Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.10.02. 16:41

Kedves diary20!

A lemondás nem egyenlő a felmentéssel, de ha másként nem tud elmenni nyugdíjba, akkor ez a lehetősége marad, ha mindenáron el szeretne menni édesanyád előrehozott nyugdíjba.
A 78 §. azt jelenti, ha a jogviszony „megszűnése“ nyugdíjazás miatt következik be és 35 évnél több a közalkalmazotti jogviszonya, akkor jár a jubileumi jutalom.
Hát az én értelmezésem szerint ekkor is jár a törvény szerint a jubileumi jutalom.
Most már elbizonytalanodtam. De Lyonee járatosabb a Kjt. szabályaiban biztos reagál a felvetésedre.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.02. 16:42

Kedves Lyonee!
Légyszíves segítsél diary20 kérdését értelmezni, hogy nyugdíjba vonulás miatti lemondás esetén jár-e a 78.§ (4) alapján a jubileumi jutalom a 35 éves közalkalmazotti jogviszony esetén.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.10.02. 20:39

diary20!
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."

"78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
....
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni."

"37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
....
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor."

Az anyuka Jubileumi jutalomra csak a fenti esetben jogosult, közös megegyezés vagy a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondás esetén nem. Ha nincs meg a 40 év k.jogviszonya várja meg még ezt a kb 10 hónapot, és úgy is lemondhat a jogviszonyáról, hogy a lemondási idő alatt meg legyen a 40 év. A lemondási idő tartama is jogszerző.
Ha pontosan megvan a 40 év k.jogviszony , a jubileumi jutalom szempontjából mindegy, hogy hogyan szűnik meg.

Veci # 2009.10.03. 05:41

Kedves Lyonee!

Köszönöm a törvény értelmezését, de az anyuka jelenleg 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik (2009.09.30.beírása szerint).
Tehát ezek alapján a jubileumi jutalmat csak akkor kaphatná meg ezzel a közalkalmazotti jogviszonnyal, ha a munkáltató felmenti? Így ő eszerint nem számíthat rá, mivel nincs pénze a munkáltatónak kifizetni a jubileumi jutalmat, ezért nem menti fel diary20 édesanyját. Hát akkor a jogviszony megszűntetésének módja a nyugdíjazási kérelem benyújtásával a közös megegyezés, vagy a lemondás lehetséges.
Az 1951-ben született nő a 38 éves szolgálati idővel már teljes összegű előrehozott nyugdíjra jogosult, ha meg lenne a 40 éve, akkor 80 %-kal számolnának a nyugdíj megállapításakor, az anyuka meglévő szolgálati ideje alapján 78,5 %-kal.

diary20
Ezzel a ténnyel én még az idén eljönnék előrehozott nyugdíjba, mert nem tudni jobb vagy rosszabb lesz a számítás 2010-ben, egyébként januártól már a nyugdíjemelés is megilletné.
Ezzel a nyugdíjkalkulátorral tájékoztatólag kiszámolható a várható nyugdíj:
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

lucmuc # 2009.10.04. 07:20

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ, ami tisztázta azokat a kérdéseket, amik nyitottak voltak számomra.
Ha nem változtatnak a nyugdíjtörvényen, biztonságérzetet ad, hogy 2 év múlva elmehetek nyugdíjba, ha akarok. Jó munkahelyem van, szeretek dolgozni.De... krónikus betegségem nem tudom meddig
teszi ezt lehetővé, és három unokás nagymamaként talán a lányomnak is többet tudnék segíteni.
Köszönettel:lucmuc

Veci # 2009.10.04. 08:03

Kedves lucmuc!
Jó egészséget kívánok.
Veci

Üdvözlettel Veci

erzsebet530203 # 2009.10.05. 18:55

Kedves Veci!
Szeretném Tőled megkérdezni, hogy mit jelent az, hogy /a szépkoruaknak a jubilálásuk után kapott pénzből/ nen kell személyi jövedelem adót fizetni?
Ugyanis a napoba olvastam erről, amiért kérdezem az azért van, mert május, 29-én én is kaptam ilyen címen a 40-ik évem után. Én szépkorunak számítok? 56-évesen?

Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
Üdv: Erzsébet

Veci # 2009.10.05. 19:40

Kedves Erzsébet!
A szépkorúak az idős nyugdíjasok, szerintem akik több, mint 70 évesek. A szépkorúakat jubileumi jutalomba "részesítik", ebbe a körbe a 90,95, 100 éveseket értik. http://www.onyf.hu/index.php?…
Amit te kaptál az 40. éves jubileumi jutalom lehet. Ez a közalkalmazottak és közttisztviselőknél.
Hol olvastál az idézett témáról?
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

pamacsocska # 2009.10.05. 20:02

1953 febr.-ban született nő vagyok ,jelenleg már 42 év munkaviszonnyal.Tudom,hogy 2010 jan után 59 évesen 2012 febr-ban mehetek elörehozott öregségi nyugdijba.
Egy KFT-nél dolgozom és szeretném tudni,hogy 2009.dec.31-ig köthetek-e a KFT-vel olyan szerzödést,amely a 2010 februárjában korkedvezményes nyugdijazásra jogosit az ezt követő 2 évre,amig el nem érem az 59 éves kort.

Veci # 2009.10.06. 06:48

Kedves pamacsocska!
Igen. A lényeg, hogy 2009.12.31-ig megkössétek a megállapodást, a megállapodást a munkáltató 15 napon belül beküldi a Nyugdíjbiztosítónak. Ezt olvasd el:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

ONYF.3515-245/B. nyomtatvány egy megállapodás minta
Itt tölthető le, ezt nyisd meg:
Megállapodás, a 181/1996. (XII.6.) Korm. rendelet alapján, korengedményes öregségi nyugdíj elbírálásához (ONYF.3515-245/B.)
http://www.onyf.gov.hu/?…

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.10.06. 15:15

Pamacsocska!
Nem köthetsz korengedményes nyugdíjra szerződést, mert ezt a jogosultságodat 2009-ben nem tudod megszerezni, mivel 2009. dec. 31-ig nem töltöd be az 57. évedet.

walaki # 2009.10.06. 16:01

Tisztelt Olvasó,

Apósom nevében érdeklődöm, lehet, hogy nem is a legmegfelelőbb fórumban, de talán valaki tud segíteni...
Szóval apósom 2010 február végén mehet el nyugdíjba, ezt már a nyugdíjbiztosító is megerősítette. Azt nem tudom, hogy előrehozott nyugdíj vagy egyéb feltételekkel. (1950.02.28.-án született) A szolgálati ideje biztos megvan, mert a szakiskola után folyamatosan dolgozott. Több mint 15 éve egyéni vállalkozóként, autószerelőként dolgozik, egy kis faluban. Az elmúlt 3 évben a dupla járulékokat fizette, arra készülve, hogy a nyugdíjba talán jelent valami többletet az utolsó 3 év magasabb tehervállalása. (Ezt a könyvelő tanácsára teszi.) Viszont az elmúlt hónapok gazdasági változásai gyakorlatilag a csőd szélére sodorták. Nincs munkája, a kevés tartalékait felélte.
A kérdés a következő: ha valami módon erre a maradék 4-5 hónapra munkanélkülivé válik (visszaadja a vállalkozását) az mennyiben érinti a majdani nyugdíja összegét. Mert ezzel riogatja a könyvelő hogy nagyon rosszul jár, ha nem tölti ki vállalkozóként az idejét. Azt is javasolta neki, hogy vegyen fel kölcsönt, hogy a járulékait be tudja fizetni. Nem tudom megérné-e neki kiadásokba vernie magát.

