http://durvajo.hu/blog/bunyo-van/
Üdv: gabusch53
Előrehozott öregségi nyugdíj
Megnéztem mit tartalmaz a "http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf"
Sajnos akár héberül is írhatták volna mert nem hogy nem lettem okosabb hanem elment az önbizalmam ami a szellemi képességeimet illeti.
Legalább annyira nem sejtem mi mit jelent mint a képviselők többsége akik a falka elv alapján majd megnyomják az igen gombot.
Tizenhét éves korom óta dolgozok nem voltam katona, munkanélküli, stb. A korhatár tologatása alapján 64 évesen 47 év szolgálati idő után mehetek csak nyugdíjba? Miért rajtam verik el a port azok miatt akik negyvenes éveikben nyugdíjba mehettek. Vagyis az előrehozott (mostantól átnevezett) nyugdíjat nem vehetem majd két évvel korábban igénybe 45 év valódi szolgálati idővel? Vagy ha mégis akkor mennyi lesz a járandóságom a büntetés ideje alatt amíg nem érem el a 64 évet?
http://penzcentrum.hu/…1030286.html
Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára
Öngondoskodás
Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek
2011. október 26., szerda 17:35 Dutka Noémi
Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára.
hirdetés
A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.
Sajátjogú nyugdíjas az, aki sajátjogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. Ebbe a körbe tartoznak a jelenleg hatályos szabályok szerint azok is, akik korkedvezményes, korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, bányásznyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, illetve a rendvédelmi szervekre vonatkozó szolgálati nyugdíjat kapnak.
Jövő év januárjától azonban az előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, a bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesülők közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek. Szolgálati nyugdíjasoknál ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően születettekre.
Az említett korosztályokba tartozóknál fiatalabb, jelenleg öregségi korhatár előtti nyugdíjasok ellátása a jövőben nem minősül nyugdíjnak. Ez viszont egyebek között azzal is együtt jár majd, hogy a jövő évtől nem folytathatnak kiegészítői vállalkozói tevékenységet. Ezt erősítette meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa.
Elveszítik a járulékkedvezményt az érintett nyugdíjas vállalkozók
A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóknak 2011-ben mindössze havi 5100 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez a tervezett adó- és járulékmódosítások szerint a jövő évben 5600 forintra emelkedik. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásban közreműködő nyugdíjas tagra is. Több tagi jogviszony fennállása esetén csak egy jogviszonyban kell megfizetni, hogy melyikben, arról az adott év január 31-éig kell nyilatkoznia a tagnak.
Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét, vagy az átalányadó alapját képező jövedelem, evásoknál a törvény szerinti adóalap 10 százalékának megfelelő nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásból személyes közreműködésért kapott jövedelemre is.
A járulékfizetésért cserébe a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó speciális, 0,5 százalékos mértékű nyugdíjemelést kérhet. A nyugdíjemelés alapja a nyugdíjjárulék alapot képező jövedelem.
Jövőre jön a feketeleves
Drasztikusan megemelkednek azoknak a korhatár előtti nyugdíjas vállalkozásoknak a terhei, akik már nem minősülnek majd nyugdíjasnak. A jövő évtől csak fő tevékenységű vállalkozóként működhetnek tovább a "visszaminősített" korhatár előtti nyugdíjasok.
Jelenleg a főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottak után legalább a havi 78 ezer forintos minimálbér, középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén viszont a 94 ezer forintos garantált bérminimum után kell megfizetni a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot, másrészt az összesen 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot, valamint a 7,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot.
Az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi adó- és járuléktörvény módosítási javaslat szerint jövő évtől viszont még drasztikusabb lesz a járulékfizetési kötelezettség. Egyrészt a minimálbér havonta 92 ezer, a garantált bér pedig 108 ezer forintra emelkedik a kormány elvárása szerint. Emellett a jelenlegi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nő az egyéni egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék.
