Kedves Veci! Köszönöm válaszodat, és hogy szorítasz nekem! Remélem, sikerülni fog. Minden jót kivánok! Üdvözlet: Katika52
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci! Köszönöm válaszodat, és hogy szorítasz nekem! Minden jót kívánok neked is! Üdvözlettel: Katika52
Tisztelt Fórum!
A munkahelyünkön január 01-jével átszervezés lesz, közalkalmazottként dolgozunk.
A kolléganőnk 1953. áprilisában született (két felnőtt gyermeke van) és nyugdijba szeretne menni.Itt a cégnél 9 éve dolgozik. Azt mondja, hogy neki 40 év munkaviszonya van, de a szabadsága csak 24 nap.
Azt szeretnénk kérdezni, hogy nyugdijba mikor mehet vagy ha az átszervezésnél nem fogadja el a felajánlott munkát,el tud menni nyugdijba? Esetleg munkanélkülire megy és onnan elküldik nyugdijba?
Előre is köszönjük a választ.
pesti31
Sajnos a kolléganőd az életkori feltétellel nem rendelkezik, majd csak az 59. születésnapja utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, ami a 40 év szolgélati idő esetén nem csökkentett lesz.
A kormány meghosszabbítaná a korengedményes nyugdíj intézményét egy évvel. Erről itt olvashattok:
http://hvg.hu/…nyugdij.aspx
Ez az 1953-as születésűek számára jelentene lehetőséget. Hátha a kolléganőd esetében a munkáltató megállapodást kötne a korengedményes nyugdíjazásra. Itt olvasható a jelenlegi feltételek esetén a korengedményes nyugdíjról.
http://www.onyf.hu/index.php?…
Gyermekek után már 2009-től nincs kedvezmény.
Ha a felajánlott munkakört nem fogadja el és a munkáltató felmenti, akkor csak fele végkielégítésre lenne jogosult a Kjt. szerint, de amennyiben indokolt amiért nem fogadja el, akkor jár neki a teljes végkielégítés. Itt találod a Kjt. 37. §
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„(9) A végkielégítés összegének a felére jogosult a közalkalmazott, ha felmentésére vagy közalkalmazotti jogviszonyának a 25. § (1) bekezdés c) pontja szerinti megszűnésére azért került sor, mert a munkáltató által felajánlott, a 30/A. § szerinti munkakörbe helyezéséhez szükséges kinevezés módosításához, illetőleg áthelyezéséhez nem járult hozzá, kivéve, ha a hozzájárulását alapos indokkal tagadta meg, így különösen, ha
- a felajánlott illetmény összege kevesebb a korábbi illetménye 80%-ánál,
- teljes munkaidőre szóló kinevezés esetén hat óránál rövidebb részmunkaidőben történő foglalkoztatást, illetve hat óránál rövidebb részmunkaidő esetén teljes munkaidőben történő foglalkoztatást ajánlanak fel, és utóbbi esetben a munkaidő mértékének növekedése a közalkalmazott személyes, illetve családi körülményeire figyelemmel aránytalan sérelemmel járna,
- a korábbi határozatlan idejű helyett határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt ajánlanak fel, vagy
- az új munkahely és a lakóhely között - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő közalkalmazott esetében a másfél órát meghaladja, kivéve, ha az utazási idő mértéke közalkalmazotti jogviszonyában az említett időtartamot elérte.
Az a) pont alkalmazásakor a felajánlott illetmény a közalkalmazott fizetési osztálya és fokozata szerinti garantált illetménye mértékénél nem lehet alacsonyabb összegű.”
Javasolom a Kjt. olvasását a II. fejezet
A közalkalmazotti jogviszony megszűnése
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Nekem egy kérdésem van. 1953 márciusában születtem és 1971 óta dolgozom. Mikor mehetek előrehozott nyugdíjba? Az egy év hosszabításba beleesek?
Köszönettel:Valimor
Nekem egy kérdésem lenne, hogy mikor mehetek el?rehozott nyugdíjba, ha 1953.márciusában születtem, és 1971 óta dolgozom?
Kedves valimor!
Az öregségi nyugdíjkorhatár emelés téged is érint, 63 év lesz, de neked lehetőséged lesz az előrehozott nyugdíjra. Nem tudom a névből, hogy nő vagy férfi vonatkozásában kérdezel, ezér írom le mindkettőt.
- Az 1953-ban született nők 59. szülinap utáni naptól kérhetik leghamarabb az előrehozott nyugdíj megállapítását. Ha meglesz a 40 év akkor csökkentés nélkül. 18/A §.
- A férfiak 60. szülinap utáni naptól, ha meglesz a 42 év, ha kevesebb, akkor 61. szülinap után. De a férfiak esetében csökkentett, max. 8,4 %-al. 18/B §. (3)
Itt találod a törvénymódosítást:
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Veci!
Rosszul írtam, 1952-ben született.Így is leirnád a lehetőségeket. Köszönjük.
