Előrehozott öregségi nyugdíj

Jucu52 # 2011.10.23. 06:06

Ld. a keddi napirendet:

kb. 16,25 órától

19./

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat (T/4663. szám)
(Az általános vita a lezárásig.) *

http://www.mkogy.hu/…napirend.htm

Veci # 2011.10.23. 06:07

sasara
Ha a 30.§ (1) a) pont alapján történik a felmentés, akkor jár a végkielégítés, valamint a +4 havi kiemelt végkielégítés, ha 5 éven belül van az öregségi nyugdíjkorhatárhoz.

A tv.javaslat szerint, ahogyan én értelmezem az 1952-es férfi csak akkor tud elmenni korhatár előtti ellátásra jövöre, ha az idén megkezdi a felmentési idejét is.

A 30.§ (1) e) szerinti felmentés esetén, ha a közalkalmazott kéri írásban a felmentését nyugdíjazás okán, és a munkaáltató meg is adja a felmentési időt, akkor a 37.B § (3) a) pontja nyugdíjasnak minősül, mivel írásban kérte a felmentést.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.23. 06:09

ITT a videorendszeren keresztül élőben lehet nézni a parlamenti közvetítést, mives már akkor a Tv nem közvetíti.

http://www.parlament.hu/

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.23. 06:59

Halász János: kedden kezdődik a korengedményes öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló parlamenti vita

Írta: Szakszervezetek.hu
2011. október 21. péntek, 15:02
Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatón a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket és a korán nyugdíjba vonult, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába.

Halász János hozzátette: fontos cél továbbá, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesüléséhez. „A nyugdíj-biztosítási alap egyensúlyban tartását és egy fenntartható, nem hitelből finanszírozott rendszer kialakítását szeretnénk megvalósítani" - fogalmazott, hozzáfűzve: ennek része, hogy nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani.

Véleménye szerint a javaslat biztosítja a korábban már megállapított ellátásoknak a további, de más jogcímen történő folyósítását, biztosítja a jogszerzések lezárását és a szerzett jog érvényesítését. „Nem veszünk el senkitől semmit" - szögezte le Halász János. Jelezte, hogy 2012. január 1-től már nem lehet megállapítani korhatár előtti öregségi nyugdíjat, azok jövőre megszűnnek és egyben átalakulnak. Ez érinti egyebek mellett az előrehozott öregségi nyugdíjat és annak csökkentett összegű változatát, valamint a korkedvezményes nyugdíjat.

Pósán László, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője megjegyezte: amit már megállapítottak azt folyósítani fogják, csak más néven és más összegből. Ami nem öregségi nyugdíj, azt egy szociális alapból, a költségvetés bevételeiből, tehát nem a járulékbefizetésekből finanszírozzák - ismertette. Kijelentette, hogy a korhatár előtti ellátásokat és járandóságokat a nyugdíjemeléssel azonosan kezelik, azok indexálási része ugyanaz lesz, mint a nyugdíjaknál. Mint mondta, egy különbség lesz: a fegyveres testületeknél szolgáltak esetében nem lesz adómentes az ellátás, azt a 16 százalékos szja-kulccsal csökkentve fogják folyósítani. Ennek az az oka, hogy ezektől a testületektől jóval hamarabb - átlagosan 43 évesen - mentek nyugdíjba. Megítélése szerint ezt a társadalmi igazságosság jegyében kell így alakítani.

Az öregségi nyugdíj keretein belül marad azonban a nők 40 éves munkaviszony utáni ellátása - mutatott rá Pósán László.

sitimaci # 2011.10.23. 07:01

Június végéig meghatározzák a korkedvezményes nyugdíjat kiváltó ellátás rendszerét

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
2011. október 22. szombat, 09:04
A kormány döntése szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontok alapján 2012. június végéig kell kidolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén 2013. január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások rendszerét, amely kiváltja a korkedvezményes nyugdíjat.

Az erről szóló kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A feladat elvégzéséért a nemzeti erőforrás miniszter és a nemzetgazdasági miniszter a felelős.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 14-én nyújtotta be a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-től nem állapítható meg, az azt megelőzően megállapított ilyen öregségi nyugdíjakra a nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni. A törvényjavaslat szerint ugyanakkor korkedvezményre 2012. december 31-ig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken közölte, hogy a törvényjavaslat általános vitája a jövő kedden kezdődik a parlamentben.

Az államtitkár a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket, és a korán nyugdíjba vonuló, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába. Azt is fontos célnak nevezte, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesülé

jozsi19510 # 2011.10.23. 07:13

Kedves Veci!

