Kedves Veci!
Vadkertinek írt válaszodtól elbizonytalanodtam.
Nekem 2010 évvégéig összeszámoltak 38 év 320 napot. Így a 40 évhez hiányzik még 410 nap. Én idáig úgy gondoltam, hogy a (410 nap) az 1 év és 45 nap. Te pedig azt mondod, hogy munkanapokat kell számolni?. Jól értem?
Teljesen összezavarodtam. Valamit biztosan félreértek.
Kérlek mond meg hogyan kell értenem.
Üdv.anyuka53
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves segítők!Még mindig nem vagyok képben.Segítsetek,ha tudtok!Férjem 1952 01 09-én született.45 éves munkaviszonya van.Mivel a törvény valószínű hogy január 1-töl megváltozik,és nekünk ezzel a 9 nappal van gondunk,mivel jan 9-én lesz 60-éves.December elején beadja a nyugdíj kérelmet.Szerintetek ,előrehozott,vagy korengedményesen,igényeljen.Lehet-e hogy azt a 9 napot megvásárolja.Mit tanácsoltok?Előre is köszönöm
Sziasztok Fórumozók!
Órák óta nézem a vitát,nem semmi! Kemény,szókimondó,már-már helyenként egymást sértő...de nem hiszem,hogy ettől a tervezet megváltozna.Sokan kiélik most szereplési vágyukat,jópofiznak,szellemeskednek,teátrális hozzászólásokat is elővezetnek.
Ami jó sokaknak,különösebben nem támadják
a nők 40 éves jogosultsági idővel történő öregségi nyugdíjbavonulását.
Ami nekem nem jó,hogy 4 és fél éves nyugdíj után ellátott leszek,talán azért emelnek,ha nem januárban,akkor majd a születésnapomon,júniusban.
A párom nem jár ilyen jól,valszeg 3 évig ellátott lesz,csak aztán nyugdijas,de lehet még ez 5 év is.Noha friss határozatában azt írták,hogy 2014-ben éri el az öregségi nyugdijkorhatárt.Addig vagy emelnek vagy nem.
A bányászokat sajnálom,a művészeket nem annyira.Egyébként meg azt hiszem le van futva ez a meccs!Az előadás mindenesetre szórakoztató!
üdv.mindenkinek.
Egy olyan kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy 1953.03.03.-án (nő) születtem a korengedményes nyugdíjhoz megvan a 40 évem. Szeretnék vele tisztában lenni, hogy elmehetek 2012 márciusába nyugdíba? Válaszukat előre is köszönöm.
Hol nézitek a vitát?
anyuka53 és vadkerti
A válaszomban arra utaltam volna, hogy 1 munkanapnak tekinthető egy 4 órás, vagy egy 6 órás, vagy akár egy 7 órás munkanap is. A szolgálati/jogosultsági idő tekintetében egy év 365 napból áll, ami nem munkanapban értendő, ufyanúgy, mint ahogy a hatályos törvény alapján számolnak.
Üdvözlettel Veci
Az élő adásra kattints (realplayer program kell):
http://www.parlament.hu/…_ujnapok_ckl
Itt a Kossuth rádióban, MR5 Parlamenti adások élő adás kattints:
http://www.radio.hu/index.php?…
Üdvözlettel Veci
Kedves Maács!
(Lehet, hogy egy napon születtünk?)
2012-ben előrehozott nyugdíjba már nem mehetünk, helyette lesz korhatár előtti ellátás, aminek feltétele a 40 év szolgálati viszony (ami már megvan) és a betöltött 59. év (ami márciusban lesz meg.)A korhatár előtti járadékot az aktuális nyugdíjszámítással számítják majd ki.Azt nem lehet tudni, hogy 63 éves korunkig ez az összeg majd hogyan változik, mert a költségvetésnek is ki lesz szolgáltatva. De mellette a minimálbér 1,5-szereséig lehet dolgozni is.Igazi nyugdíjasok 63 éves korunktól lehetünk.
Ha közalkalmazott vagy, akkor 8 hónap felmentési idő járhat, amit akár most is el lehet kezdeni.
Ezzel kapcsolatban kérdeztem én is másokat. Még nem volt vélemény.
Nehéz döntés! Üdvözlettel:lagi53
lagi53
Annyiban kiegészítelek, hogy a csökkentés nélküli ellátáshoz 40 év szolgálati idő kell, a csökkentett összegűhöz minimum 37 év.
Üdvözlettel Veci
Veci! Köszönöm a linkeket!
Örüljetek kedves női évfolyamtársaim, hogy kedvezettek vagytok, csak a nyugdíj összegén szurkolhattok!
Január elsején, reggel 8 órakor leszek 60 éves.
