Előrehozott öregségi nyugdíj

didu # 2009.10.28. 12:12

Tisztelt Grovi!

Ma ezt találtam az ONYF oldalán:

"2010. január 1-jétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíj annak az 59. életévét betöltött 1952-ben vagy 1953-ban született nőnek, illetve annak a 60. életévét betöltött 1950-ben született férfinak állapítható meg, aki legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik és nem áll meghatározott biztosítással járó jogviszonyban. Ha az érintettek az előírt 40 év helyett legalább 37 év szolgálati időt szereztek, akkor - az egyéb feltételek fennállása esetén - csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra lehetnek jogosultak. Ebben az esetben a nyugellátás összegét a szükséges 40 évhez hiányzó szolgálati évek számától függő mértékben és az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár eléréséig terjedő idő hosszával arányosan csökkenteni kell. Az 1952-ben és 1953-ban született nők esetében a csökkenés mértékét nem az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig, hanem - kedvezményként - a 62. életév betöltéséig, legfeljebb 1095 napra kell számítani."

Ha meg lesz a 40 éved, szerintem nem csökkentik a nyugdíjadat. Talán erről volt szó a rádióban.:)
Üdv! Kori

lenolaj1 # 2009.10.29. 07:50

Az alábbiakat olvasva próbálom értelmezni a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjat.

Akkor ha jól értem, 59 éves korában ilyen nyugdíjba mehet az az 1952-es születésű , akinek megvan a 37 év munkaviszonya (kolléganőm).
Ezt ugyan eddig is tudtam, de azt nem, hogy a csökkenés mértéke 3 év alatt úgymond eltűnik - ha jól értem.
Vagyis a kolléganőm az első évben 10,8%-kal, a második évben 7,2%-ka, a harmadik évben pedig 3,6%-kal fog kevesebb nyugdíjat kézhez kapni?
A negyedik évben viszont már teljes összegűt?

Ez nagyon jó hír lenne!
l1

Lyonee # 2009.10.29. 08:33

Lenolaj!
Megállapításkor csökkentik a kiszámított összeget 10,4%-al, ez az Ő végleges nyugdíja. Ez a bünti, aki csak 1-2 évvel előbb megy e.ny. -ba, annak kisebb a "büntetése".

lenolaj1 # 2009.10.29. 08:47

Az 1952-ben és 1953-ban született nők esetében a csökkenés mértékét nem az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig, hanem – kedvezményként – a 62. életév betöltéséig, legfeljebb 1095 napra kell számítani.
Vessetek meg :)de én ebből a mondatból azt olvasom ki, hogy a csökkenés mértéke a 62. év betöltéséig tart.

lenolaj1 # 2009.10.29. 08:51

Aha, vagy ez a helyes értelmezés?

Az 1952-ben és 1953-ban született nők esetében a csökkenés mértékét (de nem az időtartamát!!!) nem az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig, hanem – kedvezményként – a 62. életév betöltéséig, legfeljebb 1095 napra kell számítani.

Veci # 2009.10.29. 09:18

lenolaj1
Nem tudom követni, hogy milyen módon jön ki neked ez a csökkentési %.
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
18/A §.
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”"

Bizonyára matek hiányosságom lehet az oka, de én úgy értelmezem, hogy a kolléganőd, aki 37 év szolgálati időt szerez 59 éves korára,

• első évben (vagyis 60. szülinapig)12*0,3 = 3,6 % csökkenés
  • második évben (vagyis 61. szülinapig)12*0,2 = 2,4 % csökkenés
  • harmadik évben (vagyis 62. szülinapig)12*0,1 = 1,2 % csökkenés.

Ez együttesen 7,2 %. Még az 1954-1957. között született nőknél a 18/B § (3) a. szerint is max 8,4 % lesz a csökkenés.

MIT számoltam rosszul? Hogy jött ki nektek a 10,8 %?
Az általatok idézett szöveg a jelenleg hatályos törvényben is benne van és ezt a módosítás után az 1950-es férfiak és 1952-1953-ban született nők esetében meghagyták. ITT megnézhető:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ebből való az idézet:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási nyugellátásokat érintő változásokról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.29. 09:19

lenolaj1
18/A §.
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”"

Bizonyára matek hiányosságom lehet az oka, de én úgy értelmezem, hogy a kolléganőd, aki 37 év szolgálati időt szerez 59 éves korára,

Ez együttesen 7,2 %. Még az 1954-1957. között született nőknél a 18/B § (3) a. szerint is max 8,4 % lesz a csökkenés.

Az általatok idézett szöveg a jelenleg hatályos törvényben is benne van és ezt a módosítás után az 1950-es férfiak és 1952-1953-ban született nők esetében meghagyták. ITT megnézhető:

Ebből való az idézet:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási nyugellátásokat érintő változásokról

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.29. 09:19

lenolaj1
18/A §.

