Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.06.10. 19:51

gina13
Sajnos beigazolódott. Ezt szóvá is tettem az SZMM államtitkárnál. Sajnos a válasz az, hogy az 51-es férfiakat érinti, mert 2013 után csak csökkentetten lehet. Amit akkor én válaszoltam arra alapoztam, amit az SZMM ügyfélszolgálatáról válaszoltak.
Az államtitkár ezt válaszolta: „A jelenleg hatályos szabályozás szerint 2013-tól csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat lehet igénybe venni, csökkentés nélkül már nem lehet előrehozott nyugdíjba menni. A 2010. január 1-én hatályba lépő módosítások értelmében a férfiak esetében e szabályozást már az 1951-ben születettek esetében alkalmazni kell 2011-től.
40 év szolgálati idő felett továbbra is évenként 2 %-kal emelkedik a mértékskála.

Regisztrálj az okmányirodában az ÜGYFÉLKAPUN és ott a fórumon szóváteheted. Oda írtam én is, ma volt fogadóóra.

Üdvözlettel Veci

gina13 # 2009.06.10. 20:14

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszod, nem kételkedem abban, hogy a múltkor az akkori legjobb tudásod szerint válaszoltál, akkor még nem volt végleges a dolog. Nemcsak azért, mert közvetlenül érint, de tényleg furcsa egy kicsit.
Egyes helyeken (pl pénzcentrum.hu) még most is találunk olyan táblázatot, ahol a férfi előrehozott korhatár 2011, 51-es férfiaknál.
Ezenkívül elég gyakran megjelenik mint kérdés, így azt a következtetést vonom, le, hogy nem annyira egyértelmű.
Mindenesetre, kösz a tippet, regisztrálok és szóváteszem, ahol tudom, nyílván nincsenek illúzióim a hatását illetően.
Üdv:gina13

Veci # 2009.06.10. 20:42

gina13

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról Hatályos: 2009.05.28.- --
  • .--.--.

http://www.jogiforum.hu/torvenytar/

Itt találod meg az érvényes táblázatot a 2-3 bekezdést töltsd le.
http://www.onyf.hu/index.php

Az ügyfélkapun ide írtam:

Válaszol: Korózs Lajos SZMM államtitkár
https://www.magyarorszag.hu/…ij/tema.html?…

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

katka0520 # 2009.06.11. 08:52

Kedves Veci és Gina!

Mint már korábban irtam, engem is az 1951-ben született
férfi nyugdijkorhatára érdekelne.
Valoban ugy tünik, csak 1950-ben és 1952-ben született
férfi van Magyrországon az uj Nyugdijtörvény szerint.
Veci köszömöm a válaszodat, eddig azért nem irtam,mert
más forumon is kértem választ, de eddig érdemlegeset
nem kaptam.
Szomoru, hogy 44 év szolgálati idővel csak csökkentett
összegü nyugdijra jogoult az 51-es születésü férfi.
Üdv. katka

gina13 # 2009.06.11. 10:51

Kedves Veci!
Köszönöm az új infókat!

Lyna53 # 2009.06.11. 13:02

Kiérti?
53-ban születtem, sajnos munkanélküli vagyok és már nem jár álláskeresési járadék, mert kimerítettem, sőt 6 hónapra segélyt adtak. Mivel nem vesznek fel sehová hiába próbálkozom 2 éve, megkérdeztem a hivatalban, hogy 3 tipusu álláskeresési segély nekem nem jár?
A honlap szerint 50 felett 5 évvel nyugdíj előtt jár a nyugdíj eléréséig, ami szolgálati időnek is minősül. Esetemben ez pont jó lenne, mivel így megszerezhetném a 38 év szolgálati időt 59 éves koromra. Szerintük csak 62 éves korom előtt 5 évvel jár. Akkor én most mindentől elestem és jövedelem nélkül várjam a 62. évemet?
Lyna53

Veci # 2009.06.11. 19:34

Lyna53

Ezeket olvasd át:

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési segélyre?

Az álláskeresési segélynek három típusa van.

Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania.

Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik.

Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Eziránt érdeklődj a Munkaügyi Központban Sajnos az 53-ban születettek nyugdíjkorhatára már 63 év lesz. Előrehozott nyugdíjba akkor tudsz elmenni 59 éves korodba, ha meg lesz a minimum 37 év szolgálati idő, ekkor csökkentéssel.

