Előrehozott öregségi nyugdíj

spaniel # 2011.11.28. 05:57

Üdv.Mindenkinek!
Úgy látszik én kezdem a mai napot! Várom a végszavazást, nézem a TV-t, és persze "itt" leszek, hátha elkerüli valami a figyelmem, mert ITT hamarabb megtudom a "tutit" Vecitől,Gitta52-től,Korall54 és a többi "kislánytól" !!

ily denes # 2011.11.27. 21:58

Férfi köztisztviselő vagyok. Ez év februárjában töltöttem be a 60. évem,40 éves munkaviszonyom van. Kérdésem, hogy csökkentett összegű előrehozott nyugdijba még idén menjek, vagy dolgozzak tovább és várajam meg az öregségi nyugdijkorhatárt, amikor már teljes összeget kapok.

Korall54 # 2011.11.27. 21:52

hamiki
Megint nálad a találat!
Az előbbi reagálásom után rögtön megnéztem a Kjt-t, és ugyanazt gondolom. Nem értem, Gitta mit nem ért.

Üdv: Korall (53-as nö)

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.27. 21:44

Nem ártana kicsit pontosan olvasni:

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §);

Ez az az estet, amikor a delikvens eléri a reá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt (jelenleg még 62 év), ő így lehet 100%-os öregségi nyugdíjas, nála így kezdődik a felmentés

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi;

ebben meg benne van, hogy előrehozott!

és nem ártana tovább olvasni!

"37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

.......

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki

1. az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik és felmentésére a 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján kerül sor,"

Egy jogszabály nem értelmezhető önkényesen, még akkor sem, ha valaki nem tudja értelmezni.
Ha kétértelmű, mert azért előfordul (ebből élnek a jogászok), akkor fűznek hozzá magyarázatot, vagy lehet kérni jogértelmezést, de az a kategória, hogy kifelejtettek valamit nem igen létezik, az igen, hogy szándékosan fogalmaznak meg valamit így vagy úgy!

pejan # 2011.11.27. 21:30

Kedves sitimaci! Ezt írtad a hozzászólásomra: "A Nyugdíjpénztárak ügye? Nem kell előre vetíteni,az én véleményem az,hogy a korhatár alatti ellátott is nyugdíjba van,erről határozatot is kap,csak a neve más!!!"
Pont erről beszéltem. Ahogy a tb. járulékból egyszerű törvénnyel adót csináltak; csak a neve lesz más, mégis súlyos érvágás sokaknak, és az AB sem szólhat bele. Ugyanígy ezzel is bármi történhet. ArRogán Tóni erről álmodik éjjel és másnap benyújtja törvényjavaslatként.

Korall54 # 2011.11.27. 21:04

gitta52
Az általad leírtak pontosan melyik §-ban vannak a Kjt-ben?
Amit hamiki beidézett, Kjt. 30.§ (1) e) pont, az új tv Közlönybeni megjelenése után még 2 napig lesz érvényben az egységes tv.javaslat szerint, ám lehet, hogy a megszavazott tv-ben az a bizonyos 41.§ megváltozik, nem tudhatjuk.
Mindenesetre az ő értelmezését gondolom én is.

gitta52 # 2011.11.27. 20:37

Egyelőre ezzel a felmentéssel van egy kis bökkenő. Vagy kifelejtettek valamit a közalkalmazotti törvényből, vagy szándékosan maradt így. A végeredmény az, hogy a 40 év után nem mehet a megszokott felmentés a jelen szabályok szerint. Erre akkor kerülhet sor, ha valaki "nyugdíjasnak" minősül. A törvény úgy szól, hogy: A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül.

Akkor minősül a közalkalmazott nyugdíjasnak, ha:

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.
Végső soron úgy gondolom, hogy marad a közös megegyezés.
Itt lép be a képbe, ha nem érte még el valaki a szüséges szolg.időt, csak majd 2012-ben fogja, a felm.idő csak adható már előtte.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.27. 19:24

Megint egy felesleges zavarkeltés!
A Kjt szerint:

"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi;"

Tehát nem megszünteti, nem kötelező, stb.

Ezt még egy jogban járatlan is csak egyféleképpen értelmezi: ha akarom igen, ha akarom nem. Van ahol akarják, van ahol nem!

gitta52 # 2011.11.27. 18:28

Szóval, nem közalkalmazott vagy?
Így más a leányzó fekvése.

gabusch # 2011.11.27. 18:00

Gitta Kedvencem!
" Most 2011 van, akkor a jelenlegi szabályok szerint, úgy tudom, ha valaki beadja a felmentési kérelmét, nyugdíjba vonulás miatt (írásban), akkor ezt nem tagadhatják meg."