Ebből való az idézet:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.29. 09:21

Bocs! Ezek szerint, amikor a rendszer kiírta, hogy nem ment el az üzim, akkor mégis elküldte. Ezért van ennyiszer továbbítva. Mégegyszer elnézést.
Veci

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2009.10.29. 11:45

Szia Veci!
Én nem a csökkenés százalékára fókuszáltam, hanem arra, hogy a csökkenés vajon végleges-e vagy ideiglenes.
Mert az én olvasatomban először az jött le, hogy a csökkenés időtartama (is)annak függvénye, hogy 1, 2, vagy 3 évvel előbb megy el nyugdíjba a kollegina (ahogy írtam is).
De többször átolvasva látom, hogy a mértékéről szólt - sajnos -, tehát a csökkenés végleges.

Egyébiránt pedig a számok innen származnak:
mszosz.hu/files/1/78/elorehozottoregsegiyugdijrajogosultsag.doc

Most én is számolgatom a százalékokat, de nekem sem világos, hogy a havi 0,1% / hó-ból hogyan lesz évi max.(?) 3,6%, meg egyáltalán, ezt az egész táblát kezdem nem érteni ami a csökkenés százalékait illeti.

Lyonee # 2009.10.29. 18:14

Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől

Veci # 2009.10.30. 22:21

Még egy évig maradhat a korengedményes nyugdíj
http://index.hu/…yes_nyugdij/

A szakállamtitkár elmondta, hogy a korengedményes nyugdíj eredeti célja, hogy a munkaerőpiacról a nyugdíjkorhatár előtt kiszorulók foglalkoztatói finanszírozás mellett a nyugdíjkorhatárnál legfeljebb öt évvel fiatalabb életkorban mehessenek nyugdíjba.

A kormányzati előterjesztés szerint korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló 1953. január elseje előtt született, és a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati időt 2010. december 31-ig megszerzi. További feltétel, hogy a megkötött megállapodást 2010. december 31-ig be kell nyújtani az illetékes nyugdíjbiztosítási szervhez.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az oldal szóvivője elmondta, hogy a munkavállalók három módosítással tudják támogatni a kormány előterjesztését. Azt szeretnék, hogy ne legyen benne a jogszabályban a születési időre vonatkozó kitétel, valamint hogy határozatlan időre tartsák fenn a korengedményes nyugdíj intézményét, és olyan változatot dolgozzanak ki, amely stabilan a nyugdíjrendszerben marad.

Üdvözlettel Veci

Aksuve # 2009.10.31. 08:49

Sziasztok, tudna nekem valaki segíteni, mert akárkit megkérdezek, mindenki mást mond erről.

1952. január 4-én születettem (nő vagyok), most 58 évesen 39 év munkaviszonyom van, tehát jövőre meglesz a 40. Mikortól vehetem igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat?

Előre is köszönöm a válaszotokat!

Lyonee # 2009.10.31. 11:39

Aksuve!
Ha az 59. évedet betöltötted előrehozott nyugdíjra leszel jogosult, és ha pontosan meglesz a 40 év szolgálati időd teljes nyugdíjat kapsz.

Veci # 2009.10.31. 19:06

Kedves Imre!
Már pontosan nem emlékeztem a te kérdésedre, de visszanéztem a válaszom is (2009.08.30).
Nagyon örülök, hogy sikerül csökkentés nélkül elmenned. Megkérhetlek, idéznél a válaszból (akár e-mail-on).
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Aksuve # 2009.11.01. 06:16

Lyonee, kösz a választ.
Esetleg meg tudnátok még azt is mondani, hogy hol tudok utánanánézni annak, hogy mennyi lesz a nyugdíjam?

Anna

Katika52 # 2009.11.01. 09:13

Kedves Lyonee!

1952. augusztus 26-án születtem, közalkalmazottként dolgozom egy általános iskolában. 38,5 év munkaviszonnyal rendelkezem, közalkalmazotti jogviszonyom 2010. január közepén lesz 35 év. Az ONYF-nél már megállapították szolgálati időmet. Kérdésem az lenne, hogy milyen feltételekkel mehetek el előrehozott nyugdíjba, és mikor adjam be a kérelmemet, ha szeretném, hogy a 40 éves jubileumi jutalmat is kifizessék részemre?

Szeretném azt is megkérdezni, hogy jár-e majd a 8 hónap felmentési idő az én esetemben?

Mivel iskolánkban 2 hónapja új igazgatónk van, szeretném megtudni, hogy megakadályozhatja-e az előrehozott nyugdíjam igénybevételét?