Az én közalkalmazotti 35 évem 2012. január 13. án lesz meg!
Amit írsz, én így értelmezem!
Ha a közalkalmazott kéri írásban a felmentését nyugdíjazás okán, és a munkaáltató meg is adja a felmentési időt, a 30.§ (1) e) szerinti felmentés esetén, a közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

"(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni." Jelenleg ez a törvény!

Megkapom a 8 hónap felmentési időt, és már november másodikán el is kezdem letölteni!
Igy reménykedhetek?

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.23. 10:00

jozsi19510
Úgy vélem, hogy megkapod. DE!!! Nem vagyok jogász, hátha még Lyonee kiegészítene vagy megerősítene, Ő jártasabb a kjt-ben.

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.23. 10:36

Kedves Veci!

Nem tudom bepillant e Lyonee mostanában a fórumra, ha igen feltehetően véleményezni fogja.
A fórumon tapasztaltak alapján bízom a vélelmedben!
Ez már elindult! Köszönöm a türelmet és az önzetlenséget!

Üdvözlettel jozsi19510

gabusch # 2011.10.23. 10:38
anyuka 52 # 2011.10.23. 12:28

Tisztelt forumozók!

Uj tag vagyok és nagyon tanácstalan. Azért fordulok hozzátok, és aki igazán tud nekem tanácsot adni az legyenszíves irjon.
1952 ben születtem. 43.éves munkaviszonyom van ebből 40 év közalkalmazotti. 2011 ben azért nem mentem el előrehozott öregségi nyugdijba mert a munkáltatóm 40 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmamat nem fizette ki. Mondván csak 2012 évben jár. Most viszont 2011 december 31.én a munkáltatóm megszünik és megyei kormányhivatal veszi át január. 01-vel. Ha az uj munkáltatóhoz nem kívánok átmenni akkor nekem jár e ez évben az 5 hónap jubileumi jutalom, vagy végkielégítést választjam. Választhatom e ? Melyikkel járok jobban ? Köszönöm segitségeteket. anyuka52

alban # 2011.10.23. 13:14

Kedves Veci !

Nagyon sokat segítettél nekem,március óta nyugdíjas vagyok.Most a férjem ügyében kérem a segítségedet.
1952. 08.16.-án született.Nem közalkalmazott.43 év igazolt munkaviszonya van.Elmehet-e még az idén előrehozott csökkentett nyugdíjba,ha a vállalata is partner lenne ebben.Mi a menete? Várom válaszodat.
Köszönettel: Alban

toti53 # 2011.10.23. 13:35

Kedves Veci!

2012. júliusában (59 évesen)előrehott csökkentett örögeségi nyugdíjba szerettem volna menni.
Az új Nyugdíjtervezet szerint ebből sajnos már csak korhatár előtti ellátás lehetséges.
Érthetetlen, hogy bennünket 1953-kat mennyi mindentől megfosztanak.

• Felmetési idő
  • Nyugdíjasoknak járó kedvezmények,
  • a korhatár előtti ellátás évenkénti nem emelése

Mi lesz ha az inflávió túl magas lesz és az ellátásunk azt nem követi.
Netán az ellátást még csökkenthetik is, ha úgy van kedvük.
Veci!
5 éve nyugdijelőtakarékossági számlát nyitottam, melyre minden évben fizettem egy bizonyos összeget azzal , hogy ha majd előrehozott nyugdíjba megyek egyszerre hozzájuthatok .
Most a korhatár előttire változtatás, ezt is keresztül húzza, igy csak 63 éves koromban jujtaok a befizett megtakarításomhoz?
Kár, hogy a kedves politikusaink az ilyen nem gondolnak, mert csak hozzák a törvényeket, minent keresztül húzva.
Veci!
Csak elkeseredésemben valakinek ezeket le kellett, hogy írjam.
Üdvözlettel:
Toti53

kolibri52 # 2011.10.23. 14:17

Kedves Veci!

