Sajnos csak az 1968. január 1-je előtt született gyermekek esetében jár.
(a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rend. 29. § (10) bek.)
Előrehozott öregségi nyugdíj
Okoskák,
nyugdíjnál 1968,1974 született gyermekek után jár e + 1 év szolgálati idő. Esetleg, hol lehet ilyeneket megtalálni.
Köszönöm
Bori
Kedves Bandi 1!
Írtam Önnek e-mail-t de visszajött a címről.
Ha megírná az új címét, ismét leírnám hogy mi a problémám a válaszadással.
Addig is üdvözlöm.
gittus
Kedves Gittus!
Érdeklődöm, hogy a megküldött anyaggal kapcsolatban tud-e mondani valami bíztatót?
Foglakozik az üggyel? Számíthatok a segítségére?
Kézcsókom,
Bandi
Tisztelt Szakértők!
Ez év decemberében elérem az előrehozott nyugd. jogosultságomat. 57 év, 40 év munkaviszony. Sajnálatos módon úgy alakult, hogy hosszabb kórházi kezelésben kell részesülnöm, kb 2-3 hónap. Ebben az évben már voltam hosszabb rövidebb betegállományban. Kérdésem, a nyugdíj összegét a betegállományban töltött idő milyen mértékben befolyásolja. Az tudom, hogy nem számítják az éves összegbe, de kb.%-ban mennyi? Köszönöm
Gerzsok
fodormenta
Kedves Molnarnerenata!
Először is gratulálok, kevés az ilyen humánus munkáltató ktv-körökben, remélem, továbbra is ilyen maradsz.
Írod, hogy megszerzi a 38. évet, de csak jövő márciusban lesz 57 éves. Addig nyugodtan foglalkoztathatod, mert nem törvényszerű, hogy el KELL menni a 38. évtől, sőt ! Rengetegen 40-41 évet ledolgoznak annak reményében, hogy akkor magasabb lesz a nyugdíj.
A másik dologra, hogy ő fáradt : nos ha tényleg az, akkor júniustól kiadod neki a szabadságát, és utána táppénz !! figyelem, táppénz !! nem felmentési idő, mivel a ktv-t a törvény rendelkezései szerint csak akkor lehet felmenteni, ha már betöltötte az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, és részére a nyugdíj megállapításra került / azaz a kezében a határozat !! /. ez pedig csak márciusban/áprilisban lesz, függően attól, hogy a területileg illetékes MÁK drága ügyintézői milyen "gyorsan" dolgoznak.
Nos tehát : márciusig munka/szabi természetben/táppénz. Márciustól nyugdíj, és mellett felmentési idő, mivel ez ugyan még munkaviszonynak minősül, de munkaviszony mellett is elmehet az ember nyugdíjba, ha az egyéb feltételeket teljesítette.
Addig nem vehetsz fel senkit a helyére, amíg munkaviszonyban van/felmentési idejét tölti, mivel foglalja a státuszt.
Tehát sajnos ha az ő javára jársz el humánusan, akkor márciusig dolgoztasd /minusz a szabi/, mert különben jövő szeptemberig nem lesz emberkéd, vagy ilyen határozott idejűt kell felvenned a helyére.
remélem, nem voltam túl zagyva, ha mégis, kérdezz.
A felmetést indokolni kell, ez esetben mi lehetne más, mint a nyugdíjasnak minüsül? Leépítés nem lehet, akkor nem vehet fel mást.
Itt pedig feltételez az a gondja, hogy nem tudja a helyettesítőt is fizetni... dupla bér egy átmeneti időre.. , más akadálya nem lehet.., lehet helyettesítő, amint elkezdi a szabadságot és felmentési ( ezt ki kell számítanotok) időt, azonnal vehetsz fel valakit, határozatlan időre kinevezni pedig akkor tudod, ha már nyugdíjas lesz a mostani dolgozód.
„1. A felmentési idő mikortól jár neki, honnan kell számítani? Idén június, amikor eléri a 38 év szolgálatot, vagy jövő március, amikor betölti az 57 évet? Az az igazság, hogy ahány helyen nézetm, és kérdeztem, annyiféle választ kaptam. ”
A felmentési idő attól függ, hogy hány évig dolgozott a hivatalában.
„2. Van 60-70 nap "összespórolt" szabadsága. Azzal tudunk valamit kezdeni?”
Ki lehet adni neki természetben. A szabadság pénzzel való megváltása csak a munkaviszony megszüntetésével lehetséges, az ilyenkor kapott pénz természetesen növeli a nyugdíjalapot.
„3. Mikor kérheti a nyugdíj megállapítását és azt mikortól állapíthatják meg neki?”
A nyugdíj megállapítását az 57.életévének betöltésének napjától kérheti, a szükséges 38 év szolgálati idő mellett.