Mindenképp meg kell várnom az öregségi korhatárt?
Nem vagyok képviselő, keszonmunkás, robbanószergyártó, belügyes, semmi ilyen kedvezményezett. Csak egy megfáradt melós, és elkeseredett. Munkaadóm pénztelen.
Jól értem, hogy még 2+6+24=32 hónapot kell most már elmúlatnom valahogy? Ez év végéig 2, erre jön rá 6 az 1952 miatt, a 24 meg a férfiak előrehozott nyugdíjbavonulási lehetőségének eltörlése miatt.
37 év szolgálati időm van már eddig.
Azért csak ennyi, mert hivatalosan igazolt munkanélküli voltam, nem munkakerülő, hanem munkavadász. A jövedelempótlón töltött időm nem számít, hanem büntetendő.
Ha 1 nappal előbb anyakönyveznek, akkor már most dec. 31.-én már nyugdíjas lehetnék, igaz büntetetten csökkentett összeggel.
De most már, ha 45 szolgálati évem lenne, az se segítene.
Megváltási lehetőség sincs, pedig akár ki is fizetném a 60. életévem betöltéséig tartó 1 napot, ha lehetne.
NIncs már semmi esély?
Kedves fórumozó lányok,fiúk!Régóta olvaslak benneteket ,nagyon sok sorstársamnak segítettetek. Nekem adjatok most tanácsot.1952 12.7-én leszek 59 éves. A 40év szolgálati időm szeptember elején volt meg.Az igazi 40 jövő év április elején.7hónap munkanélküli miatt. Még dolgozom,úgy terveztem,hogy év végével előrehozottba megyek.Ti mit tanácsoltok?Menjek,vagy maradjak ?November elején a felmondásom be kellene adni,ha megyek.
Kedves Veci! Tisztelet és köszönet mindenért, ahogy itt a fórumon sok-sok embernek segítesz. Lulumargitnak azt írtad, ha nyugdíj mellett dolgozott, azt beszámítják a 40 év jogosulsági időbe. Ezt én sajnos nem olvastam ki a törvényből, de Te hátha több információval rendelkezel. Ez valóban így van? Mert akkor én 2010. október 24-én már 41 év jogosultsági idővel rendelkeztem. 39 év 44 nap jogosultsági (szolgálati) idővel mentem nyugdíjba 2008-ban és 2010-ig dolgoztam mellette, igaz, csak 4 órában. Remélhetek? Üdvözlettel fácános (remélem, nem bal-fácános).
NACHY
2012. márciusban 59 évesen, 37év 144 nap szolgálati idővel ,jogosult leszek e, előrehozott csökkentett összegű "ellátásra"?
Van e jelenleg lehetőségem a munkáltatóm által a nyugdíjam előre történő megváltására, és ezt hogyan kérjem.
Tisztelettel előre köszönöm a segítséget.
Kedves Veci!
A Te válaszodat olvastam, köszönöm is, de Előrehozott jelölt kérdezte..Köszönöm a sok hasznos hozzászólást!
- erre kattints és mentsd le excel-ben):
Üdvözlettel Veci
szati52
A döntést neked kell meghoznod.
- Ha úgy látnád, hogy a 40 év jogosultsági időt a nyugdíj melletti munkával meg tudnád szerezni (akár 4-6 órás munkanap is 1 napnak számít), akkor dec.31-től elmehetsz előrehozottba (dec. 30 legyen ekkor a munkaviszony utolsó napja). Januártól, amíg meg nem lenne a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), addig korhatár előtti ellátást kapnál, a 40 év elérésekor pedig öregségi nyugdíjat. Jaaa! januártól neked is emelkedne az ellátás.
- ha úgy gondolod, hogy biztosra szeretnél menni, akkor legyen meg a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor mindjárt öregségi nyugdíjas lehetsz.
Elhiszem, hogy nagy dilemma, de még 2012-ben ugyanúgy számolják a nyugdíjat, mint az idén, csak a valorizációs szorzót nem tudni, hogy jobb vagy rosszabb lesz-e a 2011-hez képest (az idén nagyon jó).
ITT van egy kalkulátor, próbálj számítást végezni, és (nyugdíjszámítás 2011-erre kattints és mentsd le excel-ben):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Üdvözlettel Veci
Facanos!
Erre alapoztam a válaszomat, jó lenne, ha más is értelmezné, mert senkit sem szeretnék félrevezetni:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
A 3. §-hoz (40.old. 2. bekezdés)
„Az átalakulás a nyugdíjkorhatárt legkésőbb idén betöltő civileket és az 57. életévüket év végéig betöltő fegyvereseket csak annyiban érinti, hogy ellátásukat egységesen öregségi nyugdíjként (és nem pl. szolgálati nyugdíjként) kell folyósítani.
Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.”
A múlt héten kérdeztem meg a Nyugdíjbiztosítótól (sokadszorra), hogy a 4,6,7 órás munkanap hogyan számít be a jogosultsági időbe. Azt mondták (sokadszorra ugyanúgy), hogy a jogosultsági időhöz ezek 1-1 napnak számítanak.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veca,
Most léptem a Fórumozók közé, és mindjárt egy kérdésre szeretnék választ kapni, sajnos valószínű elszámítottam magam a jogosítási idővel. Elkövettem azt a hibát, hogy naptári napra számoltam.Idén februárban kértem a jogosítási idő kiszámítását, amire azt a választ kaptam,2010.január 31-ig 37 év 162 nap. Azóta is folyamatosan dolgozom 8 órás munkaviszonyban. Az lenne a kérésem, hogy segíts kiszámítani mikor lesz meg a 40 évem. Válaszodat várva üdv.
peva55
nachy
A munkáltatóddal megbeszélheted, hátha partner lenne a korengedményes nyugdíjazára történő megállapodásban.
Ha mégsem, akkor az 59. szülinapodon elmehetsz korhatár előtti ellátásra. Egyébként a korengedményes nyugdíj is korhatár előtti ellátás nevet kapja 2012-ben.
szamanna
A férjed esetében, ha a felmondási idő a szülinapján vagy később telik le, akkor is elmehet korhatár előtti ellátásra. A lényeg, hogy a felmondás írásban történjen az én értelmezésem szerint, és az idén kezdje meg a felmondási idő letöltését. A válaszom az alábbiakra alapozom, de ti is alaposan értelmezzétek:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
A korhatár előtti ellátás megállapítása
7. §
„(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
- az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók, tegnap (25-én) 15.03-kor volt egy kérdésem, adnátok nekem is tanácsot a jubileumi jutalommal kapcsolatban?
Azt esetleg lehet sejteni, hogy jövőre a valor szorzó hogy alakul? Vagyis ez milyen nagyságrendben befolyásolhatja a nyugdíjszámítás összegét szerintetek?
Köszönöm, ha segítetek!
Sokaknak adtatok már jó tanácsot, amiből mindannyian tájékozottabbak lettünk,köszönjük Nektek!
peva55
Ezt a matematikai műveletet te is el tudod végezni. A 40 évből vond ki a 37 év 162 napot és megkapod, hogy mennyit kell még dolgoznod.
De, hogy biztos légy mindenben, minden évben lehet kérni ismételten szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást.
Arra figyelj, hogy a jogosultsági időd inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb legyen.
Ahogy látom az idén 38 év a biztos, akkor 2013 évvége felé lehetne meg a 40 éved.
Üdvözlettel Veci
cinege53
Ha a 33 év az bizti mind közalkalmazotti jogviszony volt (és nemcsak a fizetési fokozat meggállapításánál számító idő), akkor szerintem meg kellett volna kapnod a jubileumi jutalmat. Nem tudom, hogy visszamenőlegesen kitől lehetne kérned.
Hátha Lyonee tudna segíteni, ő a Kjt idevonatkozó részében jártasabb, mint én. De vannak itt más közalkalmazott fórumozók is ők hátha tudnak segíteni.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci! Remélem, Te értelmezed jól. Én már semmiben sem bízom, teljesen el vagyok keseredve. Hogy lehet egy jogszabályokon alapuló társadalmi konszenzust szöges bakanccsal felrúgni? Akkor teljesen hülye voltam, hogy aránylag magas fizetéssel be voltam mindig jelentve, amikor én dolgoztam, akkor az adó is sokkulcsos volt, a fizetésem felét kaptam, és most megint belém rúgnak. Szerinted mit csináljon a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas január 1-től? Főállású vállalkozóvá válik? Akkor nem is jogosult erre a szociális borzalomra? Erről miért nem írnak a törvényjavaslatban? Nagyon sokan lehetünk ilyenek, egy főállású vállalkozó nem jogosult szociális ellátásra. Máris nem igaz, hogy a nyugdíjat csak más néven folyósítják!!! Segítség!!!
Kedves Veci!
Köszönöm válaszod, de pont azért fordultam hozzád segítségért, mert nem felelek meg a feltételeknek!
57 évesen
38,5 év munkaviszonnyal Szolgálati idővel
elutasított a NYUFI.
Arra nem válaszoltál, hogy 1977-ben nyitott gerinccel született a kisbabám és 2 nap múlva meghalt.
Azt olvastam több helyen, hogy ezért még idén 550 nap jár. Így meg lenne a 40 év szolgálati időm.
Ezzel elérnék valamit?
Várom válaszod.
Judit57
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02