Párom 1952. 12.30-i születésű. 2011.12. 31.-ig 43 év 78 napja van.A versenyszférában dolgozott mindig.
Szeretne elmenni csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba, ahogy az idén még nevezik. A cége sajnos nem partner benne. Van -e más megoldás a részére?
toti 53-nak!
Igazán nem értem a beírásodat, ahol arról panaszkodsz, hogy az 53 nőktől mit vettek el. Az 52 férfiakat ki sajnálja?
Te legalább el tudsz menni nyugdíjba, még ha nem is nyugdíj lesz a neve,akkor is.
Gondolj az 52-es férfiakra akik nem közalkalmazottak v. köztisztviselők, azok még csak el sem tudnak menni!!!!!!!!!!!!Pedig nem érdekelné őket az, hogy nem jár ez sem, meg az sem.
Ez aztán a kitolás ezzel a korosztállyal, ilyen hirtelen és átmenet nélkül szüntetnek meg valamit.
kedves toti53!
Tudom, hogy csak panaszkodni szerettél volna, mert az embernek jól esik kimondania azt, ami bántja, de talán ha másokra is gondolsz, akik nálad rosszabbul jártak, egy kicsit könnyebben viseled el a Te nehéz helyzetedet.
üdvözlettel Kolibri

anyuka 52 # 2011.10.23. 15:34

Kedves Veci !

Ahogy olvasom a forumozók kérdéseit, látom nagyon sok esetben a te segitségeddel tudtak lépni.
Kérlek légyszíves ha tudsz válaszolj nekem is az előző kérésemre. üdvözlettel: anyuka52

Fria # 2011.10.23. 16:02

Kedves Fórumozó Csajok és Srácok!
Ne egymást bántsuk! toti53-nak, és kolibri 52-nek is igaza van. Nem gondolom, hogy bárki is közölünk a másik helyzetét irigyli, csak mindenki a saját évjárata szerinti negatívumokat emeli ki. Én azért jelentkeztem be a fórumra, mert hasonló helyzetű emberekkel megoszthatom a fájdalmamat, esetleg okos tanácsokat kapok, olvasok. Az értelmes vitát szeretem, de a visszabökéseket nem. Igen mindenkinek egyformán fáj ez a méltánytalanság. Bennünket nem képvisel senki, így rajtunk könnyebben verik el a port. Sajnos nincs módunk széleskörű érdekképviseletre, tehetetlenségükben ne egymás ellen írogassunk. Segítsük egymást, hogy ebben a lehetetlen helyzetben mindegyikünk a lehető legjobb döntést hozza meg.
Toti53!
Tényleg a NYESZ is ugrik a korhatár betöltéséig?

Lyonee # 2011.10.23. 16:29

jozsi19510!
A véleményem ugyanaz, mint "előrehozott jelölt" fórumozónak. Ő nagyon jól kielemezte az anomáliát, így nekem már nem kell. A tervezet ugyan kimondja, hogy, akinek a hatálybalépés előtt elkezdődött a felmentési ideje, az, az akkor hatályos rendelet szerint nyugdíjasnak minősül, de azt már nem írja, hogy az ezzel járó kedvezmény, mint a jubileumi jutalom (bizonyos feltételek esetén)is érvényes marad. Akkor meg mi értelme van a nyugdíjasnak minősülésnek, hisz ez az egyedüli előny. Éppen ezért úgy gondolom, hogy ez volt a jogalkotó szándéka, csak pontosabban kéne fogalmazni.
Az "előrehozott jelölt" fórumozó által javasoltak szerint járjatok el.
Talán még lesznek módosító javaslatok, és ez is egyértelművé válik.
Mondtam én neked mindjárt az elején mikor kérdeztél, hogy lesz még probléma a jubileumi jutalommal kapcsolatban.

ötvenhármas # 2011.10.23. 16:34

Itt egy kis sillabusz, ki mikor mehet el még ebben az évben nyugdíjba:
Mindenki kontrollálhatja magát az eddigi ismeretei alapján.
http://mszosz.hu/…arok2011.pdf

Korall54 # 2011.10.23. 16:48

Fria

Én ezt találtam a tv.javaslatban. Úgy értelmezem, hogy a korhatár előtti ellátás esetén már van nyd. szolgáltatás. Azt nem tudom, ki lehet-e venni a tőkét.
51. §
Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (5) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E törvény alkalmazásában a kiegészítő nyugdíjpénztárnál)
„a) nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár, továbbá az az időpont, amelytől a pénztártag saját jogú társadalombiztosítási nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül. A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra;”

Üdv: Korall (53-as nö)

Lyonee # 2011.10.23. 17:14

A NYESZ-t másik jogszabály szabályozza, és arra valóban nem terjed ki (még!) a törvényjavaslat.
Ez az első változat, biztos lesz egy csomó módosító javaslat is.

Fria # 2011.10.23. 17:19

Korall54 ésLyonee
Köszönöm az információt.
Üdv.