„4. Milyen juttatásokra lehet ő jogosult? Jubileumi jutalom, végkielégítés, stb...”
Amíg a kolléganője ott dolgozik, és nem nyugdíjas, bármilyen más juttatás megilleti.
„5. Felmentési idő alatt teljes egészében mentesíthetem a munkavégzés alól?”
Igen.
„6. Van valami egyéb ötlet amivel a problémáját meg tudom oldani?”
Lásd csufi tanácsát, pl. előbb kérjetek szolgálati idő elismertetését.
„7. A helyére vehetek fel másik köztisztviselőt? Mert a munkaerőre meg nagyon szükség lenne.”
Majd ha elment nyugdíjba :) vagy pedig mellé is felveheted. Igazából nem értem ezt a kérdést.
Jolly
Első lépésként kérjen egy szolgálati idő számítást a nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól, ezt megteheti anélkül, hogy nyugdíj megállapítását kérné.
A szabadságát, ha ilyen jók vagytok adjátok ki természetesen.
A Ktv-ben minden válasz benne van- bocs- .
A nyugdíjazását természetesen az 57. év betöltéséttől kérheti.
Szívesen kszedegetném a válaszokat, de gondolom van jogtáratok. Néhány nap nem leszek majd, de ha gond, szívesen vissznézek, ha kell segíteni. Bár A Ktv. elég részletes és egyértelmű, szerintem.
1992. évi XXIII. törvény.
( Nem biztatom, pusztán egy felvetés, ha netán beteges, kiadjátok a szabadságát, s táppénz..., ha jogos)
Kedves Mindenki!
Kérlek segítsetek nekem! Én munkáltatói oldalról vagyok itt, és nagyon elvesztem a jogszabályokba. Fiatalként vagyok hivatalvezető, és először kerültem szembe a nyugdíjazás problémájával. Lehet, hogy szégyen, hogy nem tudom a válaszokat, de legalább merek kérdezni... :-)))
Szóval a következőben kérném a segítséget: Ktv. hatálya alá tartozunk, kolléganőm nagyon szeretne előrehozott nyugdíjba menni, én pedig ebben szeretnék neki segíteni. Kolleganő idén június valahanyadikán megszerzi a 38. szolgálati évét, viszont csak 2007. márciusában tölti be az előrehozott nyugdíjra jogosító 57. évet. Szóval ez a két időpont közötti időszakot kellene valahogy "átvészelni". Kérdéseim:
- A felmentési idő mikortól jár neki, honnan kell számítani? Idén június, amikor eléri a 38 év szolgálatot, vagy jövő március, amikor betölti az 57 évet? Az az igazság, hogy ahány helyen nézetm, és kérdeztem, annyiféle választ kaptam.
- Van 60-70 nap "összespórolt" szabadsága. Azzal tudunk valamit kezdeni?
- Mikor kérheti a nyugdíj megállapítását és azt mikortól állapíthatják meg neki?
- Milyen juttatásokra lehet ő jogosult? Jubileumi jutalom, végkielégítés, stb...
- Felmentési idő alatt teljes egészében mentesíthetem a munkavégzés alól?
- Van valami egyéb ötlet amivel a problémáját meg tudom oldani?
- A helyére vehetek fel másik köztisztviselőt? Mert a munkaerőre meg nagyon szükség lenne.
Próbálnék valami humánus megoldást keresni és találni, olyan formán, hogy a hivatalon kívül neki is jó legyen. Tudom, érzem és látom, hogy már nagyon elege van a hivatali munkából, fáradt, és szívesen piehenne. Létszám leépítés nem jöhet szóba, mert a létszámára szükségem van. Kérlek, ha lehet, jogszabályi hivatkozást is írjatok nekem.
Kérlek segítsetek nekem, és ha lehet, gyorsan. Köszönöm előre is Nektek!
Üdv: Renáta
Jó olvasni, hogy ilyen is van, örülök, hogy ilyen helyen dolgozol, s tisztességgel járnak el.
Megérdemled, bár ez nem érdem kérdése.
Minden jót Neked! Hanagyon unatkoznál keress meg:):)
Jól gondoltad kedves Csufi99, az indok létszámleépítés. Azt hiszem egy kicsit rosszhiszemű voltam, mert még azokról a lehetőségekről is pontosan tájékoztattak, amikről itt faggattalak benneteket.
Megkapom amire számítottam, egyedül az okozott csalódást, hogy csak a felmentési idő (6 hónap) lejárta után. Jó lesz az akkor is.
Mindenesetre rendesek voltak velem, mert nem azt keresték, hogy hogyan lehetne minél olcsóbban megúszni a felmentésemet, hanem azt, hogy hogyan lehet törvényesen minél előnyösebb helyzetbe hozni. Köszi, hogy szorítottál nekem és Seduxennek is hogy segített.
