Előrehozott öregségi nyugdíj

Julcsa # 2010.01.04. 20:26

Kedves Veci,

Már számtalanszor elolvastam a Magyar Közlönyben az 1953-asokra vonatkozó korengedményes nyugdij kiterjesztését, azonban több dolog is van amiben bizonytalan vagyok.
Az első pl. hogy mi van akkor ha a Munkaügyi Központ, akinek kötelező bejelenteni, 3O nappal azelőtt, hogy megállapodok a munkáltatómmal a korengedményes nyugdijról, és Ő választ ad arra, hogy felajánl -e egy állásajánlatot, és én azt nem akarom elfogadni, hiszen nem azért akarok nyugdijba menni, mert új állást keresek.
A második pedig nem egyértelmü, hogy csak akkor nem lehet állást vállalni a koreng.nyugdij mellett, ha a cégem visszafoglalkoztat, vagy egyáltalán sehol sem lehet?

A harmadik kérdésem, hogy ténylegesen jól értem, csak a születésnapomtól lehet a megállapodást megkötni, vagy már esetleg januárban is, pedig a születésnapom májusban van?

Továbbá azt sem tudom, hogy azért, mert a cégemnél lO év után 3 hónap felmondás jár, valamint a nyugdijas időm előtt 5 évvel további 3 hónap, van még további 25 nap felmentési idő , vagy a felmentési idő már a felmondásban benne van? ( 3hó +3hó +25 nap)?

Nagyon megköszönném, ha tudnál válaszolni a kérdésemre.
üdv. Julis

Veci # 2010.01.05. 09:37

Kedves Julcsi!
A betöltött életkor és szolgálati idő feltétel esetén lehet szerintem megállapodást kötni, mivel ezek a feltételek.
ITT mellékelem az ONYF "konyhanyelves" változatát:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…
Ebben a II. pontban leírtak érvényesek az 1953-ban születettekre.
Az R. az 1953. évben született személyek tekintetében speciális rendelkezéseket tartalmaz. Az érintett személyi kör esetében
a korengedményes nyugdíj megállapítása során irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,

míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétől hatályos korhatárt kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy az

• 1953-ban született munkavállaló továbbra is a 62. életévét 5 évvel megelőzően, azaz 57. életéve betöltésekor állapodhat meg a munkáltatójával korengedményes nyugdíjazásáról.
  • A munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60 életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem - a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint - a nő munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életév betöltéséig terjedő időszakra.
  • Ezen felül az 1953. évben született személyek esetében a munkáltatónak az említett befizetési kötelezettségén túl a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak meg kell térítenie a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

A mit a munkaüggyel kapcsolatban kérdezel a III. pontban találod.

A felmentéssel meg az egyéb időszakkal kapcsolatban nem tudom mi jár és mi nem. Azonban én úgy gondolom, ha egy munkáltató vállalkozott a korengedményes nyugdíjazással kapcsolatos befizetésekre, ne akarjunk már több bőrt lehúzni róla. Tudod nagyon sok embernek az nem adatik meg a korengedményes nyugdíjazás. Hiszen azok a kifizetések akkor járnak, ha a munkáltató felmond, létszámleépít, mert akkor rendes felmondással szűnik meg a munkaviszony. De a korengedményes nyugdíjra való megállapodás nem felmondás. Gondolom én ezeket.

Szerintem az 53-as férfiak esetében + 1 évvel kell fizetni, mert emelkedett a nyugdíjkorhatára. De az is lehet, ha a férfi rendelkezik 57 évesen a 42 év szolgálattal, akkor megint más a helyzet. Nem tudom, ez csak felmerült bennem.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

matthecs # 2010.01.06. 21:57

Kedves Veci!

1953. októberében született nő vagyok. 40 éves munkaviszonyom megvan. Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozom.
Segítségét abban szeretném kérni hogy egyéni vállalkozóként vonatkozik e rám a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetősége 57. születésnapom betöltésekor?
Ebben az esetben kifizethetem e saját részemre az 59. születésnapomig szóló nyugdíjamat járulékokkal?
És pontosan mi alapján számolják ki ezt az összeget?

előre is nagyon köszönöm segítségét
várom válaszát

tisztelettel
Kati

Veci # 2010.01.07. 10:00

Kedves Kati!
Nem tudom, hogy önfoglalkoztatóként milyen lehetőséged van. Ezt a Nyugdíjbiztosítónál kérdezd meg, sokkal bonyolultabb számomra, mint az alkalmazottak esete.
Ellenben, ha már fizetni akarnál, akkor ne a nyugdíjad fizesd ki, hanem kössél megállapodást a Nyugdíjbiztosítóval, szolgálati idö szerzésre 59. szülinapodig (nem tudom, hogy lehet-e). De ezt akkor lehet kötni, ha nincs jogviszonya az illetőnek (vállalkozás sem). Szerintem ezt is járd körül a Nyugdíjbiztosítónál.

Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról
http://www.onyf.hu/index.php?…
Ehhez vagy egy mellékelt számítási példa is.
Tájékoztass légyszíves, hogy mire jutsz.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

tantalusz # 2010.01.07. 11:48

Kedves Veci.

1954 márciusában láttam meg a napvilágot amit azóta egyre sötétebben látok. Idén decemberben töltöm be a 40 éves közszolgálati jogviszonyomat, ami egyben a munkaviszonyom is. Ebből a 40 évből 36-ot veszélyességi pótlékra jogosító munkakörben - laboratóriumban - dolgoztam, jelenleg is. Sajnos a korengedményre jogosító munkakörök között nincs az enyém, talán azért sem foglalkoztak vele, mert kevesen vagyunk hasonló veszélynek kitéve. Kérdésem: mi az a legkorábbi időpont amikor elmehetek bármilyen nyugdíjba. Köszönöm szépen előre is a segítséged, üdvözlettel:
Gazella

Veci # 2010.01.07. 15:33

Kedves Gazella
A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke
http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf
X. Ionizációs sugárzás hatása alatt végzett munka
Itt nézd meg, hogy szerepel-e a munkakör. Sugárzásnak kitett helyen dolgoztál-e?
Próbáld meg elismertetni, ha tudod, mert az 10 év korkedvezményt jelentene, 4 évenként 1 év korkedvezmény. Kérj szolgálati idő megállapítást a Nyugdíjbiztosítótól, próbálj igazolást kérni a munkáltatótól a munkakör megnevezéssel és hátha mégis korkedvezményesnek számít egy korábbi szabályozás szerint.
Ha nem korkedvezményes, akkor leghamarabb 60,5 évesen tudsz előrehozott nyugdíjba menni. Mert az öregségi nyugdíjkorhatár 63,5 évre módosult 2010-től hatályos tv. szerint.
ITT a törvény 18/B § (3) a) pont:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

noanoa # 2010.01.08. 07:46

Köszönöm, Veci!

Veci # 2010.01.08. 09:16

noanoa!
Itt találod az ONYF honlapról a jogszabály értelmezését, itt a magyarázata:
TÁJÉKOZTATÓ az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött öregségi nyugdíjas munkavállalók részére

Az alábbit is nyisd meg és mentsd le a közleményeknél:
TÁJÉKOZTATÓ
az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi típusú nyugellátásban részesülők keresetkorlátozásának 2009. és 2010. évi szabályai összehasonlításáról
http://www.onyf.hu/
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

albinka # 2010.01.08. 11:52

Kedves Veci!

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen lehetőségeim vannak a mielőbbi nyugdíjazásomhoz?
1951-es születésü férfi vagyok, negyvenéves köztisztviselői munkaviszonnyal rendelkezem.
Üdv. albinka

noanoa # 2010.01.08. 12:08

Veci, pláne köszönöm! :))

Veci # 2010.01.08. 15:33

albinka
Előrehozott nyugdíjba a 60. szülinapod utána naptól kérheted az előrehozott nyugdíj megállapítását, ami neked már sajnos 2011-ben csokkentett lesz:
Terád az alábbi 2.2 pontban leírtak vonatkoznak:
T á j é k o z t a t ó a 2010. január 1-jétől kezdődően alkalmazásra kerülő nyugdíjszabályokról
http://www.onyf.hu/
module=news&action=show&nid=6146&root=ONYF&rand=90118fe1ecf4cb8226a642c17c545656
az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

• legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  • azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Az érintettek esetében az előrehozott öregségi nyugdíj összegét - függetlenül az előírt 37 évet esetleg meghaladó szolgálati idő hosszától - már csökkentéssel kell meghatározni.