Veci # 2011.10.23. 18:41

előrehozott jelölt és Józsi

Szerintem a felmentéssel együtt tényleg közölhetik is a jub.jutalom mértékét is. Láro előrehozott.jelölt és Lyonee is válaszolt.

anyuka 52
A végkielégítéssel jobban járnál szerintem, mivel +4 havi is járna amiatt, hogy 5 éven belül vagy a nyugdíjkorhatáron. Ez az én értelmezésem, kb. azt választanám. Nem értem, ha megvan már az idén a 40 éves közalkalmazotti jogviszonyod, akkor miért nem kaptad meg a jubileumi jutalmat.

alban
Nincs jártasságom a korengedményes nyugdíjazás levezénylésében. Ezt olvassátok el:
http://www.onyf.hu/?…

toti53
Köszönöm a bizalmat, sajnos nem tudok változtatni ezen. Esetleg a korengedményes nyugdíj az idén nem jönne össze a munkáltatód segítségével?

kolibri52
Abban meg neked van igazad, hogy az 52-es férfiak már nem tudnak korhatár előtti ellátásra sem menni, ha nem közalkalmazott és max. 8 havi felmentést nem kap. A közalkalmazottaknál azok is veszítenek, akik ugyan 8 havi felmentést megkapnák, az idén megkezdenék azt letölteni, de addig nem érik el a 60. vagy 60,5 évüket, vagy 60 évesen nincs 42 év szolgálati idejük.

Üdvözlettel Veci

alban # 2011.10.23. 19:18

Kedves Veci !
Köszönöm a választ,de a fő kérdésem az volt,hogy nem vagyok közalkalmazott,és a vállalatom kifizetné a nyugdijamat jővő év aug. 16.-ig(a születésnapomig),igy
lehetséges-e előrehozott csökkentett összegű nyugdijba
mennem 2012 08.16.-án.
Amit küldtél,abból az tűnik ki,hogy igen,de kérem a megerősitésedet,hogy nem csak a közalkalmazottakra vonatkozik-e.

Köszönettel:Alban

szafika # 2011.10.24. 02:31

Veci, anyuka52-től kérdezted, h miért nem kapta még meg a 40 éves közalk. jub. pénzt ? Lehet h olyan "drága " főnöke van , mint nekem volt , amikor volt a 25 éves nekem , azt mondta ő nem tudja, 26 év után kaptam meg ! aztán 4 év múlva a 30-ast.

Rezeda2483 # 2011.10.24. 03:42

Kedves Fórumozók!
Ha jól értelmezem a hozzászólásokat a törvény értelmezéséhez az aki pl. 2007 november -től előrehozott öregségi nyugdíjas nő az 2012 november -ig a korhatár előtti járadékos ellátást kap, majd 2012 november után lesz nyugdíjas.
Ebben az esetben nem jár 2012 I-XI hó között az utazási kedvezmény. Mert egyéb kedvezményt én nem kapok.
Igaz a törvény még csak tervezet, de a 2/3 el fogja fogadni. Előre is köszönöm a választ.

sitimaci # 2011.10.24. 07:08
Kedves ötvenhármas-
  • Megnéztem a táblázatot,ez az ONYF.honlapján lévő,hivatalos táblázatának az újraszerkesztése Királykuti Míra aláírással!Ez nekem már nagyon régen meg van! Egy hiba van benne ami félrevezető!---Irányadó öregségi nyugdíjkorhatára,3-év korkedvezmény esetén!!!---Ilyen nincs az ONYF. táblázatban! Helyesen,Előrehozott öregségi nyugdíj: Maximális időtartama(év,nap)Példa:---Ez az 1954-es férfiakra,úgy vonatkozik,hogy az a férfi,aki 1954-ben született és meg van a 42-éves szolgálati viszonya, az 60 és fél évesen elmehet Előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba,!Ha van KORKEDVEZMÉNYE,az lejön a 60,5-évből,(60,183-nap)ami 3-év korkedvezménynél,57,5-év! TEHÁT, NEM AZ A 1954-BEN SZÜLETETT FÉRFI MEHET EL AKINEK MEG VAN A 3-ÉV KORKEDVEZMÉNYE,HANEM AZ,AKINEK MEG VAN A 42-ÉVES SZOLGÁLATI ideje és a kora!!! A KORKEDVEZMÉNY CSAK EBBŐL LEVONVA SZEREPEL!!! Ha valakinek nincs három év korkedvezménye,de meg van a 42-éves ideje,az 60 és fél évesen elmehet előrehozottba.(60,183-napos korában!/ Ha az első félévben született,akkor még az idén elmehet!/Tehát a hiba : a korkedvezmény szerepeltetése a rublikában,mert megtévesztő,ez mindenhol szerepel sajnos és akiknek van,azok lehet hogy így számolnak!!!---Üdv.maci