Nos én akkor szorítok neked, ennyi idő lehúzása után megérdemled, hogy legyen egy kis tartalékod, s úgy menj nyugdíjba. Ám jó, ha a lent leírtakat tudod, nem kell őket felvilágosítani.
Ha törvényes, csak létszámleépítés lehet indok, ha nem , meg örülj neki ha jól jársz...:)
Csufi99-nek.
Tulajdonképpen nem tudom mi lesz a felmentésemben, de április 1 környékén megtudom és akkor meg is írom nektek. Lehet, hogy szerencsés vagyok a főnökeimmel, de úgy tűnik, hogy elfogadják amit kérek. Mindenesetre mielőtt bármit aláírok alaposan el fogom olvasni. Lehet, hogy közös megegyezés lesz, nem tudom.
Azt tudom, hogy a pertől rettegnek ezért mindent elkövetnek, hogy simán menjenek a dolgok.
Azt pedig, hogy 62 éves koromig dolgozzak elképzelni sem tudom. Biztos nem érném meg és nem lenne gond, hogy mi legyen a felmentési ok.
Félreértettél kicsit. Egyébként az egészrőkl épp azt gondolom, egy munkáltatónak tudnia kellene a szabályokat, s mint kollégád kutyára tudom , amit magadnak nem jársz ki, nem nézel utána, azt nagy valószínűséggel nem is kapod meg. hacsak... de hagyjuk..
A lényeg: Mi alapján fognak felenteni???? Ez kell ahhoz, hogy jogosult légy felmentési időre és végkielégítésre. Az előrehozottra való jogosultság fennállásának ismerete nem ok felmentésre.
Ezt próbálom magyarázni saját érdekedben.
Te adod be a lemondásod, közös megegyzés, megint rosszul jársz anyagilag.
Eyg esetben jársz jól- sajnos, én is tudom sokunknak teljes képtelenség 62 éves korig kibírni idegileg, s minden szempontból- , ha öregségi nyugdyjra leszel jogosult, s akkor jár minden...
Amit itt kisütötek, szerintem nem járható út, s ki fog felmenteni hozzá, s miért? Jótékonyságból a főnököd?
Erre válaszolj, mire alapozol egy felmentést???
Kedves Csufi99, én nem akarom kijátszani a munkahelyemet, csak szeretném a legkedvezőbb pozíciót megtalálni. Hidd el nagyon sokunk, aki rábízza magát a főnökeire, sokszor nem is tudja, hogy mit veszíthet.
Munkajogi szempontból való nyugdíjasnak minősülésre - főszabályként - a munkáltatónak átadott TB-határozat kézhezvételének időpontja az irányadó az 1992. évi XXXIII-as törvény (Kjt.) 37/B. § (2)-(3) bekezdés szerint.
Ebből következik, hogy a Kjt 30. § (1) bekezdés e.) pontja alapján a munkáltató valamely közalkalmazottat csak a munkajogi szempontból való nyugdíjasnak minősülés esetén mentheti fel.
Azaz, ha nem kérem a nyugdíjazásomat, akkor nem vagyok nyugdíjas és akkor sem vagyok nyugdíjas április 4-én, ha szeptemberben április 4-től kérem a nyugdíjamat.
Én nem akarok senkit és semmilyen munkáltatót "tönkretenni" a követeléseimmel, csak egy kicsit helyzetbe hozni magam.
Persze, ezel nincs baj. Úgy szeretné, hogy felmentés és végkielégítés is legyen. No ez nem fog működni, bár a közigazgatásban minden lehet, meg az ellenkezője is..
A kérelem benyújtásától. Nézd meg, mit ír a Tny. - asszem - 64.§.-a.
Ott részletezi, hogy mi minősül igénybejelntésnek, és ONNAN visszamenőlegesen 6 hónap. Ha az I. és II. fokú ügyek 3 évig húzódnak, akkor is az eredeti igénybejelentés a mérvadó.
És ezt nem érinti a felmentés, meg a végkielégítés. Illetve utóbbi de. Ha KTV-s, mert nyugdíjasnak az nem jár.
És még valami: csufi, akkortól minősül valaki nyugdíjasnak, amikortól megállapítják, így van.
De a megállapítás az a dátum magyarul, amikortól kéred, illetve LEGKORÁBBAN JOGOSULTTÁ válasz a nyugdíjra.
Ergo: ha az 2005.12.01. (csak írtam egy példát), akkor onnantól minősülsz nyugdíjasnak. Mégha 2006 év végén is születik meg a jogerős határozat.