MÁS lehetőség a korengedményes nyugdíjazá, ami azt jelenti, hogy a munkáltató megállapodást köthetne veled erre a nyugellátásra, és vállalja, hogy a 60. szülinapodig tartó időszakra egy összeben kifizeti a Nyugdíjbiztosító számlájára a nyugdíjad és a postaköltséget.
Ha ebben megtudnátok állapodni legkésőbb 2010.12.31-ig, és a munkáltatórendez mindent, akkor még ebben az évben el tudnál menni korengedményes nyugdíjba.

Itt olvashatsz róla:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

albinka # 2010.01.08. 16:10

Köszönöm.

Üdv: albinka

Ödön # 2010.01.08. 16:36

1953 áprilisában születtem. 2010-ben 39 év munkaviszonyom lesz, ebből 11 év korkedvezményes munkakör, amire 2 év korkedvezményt állapítottak meg.
Kérdésem: legkorábban mikor tudok nyugdíjcsökkentés nélkül nyugdíjba menni?

Válaszokat köszönöm Ödön!

Veci # 2010.01.08. 17:03

Ödön
Sajnos te már csak csökkentéssel tudsz elmenni. Ha még tovább dolgozol és meglesz a 40 éved, ehhez az előrehozott korkedvezményes nyugdíj korhatárhoz figyelembe veszik a 2 év korkedvezményt, így te az 58. szülinapod utáni naptól kérheted a megállapítást. Ezt hidd el nekem, mert a férjem is ilyen feltétellel rendelkezik, annyi különbséggel, hogy kb. 40 nap híján már 42 éve ténylegesen megvan. Írásbeli választ kaptam a Kormányzati portálo keresztül
Ez "konyhanyelven" a törvény magyarázata:
T á j é k o z t a t ó a 2010. január 1-jétől kezdődően alkalmazásra kerülő nyugdíjszabályokról
3. A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné.

Az érintettek esetében az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Mi ezt az utat végig informáltuk, ezért írom, hogy hidd el, márcsak a szolgálati időre figyelj. A korkedvezmény miatt mindkettőtök korkedvezménye öregségi nyugdíjkorhatára 61 év. és a Tv. módosítás 18/B § (3) b) pont szerint 3 évvel korábban mehettek nyugdíjba, mivel a korkedvezménnyel együtt meglesz neked is a 42 év. Ehhez még a 19. §-t is olvad el:

18/B. §
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné.
Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.08. 17:07

Ödön
A csökkentés mértékében nem vagyok biztos, de te is érdeklődj a Nyugdíjbiztosítónál, kérj írásbeli tájékoztatást. Kérhetnél egyuttal szolgálati idő megállapítást is.

Üdvözlettel Veci

Ödön # 2010.01.08. 17:11

Kedves Veci

Köszönöm a gyors választ.

szasza016 # 2010.01.09. 16:59

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, apukám 1éve hunyt el, 59 éves korában még nem volt nyugdíjas, csak rokkantságin volt.
Édesanyám idén lesz 59éves, és 36éves Fogyatékkal élő beteg testvéremet egyedül neveli, már születésétől fogva, ezáltal nem tud elmenni dolgozni!
Azt szeretném megtudni, hogy édesanyám mikor , azaz hány éves korától kezdve illeti meg, az őzvegyi nyugdíj?
És mekkora összeg illeti meg őt?
Meg, hogy nem jár e neki valamilyen juttatás hogy egyedül neveli beteg gyermekét.

Várom válaszát!
Köszönöm!!!

Tisztelettel: Szabolcs

emmalee # 2010.01.09. 18:46

Férjem anyukájával kapcsolatban lenne kérdésem. 1951-ben született, de csak 20 vagy max. talán 25 év munkaviszonya van. Sok-sok éve nincs munkahelye, háztartásbeli. Ő mikor mehetne nyugdíjba? Az előrehozott öregségi nyugdíj vonatkozhat rá?
Köszönettel: E

Veci # 2010.01.09. 18:50

Szabolcs
Édesanyádnak, ha van legalább 33 éve, akkor csökkentett előrehozott nyugdíjra jogosult, mivel az 1951-ben születetteknek az a minimum. Őket még a gyerekek utáni kedvezmény is megilleti. Ha 38 éve van, akkor csökkentés nélküli lenne a nyugdíja.

A testvéred ápolására vegye igénybe az ápolási díjat Nem sokat tudok róla. ITT olvashatsz az ápolási díjról:
Ápolási díj
http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi
Az ápolás vagy a gondozás szükségességét, valamint azt, hogy az ápolt súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, az Országos Orvosszakértői Intézet orvosi bizottságának szakvéleménye, ill. a megyei gyermek-szakfőorvos igazolása, ill. a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján, a háziorvos állapítja meg.

