Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.10.20. 20:19

hamiki
53-as közalkalmazott nő legkorábban 2012. aug.2-án tudna elmenni előrehozottba, addigra meghaladja az 59-ik évét és 40 év szolg.ideje is meglenne.Kilátásban van a 8 hónapos felmentése is. A tv. javaslat 41.§-a szerint az volna jó, ha a tv-t leghamarabb csak nov.30-án hirdetnék ki és akkor dec. 2-án kezdődhetne a felmentése, a jelenlegi tv szerinti értelemben.
Na most akkor, ha a tv-t előbb kihirdetik, a dec.2-a már nem jó és akkor ezen múlik, hogy nem lehet hosszú felmentése, sem jubileumi jutalma.Ez esetben mondjuk jövőre kaphat két hónap felmondási időt és passz.
Ellentmondásosnak látom, hogy a kihirdetés után, de még ez évben már nem lehet felmentést/felmondást kezdeni, pedig az idevágó tv-ek még hatályosak év végéig. Akkor hogy is van ez?

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.10.20. 20:33

közalk.fiú.52-es
IGEN jól gondolod. Feltéve, hogy az idén megkezded a felmentés letöltését, ami a szülinapodig vagy attól tovább tart.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.20. 20:35

hamiki
Folytatás az előzőhöz. Az említett hölgy beadja írásban a 8 hónapos munkáltatói felmentés iránti kérelmét a jelenlegi Kjt-nek megfelelve mondjuk nov.5-én. A munkáltató írásban döntést hoz, nov.8-án írásban közli, hogy megadja a 8 hónapos felmentést dec.2-tól.Igen ám, de a tv-t kihirdetik mondjuk nov.25-én. Akkor most semmis a felmentés, mert a kihirdetés után a harmadik naptól már mégsem kezdheti meg.
Akkor hogy is van ez?

Üdv: Korall (53-as nö)

kígyóbéka # 2011.10.20. 21:17

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:
A főosztályvezető úr előre hozott öregségi nyugdíj keretében megállapodást kötött a munkáltatóval, december 15-ei nappal közös megegyezéssel felmondott. Kérésére a munkáltató október 24-től mentesíti a munkavégzés alól. Kinevezhető-e december 15 előtt az új főosztályvezető, aki jelenleg a helyettese?

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.21. 04:12

korall45

Szerintem nincs ellentmondás, csupán annyi van, hogy egyik törvény felülírhatja a másik törvényt. Ez normális.
Konkrétan a 41.§ a tervezet hatályba lépésével azonnal életbe lép és csupán annyit mond ki

Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak

Felmondani felmondhatnak, de már nincs értelme, viszont akinek dec 31-ig jár le a felmondása, annál hézag lenne. A 2012-re áthúzódónak nyit egy kiskaput.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.21. 06:18

korall45

Szerintem itt fontos a
"a munkáltató a felmentést a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte"
azaz a közölte szó

Ez valószínüleg azért is fontos, mert ha közölik, hogy felmentenek, aminek a kezdete ekkor és ekkor van, ha vissza akarnád csinálni, hogy semmis legyen (bár Te kérted), akkor ha a munkáltató olyan, mondhatja, hogy sorry, már beindult a folyamat, van helyetted más, vagy más tervei vannak a felszabaduló óráiddal, stb. és akkor a felmentésed már tény, pedig még el sem kezdődött.
Lehet, hogy a Te munkáltatód nem ilyen, de az élet nyilván produkálhat még néhány valós szituációt.

Annyit azért hozzá tennék, én nem vagyok jogász, esetleg csak egy a jogszabályokban jobban eligazódó, némi rutinnal is rendelkező ember, aki leírja a véleményét.
Azt viszont látom, hogy TE egy 53-as nő vagy, aki sokat vacilál, érthető okból (ez nem szemrehányás!).
Én azért azt is javasolnám, hogy próbálj meg kapcsolatot teremteni egy munkajogásszal (vannak a köznek is ingyen tanácsot adók) és csupán egy értelmezést kérni, hogy egy ilyen szöveg hogyan is értelmezhető, és hogy az említett hölgy is megnyugodjon.

közalk.fiú.52-es # 2011.10.21. 06:30

Kedves Veci! Nagyon-nagyon köszönöm a megerősítést!!!