Én nem szeretnék vitát kavarni, de úgy látom itt valami nem fog összejönni. Nyugdíjasnak attól az időponttól minősülsz, amikortól megállapítják, s nem, amikor gondolatod szerint megállapítják visszamenőleg. Munkaviszonyod megszűnésétől fogják megállapítani, a felmentési idő elteltével. A végkielégítést nem számolják be.
S nem értem, ha előrohott nyugdíról van szó, mire alapozod, hogy jóságos munkáltatód felment, végkielégítést fizet? Milyen címen fog felmenteni, ha nem azon, hogy nyugdíjas vagy?
Én nem látom a jó megoldást, ezt nem igen lehet kijátszani...bvagy van más, amitről nem tudok...akkor bocsi.
Kedves Seduxen,
Köszönöm a választ. Még azt szeretném megkérdezni, mivel szerintem nyugdíjazás van folyamatban nem csak szolgálati idő megállapítás, hogy ha másodfokon végül elfogadják a munkakört és megkapja a korkedvezményt, akkor az eredeti kérelem benyújtásától kérhető a nyugdíj, vagy csak a fellebbezés dátumától?
Hajdina
Én úgy értelmeztem a jogszabályokat és az innen-onnan összeolvasgatottakat, hogy kérhetem a nyugdíjamat szeptemberben is úgy, hogy visszamenőleg áprilisig. Úgy tudom, hogy jár 6 hónapra visszamenőleg. Nem így van? A munkáltatóm nem menthet fel visszamenőleg, azaz addig a napig nem minősülök nyugdíjasnak, amíg a munkáltatómmal nem közlöm, hogy nyugdíjas lettem!
Szerintetek rossz a logikám?
A jóságos munkáltatóról meg csak annyit, hogy ez talán kompenzáció a pocsék fizetésekért, ami után gondolom a nyugdíj is pocsék lesz.
Én úgy gondolom jól érted, a jogviszonyod megszűnése után lehetsz nyugdíjas, - szerintem, azaz a felmentési idő letetelte után.
Ám nem értem - kívánom így legyen - miért mentene fel a munkáltató? Hogy szívességet tegyen és fizethessen? Ritka csoda helyen lehetsz. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság nem felmentési indok, s még kérelmedre sem köteles felmenteni.
Ez is szerepel ott lentebb! Jól akkor járhatsz, ha beleesel egy szabályos létszámleépítésbe, s felmentenek erre hivatkozással. Közös megegyezés esetén szintén nem jár semmi, bár közös megegyezés, alku tárgya lehet, de gondolom ismerik a törvényt...s nem fognak jótékonykodni.
Kíváncsi vagyok mit szól a munkáltatód?
Most látom, hogy már mennyi új hozzászólás van! Elég nehéz kiigazodni ebben a témában.
Nekem igazában az a gondom, hogy egy kicsit szeretném magam helyzetbe hozni, mert nyugdíjasként már nem nagyon ficánkolhatok.
Bújtam a jogszabályokat és így is bizonytalan vagyok.
Ha közös megyegyezéssel jövök el most áprilisban, akkor kapok 6 havi felmentést és a 2007-ben járó jubileumi jutalom dupláját. Plusz kérhetem a nyugdíjam folyósítását.
Ha kikötöm, hogy csak 6 hónap múlva kérem az előrehozott nyugdíjazásomat akkor hat hónap múlva ugyancsak megkapom a fentieket és kérhetem visszamenőleg 6 hónapra a nyugdíjamat.
Ha megegyezés helyett felmondanak most, akkor megkapom a végkielégítést + a 6 hónapi felmentési időre a fizetést + a jövőre esedékes jubíleumi jutalmat.
Ez utóbbi esetben nem fordulhatok a nyugdíjfolyósítóhoz addig amíg a felmentési idő nem jár le? Számolják, hogy hány hónapra adtak végkielégítést és az után kezdik a nyugdíj folyósítását? Vagy ha szeptemberben kérem hogy folyósítsák a nyugdíjamat, akkor visszakéri valaki a végkielégítést? - Mert ha bármelyik igaz, akkor rosszabbul járok.
Nem tudom sikerült-e érthetően leírni a dilemmámat. Jó lenne tisztán látni, mert holnap a főnököm elémtárja, hogy a munkahelyem mit tart helyes megoldásnak a maga számára.
Seduxen!
Zafi miért a felmondási idő lejárta előtt kérje az előrehozott őregségi nyugdíjat?
Akkor már a munkaviszony megszünésekor nyugdíjasnak minősül és nem jár a végkielégítés.(amit az utolsó munkában töltött napon megkapott)
Nem kell ilyenkor visszafizetni?
Vagy úgy gondoltad, hogy akkor indítsa el a nyugdíjízási kérelmet?
Dehogy veszekszünk. Egyik köztisztviselő má' ne legyen másiknak farkasa :-)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02