011.01.18. 11:37

tulipán53
Olvass bele a másik topic-ba, épp ma délelőtti beírásokban (az utóbbi válaszaim) foglalkozunk a témával. A jubileumi jutalom a Kjt szerint az előrehozott nyugdíjba vonulás esetében fogalmaz (78.§)
40 év munkaviszony után nyugdíj
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Szerintem nem azért nem járhatna a jub. jutalom, mert te kéred, hanem azért mert nem az előrehozott nyugdíjkorhatár betöltésének indokával kérnéd a felmentésed.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.18. 11:30

sosika
Sajnos a ma még hatályos törvény szerint sincs lehetőség az életkori feltételed hiánya miatt.

Üdvözlettel Veci

tulipán53 # 2011.01.18. 11:29

Tisztelt tanácsadó!

Kérdésem a következő: 2010. december 31-én 43 év 142 nap szolgálati idővel rendelkezem. Ebből közalkalmazottként 1976. január 23-tól dolgozom. Ha igénybe szeretném venni a 40 év munka utáni nyugdíjat, jogosult vagyok-e a jubileumi jutalomra, mivel én kérem a nyugdíjazásomat?
Tisztelettel: tulipán53

sosika # 2011.01.18. 11:27

1955. június 20-án születtem. Középiskola elvégzése után, 1973. augusztus 1-én álltam munkába. Azóta folyamatosan ugyanott dolgozom, illetve 1993-ban tulajdonos váltás miatt kerültem "másik" céghez. 2 gyermeket neveltem, egyikkel otthon voltam gyesen 2,5 évig, a másikkal csak a 4,5 hónap szülési szabadságot vettem igénybe.
Az évek őta stabilnak tünő munkaköröm most gyakorlatilag megszűnőben van, és rettegésben élek....
Milyen más lehetőségem van nyugdíjba menetelt illetően, azon kívül, hogy kihúzom itt valami csoda folytán 2013-ig, amikoris elérem a 40 éves munkaviszonyt?
Az előrehozott/csökentett nyugdíjra gondolok, aminek a szabályait nem egészen értem.....

sosika # 2011.01.18. 11:27

1955. június 20-án születtem. Középiskola elvégzése után, 1973. augusztus 1-én álltam munkába. Azóta folyamatosan ugyanott dolgozom, illetve 1993-ban tulajdonos váltás miatt kerültem "másik" céghez. 2 gyermeket neveltem, egyikkel otthon voltam gyesen 2,5 évig, a másikkal csak a 4,5 hónap szülési szabadságot vettem igénybe.
Az évek őta stabilnak tünő munkaköröm most gyakorlatilag megszűnőben van, és rettegésben élek....
Milyen más lehetőségem van nyugdíjba menetelt illetően, azon kívül, hogy kihúzom itt valami csoda folytán 2013-ig, amikoris elérem a 40 éves munkaviszonyt?
Az előrehozott/csökentett nyugdíjra gondolok, aminek a szabályait nem egészen értem.....

Veci # 2011.01.18. 08:26

nyerseri!

• Nem változott semmi az előrehozott nyugdíj esetében. A ma még hatályos törvény szerint te az 59. szülinapodtól csökkentés nélküli nyugdíjba mehetsz a 40 év szolgálati idővel.
  • Ha a munkáltatóddal megállapodást kötnétek a korengedményes nyugdíjra, akkor az csökkentett lenne, mivel még nincs meg a 40 év szolgálati időd.
  • Azt most nem tudhatja még senki, hogy a februárban bejentésre váró nyugdíjreform tervezet mit tartalmaz majd.

Üdvözlettel Veci

nyerseri # 2011.01.18. 08:11

Kedves Veci!
1953.04.30-án születtem. 2012-re lennék 59 éves, addigra a 40 év munkaviszonyom is meglenne (az 5 év egyetemmel). Ezzel teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjba mehettem volna 2012-ben. Ez változott most meg? És ha igen, akkor csak csökkentett összegűre mehetnék dec. végéig, a munkáltatómmal történt megegyezés után, igaz?

Veci # 2011.01.17. 23:15

gizi2
Jól gondolod. A te öregségi nyugdíjkorhatárod, ha nem lenne több korkedvezményed, akkor 65-3=62 év, ettől 3 évvel korábban tudnál előrehozott korkedvezményes nyugdíjba menni, vagyis 59 évesen, a ma még hatályos tv. szerint, max 8,4 %-al csökkentett.
ITT a nyugdíjtörvény a 18/B.§ (3) és 19.§-t olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

gizi2 # 2011.01.17. 17:13

Tisztelt Tanácsadó,
1957. szeptemberében születtem. 1975.szept-2010 dec.31. időszakban 30 év 30 nap ledolgozott munkaviszonyom van, ezen túlmenően van az 5 év nappali egyetem (35év 30 nap).
14 éven keresztül dolgoztam izotóppal, mely 3év elismert korkedvezményre jogosít fel (38év 30nap). A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján mikor mehetek legkorábban normál/ előre hozott illetve csökkentett nyugdíjba.
Ugye jól gondolom, hogy az izotópos 3 éves kedvezményt az életkor számításkor is figyelembe lehet venni? Ez úgy működik, mintha 3 évvel korábban,1954-ben születtem volna?
köszönettel Gizi2

Veci # 2011.01.17. 16:38

tibi52
A munkakörög korkedvezményre jogosító? Hány évet ismertek el:itt nézd meg a jegyzéket:
http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.01.17. 16:16

Szia Veci!
1952.01.01-én születtem,jelenleg 41,5 év szolgálati idővel rendelkezem,melyből 14 évet a villamosiparban
(hőerőmű)dolgoztam szivattyú gépkezelőként.Kérdésem,igénybe vehető-e a korkedvezmény,illetve mikor mehetek nyugdíjba?Üdvözlettel Tibi52