A munkahelyünkön január 01-jével átszervezés lesz, közalkalmazottként dolgozunk.
A kolléganőnk 1952. áprilisában született (két felnőtt gyermeke van) és nyugdijba szeretne menni.Itt a cégnél 9 éve dolgozik. Azt mondja, hogy neki 40 év munkaviszonya van, de a szabadsága csak 24 nap.
Azt szeretnénk kérdezni, hogy nyugdijba mikor mehet vagy ha az átszervezésnél nem fogadja el a felajánlott munkát,el tud menni nyugdijba? Esetleg munkanélkülire megy és onnan elküldik nyugdijba?
pesti31
Ugyanaz, mint az 1953-ban születettek. Gyermekkedvezmény 2009-től nincs és az 1952-ben születetteket érinti leghamarabb.
Itt találod a törvénymódosítást:
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
- Az 1952-ben született nők 59. szülinap utáni naptól kérhetik leghamarabb az előrehozott nyugdíj megállapítását. Ha meglesz a 40 év akkor csökkentés nélkül, a kolléganődnek addig még akár az álláskeresési és munkanélkülivel is meglehet ez az idő. Ha nem lenne, akkor csökkentetten. 18/A §.
A korengedményes nyugdíjazás viszont az ő számára elérhető 2009.12.31-ig a munkáltató megállapodást köthet a korengedményes nyugdíjra, a megállapodást 15 napon belül be kell küldenie a Nyugdíjbiztosítónak és ha kifizeti a kolléganőd nyugdíját és a postaköltséget, akkor már 2010-től ő nyugdíjas lehet. Ezt olvassátok el:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…
Veci
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Venci!
Nagyon köszönjük a kedvességedet.
pesti31
Ha lesz még kérdésetek, írjatok és ha tudok, akkor segítek.
Veci
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
A férjem 1951 áprilisában született 1969 óta dolgozik.
Ő mikor mehet előrehozott nyugdíjba?
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
Valimor
Nekem egy kérdésem lenne, hogy mikor mehetek el?rehozott nyugdíjba, ha 1953.márciusában születtem, és 1971 óta dolgozom?
Kedves valimor!
A férjed a 60. szülinapja utáni naptól mehet el leghamarabb előrehozott nyugdíjba, de neki már csökkentett lesz. Ha 62 éves koráig dolgozna, akkor csökkentés nélkül. (18/A §.)
Veci
Üdvözlettel Veci
Szisztok!
Ha valaki 1950.11.12-én született (ergo ma 59), és júniusban megvolt a 40 éves munkaviszonya az mikor mehet nyugdíja legelőbb? 60 éves korában? Nincs már ilyen hogy mentességi idő vagy mi (fél év) stb. nem lehet előbb sehogy?
És csökkentett nyugdíj mit is takar tulajdonképpen?
előre is köszi
Kedves Veci!
1954. jan. 5-én születtem. Az új nyugdíjszabályok miatt csak 60,5 éves koromban mehetek előrehozott nyugdíjba, ráadásul csökkentett nyugdíjat kaphatok csak. Ha 5 nappal előbb születek, 59 évesen (másfél évvel előbb) csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba mehetnék. Kérhető-e méltányosságból az 1953. dec. 31-én születettekre vonatkozó elbírálás?
A választ előre is köszönöm!
bigdady
Csak 60 évesen, és az 1950-ben születetteknek csökkentés nélkül.
Üdvözlettel Veci
kgyorgyi!
Nem tudom a méltányossági lehetőséget, de ennyire már remélhetőleg nem szúrnak ki a dec. 31-én születettel. Javasolom, hogy kérj valami írásos választ a Nyugdíjbiztosítótól. Az 54-es esetében tényéeg ez a néhány nap 1,5 évet jelent. De ehhez hasonló az 1951-ben születettek 57 évesen mehettek előrehozottba, az 52-es pedig 2 évvel. Járj utána a kérdésednek.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
kgyorgyi
Utána gondoltam: Szerintem aki dec. 31-ig megszerzi az életkori és szolgálati idő feltételt, így az később kérheti a megállapítást, de abban az évben érvényes számítások alapján. Ez a megszerzett jog későbbi érvényesítése. Max. annyi a hátrány, hogy 1 évet kell várni a nyugdíjemelésre. :(
Veci
Üdvözlettel Veci
köszönöm
1952.03.28-án születtem és 2011.03.29-től előrehozott nyugdíjba szeretnék menni. Pedagógus vagyok. A munkáltatóm azt mondja, hogy kérnem kell a nyugdíjazást írásban, s közös megegyezéssel mehetek el.Jelent-e ez számomra hátrányt vagy sem? ... Eddig úgy tudtam, hogy 2011.03.28-ig bezárólag adják ki a felmentési időt, de a munkáltatóm azt mondja, hogy utána adja ki, és egyszerre kapom a nyugdíjat és a felmentési időre járó fizetést. Számomra ez érthetetlen, hogy kaphatok nyugdíjasként felmentésre járó fizetést?? Felmenteni munkavégzés alól csak azt lehet, aki alkalmazott, nemde?? Nyugdíjat pedig csak az kaphat, aki már nem áll alkalmazásban. Akkor ezt most hogyan kell értelmezni?? Már voltam tavaly a nyugdíjfolyósítónál és összeszámolták az időmet. Kell-e újra menni most, hogy megmondják, hogy valóságban mikor mehetek nyugdíjba vagy a munkáltatómra kell hagyatkozni?? Mi a következő lépések sorrendje?? ... Tudna-e erre válaszolni nekem valaki?? Köszönöm előre is a segítséget!
