Tisztelt szakértő!.Tanárként vettem igénybe a nök kedvezményes 40éves nyugdij lehetőségét.jelenleg felmondási szabadságom kezdem meg szeptemberig.Dolgozhatok e más helyen ez idő alatt illetve a nyugdijaztatásom után nem tanári munka körben..köszönöm válaszukat.A jelenlegi törvény szigoritott a lehetőségeken.mondják a kollégák...
köszönettel:katyusek
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt Fórumozók! Felmentési idő, amennyi jár, az nem adható, hanem ki kell adni. Az alap az 60 nap. Köz alkalmazottaknál ehhez hozzájön 5 évente 30 nap. A csavar az, hogy a felmentési idő a nőknél a nyugdíj jogosultság napján járjon le, a férfiaknál (ebben is hátrányban vagyunk)viszont csak akkor kezdődhet!! Kérdezem én: Ki az a bolond, aki tovább akar dolgozni, ha nem muszáj (a rendelet kitalálóján kívül) ???
halikali
„Kérdezem én: Ki az a bolond, aki tovább akar dolgozni, ha nem muszáj.” – idézet tőled.
Nem bolond az, aki tovább akar dolgozni, ha a körülmények lehetővé teszik (egészség, család, munkahely, stb.), mert extra nyugdíjtöbbletre tehet szert. Ahány hónappal tovább dolgozik a korbetöltés után úgy, hogy nem ment még el nyugdíjba, annyiszor 0,5 %-kal nő a nyugdíjkiszámítás a valorizált nettójából. Pl-ul, ha a valorizált nettója 220 ezer, akkor 43 szolgálati évre ennek a 86 %-a lenne a nyugdíj. Ha azonban egy közalkalmazott csak korbetöltés után kezdheti meg a 8 hónap felmentését, ez 4 %-ot hoz, vagyis a 220 ezernek a 90 %-a lesz a nyugdíj. Ez azért nem mindegy, főleg, hogy 4 hónap a sétáló, tehát akkor 2 %-ot ajándékba kap. Először nem értettem ezt a jogelvet, de valaki elmagyarázta, hogy 8 havi nyugdíjat nem vett ki a kasszából, ebből csepegtetnek vissza neki valamit. Jó sok idő múlva kapja meg így azt a pénzt, amit nem vett föl, remélhetőleg, ha hosszú életű lesz. Ja, és korbetöltéskor mindegy, hogy férfiról vagy nőről van szó. Amit írtál, az a női kedvezményes 40 éves nyugdíjba menésnél igaz.
Üdv: Korall (53-as nö)
Sziasztok!
Apukám 1955. február 24-én született. A Nyufig. igazolása szerint (ami teljesen helyt álló) 42 év 253 nap szolgálati idővel rendelkezik.
Mikor mehet nyugdíba? Valami előrehotzott vagy egyéb lehetősége van?
Köszönöm!
Zsórika ! már nincsen előrehozott nyugdíj ! Apukád nyugdíjkorhatára 64 éves kora , ha nincsen semmi kedvezménye , amit igénybe vehetne / mint pl a buszsofőröknek / még csaknem 4 évet kéne dolgoznia a nyd-ig .
Szafika!
Nagyon köszönöm a választ! Én is ettől tartottam, de gondoltam talán elkerülte vmi a figyelmemet.
Mindenkinek : Az Előrehozott Nyugdíj minden formája megszűnt 2012-től. Korkedvezmény további megszerzése megszűnt 2015-től !!!!.....Nyugdíjkorhatár 2015 ben és utána :.....http://officina.hu/belfoeld/99-nyugdij-2015-nyugdijkorhatar-2015...... §§§ / Ha van elismert Korkedvezményre jogosító idő 2014-December 31-ig,azt lehet érvényesíteni,annyival előbb mehet nyugdíjba ahány év korkedvezményes ideje van ! / §§§......Üdv.
Kérem, ha valaki tudja:-
milyen jogszabály változtatta meg (ha egyáltalán változott), amely szerint a korhatár előtti ellátás öregségi nyugdíjjá történt átminősítése után 2011. évi CLXVII. tv. 18.§ (3) bek. 6 hónapon belül kérheti a nyugdíj összeg újraszámolását, ha a korhatár előtti ellátás ideje a alatt 365 nap szolgálati időt szerzett?-írja meg a fórumon. Állítólag már kevesebb idő is elfogadható, mint 365 nap (egyébként vonnak is nyugdíjjárulékot, akárhány napot dolgozik valaki)és még azt is mondják, hogy legfeljebb a korhatár előtti ellátás utolsó napjáig lehet kérni,amely dátum szerepel a korhatár előtti ellátás határozatban. Ezek szerint a 6 hónapból 0 lett? Nem életszerű, ráadásul nem is logikus.
Üdv. Nagyon várom a választ!
'avellana', én nem tudom pontosan rosszat meg nem szeretnék írni ! Az ONYF.-nél érdeklődtél már ez ügyben,hiszen ők megmondják !
Tisztelt Szakértő!
Férjem 1953. 07.03.-án született. Egészségi állapota az utóbbi időben megromlott, fizikai dolgozóként nehezen bírja a munkát. Kérdésem: Van-e lehetősége előrehozott nyugdíj igénybe vételére? Jelenlegi munkahelyén májusban lesz 15 éves a munkaviszonya, egyébként 45 évet igazolt a nyugdíjbiztosító. Ha van ilyen lehetőség, melyik jogszabályra hivatkozva lehet kérvényezni az előrehozott nyugdíjazását?
Válaszát előre is köszönöm!
Mindenkinek : Az Előrehozott Nyugdíj minden formája megszűnt 2012-től. Korkedvezmény további megszerzése megszűnt 2015-től !!!!.....Nyugdíjkorhatár 2015 ben és utána :.....http://officina.hu/belfoeld/99-nyugdij-2015-nyugdijkorhatar-2015...... §§§ / Ha van elismert Korkedvezményre jogosító idő 2014-December 31-ig,azt lehet érvényesíteni,annyival előbb mehet nyugdíjba ahány év korkedvezményes ideje van ! / §§§......Üdv.
L.Panni 2016.07.03.-án mehet nyugdíjba !

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02