További megszorítás, hogy mind a 27 százalékos társadalombiztosítás járulékból fizetendő 3 százaléknyi, mind az egyént terhelő 8,5 százaléknyi egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot a minimálbér másfélszerese után kellene megfizetni. Az egyelőre még nem világos, hogy ez esetben a középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén a garantált bér másfélszeresét kell-e figyelembe venni.
2012. augusztus 4-én leszek 62 éves és 2011. november 1-től vagyok előrehozott öregségi nyugdíjas. Mire számíthatok ???
Imici
Köszönöm, és remélem tényleg megértettél, hogy nem általánosítottam. Feldühít a tehetetlenség, az igazságtalanság, a visszamenőleges törvénymódosítás. Eddig hibás döntések következményeit persze mindannyian viseljük, de ezek a korcsoportok különösen, hiszen évekre nem lesznek jogbiztonságban.
Szép estét!
Üdv.
Az előterjesztés szerint minden korhatár alatti nyugdíj megszűnik 2012-től, hogy ez visszamenőleges jogalkotás. A kormány megszüntetésükkor összemossa a különböző elvek alapján járó korhatár alatti nyugdíjakat, noha például a korengedményes és az előrehozott öregségi nyugdíj foglalkoztatáspolitikai kérdés is. - nyilatkozta Korózs Lajos, nagyon helyesen. 52-es fiú, és 53-as nő is idén, ha az év első felében kérheti a felmentést előrehozott nyugdíjra, ami szintén áthúzódik 2012-re. Ez egy folyamatban lévő dolog, jogi diszharmónia. De mi van az év második felében születettel, vagy ahol nem adják meg a felmentést, ők miért lennének hátrányba?
Állítólag az elbocsátásokat nyugdíjazással szeretnék megoldani a közszférában, az én munkahelyemen, gondolom másutt is idén már elmentek akik előrehozottra mehettek, idősebbek nincsenek, vagy nyugdíjasként dolgoznak. Akkor hogyan?
Az özvegyi nyugdíjakra is ez a sors várhat, és miről nem tudunk még?
Kedves Sorstársak!
A törvényjavaslatban nem találom azt a paragrafust, ami a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésről szól.Tud nekem ebben valaki segíteni?
Másik kérdés: Mikorra tervezik a parlamentben a szavazást, azaz mikor lép hatályba?
Előre is köszönöm a segítséget:lagi53
Kedves veci és előrehozott nyugdíjas! Köszönöm a kérdéseimre adott válaszokat.
Ezek szerint a jubileumi jutalom esedékességének napján még munkaviszonyban kell állnom, ill. tölthetem éppen a felmentési időm, ami az én esetemben 2 hónap, (köztisztviselő vagyok) amiből 1 hónapot kell ledolgoznom.
Mivel az idén már jogosult vagyok az előrehozottra, még az idei számítások érvényesek rám. Jól értelmezem?
Még egy kérdésem lenne: csökkentett előrehozott nyugdíjasként a 35 éves jubileumi jutalmat kapom, vagy a 40 évest?
Most már eldugulok, remélem több kérdés nem jut eszembe.
Köszönöm a választ és az eddigi segítséget.
geszty!
Nyugodtan tedd fel a kérdéseidet ! ne dugulj el ! direkt erre hozták létre ezt a fórumot , h aki tud segítsen, / és teszik ezt önzetlenül / ha már olyan nyakatekert világot csináltak a tiszteltek ?! h akiknek egyébként ez dolga lenne , h segítsen , nem tud, v nem is akar !
2007 01.07 töl vagyok előrehozott öregségi nyugdíjas.Az akkor figyelembe vehető szolgálati időm 42 év.132 nap az akkori szabályok szerint ,vagyis van benne 3 év ipari tanuló év és 9 hónap állás keresési .2012 jan 7.-én töltöm a 62 akkor most csökkentik a nyugdíjam met a jelenlegi számitás szerint nincs 40 év jogosultsági időm.
BBocsi hogy nem voltam egyértelmű..
Tisztelt Forumozók!