Beadtam..megtagadták..hivatkozásul az adhatóra..hivatkozásul a nem létező kollektív szerződésre..

http://www.receptvarazs.hu/…m_koppintott

A nyári tihanyi kedvencemre gondolok:-)és küldöm gittám:
a langallót:-) friss/illatos/kemencében sült és a Balaton illata is benne:-)

gitta52 # 2011.11.27. 17:03

Gabusch!
Van telepáthia! Nem egy országban élünk! Kiskirályságokban!

gitta52 # 2011.11.27. 16:57

Fura! Mintha nem is egy országban élnénk és a helyi "kiskirályok" dönthetnének(!) mindenről. Na ,ez nem is olyan nagy csoda! Ha! Most 2011 van, akkor a jelenlegi szabályok szerint, úgy tudom, ha valaki beadja a felmentési kérelmét, nyugdíjba vonulás miatt (írásban), akkor ezt nem tagadhatják meg. Csak szóban semmit sem szabad, mert az új törvényekre játszanak. A jelenlegi törvények szerint meg kell(ene) adni a felmentést. Bizonytalanságban tartják az illetőt, aki nem mer lépni, és így átcsúszik a jövő évi, előnytelenebb törvényre.
Én Aprajafalvában élek, de eddig még mindenkinek megadták a felmondási időt és a jub. jutalmat is. Azt nem tudom, mi lesz jövőre.
Gyöngy53! Add be írásban a felmentési kérelmet, nyugdíjba vonulási szándékkal, hivatkozva a jelenlegi jogszabályra.
Üdv: G

gabusch # 2011.11.27. 16:41

Agyam megáll..azt írja egy akciós 40es:
" jelenlegi munkahelyemen 30 éve dolgozom és a kollektív szerződés szerint a felmondási idő 90 nap."

A kollektív szerződéseket Must megye már 2011.január 10-n egyoldalúan elparentálta.

A felmentési idő 3 hónap ??????????

Valóban nem egy országban élünk ?

Tarlós pajtit már nem találom,de ma mondta,ha Bp. megszűnik és 22 önkormi kisváros lesz belőle,akkor Debrecen lesz a fővárosunk..
Ugyanolyan eszement b'romság, mint ez az egész holnapi tv.hozás lesz:-(

http://index.hu/…ertelmetlen/

üdv: gabusch0603

gabusch # 2011.11.27. 16:09

@gyöngy
1)"Nagy dilemmám, hogy a munkáltatóm (közalkalmazott vagyok) nem hajlandó ez évben a felmentésemről dönteni"

Az én dilemmám ugyanez már hónapok óta.
Nem is kérhettem a felmentésemet,mert elhajtott a Must megyei Önkormányzat,senkinek nem ad egyetlen nap felmentést sem:-(

2)"Úgy tudom, hogy a törvénytervezet szerint, ha a hatályba lépés előtt a munkáltató közli a felmentési szándékot, ha az 2012-ben lesz is, még a 2011. évi szabályozás szerint minősülnék nyugdíjasnak."

Álmodsz királylány ? 3 napod van!

3)Holnap törvénykezés..3 nap múlva hatályba lépés...

Gyöngy kedves !
A Kjt. 78%-ért még szúrkolhatunk együtt..a jubileumiért:-)
Gondolom Neked is majd' milla nettó lenne !

Így jártunk !
üdv:gabusch0603

Korall54 # 2011.11.27. 13:48

gyöngy53
Írásban beadtad már a felmentési kérelmet? Kérni kérheted, hogy dec.14-től kéred a 8 hónapos munkáltatói felmentést, de lehet, hogy nem adják meg, mert nem kötelező, csak adható. Mindenesetre hivatalos írásos választ kell kapnod arról is, hogy megkapod és arról is, hogy nem.

juhlaci # 2011.11.27. 13:17

gyöngy53 ! Mi az, hogy a munkáltató nem akar dönteni a felmentésedről! Ha februári vagy akkor decemberben add be ujra szerintem, hogy a két hónap meglegyen és az átvételt igazolják (kéréssel).Nem ajándékot kapsz hanem a törvényes felmentést amiből felét ledolgozod.

sitimaci # 2011.11.27. 09:03
gyöngy53 # 2011.11.26. 21:40

Kedves Veci!