Előre is köszönettel:

Katika52

Lyonee # 2009.11.01. 17:46
Veci # 2009.11.01. 18:36

Anna
Ha magas a szolgálati idő, a kalkulátorral kiszámítottól több várható a 2009-ben megállípított nyugdíj esetén (saját tapasztalat).

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.11.01. 18:36

Kedves Katika52!
Előrehozott öregségi nyugdíjba mehet az 1952-es születésű nő 59. éve betöltése után és teljes nyugdíjat kap 40 év szolgálati idő esetén.
A kjt. szerint a közalkalmazott kérheti felmentését nyugdíjazás miatt, de ezt a munkáltató nem köteles teljesíteni. A kjt 30.§ 1. e)-re kell hivatkozni a kérésben.

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

Ebben az esetben a kjt. alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz, és 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén jár a 40 éves jubileumi jutalom. A felmentési idő 8 hónap, fele idejére mentesülsz a munkavégzés alól. A munkáltatónak ez elég nagy költség, nem lehet tudni előre, hogy bele megy –e.
Ha nem, próbálkozhatsz közös megegyezéssel, csak abba menj bele, ami számodra is előnyös.
Végső esetben marad a lemondás a közalkalmazotti jogviszonyról. Ebben az esetben nem jár semmi. 2 hónap a lemondási idő, amit le kell dolgozni, de ettől eltekinthet a munkáltató.
Az első két megszüntetési forma függ a munkáltatótól, de a lemondásodat nem akadályozhatják meg. Nem kell indokolnod sem, kötelesek elfogadni.
Úgy kérd a felmentésedet, hogy legalább a felmentési idő utolsó napjaiban (nem utána) már teljesüljön, a nyugdíjjogosultság. Pl. 2011.febr.1-től kérheted a felmentésedet, a kjt 30.§ 1 e)-re hivatkozva. Ha megkapod, akkor szept. 30-án jár le a felmentési időd, és okt.1-től kérheted a nyugdíjazásodat. Ha nem adják meg és minél előbb szeretnél nyugdíjba menni, akkor pedig szept. 26 előtt 2 hónappal mondj le a közalkalmazotti jogviszonyodról. Arra vigyázz, ha egész évre kiadták a szabidat, akkor vissza kell a 3 hónapra járót fizetned. Persze, te nyugdíjba mehetsz akár dec. 27-től (lemondasz okt. 26-tól a közalkalmazotti jogviszonyodról, lejár dec.26-án) is, így nem kell visszafizetni semmit, de a januári nyugdíjemelésben már részesülhetsz. Ha lesz!

Veci # 2009.11.01. 18:45

Katika52!
Ha minden simán menne, vagyis a munkáltató elfogadja és megadja a 8 hónap felmentést, kifizeti a jubileumi jutalmat, akkor a 5 hónap átlagkereset nagyon jól megnyomja a nyugdíjalapot, sokat jelentene a nyugdíjszámításnál. Szorítok, hogy sekerüljön, és ne a lemondást kelljen választani.
Veci

Üdvözlettel Veci

Pannam # 2009.11.02. 07:05

Kedves Veci !
Már sokat segitettél nekünk, de most ismét szükségünk van rá. A férjem 1953. január 3-án született és rendelkezik 42 év szolgálati idővel. Kérdésem a következő: hoz e valami változást az életében a korengedményes nyugdij egy évvel való meghosszabitása.
Természetesen arról lenne szó, hogy minél előbb nyugdijba mehessen.
Válaszodat előre is köszönöm:
Pannam

Veci # 2009.11.02. 08:29

Kedves Pannam!
Ha a módosítás végig megy és 2010.12.31-ig meghosszabbítják a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét, és a férjed munkáltatója majd megállapodást köt a férjeddel, s kifizeti a feltételekben meghatározottakat, akkor ez az út járható lesz a számára szerintem.
Azzal számoljatok, hogy csökkentett lesz a nyugdíja a 2010-től hatályos Tny. tv. szerint, max 8,4 %. A megállapodás majd ha idő szerű lesz a 60. szülinapig kötném meg. Várjuk meg, ha megtörténik a lehetőség meghosszabbítása, milyen feltételeket szabnak.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Pannam # 2009.11.02. 08:56

Kedves Veci !
Köszönöm a gyors választ,bár minket az aggaszt, hogy a szülinapja január 3-án van. Végül is igazad van várjuk meg a végeredményt.
További szép napot kivánok: Pannam

Katika52 # 2009.11.02. 11:47

Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm gyors, és részletes tájékoztatásodat! Szomorú vagyok, mert szerettem volna még 2010-ben nyugdíjba vonulni, mert beteg vagyok. Azt hallottam, ha az idén beadom még a szükséges papírokat, csökkentett összegű nyugdíjat kaphatok.Sokat levonnának?Pár hónap hiányozna a 40 évből.
Köszönettel és üdvözlettel: Katika52