Tudja-e valaki vagy hallott-e már róla, hogy 2012-től a korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő jövedelempótló juttatás után kell-e fizetni adót?
Előre is köszönöm a tájékoztatást, választ!
Üdv.: zisz
hmárta , nemá! gondolj bele , ha 42 év se lenne elég nekik, akkor kinek adnának rendes nyd-at , mázlid van ,h 62 leszel / gondolom én , h akkor már rendes nyd-as leszel,/ hiszen betöltöd a rád érvényes nyd korhatárt .Legfeljebb a tied nem a kedvezményes nevű lesz, de szerintem , mindegy minek nevezik, ha már így is, úgyis elérted a rendeset ! Jól körülmagyaráztam ? Amilyen találékonyak a fiúk, ha ők csökkenteni akarnak , akkor nem lesz itt kivétel senki, csak pofátlanság lenne, ha pont mindíg azokat szívatnák, akik hosszú szolgálati időt szereztek !Én az övékét csökkenteném , minimálbérre, mert a fene nagy iskoláikkal inkább ártanak , mint használnak !Aztán , ha már tényleg szalad a szekér , egye fene , kapjanak sokat .
Kedves Fórumozók!
Ezek szerint
"7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,"
Én az 59 évemet betöltöttem, de 2011. decemberig csak 39 év 10 hónapom lesz meg. Ha jövő májusban mennék el korhatárelőttire (mert addigra meglesz a 40 év szolgálati időm) azt már nem veszik figyelembe és csak csökkentettet kapok?
Ha idén mennék le, akkor kapnék emelést, az jobb lenne - nem?
Köszönöm!
fa-gyongy
A szolgálati időbe nem számít bele szerintem, max. a jogosultsági időbe, ha járulékfizetés volt.
Ezt olvasd el:
http://www.onyf.hu/index.php?…
„Szolgálati idő alatt azokat az időszakokat kell érteni, amelyek alatt a nyugdíjigénylő biztosításra kötelezett jogviszonyban állt (biztosított volt) és az előírt nyugdíjjárulékot megfizette, illetve szolgálati idő szerzésére kötött külön megállapodás alapján fizetett nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot.”
szombathelyi
A 62. szülinapodig te is korhatár alatti ellátást fogsz kapni.
lagi53
A 76.0-nál találod.
geszty
Ha 35 évnél több a köztisztviselői tv-t nem ismerem, de a 49/E. §-t nézd meg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni
- a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
- a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.”
Üdvözlettel Veci
hmarta
Már korábban a válaszomban feltételeztem, hogy nem lehet meg neked sem a jogosultsági időd. Januárban lesz emelés a nyugdíj mértékével megegyezően, arra a pár napra leszel csak "ellátott" utána nyugdíjas. Mostmár ne töprengj, készülj a karácsonyra :-)
zisz
Látom többed magaddal nem szerettek visszaolvasni, pedig sokmindent kitárgyaltunk. A civileknek nem lesz szja, ezt sokadszorra is leírom. Olvasd el te magad is a tv.javaslatot, a 4.§-nál (csak az országgyűlési és EP képviselők és a szolgálati nyugdíjasoknak kell adót fizetni. Punktum!!! Brrrr!!!!
tegnap ezt tettem be, hallgasd meg, ha olvasni nem akarod:
„Ha valaki lemaradt volna a tegnapi parlamenti közvetítésről a rádió arhívumából meghallgathatjátok (az időpontra kattintsatok):
http://hangtar.radio.hu/parlament!#2011-10-25”
Üdvözlettel Veci
Mucu
A te döntésed, hogy mikor akarsz elmenni ellátásra, mivel később is érvényesíthető a jogosultság.
- Ha az idén mennél el némi csökkentésed lesz, de januártól megkaphatod az emelést.
- ha meglesz a 40 éved, akkor csökkentés nélküli ellátást számítanak a 2012-es valorizációs szorzók alapján.
Üdvözlettel Veci
Lányok és Fiúk!