Az ápolási díj iránti igényt az ápolást végző hozzátartozó lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, melyet az önkormányzat ügyfélszolgálati vagy szociális irodáján lehet beszerezni.

Az özvegyi nyugdíj feléledésére anyukád 62 szülinapja után lehet úgy tudom. Ezt a Nyugdíjbiztosítónál érdeklődjétek meg.

Ezt olvasd át:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Ebben megtalálod a kérdésedre a választ.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Bicsi # 2010.01.10. 19:55

Sziasztok!
Édesapám 1952. decemberében született. Mikor lesz lehetősége előrehozott nyugdíjba menni? 2009-ben kérte a munkáltatójától, hogy kössék meg a megállapodást és engedjék el nyugdíjba. Ők azt javasolták, hogy még a tavalyi évben keresse fel őket, hogy a megállapodást elkészítsék, és idén decemberben, amikor betölti az 58-at, elengedik. De most változott a lehetőség, még idén december 31-ig ez a lehetőség él. Szükséges-e egyáltalán? Egyébként már több mint 42 év munkaviszonya van. Várom minden a témában jártas egyén válaszát!
Köszönöm

nittin # 2010.01.10. 21:38

!956-ban szulettem.2010 junusaban meg lessz a 40 eves munkaviszonyom.mikor mehetek korkedvezmenyes nyugdijba.Igaz-e,hogy a szakmunkas tanulo evek is beszamitanak a munkaviszonyba?Ferjem 1954-ben szuletett,szinten szakmunkas tanulo volt,neki mar meg van a 41 eves munkaviszonya,mikortol veheti igenybe a korkedvezmenyes nyugdijat?

Veci # 2010.01.11. 08:08

Bicsi
Ebben az évben érdemes a megállapodást megkötni, ha a munkáltató továbbra is állja az igéretét. Tudod ez azért van, hogy a munkáltató ezután csak 2 év nyugdíj és postaköltségét kell fizesse.
Ha nem jönne össze a korengedményes nyugdíjazás, akkor legkorábban a 60. szülinapod utáni naptól tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-os csökkentéssel lesz megállapítva.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.11. 08:25

nittin
A korkedvezmény azoknak jár, akik egészségre ártalmas munkakörben dolgoztak, férfiak esetében minimum 10 év, nőknél 8 év után 2 év korkedvezmény, utána férfiaknál 5 évenként, nőknél 4 évenként 1-1 év újabb korkedvezmény.
Szerintem te az előrehozott nyugdíjra gondolhatsz a kérdésedben. A szakmunkástanuló évek is szolgálati időnek számítanak, mint ahogy a sorköteles katonaság, gyes, ápolási díj, munkanélküli ellátások. Ha jól számolom a ti szolgálati időtökben a Nyugdíjbiztosító a szolgálati idő megállapítskor beleszámolta, meg az előbb felsoroltakat. A Tny. tv. alapján mindkettőtöknek a 18/B §-t kell nézni.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

a) az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,

b) az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

(4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Ildikokusz # 2010.01.11. 10:10

Kedves Fórumozók!

Végzős főiskolai hallgató vagyok és nyugdíjpénztári témakörben írom a szakdolgozatom, amelyhez kitöltött kérdőívekre van szükségem.
Kérem, ha Ön vagy ismeretségi körében bárki változtatott már nyugdíjpénztárt (kötelező, önkéntes), akkor a következő linken elérhető kérdőívemet (18 egyszerű kérdés) legyen szíves kitölteni.

http://www.kerdoivem.hu/…v/269263064/

Kutatásomhoz nyújtott segítségét előre köszönöm!

Ildikókusz

Ildikokusz # 2010.01.11. 10:11

Kedves Fórumozók!

Végzős főiskolai hallgató vagyok és nyugdíjpénztári témakörben írom a szakdolgozatom, amelyhez kitöltött kérdőívekre van szükségem.
Kérem, ha Ön vagy ismeretségi körében bárki változtatott már nyugdíjpénztárt (kötelező, önkéntes), akkor a következő linken elérhető kérdőívemet (18 egyszerű kérdés) legyen szíves kitölteni.

http://www.kerdoivem.hu/…v/269263064/

Kutatásomhoz nyújtott segítségét előre köszönöm!

Ildikókusz