Kedves livera!
2009-től a közalkalmazottaknak is nyugdíjazás esetén a felmentési idő kiadható, tehát vissza kell számolni. De ez nem kötelező. A felmentési időt szintén nem kötelező a hosszú munkaviszonnyal járó időtartamba. Tehát vagy megállapodtok valamennyi felmentési időben, vagy lemondással szünteted meg a jogviszonyt, akkor az 2 hónap.
A nyugdíja akkor kapod, ha a jogviszonyod megszűnt és határazaot kapsz róla. A felmentési idő még jogviszonynak számít.
ITT a Kjt.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
- az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
- előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban,
részesül.
(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.
(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.”
Nem kell újra elmenned a szolgálati időd ügyében, majd 2011-ben a nyugdíjkérelmeden hivatkozol az előző szolgálati idő megállapítási ügyszámra, és beírod az azóta fennálló jogviszonyod 8ami most ven).
A nyugdíjkérelmed és nyugdíjad megállapítását nem a munkáltató intézi, hanem te.
Lépések:
- Te írásban kéred a felmentést a 30. § (1) e) pontra hivatkozva, ha megadja a teljes felmentést, ami a jogviszonyod alapján a munkáltatói rendes felmondáskor jár (szerintem ezt nem adja meg)
- ha nem adja meg a teljes jogviszony után járó felmentést (azt több hónapnyit), akkor vagy közösen megegyeztek a felmentésbe, ennek szerintem akkor van értelme ha a lemondás esetén járó 2 hónapnál többet adna (ez nem valószínű, mert a törvény nem írja elő)
- a 2 hónapból kiindulva szerintem január 28-al kéred, március 28-i idővel
- Szerintem azt a tanévet vidd végig, azért nem akarná a hosszabb felmentési időt, csak amit törvény szerint kötelező.
- ekkor még a nyugdíjalapod is növekszik, ami a nyugdíjszámításnál lényeges. Ha azt a sok évet kibírtad, az a pár hónap már nem annyira sok.
- Figyelj arra, ha meglesz a 40 év közalkalmazotid, akkor a jubileumi jutalom is jár. A nyugdíj pedig csökkentés nélküli.
A korengedményes nyugdíjat is megfontolnám, ha a munkáltató kötne veled megállapodást. Jelenleg ezt 2009.12.31-ig lehet, de a kormány ezt meghosszabbítja valószínűleg jövő év végéig. A te részedre a munkáltató azt a pár hónap nyugdíjat biztos kifizetné.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
ilivera!
Jól gondolod. Előbb meg kell valamilyen módon szüntetni a jogviszonyt, csak utána mehetsz nyugdíjba.
Olvasd el a 2009.11.01. 19:36 hozzászólásomat, hasonló eset. Mivel felmentési időről beszél a munkáltatód, valószínűleg megadná neked, csak nincs tisztában ezekkel a kérdésekkel. Fontos, hogy a kérelemben a kjt. 30.§ 1- e)-re hivatkozz, mert csak akkor kaphatsz felmentési időt, és jubileumi jutalmat. Közös megegyezésnél, lemondásnál nem.
És a felmentési időmmel kapcsolatosan mi a helyzet? Abban is tudnátok segíteni?
Szervusztok!
Elnézést ha elkerülte volna a figyelmemet hasonló kérdés és válasz, de a következő információkra lenne szükségem:
- édesanyám 1954. májusában született
- a nyugdijfolyositó adatai alapján 1970. májusa óta fizeti a járulékot, folyamatosan
Mikortól jár neki teljes vagy előrehozott nyugdij, és milyen feltételekkel?
Válaszotokat előre is köszönöm
Roland
Még egy kérdés: ő maga milyen feltételek mellett válthatná meg a nyugdiját - hallottam valami legfeljebb 5 éves intervallumról, de csak a teljes nyugdij elérése esetén.
Köszöntettel
Roland
Az 1954-es születésű nő nyugdíjkorhatára 63,5 év, előrehozott nyugdíjba mehet 60,5 éves korában, ha 37 év szolgálati idővel rendelkezik. Az előrehozott ny. mindenképpen csökkentett lesz, max. 8,4 % lehet a csökkentés mértéke.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02