Veci # 2011.10.21. 07:56

előrehozott jelölt
Az 1953-as születésű nő még 2012-ben elmehet korhatár előtti ellátásra, ha dec. 31-ig 37 év szolgálati időt szerzett. Vagyis te az 59. szülinapod után bármikor érvényesítheted ezt a lehetőséget, a te 40 év szolgálati időd alapján csökkentés nélküli ellátást számítanak. Itt van egy kalkulátor, hátha segít (ha mondjuk az idén mennél nyugdíjba):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Mentsd le excel-ben a nyugdíjszámítás kalkulátort és bármikor alkalmazhatod.

Üdvözlettel Veci

Orchidea_ # 2011.10.21. 09:20

Tisztelt Veci. Ismételten hozzád fordulok kérésemmel. Lehet,hogy emlékszel rám.1951-ben született nő vagyok,közalkalmazott.Magyarországon ledolgozott éveim száma 20. Munkaviszonyom 8 hónapi felmentéssel dec.29-én lejár. Augusztus végén megkaptam a közalkalmazotti jogviszony felmentéssel történő megszüntető papiromat meg egy ideiglenes közalkalmazotti igazolást. Tudom hogy nemzetközi nyugdijkérő lapot,munkaviszonyt megszüntető lapot és a rózsaszinű tb kiskönyvet kell beadnom dec.30-tól. Ezt a kiskönyvet csak a munkáltatónak adják ki vagy én is megkaphatom hamarabb mivel december elején beszeretném adni a nyugdijkérelmemet. tisztelettel Orchidea

Orchidea_ # 2011.10.21. 09:24

Tisztelt fórumozók ha valaki közületek a nemzetközi nyugdij ügyben érintett szeretném fel venni vele a kapcsolatot. Privit irhattok az e-mail cimemre:flencsi 56 freemail.hu

Veci # 2011.10.21. 09:52

Orchidea_
A Tb parírt az utolsó jogviszonyban töltött napon kiadják. Nincs nagy értelme már dec. elején beadni a papírt, mert minden beküldendőd nem lesz meg addig. Max 1-2 héttel, mivel küldenek egy hiánypótló lapot is az ügyiratbavételi értesítéssel. Az utolsó beérkezett papírjaid iktatása után 22 munkanapon belül várható a határozat.

Üdvözlettel Veci

Mellee # 2011.10.21. 10:43

Üdvözlök mindenkit!

Nekem olyan kérdésem van hogy édesapám 1952. július 1.jén született, jövőre lesz 60 éves, 1966. szeptembere óta dolgozik. Most akarja elküldeni a papírjait a nyugdíj irodának. Mikor mehet el nyugdíjba?
Köszönöm

mary55 # 2011.10.21. 11:03

Kedves Veci !
Köszönöm a tájékoztatást, még egy kérdés , hogy kell visszaszámolni 2012.02.12-től a 35 napot , hogy 2011.dec .utolsó napjaira jöjjön ki a felmentési idő kezdete. A vállalatnál (multi) nem túl segítőkészek.
Köszönettel, Mary55

Veci # 2011.10.21. 12:20

Mellee
Sajnos édesapád még az idén nem tud nyugdíjba menni, mert nincs meg az életkori feltétele. Lehetőségei:

• korengedményes nyugdíjra megállapodást kötne vele a munkáltató, aki egy összegben befizetné a nyugdíját a Nyugdíjfolyósítónak (a megállapodás megkötésére a munkáltatót a törvény nem kötelezi). Ezze ezév dec. 31-ig van lehetőség, a menetét nem tudom. Ezt olvassátok el: http://www.onyf.hu/?…
  • 2012-től az előrehozott nyugdíj helyett a korhatár előtti ellátás, amihez a törvényjavaslat szerint, amit 25-én kezd tárgyalni a Parlament. Ehhez az kellene, hogy az idén meglegyen a felmondás, megkezdje a felmondási/felmentési időt, ami a szülinapjáig tart. Feltételezem, hogy nem közalkalmazott, így kb. nem lenne 6-7 havi felmondási ideje. Ebben az esetben sajnos ezt az ellátást valószínűleg nem tudná igénybe venni.