Itt megnézhetiket a parlamenti közvetítést 16:44-kor kezdődött a téma (még jegyzőköyv nincs róla):
http://www.parlament.hu/…ulnap_felszo?…
ITT pedig meghallgathatjátok (az időpontra kattintva indul 16:44-kor):
http://hangtar.radio.hu/parlament!#2011-10-25
Üdvözlettel Veci
Utolsó szó jogán
1952-es férfitársaim nevében szólok!
Mielőtt megbélyegeznének a hölgyek kijelentem, semmilyen kedvezményüket nem irigylem és nem is szeretném, ha változtatnának rajta! Rosszabbra semmi képen sem!
Sok mindennel nem lehet egyetérteni az új nyugdíjtervezet kapcsán, de azzal meg különösen nem, hogy a férfiakat kirívóan hátrányosan érinti!
Nem értem, hogy a törvényalkotók igazságérzetét nem bántja ez a nagyfokú diszkrimináció?
Már önmagában is a jogegyenlőséggel áll szemben az a tény, hogy a nők kedvezőbb feltételekkel mehetnek nyugdíjba.
Nehezen érthető ez meg különösen annak a tükrében, hogy a magyar nők várható életkora nyolc évvel jobb a férfiakénál!
Rendkívül hirtelen és nagyon igazságtalanul húzták meg a változás határvonalát!
Különösen igaz ez a férfiakra vonatkozóan! Legalább a fokozatosság minimális elvét figyelembe véve dönthetnének úgy a döntéshozók, hogy legalább azok az 1952-ben született férfiak, akik legalább 42 év munkajogviszonnyal rendelkeznek, még jogot szerezhessenek a korhatár előtti ellátásra! Legyenek azok közalkalmazotti, vagy más munkajogviszonyban. Még azok is akiknek, a nyugdíjazási ügymenetük nincs folyamatban, de 2012 december 31.-ig a teljesült feltételek esetén: 60. életév betöltése és legalább 42 év munkajogviszonnyal rendelkeznek…, korhatár előtti ellátásba mehessenek!
Az igazságosság mérlege minimum ezt, megköveteli!
( A nők 40 év jogosultsági idővel teljes jogú öregségi nyugdíjat szerezhetnek, akár 54, vagy 55 éves korukra, rendben van!
Az 1953-ban született nők 2012. december 31. ig. 40 év munkajogviszonnyal, jogot szerezhetnek maguknak az előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentés nélküli nyugdíja helyett, korhatár előtti ellátásra, melynek összegszerű kiszámítása megegyezik a teljes értékű nyugdíjjal. Ez is rendben van!
Továbbá 37 éves munkajogviszonnyal jogot szerezhetnek maguknak a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj helyett, korhatár előtti ellátásra, csökkentéssel. Ez is rendben van!)
Az viszont egyáltalán nincs rendben, hogy a férfiakra csak a folyamatban levő ügymenetek erejéig
- az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.
adtak lehetőséget, hogy csökkentett összegű előrehozott nyugdíj helyett, korhatár előtti ellátásban részesüljenek, mely összegszerűen megfelel a csökkentéssel megállapított előrehozott öregségi nyugdíj összegének.
Az 1953-ban született nők, nagyon helyesen megkapták az átmeneti időt 2012. december 31-ig, az 1952-ben született férfiak miért nem?
A sok évet dolgozott férfiaknak ez igazán jogszerűen járna!
Vannak köztük olyanok is, akik már nem csak 42 év, hanem 45 év, vagy több munkajogviszonnyal rendelkeznek!
Kik, hanem ők? Akik, már sokat dolgoztak, hosszú évek során járulékaikat befizetve jogosan remélték, hogy nyugdíjba vonulhatnak.
Ennek a „kedvezménynek megadása” minimális a költségvetésre nézve, de mégis igazságossá, jogszerűbbé teszi a tervezetet!
Minimális, mert nem minden 1952-ben született férfi rendelkezik ilyen hosszú munkajogviszonnyal, továbbá ezek közül is nem mindenki szándékozna igénybe venni az előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíj helyett járó, korhatár előtti ellátást.