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
walaki

Veci # 2009.10.06. 16:38

Kedves Lyonee!
Köszi, hogy kiegészítettél, számolási műsorszünet lépett fel nálam.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.06. 17:27

Tisztelt walaki

Itt találjátok a Vállalkozókra vonatkozó ellátást munkanélküli állapotra, ha visszadja a vállalkozást a 44-45.§:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Vállalkozók ellátása munkanélküliség esetén, az ellátás anyagi fedezete
Vállalkozói járadék
44. § (1) Vállalkozói járadék illeti meg azt, aki

1. álláskereső,
  2. az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap időtartamig egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként folytatott tevékenységet, és e tevékenység folytatása alatt vállalkozói járulékfizetési kötelezettségének eleget tett,
  3. rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül,
  4. munkát akar vállalni, de számára az állami foglalkoztatási szerv nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.” A többit is olvassátok el. A Munkaügyi Központba pontosan járjátok körül a dolgot.
  • Nyugdíj számításánál 1988-tól számolják a jövedelmet, ezt olvassátok át, benne a valorizációs táblázat:

http://www.adozona.hu/…akadaly.aspx

• Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az öregségi nyugdíj összegének kiszámításáról

• A vállalkozói járadék (munkanélküli ellátás) nem befolyásolja károsan a nyugdíja összegét, mert az nem jövedelem.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a szolgálati idő elismerésének szabályairól (015)

• Ne essen apósod kétségbe, irány Munkaügyi és informálódjon, utána visszaadni a vállalkozást (ennek a mósját nem tudom, de gondolom ott kell, ahol kérte), persze ne legyen semmi hátraléka, mert gondolom, addig nem tudja megszűntetni. A következő naptól regisztráljon a Munkaügyi Központban.
  • Nyugdíjigényléssel kapcsolatban, annyit, hogyha nem sok idő hiányzik egy kerek szolgálati idő eléréséhez, akkor maradjon tovább, mert 40 év feletti szolgálati idő esetén évente + 2 %-ot számolnak.
  • Más lehetősége: ha megállapodást köt szolgálati idő szerzése céljából néhány hónapra a Nyugdíjbiztosítóval(feltéve hogy anyagilag birja-e).

Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról Itt számítási példa is van.

• Tájékoztató a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodások általános tudnivalóiról

• Végezetül tájékoztatólag itt találsz egy nyugdíjkalkulátort, kiszámolhatod megközelítőleg mennyi nyugdíjra számíthat (ettől kevesebb nem várható, személyes tapasztalatom). A kieső időket és a jövedelmet írja bele. Ezt akkor tudja kiszámolni, ha van a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítása. Ha nincs még, akkor kérjen.

TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Ez elég sok lehetőség ugye?.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

walaki # 2009.10.06. 18:41

Tisztelt Veci,

Köszönöm a gyors és részletes választ!
Már ki is nyomtattam és továbbítottam!

Üdvözlettel:

walaki

Veci # 2009.10.06. 18:56

Kedves Lyonee!
Légyszíves megnézni az alábbi linket. Neked biztos van rá tanácsod:
http://www.jogiforum.hu/forum/31/21042?…
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

pamacsocska # 2009.10.06. 21:02

Lyonee és Veci!
Köszönöm a gyors válaszotokat.

csiribungo # 2009.10.07. 14:49

Tisztelt Veci!
Köszönöm szépen a gyors választ a férjem nevében is , megnyugodtunk.
Üdvözlettel:csiribungo

Veci # 2009.10.07. 15:36

Kedves csiribungo!
Örülök, hogy sikerült a félreértéseket eloszlatni.
Üdvözöllek, Veci

Üdvözlettel Veci

Zoli60 # 2009.10.08. 09:02

Tisztelt Szakértők!
Új vagyok a fórumon, nevem Zoltán, 60 éves leszek novemberbe, 40év+3hó munkaviszonnyal, melyből 21év Romániában(egyetemi évekkel együtt) és 19év Magyarországon. Aktív munkavállaló vagyok.
Előrehozott nyugdíjazással kapcsolatban volna kérdéseim 1. Mivel a nyugdíjaztatásom, felmondási idő miatt átcsúszik 2010-re, nekem is szükséges a munkálatommal megállapodást kötnöm dec31-ig
2. Magyarországon ledolgozott éveimet szeretném 20 évre "feltornászni", egy nemzeti nyugdíj eléréséhez. Ezt kiválthatja-e a munkáltató kifizetéssel? vagy ténylegesen le kell dolgoznom?