Nincs esetleg lehetőséged ápolási díjra menni pl. idős szülő gondozása miatt? Próbálj valamely közmunkaprogramba bekapcsolódni.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.06.11. 19:40

Kedves katka0520!

Ez nemcsak szomorú, hanem felháborító. max. 8,4 % csökkentéssel 60 évesen mehet a férjed előrehozottba. Annyi vigasztalás, hogy a 40 év szolgálati idő felett továbbra is évenként 2 %-kal emelkedik a mértékskála.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.06.11. 20:18

Lyna53

Ezeket a tájékoztatókat is olvasd el:

http://www.onyf.hu/index.php?…
Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról
A nyugellátás összege a megszerzett szolgálati időtől, valamint az irányadó időszak alatt elért nyugdíjjárulék köteles keresetekből számított átlagkereset összegétől függ. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 34. § (1) bekezdése lehetőséget nyújt a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idő, illetve az ehhez kapcsolódó figyelembe vehető jövedelem megszerzésére azok számára, akik nem állnak (álltak) biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, illetve rájuk a biztosítás nem terjed (terjedt) ki.
2009-02-09 13:48

Tájékoztató a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodások általános tudnivalóiról
A nyugellátás összege elsősorban a megszerzett szolgálati időtől, valamint az irányadó időszak alatt elért nyugdíjjárulék-köteles keresetekből számított átlagkereset összegétől függ. A társadalombiztosítással kapcsolatos törvényi szabályok azok számára is lehetőséget nyújtanak a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idő, illetve szolgálati idő és az ehhez kapcsolódó, figyelembe vehető jövedelem megszerzésére, akik nem állnak (nem álltak) biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.
2009-02-09 13:48

Üdvözlettel Veci

gina13 # 2009.06.12. 07:45

Kedves Veci!
Még mindig az 51-es férfiak problémája....
Kérdezem, hogy a korengedményes nyugdíjazás lehetősége járható-e az esetünkben. Csak emlékeztetőül az tények: 51-ben (51.09.18.)született férfi, 39 év munkaviszony (katonasággal, egyetemmel együtt) amely ma is tart.
Ezt találtam ugyanis, de megerősítést kérek az értelmezéshez.

A 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján 2009. évben a munkáltatók az 1952-ben született nőkkel és férfiakkal legkorábban az 57. életévük betöltésétől, míg az 1952. évet megelőzően (azaz az 1951-ben, az 1950-ben, valamint az 1949-ben) született férfiakkal legfeljebb az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultsághoz szükséges életkor (a 60. életév) betöltését megelőzően köthetnek megállapodást korengedményes nyugdíj igénybevételére.

Persze ehhez az kell tudom, hogy a munkáltató megállapodást kössön és előre kifizesse a nyugdíjat és a postaköltséget. Tegyük fel, hogy ez megvalósítható. Ez konkrétan hány hónap előrefizetést jelent ebben az esetben?

gina13 # 2009.06.12. 07:48

Előző hozzászólásomból kimaradt, hogy ezesetben a csökkentés bejön-e, ha igen milyen mértékben?

Veci # 2009.06.12. 11:50

gina13

Szerintem, mivel 2010. január 1-én hatályba lépő módosítások szerint az 51-ben születettekre is érvényes lesz a csökkentés, de még az idén megállapodtok a munkáltatóval (2009.dec.31-ig van lehetőség), úgy gondolom a most érvényben lévő szabályokat kell alkalmazni. Az ÜGYFÉLKAPUN kérdezd meg a Korózs Lajos válaszol fórumrovatban. Szerintem még a Nyugdíjbiztosítónál is érdeklődjetek.
Személy szerint úgy gondolom (lehet, hogy nem jól), hogy most még csökkentés nélküli nyugdíjra kötnétek meg a megállapodást, de az is lehet, hogy a munkáltató is tájékozódik és azt mondhatja, hogy nem köti meg a megállapodást, mert nem érdeke, hogy többet fizessen. Alaposan járjátok körül a témát.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Gabcsika # 2009.06.12. 20:38

Rehabilitációs járadékkal kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
Két évig kaptam rokkant nyugdíjat és emellett özvegyi nyugdíjat is. A februári felülvizsgálat során megállapították, hogy a rokkantságom meghaladja az ötven százalékot, de rehabilitálható vagyok és majd a rokkant nyugdíj helyett a rehab.járadékot fogom kapni. Így ezután a rokkant nyugdíjam megszűnt, de az özvegyi nyugdíjat 60%-ra megemelték és tovább folyósítják, mert a rokkantsági fokom meghaladja az 50 %-ot.
Én még örültem is, hogy megmaradt az özvegyi is és a rehab.járadékot is kapom. Be is adtam az igényt a rehab.járadékra, amit elutasítottak, mivel özvegyi nyugdíjat kapok. Számomra a járadék sokkal kedvezőbb volna.
Ezidáig több levelet váltottam a központi igazgatósággal és a kirendeltséggel, de nem jutottam előbbre.
Kérdésem: Le lehet-e mondani az özvegyi nyugdíjról és hogyan?