1953. 07. 13-án születtem, 2012 februárjában 40 éves szolgálati időm lesz, és 59. évemet is betöltöm, jövőre előrehozott öregségi nyugdíjba ("korhatár ellőti elláetás" lesz az elnevezés) szeretnék menni.
Nagy dilemmám, hogy a munkáltatóm (közalkalmazott vagyok) nem hajlandó ez évben a felmentésemről dönteni, mert a a Kormányhivatal lesz 2012 január 1-től a fenntartó, és nem meri vállalni a döntést a fenntartóváltás miatt. 20 %-os létszámleépítés várható a közgyűjteményeknél, esetleg ebbe bekerülve ha engem leépít, két - kisebb fizetésű - álláshelyet tudna megmenteni.
Úgy tudom, hogy a törvénytervezet szerint, ha a hatályba lépés előtt a munkáltató közli a felmentési szándékot, ha az 2012-ben lesz is, még a 2011. évi szabályozás szerint minősülnék nyugdíjasnak.
Kérdésem, számomra mi lenne a kedvezőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a jubileumi jutalmat(35 közalkalmazotti munkaviszony utáni 40 éveset) már kiveszik a törvényből,
tehát e miatt már nem érdemes várnom.
Mi a véleményed? Milyen korhatár előtti ellátás lesz 2012-től? Az Egyeztetett törvénytervezetben a kormány felhatalmazást kap arra, hogy erről rendeletben döntsön. Vajon mi várható?
Mi lenne számomra a legjobb magoldás?

Köszönettel várom állásfoglalásod: Gyongy53

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.26. 20:50

Korall
Valóban gabusch néha kicsit elvont, de a kép jó. Csak az a baj, hogy ezt mások így is gondolják (életünk meghatározó szösszenetei) és rötyögnek egyet: nehogy már a beeee vigye a puskát (rötyögnek? orba is vágnak).

Üdv

Korall54 # 2011.11.26. 20:30

hamiki

Csatlakozom Vecihez én is.

Gabusch facebookos képét akkor is meg tudod nézni, ha nem vagy tag. Kattintsál a linkre, nem bánod meg! Időnként mintha magamat látnám, ti. Gabusch időről időre küldi nekem, bizonyos hírek hallatán, és olyankor értelmet nyer a kép. Mert Gabuscht nem lehet mindig első olvasatra megérteni, csak a történések és a beírások összefüggésében, de akkor viszont már félszavakból is.

Ez itt a fórumon is így van. Csak az újak értik nehezen, hogy miről is van szó.
Szóval nézd meg a facebookos képet!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.26. 20:16

gabusch
Azért mi már félszavakból is megértjük egymást (a hanyas vagy analógiájával).
Talán majd ha nyugis leszek, facebukis is leszek, most még csak informatikus vagyok.

Veci

Egyenlőre nem alkottam semmit, csak azt gondoltam át (némi számítgatással alátámasztva), érdemes-e félévet várnom, vagy most lépnem. Mivel mit nyerek: az egyenleg minimális nyereség, ezres nagyságrendű, de megspékelve egy nagy adag bizonytalansággal. Úgy gondoltam, a 2011 az már biztos.

Üdv

Veci # 2011.11.26. 19:45

hamiki
Te voltál az idén az első, aki nyugdíjkalkulátort készítettél. Ügyes fiú vagy! Ha valami újat alkotsz, légyszíves oszd meg velümk!
Az alábbi képet meg tudod nézni:
http://s6.images.www.tvn.hu/…f0202f84.jpg

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.11.26. 19:39

@hamiki
1)"mert esetleg olyanok gyalogolnak át rajtunk, akiket gyalogolni trenirozunk."
Ez tök érthető:-) = a tanítványaink!

2)"egyelőre nem vagyok hajlandó facebuk tag lenni"
Ne féjjj a faceetól kérlek !!
A legnagyobb információforrás és mivel már úgyis mindenütt lehallgathatnak bennünket..nem mindegy már minden ??
Nekem 12 ismerősöm van, mert csak azt engedek be,akit én akarok.Működik a szűrő rendesen:-)

3)A bajor barátnőm gimijében (Regensburg)kérte az ig.szeptemberben, h a tanár kollégák ne facebookozzanak,mert ez megnehezíti a tárgyilagos tanár-diák kapcsolatot.
Nem tiltotta meg,csak kérte:-)

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.26. 19:35

Kiegészítek:
Na a Veci az toleráns! Pedig óráról órára ismétli önmagát.

De befejeztem.

Üdv

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.11.26. 19:16

gabusch

A 4X-et (3,5 -et) a munkában töltött időre értettem, de a 6X is stimmel.

Hát igen, ennek a pályának egy haszna biztos van, az embernek minden pillanatban (az utolsó pontig) naprakésznek és felkészültnek, toleránsnak kell lenni, mert esetleg olyanok gyalogolnak át rajtunk, akiket gyalogolni trenirozunk.

Nem tudom mit ábrázol a linked, egyenlőre nem vagyok hajlandó facebuk tag lenni.

Üdv