Tekintettel arra, hogy 2012-től a tv.javaslat szerint nem állapítanak meg ellátást (az előbb beírtakon kívül), így az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor (62,5 év) tudna nyugdíjba menni.
Próbáljatok valami megoldást a korengedményes nyugdíjra.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.21. 12:32

mary55
A 35 napot úgy számoljátok vissza, hogy az utolsó, munkaviszonyban töltött nap február 11-12 legyen. Mivel nem közalkalmazott (legalábbis ezt feltételezem) ezért a szülinapján mehetne ellátásra, vagyis 12-én. Ha bennünket érintene, akkor legutóljára dec. 30-31-től kérnénk a felmondást, de a szülinapig ez több. mint 35 nap (csak most látom). Nem tudna esetleg hosszabb felmentési időt kérni? 2012-ben neki minimum 31+11=42 nap kellene. Vagyis megfelelő rátartással még 10 nappal több felmondási idő kellene, ahhoz, hogy igénybe tudja venni a korhatár előtti ellátást.
Húha!!!
Nagyon szorítok, hogy ebbe belemenjenek, mert akkor még 2011-ben megtörténne írásban a felmondási jognyilatkozat és megkezdené a felmondási/felmentési időt letölteni. Ahogy értelmezem a dolgot azt látom, ha csak a 35 napot kapja meg, akkor a tv.javaslat szerint nem tudna elmenni ellátásra, mivel legkevesebb 42 nap van a szülinap előtti napig.

Üdvözlettel Veci

Teta # 2011.10.21. 15:37

Kedves Fórumozók!
Meg tudjátok mondani, ha az 1950-ben születettek férfi ebben az évben nem tud elmenni nyugdíjba, a törvényjavaslat szerint 2012-ben 62 évesen elmehet öregségi nyugdíjba, vagy már neki is felemelik 63,5 évre. Kösz a választ.

sitimaci # 2011.10.21. 15:55

Teta! Az 1950-ben született férfiak,elmehetnek 2012-ben,a születésük szerinti hónapban nyugdíjba!Üdv.,maci

lúzer1001 # 2011.10.21. 16:36

Kedves Veci!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy ebből a korhatár előtti ellátásból szja-t is vonnak le?

komszomol

sitimaci # 2011.10.21. 16:44

Kedves lúzer1001!Bocsi hogy én válaszolok,csak megnyugtatásul! Még csak az kéne!A civileknél a korhatár előtti ellátásból nem,szerencsére!!!!

lúzer1001 # 2011.10.21. 16:57

Jaj köszi szépen, hogy ilyen gyorsan reagáltál és Hála Istennek!

komszomol

lúzer1001 # 2011.10.21. 17:01

Arról tudunk valamit, hogyha a polgár tovább dolgozik és eléri a bűvös 40 ledolgozott évet, de még mindig nem 62 és fél, akkor újra megkérheti a nyugdíjat, vagy nem?

komszomol

szafika # 2011.10.21. 17:02

Teta, neked az a korhatárod / az 50-ben születetteknek / 62 év.

lúzer1001 # 2011.10.21. 17:24

Nagyon köszönöm és hálás vagyok, hogy segítségünkre vagytok, mert hivatalos oldalak semmit nem mondanak bővebben. Én két napig depressziós voltam, de most már kicsit beletörődtem a sorsomba, és jól esik az együttérzés. Köszönöm mégegyszer

komszomol

gyurma51 # 2011.10.21. 17:53

Tiszteletem! 2011.dec 10-én töltöm a 60at.A cég akinél jelenleg dolgozom, közölte, hogy nov. 01 től csak heti
kettő munkanapban tud alkalmazni, 8 órás munkaviszonnyal!! Az ONYF-től kapott határozat alapján 44 év 189 nap elismert szolgálati időm van 2010. dec 31.-ig! 1988tól megküldték az összes nyugellátás elbírálásához szükséges bruttó kereseti, jövedelmi adatokat! KÉRDÉS!? A cégnél nekem kell felmondanom és mikor, az előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíj elindításához? Nekem kell ezeket intézni, vagy a cég munkaügyisének? / nem TB kifizető hely kis KFT./
A választ előre is köszönöm!

Veci # 2011.10.21. 18:49

lúzer1001
A nők esetében a 40 év jogosultsági idő elérése esetén korhatárra tekintet nélkül öregségi nyugdíjas lesz. Ha ezt eléri és a tovább dolgozós ideje eléri 365 napot, akkor űjraszámoltatható lesz várhatóan a nyugdíj összege és amelyik a kedvezőbb azt fogja tovább kapni.

sitimaci már megnyugdtatott, hogy a civileknek az emeléssel folyósított korhatár előtti ellátás NEM szja köteles. CSAK az országgyűlési képviselők és a szolgálati nyugdíjasoknak kell a tv.javaslat szerint adózni az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltéséig.

Üdvözlettel Veci