Veci # 2009.06.13. 14:47

Rehabilitációs megállapodás
A rehabilitációs járadékra jogosultnak a rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekében az állami foglalkoztatási szervvel történő együttműködés keretében kötött megállapodása. A rehabilitációs megállapodás tartalmazza a rehabilitációs járadékban részesülő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy vállalja az együttműködési kötelezettség teljesítését, valamint elfogadja a számára felajánlott megfelelő munkahelyet, valamint térítési kötelezettséggel nem járó képzési lehetőséget, továbbá a rehabilitációs járadékban részesülő önálló munkahelykeresésének formáit, az állami foglalkoztatási szerv által a rehabilitációs járadékban részesülőnek nyújtandó rehabilitációs szolgáltatásokat, valamint a rehabilitációs járadékban részesülőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezései gyakoriságát, a kapcsolattartás módját. A rehabilitációs megállapodás megkötése során figyelemmel kell lenni a rehabilitációs szükségletekre, valamint az adott térség munkaerő-piaci feltételeire is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról

Ki nem jogosult rehabilitációs járadékra?

Rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki
öregségi nyugdíjban, előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, öregségi járadékban, munkaképtelenségi járadékban, özvegyi járadékban, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, korbetöltés címén járó özvegyi nyugdíjban, rokkantság címén járó özvegyi nyugdíjban, vagy....részesül

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról

Mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíjra való jogosultság?
Az özvegyi nyugdíj megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt házasságot köt.

A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor szűnik meg, ha az özvegy már nem rokkant.

Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor szűnik meg, ha már egyik gyermeket sem illeti meg az árvaellátás.

Milyen feltételek mellett éled fel az özvegyi nyugdíj?

Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szűnt meg és az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:
a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül bekövetkezik.

Az özvegy 2008. január 1-jétől akkor is jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a megállapításhoz, illetve a feléledéshez szükséges feltételek valamelyike 1993. március 1-je és 2007. december 31-e között, a házastárs halálától, illetve az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven túl, de tizenöt éven belül következik be, feltéve, hogy az özvegyi nyugdíjra a kérelem elbírálásakor is jogosult.

Az az özvegy tehát, aki korábban már előterjesztett kérelmet, de azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jogerősen elutasította, mivel a feléledés feltételei 1993. március 1-től számított tíz éven túl következtek be, illetőleg az az özvegy is, aki az akkor hatályos rendelkezéseken alapuló információk miatt özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet nem is terjesztett elő - amennyiben az özvegyi nyugdíjra jogosító egyéb feltételek valamelyikének megfelel és az a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól, illetve az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül bekövetkezett -, a módosult jogszabályokra tekintettel jogosult lehet özvegyi nyugdíjra.

(Az érintett özvegyek az özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet időbeli korlátozás nélkül előterjeszthetik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon az erre a célra rendszeresített KET-3300-399. vagy KET-3300-279/1. jelű nyomtatványon.)

A feléledés esetén a jogosultat minden esetben megilletik az özvegyi nyugdíj megszűnését követő emelések, kiegészítések is.

Az 1997. január 1-je előtti időponttól megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor éledhet fel, ha a férfi a 60., nő az 55. életévét eléri.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra jogosultság a házasság megszűnése után akkor éled fel, ha az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel és az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

A Tny. 53. § (1) bekezdése a következő második mondattal egészül ki:
"Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani."

SZERINTEM azért nem kaphatod, mert nyugdíjszerű ellátás mindkettő. Azt nem tudom hogyan lehet lemondani az özvegyi nyugdíjat, ezt a Nyugdíjbiztosítótól érdeklődd meg.