Előre is köszönöm válaszukat
Maradok tisztelettel
Zoltán

Veci # 2009.10.08. 15:10

Tisztelt Zoltán!
Nem vagyok szakértő, csk sokmindennek utánajártam. A kérdéseidre az alábbiakat tudom írni:

1. Neked nem kell megállapodást kötni a munkáltatóval, mivel te nem korengedményes nyugdíjba mégy, hanem az életkori és szolgálati idő alapján rendelkezel az előrehozott nyugdíj feltételeivel, és saját jogon megszerezted a feltételeket.
A nyugdíjszámításnál neked a 2010-ben érvényes számítási szabályok lesznek érvényesek, más lesz a valorizációs szorzó. Így voltam én is ez év januárban, így nekem az idén érvényes számítással határozták meg a nyugdíjam.
2. Szerintem ebben az esetben a munkáltatóval éppen megállapodhatsz, de neki nem érdeke, hogy fizessen utánad, mivel elérted az előrehozott nyugdíjhoz a korhatárt. Ha te több évet szeretnél szerezni, úgy gondolom azt neked le kellene dolgozni.

A 40 év 3 hónapot a Nyugdíjbiztosító igazolta? Elfogadta szolgálati időnek? Ha igen, akkor a magyarországi szolgálati időt szerintem munkaviszonnyal tudnád megszerezni. Egyébként erre a 40 év 3 hónapra a nyugdíjszámításkor 80 %-ot számolnak és ez nem csökkentett, mert te 1950-es születésű vagy.

Itt olvass utána a korengedményes nyugdíjazásnak:

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.10.08. 17:31

Tisztelt Zoltán!
Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

Magyar- román szociálpolitikai egyezmény

Zoli60 # 2009.10.08. 17:57

Tisztelt Lyonee!

Hej, de jó lenne,ha létezne még a Magyar- román szociálpolitikai egyezmény, sajnos 2007-től hatályon kívül helyezték.
Amúgy kösz szépen a reagálásodat.

Üdv: Zoltán

Zoli60 # 2009.10.08. 18:00

Tisztelt Veci!
Köszönöm szépen a gyors és kimerítő válaszodat.

Üdv: Zoltán

lenolaj1 # 2009.10.10. 09:00

Kedves Veci!

Egyébként erre a 40 év 3 hónapra a nyugdíjszámításkor 80 %-ot számolnak ...

Ezt a nyugdíjszámítást szeretném megfejteni.
Az általad is említett 80% (40 év szolg.idő esetén) vajon hogyan értendő? Minek a 80%-a?
Kotorászok a neten, sajnos csak guglizni tudok (és nem találok hivatalos oldalakat), s annyit látok, hogy a bruttó bér adóval csökkentett részének a 80%-a. Lehetséges ez?
Az az bajom, hogy az 1997. évi LXXXI. törvény a 2013 január 1-jét megelőzően nyugdíjba menőknél a szolg.időtől éa a "havi átlagkereset"-től teszi függővé a nyugdíj összegét.
Tudja valaki, hogy mi minősül "átlagkeresetnek"? A bruttót mivel kell csökkenteni? Az adóval? Vagy az adóval ÉS a tb-vel, esetleg még valamivel?
Hmmm, úgy érzem magam mint a "Mennyi? 30. Mi 30? Mi mennyi?" viccben.

Üdv.
l1