Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.11.26. 15:33

eva54!
Ha nem tudsz elhelyezkedni, regisztrált munkanélküliként álláskeresési járadékot kaphatsz, az is beleszámít a szolgálati időbe, a ma még hatályos tv. szerint. Amint írta Lyonee a minimum 37 év szolgálati idő kell az előrehozott nyugdíjhoz.

A gyermekek után csak a tervezett tv. módosítás szerint veszik figyelembe a gyerekekkel töltött időt, a 40 év munkaviszonyhoz.

egyébként az előrehozott nyugdíj esetében utoljára az 1951-es születésű nőknél vették figyelembe a gyermekkedvezményt, ha hiányzott a szolgálati időhöz.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.11.26. 15:15

eva54!
Ha a 36 év 2 hónapon kívül nincs más szolgálati időd, még előrehozott nyugdíjba sem tudsz menni 60,5 éves korodban. Ennek feltétele a 37 év szolgálati idő.
Ezzel a (36 év 2 hónap) szolgálati idővel, csak 63,5 évesen tudsz öregségi nyugdíjba menni.

Veci # 2010.11.26. 14:44

Via
Sajnos neked is azt lehet válaszolni, amit eva54-nek. A tervezet szerint a 40 év jogosultsághoz a munkaviszony és a gyermekgondozás edeje számít. Az előrehozott nyugdíj lehetőségét nem változtatják.
Ha állapotrosszabbodásod merülne fel, akkor kérj újabb ORSZI vizsgálatot (főleg a pszihiáteri szakvélemény nyomott eddig nagy súllyal a latba)
SAJNÁLOM, hogy ezt kell válaszolni

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.26. 14:38

eva54
A tv. tervezet szerint a munkaviszonyt veszik majd figyelembe a gyermekek gondozási idejét beszámolnák. Ha a felsőfokú végzettség nappalin volt, azt nem veszik figyelembe.
Ha nem tudod a gyerekekkel megszerezni a 40 év munkaviszonyt, akkor az előrehozott nyugdíjazás nem változik.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.26. 14:33

Vica53
Olvasd el Lyonee válaszait.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.11.26. 13:44

Jogszabály szerint nem jár. Ott, ahol értenek valamennyit a törvényekhez, nem is fizetik ki 35 év után. Sokan azt hiszik, hogy a PÉP nyugdíj, pedig csak egy határozott idejű közalkalmazotti jogviszony. Csak nehogy vissza kelljen fizetni!

eszterann # 2010.11.26. 13:14

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszokat s a tájékoztatást. Elég lelombozó, mert erre azért számítottunk, hiszen többen 35 év után megkapták, a PÉP alatt. (bár nekem már 36 év munkaviszonyom van) Hááát, talán nem jó helyen lakom...??

rozsa100 # 2010.11.26. 12:57

Kedves Lyone!
1957.06.05.-én születtem
53 éves közalkalmazott dolgozó vagyok,jelenleg is dolgozom megszakítás nélkül.
1972 július 15-től,15 éves korom óta dolgozom mint közalkalmazott.
Akkor 4 órásként kezdtem kórházban dogozni,/hétvégén,és ünnepnap is/.Itt beiskoláztak,1973 augusztus 31.-én megszünt a munkaviszonyom,és szeptember 1-én elkezdtem az ápolónőképző szakiskolát,ahol 1975 június végén végeztem,és augusztus 1-vel munkába is álltam csecsemő otthonban dolgozni.
1981szeptember 1-vel felmondtam,és szeptember 28.-ával elhelyezkedtem máshol,ahol dec. 31.-ig dolgoztam.
1982 január 1-vel kerültem a jelenlegi munkahelyemre,ahol a mai napig is dolgozom.
Közben születet 3 gyermekem,akikkel összesen 7 évig voltam gyesen.
Én mikor leszek jogosult a nyugdíjra, másfél év,vagy 3 év múlva?Mikor a legideálisabb beadnom a nyugdíjkérelmet.

Válaszod köszönöm Kati

Lyonee # 2010.11.26. 12:47

hars52 és eszterann!
Ez nem igaz. A nem PÉP-es közalkalmazottak sem kapják meg a 35 év után a 40 éves jubileumi jutalmat, csak akkor, ha nyugdíjasnak minősülnek. A PÉP-es nem nyugdíjas, és nem is minősül annak.
Csak azok a nem nyugdíjban részesülő közalkalmazottak minősülnek nyugdíjasnak, akik kérték a felmentésüket a kjt. 30.§ (1) e)-re hivatkozva, és fel is mentették őket. A munkáltató nem köteles felmenteni a közalkalmazottat a kérésére. Az utóbbi időben egyre kevesebb közalkalmazottat mentenek fel e jogszabály alapján. Sőt, a fenntartók kifejezetten megtiltják az alkalmazását.
A PÉP-es jogviszonya nem a kjt. 30.§ (1) e) alapján szűnik meg, ezért nem fog nyugdíjasnak minősülni.
Csak a 40 éves közalkalmazotti jogviszony betöltésekor fogja megkapni a 40 éves jubileumi jutalmat. Persze, hogy ebbe beleszámít a PÉP ideje. Az a nem PÉP-es közalkalmazott, akinek jogviszonyát nem szüntetik meg kérésére a kjt. 30.§ (1) e) alapján, ha jubileumi jutalmat szeretne kapni, addig kell dolgoznia, amíg nem lesz meg a 40 éves közalkalmazotti jogviszonya.
Az előző hozzászólásomhoz csatolt hivatkozást is olvassátok el.

Annazsu # 2010.11.26. 11:17

Kedves Lyonee es Veci

Sajnos nem tudok bemenni...kulfoldon vagyok (hivatalos uton) csak kedden leszek ujra otthon. A munkaugyi itelet sincs meg pair formajaban a kezemben. Postazzak, mondta a birono :).
De kedden bemegyek minden keppen. En remeltem, jar nekem, de elutasitottak eddig. A szolgalati idom az 5 ev kedvezmeny nelkul 36 es es 170 nap :).
Nagyon halas vagyok nektek!!!
Udv!

izentai # 2010.11.26. 10:28

Kedves Veci!
1955-ben születtem nő vagyok. 36 év 65 napom van szolgálati időként elismerve.
Szeretném megkérdezni milyen lehetőségem van, hogy elmehessek nyugdíjba. Minden lehetőség érdekelne akár csökkentett összegü nyugdíj lehetősége is. Bármi ami ebben a témában felmerülhet lehetőségként.
Csak azt ne írd, hogy keressek munkahelyet mert a megalázásból már nagyon elegem van.
2007-ben 40%-ot kaptam az Orvosi Bizottságtól és szerintem a korrupt orvosok miatt már mindenkit csalónak néznek.
Köszi a választ.
Via

eva54 # 2010.11.26. 08:08

1974.októbere óta vagyok köztisztviselő/közalkalmazott. Jelenlegi munkahelymen a vezetők kivételével mindnekit határozott idejű szerződéssel foglalkoztatnak. Szerződésem 2010.12.31.-én lejár, amivel természetesen tisztában voltam, ezért nagyon sok helyre elküldtem az önéletrajzomat, hogy még azt a néhány évet ami a 40 évhez hiányzik, de sajnos különböző kifogásákkal, többnyire a koromra való hivatkozással visszautasították jelentkezésemet. Most itt állok 2 felsőfokú végzettséggel és nem tudom, hogy mit tegyek. Kérdezni szeretném, hogy 36 év és 2 hónap munkaviszonnyal elmehetek-e nyugdíjba, ha igen milyen feltételekkel? (1954-ben születtem.)
eva54

Vica53 # 2010.11.26. 07:27

53-as születésű nő vagyok. 2008.okt.-tól veszek részt a PÉP programban. Mivel nem volt más választásom. Akkor azt ígérték nekem is,hogy ezek az évek is jogszerzők a közalkalmazotti jogviszonyban.S meg fogom kapni a 40 éves jubileum jutalmat,ha nyugdíjba megyek. 2012.májusban jár le a szerződésem,de ahogy megtudtam nem kaphatom meg a 40 éves jubileumit,mert ez csak akkor jár,ha a programban meglesz a betöltött 40 év közalkalmazottim. Nekem akkora csak kb. 38 év lesz.
Most akkor hogy is van ez? Aki tud segítsen ebben eligazodnom!
Vica53

hars52 # 2010.11.26. 06:13

Kedves Eszterann!
Ha megvan a 35 év közalkalmazotti joviszonyod (közalkalmazotti helyek összeadva + PÉP évei) nyugdíj előtt jogosult vagy a 40 éves jubileumi jutalomra, ami 5 X PÉP-es fizetésed.Sok szerencsét!

eszterann # 2010.11.25. 22:34

Lyonee
A 2004. CXXII.PÉP törvény a jubileumi jutalomról úgy rendelkezik, hogy a program résztvevője ugyanazokkal a feltételekkel kaphatja meg, mint bármely közalkalmazott, (mert azok vagyunk most is) tehát 35 évnél több munkavuiszonnyal, de a 70%-os juttatást véve alapul. Rosszul értelmezzük?

Lyonee # 2010.11.25. 21:58

narmia!
38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni
"a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették"

narmia # 2010.11.25. 21:35

Kedves Lyonee: Ha, már véletlen pont idetévedtem a húgom az első gyermeke után alanyi jogon kapta a Gyest..az is beleszámít az időbe?Mivel ő előtte kint dolgozott külföldön és itt nem volt munkaviszonya.