Üdvözlettel Veci

Lyna53 # 2009.06.14. 08:17

Köszönöm a sok segítő szándékot, igyekszem mindent elolvasni, hátha "okosabb" leszek. Már így is paragrafusok és szabályok zsonganak a fejemben. Igazából dolgozni szeretnék, de ebben az "öreg" korban már nem vesznek fel. Minden ajánlott oldalt elolvasok. Köszi,
Lyna53

gina13 # 2009.06.15. 11:53

Kedves Veci!
A baréátnőm rokkantsági nyugdíjas, három hét múlve megy felülvizsgálatra. Májusban múlt 56 éves, biztosítasi jogviszonyai:1971-1976 egyetem, 1976-2005 alkalmazott, 2005-től rokkant nyugdíjas. Bár van egy csomó betegsége, a mai viszonyok között minden lehet a felülvizsgálat eredménye. Ha megmarad a rokkantnyugdíj, az világos, de ha nem, milyen lehetőségei vannak egy 56 éves nőnek? Meddig jár a rehabilitációs járadék, mi az alapja (milyen összeg lehet, mondjuk a rokkantnyugdíjhoz viszonyítva), ha ezzel együtt lenne meg a 40 év biztosítási jogviszony, elmehet-e 2012-ben, 59 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba?

gina13 # 2009.06.15. 11:53

Kedves Veci!
A baréátnőm rokkantsági nyugdíjas, három hét múlve megy felülvizsgálatra. Májusban múlt 56 éves, biztosítasi jogviszonyai:1971-1976 egyetem, 1976-2005 alkalmazott, 2005-től rokkant nyugdíjas. Bár van egy csomó betegsége, a mai viszonyok között minden lehet a felülvizsgálat eredménye. Ha megmarad a rokkantnyugdíj, az világos, de ha nem, milyen lehetőségei vannak egy 56 éves nőnek? Meddig jár a rehabilitációs járadék, mi az alapja (milyen összeg lehet, mondjuk a rokkantnyugdíjhoz viszonyítva), ha ezzel együtt lenne meg a 40 év biztosítási jogviszony, elmehet-e 2012-ben, 59 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba?

Veci # 2009.06.15. 17:59

gina13

Úgy tudom, ha valaki a rá irányadó nyugdíjkorhatár előtt 5 éven túl van, akkor az egészségkárosodás 40-49% között van, akkor rendszeres szociális járadékra jogosult, ez nem számít bele a szolgálati időbe. Akinek a nyugdíjkorhatárig nincs 5 éve, az átmeneti járadékot kaphat, ami a nyugdíja 75 %-a, s amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, vagy az előrehozott nyugdíjkorhatárt és a szolgálati feltételekkel rendelkezik, akkortól a teljes nyugdíjat kaphatná. A barátnőd esetében ez várhatóan 58 éves korától lehetne.

A 2010-től hatályos törvénymódosítás szerint a barátnőd nyugdíjkorhatára 63 év. Ha az eddig megállapított rokkantnyugdíj nem végleges volt (ezt nézze meg a korábbi határozaton), akkor a szolgálati időbe beleszámít. Ekkor 59 évesen elmehet 40 év szolgálati idő esetén előrehozott nyugdíjba, min. 37 év szolgálati idő esetén csökkentett előrehozott nyugdíjba. Ha végleges a rokkantsága, akkor szerintem a vizsgálaton nem minősítik vissza, de akkor az nem számít bele a szolgálati időbe.

Ha rehabilitálhatónak minősítenék, akkor rehabilitációs járadékra lehetne jogosult, ez szolgálati időnek minősül, rehabilitációs megállapodást kell kötni. Az ellátás összege, a magánnyugdíj-pénztári tagságtól függetlenül, megegyezik a III. csoport szerint járó rokkantsági nyugdíj összegének 120 százalékával.

387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról

Rehabilitációs megállapodás

Ezeket olvassátok el! Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

gina13 # 2009.06.16. 09:03

Köszönöm a választ, majd átnézzük a megadott anyagokat is. Úgy tűnik elmehet előrehozottba, mivel ideiglenes a rokkantnyugdíja, az beszámít és így most van 38 év szolgálati jogviszonya. Most 56 éves, mire 59 éves lesz még két év szolgálati jogviszony kellene, reméli ezt össze tudja addig szedni.
Üdv és mégegyszer köszi: gina13

Timi54 # 2009.06.16. 17:44

Tisztelt Fórumozók!

1954-ben születtem, van 3 év kórkedvezményem. Önök szerint mikor tudok előre hozott nyugdíjba menni? Ugyanis a nyugdíjbiztosító azt a felvilágosítást adta , hogy 2008-ban elmehetem volna mert jogot szereztem rá!
2009-ben nem mehetek el mert nincs rá jogviszonyom Ő szerintük!