Akik egészséggel, erővel, jó munkafeltételekkel és főleg jó fizetéssel megáldottak azok bizonyára, hogy nem fogják ezt a lehetőséget igénybe venni!
Ellenben megváltás és áldás, azoknak, akik a sok munkában megkopva, megfáradva különböző betegségekkel küszködve, már csak nagyon nehezen képesek ellátni a munkájukat!
SOS! Törvényalkotók, azt elfogadó, megszavazó képviselők! SOS!
A fokozatosság és a jogegyenlőség elveinek figyelembevételével, döntsenek úgy, hogy: azok az 1952-ben született férfiak, akik legalább 42 év munkajogviszonnyal rendelkeznek, még jogot szerezhessenek a korhatár előtti ellátásra 2012. december 31.-ig! Legyenek azok közalkalmazotti, vagy más munkajogviszonyban.
Bízom abban, sajnos inkább csak reménykedem, hogy lesz néhány képviselő, aki tesz is az igazságosság érdekében ilyen irányú lépéseket!
Aki tud, segítsen ebben! Továbbítani a döntéshozóknak!
Parlamenti képviselőknek, csoportok tagjainak, akik ilyen irányú módosító indítvány beadásával érvényt szerezhetnek ennek!
Ne csak azért, de azért is, hogy ellehessen mondani a törvénytervezetben engedményt is tettek, hogy méltányosabb legyen az!
Még nem késő!
Nagyon szépen köszönöm!Az utolsó szó jogán
Utóirat:
Régebb óta, az utóbbi időben meg rendszeresen, figyelem a Jogi Fórum Előrehozott öregségi nyugdíj topikját.
Név nélkül is köszönet a régebbi és az újabb önzetlen segítőknek!
Magam részéről nagyon ritkán jelentem meg a fórumon, a továbbiakban meg egyáltalán nem kívánok megjelenni!
Éppen ezért, vagy ezért is kérem azokat, akik ebben hatékonyan tudnak segíteni, eljuttatni ezeket a gondolatokat a fentebb említett személyeknek, személyek csoportjainak tegyék meg! Segítsenek ez ügyben!
Jó egészséget és minden jót kívánva, mindenkinek!
7János77
Kedves Segítők!
Jelenleg felmentési időmet töltöm,mert előrehozott nyugdíjba szerettem volna menni. Az új törvények miatt azonban meggondoltam magam,mivel csak 4 hónap kell a nők 40-éves nyugdíjához. Kérdésem az, be kell-e ezt jelentenem a régi munkáltatómnak, hogy mégsem megyek el.
Arra a mh-re már nem tudok visszamenni,azt a négy hónapot főállású vállalkozóként meg tudnám oldani,és akkor kérném a nyugdíjazásomat.Ha nem megyek nyugdíjba jár-e a megígért öt havi fizetés. Közalkalmazott vagyok.
Várom válaszukat,köszönettel Anc
7jános77
Mélyen egyetértek veled, amit többször szóvá is tettem itt is, a képviselőknek (kormánypárti, ellenzéki). Nemcsak most, hanem a korhatár emelésekor az 51-es férfiaktól a csökkentés elfogadhatatlansága miatt.
DE, sajnos most a 2/3-al úgy tűnik sokminden megváltoztatható egy gombnyomásra.
Sokan szóvá tettük itt, hogy nők és nők között is kölönbséget tesz ez a változtatás. De a férfiak esetében, az alacsonyabb átlagéletkort is figyelembe véve igazságtalanság.
Javasolom, hogy a kiemelt részben foglaltakat küldd el a képviselődnek, képviselőknek, frakcióvezetőknek, szakpolitikusoknak hátha valami felébred bennük. Többen megtettük már ezt (bár nem sok reményt fűzök hozzá, hogy meghallgatják). ITT találhatók a képviselők elérhetőségei:
http://www.parlament.hu/…kpv.kepv_rip?…
Üdvözlettel Veci
aancika
Szerintem akkor nem járna. Te az idén már előrehozott nyugdíjas lennél? Ha igen és úgy döntesz, hogy elmégy előrehozottba, akkor megkaphatod a jubileumi jutalmat szerintem az idén érvényes feltételek mellett. Ekkor januártól lesz emelés, és még ellátás melletti keresőtevékenységgel az én értelmezésem szerint megszerezhető a hiányzó idő.
A döntést neked kell meghozni, mérlegelj, ha van lehetőséged megszerezni a 4 hónapot.
DE!!!!
Olvasd el a 40. oldalon a 3.§-hoz írt részletes indoklást, te is értelmezzed, ezt már többször leírtam:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
„A Törvényjavaslat szerint korhatár előtti öregségi nyugdíj 2012. január 1-jétől nem állapítható meg. Aki 2011-es kezdő nappal jövőre kéri korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítását, vagy akinél a nyugdíj-megállapítási eljárás jövőre zárul le, annak a jelenleg hatályos szabályok alapján még korhatár előtti öregségi nyugdíjat kell megállapítani. Az így megállapított nyugdíj a Törvényjavaslat 4. és 5. §-ban foglaltaknak megfelelően alakul át korhatár előtti ellátássá vagy szolgálati járandósággá.
Az átalakulás a nyugdíjkorhatárt legkésőbb idén betöltő civileket és az 57. életévüket év végéig betöltő fegyvereseket csak annyiban érinti, hogy ellátásukat egységesen öregségi nyugdíjként (és nem pl. szolgálati nyugdíjként) kell folyósítani. Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.”
Üdvözlettel Veci
7jános77
A remény hal meg utóljára, de szerintem itt már az is halott.
Még az utolsó olvasás jogán olvasd el a parlament weblapján a módosító inditványokat. Én elolvastam, mert kíváncsi voltam vannak-e épkézláb reakciók.
Nincsenek, annyira nincsenek, hogy az az érzése az embernek, ezek kimutyizták közösen, menjen ez a tervezet a maga útján, kit érdekel.
Vagy: legalább nem mi tesszük, vagy tök mindegy mit mondunk, akkor is átmegy, vagy mondjunk nagyot vonják vissza (hogy mi van benne, mindegy), így legalább nem kellett elovasni.
Veci!
„(1) A 17. § (1) bekezdés d) pontja, valamint a 19. § (8) bekezdés b) pontja alkalmazása szempontjából a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül, ha
- az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),
- az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,
A b) pont alapján nem minősülök nyugdíjasnak tekintettel arra,hogy köztisztviselőként mentem nyugdíjba 42 év munkavisszonyal?
- az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,
A fentiek alapján kapok-e emelést 2012. januártól vagy csak 2012. auusztus 4-től(akkor leszek 62.) vagy csak 2013. januártól???
Kiszámítattam a szolgálati időmet, szeretnék előrehozott nyugdíjat igényelni.
A vizsgált időszakban kétszer is voltam rokkantnyugdíjas, a hetvenes, nyolcvanas években 6-6 évet, ezért minden egyéb elismert nap számít, mert bizony kevés a normál munkaviszonyom.
Az első rokkantsági időszak alatt dolgoztam a nyugdíj melett. Egyrészt 3 hónappal később szűnt meg a munkaviszonyom, mint az első rokkantosítás kezdete (jutalmat is kaptam az idő alatt, ha jól emlékszem), majd egy vállalatnál dolgoztam, több, mint 3 évet, éves szerződésekkel. Munkakönyvemben szerepelnek a bejegyzések.
Ennek ellenére a megkapott Határozat szerint:
Igénylő ... tól-ig, illettve ... tól-ig időszakokban rokkantsági nyugdíjban részesült, szolgálati idő a jezett időben nem vehető figyelembe.
Érdemes emiatt fellebbezni, és megérdeklődni, hogy miért? Egyáltalán milyen szituációban lehetséges ez?
Üdvözlettel: Medvécske53
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02