Lyonee # 2010.11.25. 21:28

Annazsu!
Úgy látszik hiába várom válaszod. Én csak késő este szoktam ide bekukkantani, de azt sem minden nap. Feltételezve a 41 éves jogviszonyt, akkor beillesztem a válaszom második felét.

Te már 2008-ban jogosultságot szereztél teljes korkedvezményes nyugdíjra! Ez a jogod most is él.
2008-ban 62 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár, 5 évvel korábban előrehozott nyugdíjba lehetett menni, 38 év szolgálati idővel (teljes nyugdíj), vagyis 57 évesen. Az 5 év korkedvezményt vond ki mindegyik adatból!
A TE öregségi nyugdíjkorhatárod 2008-ban 57 év volt, és előtte 5 évvel, vagyis 52 évesen már teljes összegű korkedvezményes nyugdíjba mehettél volna az akkori 38 év szolgálati időddel! Ez a jogod, ma is él, közben a szolgálati időd szaporodott.
Sürgősen menj a papírjaiddal a nyugdíjbiztosítóhoz, és kérj meghallgatást. Attól, hogy nem ismerték el korábban az 5 évedet, az még megvolt neked 2008-ban is! Addig ne mondj fel, de nem lehet itt hiba! Még az idén nyugdíjba kell menned, és az idő rövidsége miatt közös megegyezéssel kellene megszüntetned a jogviszonyod. A felmondási idő nem hiszem, hogy beleférne. Holnap a nyugdíjbiztosító látogatása legyen a programod!

Lyonee # 2010.11.25. 21:21

eszterann!
2012-ig csak 38 év közalkalmazotti jogviszonyod lehet maximum, mert a tanulmányok ideje csak a szolgálati időbe számít bele, a közalkalmazotti jogviszonyhoz semmi köze nincs. Ezért nem leszel jogosult a 40 éves jubileumi jutalomra. Akkor kapnád meg, ha a PÉP alatt lenne meg a 40 éves közalkalmazotti jogviszonyod, vagy, ha nyugdíjasnak minősülnél. De nem vagy nyugdíjas, és még a kjt. alkalmazásának tekintetében sem minősülsz annak, mert a jogviszonyod nem a kjt. 30.§ (1) e) alapján szűnik meg felmentési kérésedre, hanem mert lejár a szerződésed.
Erről írtam a napokban valakinek itt a fórumon. Olvasd el!
http://www.jogiforum.hu/forum/16/20993#…

narmia # 2010.11.25. 21:20

csera: Az adókedvezmény gyerek után jár, tehát, hogy értsd mondjuk a mi közös két gyermekünkre kapunk adókedvezményt, tehát ennek a két gyermeknek mondjuk a fenntartására, akkor abból miért kellene(tehát a gyermek pénzéből)gyerektartást fizetni.Már bocs,de ezt én se várom el a volt férjemtől..és nem is kérem el..:)Pont ezért nem kértem %-os levonást, hanem megegyeztünk egy összegben..:)

csera # 2010.11.25. 21:07

narmina az a másik gyerek az Ő saját gyereke, csak nem vele él - vagy nem jól gondolom

Veci # 2010.11.25. 21:05

Annazsu!
Ne lépj addig semmit a munkahelyeden, amíg nem látsz tisztán a korkedvezményes előrehozott nyugdíjba vonulás feltételeiről.
Javasolnám, hogy feltétlen keresd meg a Nyugdíjbiztosítót, ők a szakemberek és mindent figyelembe véve mondják meg, hogy meg van-e minden feltétel a 2010-es nyugdíjba vonuláshoz.
Az én számításom szerint nem vagyok biztos, hogy mindenképp meglenne a lehetőséged, mert a 2009-ben hatályos tv. szerint tavaly te 53 éves voltál, ezért javaslom a Nyugdíjbiztosítóval tisztázni a lehetőséget.
Ne húzd el az érdeklődést, mert ha 2010-ben el tudnál menni korkedvezményes nyugdíjba, akkor még a felmondási /lemondási idővel kellene számolni.

Üdvözlettel Veci

narmia # 2010.11.25. 21:04

csera: Ezzel nem is lenne gond,de ezt az összeget egy másik gyermek kapja..amivel nőt a nettója apukának.

eszterann # 2010.11.25. 21:02

Lyonee
Igen, -sajnos- nappalin végeztem, így a szolgálati időm dec.31-ig: 39 év 117 nap lenne, a munkaviszonyom 36 év.

csera # 2010.11.25. 20:54

narmia a gyerektartást a nettó fizetésből vonják, amennyiben %-os levonása (letiltása) van, akkor a több nettóból értelem szerüen többet is kap