Veci # 2009.06.16. 18:58

Timi54
Jelenleg még hatályos törvény szerint:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18/B. § (1) 2013. január 1-jétől a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki
a) 60. életévét betöltötte, és
b) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, valamint
c) a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Vagyis: te eszerint a 3 év korkedvezménnyel 3 évvel korábban, azaz 57 évesen mehetnél el korkedvezményes előrehozott nyugdíjba. Tehát te még nem töltöd be az idén az 57 évedet ezért sajnos rád is a 2010-től hatályos nyugdíjkorhatár vonatkozik. Ezért nem tudsz még elmenni nyugdíjba 2009-ben.

A Tny. 18/B. §
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

"19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni."
Eszerint te 57,5 évesen mehetsz el leghamarabb korkedvezményes előrehozott nyugdíjba, amely csökkentett összegű lesz max. 8,4%.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

juju # 2009.06.17. 23:59

Tiszteletem!

Ha egészségügyileg alkalmatlanná válok az adott munkakőr betöltésére,é s a munkáltató nem tud más munkakört felajánlani, elmehetek-e előre hozott öregségi nyugdijba még ebben az évben? 57 éves nő vagyok és 41 év munkaviszonyom van. Lemondhatok-e a végkielégítésről. Milyen szintű orvosi vizsgálat szükséges ehhez, (régóta pszichiatriai kezelés alatt álló depressziós vagyok)

A válasz sürgős lenne,előre is köszönöm.

juju # 2009.06.18. 00:22

Ohhh Lyonee,
hát megtaláltak!!!
Már megint ott tartok, ahol régen - mert áthelyeztek és egy címzetes önkormányzati jogász igen megalázó stilusban ujraszámolta a közalkalmazotti éveimet és abszolut figyelmen kivül hagyta azt a törvényt
amit kb. egy éve írtál nekem, hogy 1975-ben a gyógyszertári asszisztensből áthelyezés egy nem közalkalmazoti munkahelyre (!5 év)bele számit a jubileumi évekbe - erre van egy törvény, amit elküldtél nekem, de nem találom, gondolom azt hittem már rendben vagyok. Ekkor bejött a képbe az új önkormányzati ügyvéd és ő azt mondta, hogy még a gyógyszertár sem közalkalmazotti, meg más munka sem, teljesen ellentétesen mint eddig .........
bocs, hogy ilyen érthetetlen módon írom le mindezt.
Te jogász munkajogász vagy ugye?
Tudnál fogadni engem? még van más gond is, de annyira el vagyok keseredve, hogy le sem tudom irni.
Talán emlékszel rám:
judit vagyok a pszichológus
már annyira bele fáradtam és a hivatal ugy söpör le az asztalról hogy csak perdülök.
Idegileg is kikészültem, valahogy nem tudom jól képviselni a magam ügyét , csak másokét

köszönöm

bejud@citromail.hu
köszönöm

Veci # 2009.06.18. 07:35

Kedves juju!

Sajnos még nem tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba, mert nem rendelkezel az életkori feltételekkel.

A te életkorodra és szolgálati idődre ez a módosítás vonatkozik:
A Tny. 18/A. § :
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.06.18. 07:47

Kedves juju!

Még a korengedményes nyugdíjra lenne lehetőséged 20098.12.31-ig, de tartok tőle a leírásod szerint, hogy esetleg a munkáltatód nem megy bele. De azért próbáld meg felvetni. Vagy esetleg még a Prémiumévek Program lehetősége állhatna fenn, ezt a munkáltató kezdeményezi általában.

Itt olvashatsz a pép-ről: www.aokdsz.hu/index.php?…

Korengedményes nyugdíjról: http://www.onyf.hu/index.php?…
A korengedményes nyugdíj megállapítását és folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg - amelynek megkötésére legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontját megelőzően egy évvel kerülhet sor -, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek a szükséges szolgálati idő megszerzése (legalább 37 év), a meghatározott életkor betöltése (57. életév), valamint a rendeletben meghatározott biztosítási jogviszonynak (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

A korengedményes nyugdíjazás részletes feltételeit a a 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelettel 2009. január 1-jei hatállyal módosított 181/1996.(XII. 6.) Korm. rendelet tartalmazza.
2009-05-26 12:42

Ezt is olvasd el:

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci