Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.08.02. 09:48

A nők negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek
http://www.mr1-kossuth.hu/…ehetnek.html
Mindenesetre én még a végszavazást megvárnám mielőtt beleélném magam.
ÉS mi lesz a férfiakkal? Hiszen az ő átlagéletkoruk jóval alacsonyabb, mint a nőké? Igazságosabb megoldásban is gondolkodhatnának.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.02. 09:59

nyugi
Nem tudom te melyik évben születtél. A Nyugdíjtörvény 18.A §-ban megtalálod az öregségi nyugdíjkorhatárt, neked attól 3 évvel korábban van az öregségi nyugdíjkorhatár, abból számolj vissza az előrehozott korkedvezményes nyugdíjkorhatárhoz (tv. 19.§).

Ha még módodban áll 13 nap korkedvezményes munkakörben dolgozni, akkor már 4 év korkedvezményed lehetne. Ezt csináld meg, mivel nőknél 4 év korkedvezményes munkakör 1 év korkedvezményt jelent.

Ha a korkedvezményes időszakkal még a ma hatályos tv. szerint nem érted el az életkort, akkor addig nem ajánlom elindítani, amíg nem lesz új törvény.

Üdvözlettel Veci

jácintka # 2010.08.02. 10:08

Én 30 évet dolgoztam 1999 december 31 ig.
Arról végkép nem tehetek hogy rokkant lettem majd pedig járadékos.Nem álltam érte sorba.
Ezekkel az emberekkel vajon mi lesz?
Nem hiszem , hogy egyedül vagyok.
Én nem olyan beteg vagyok mint erőmüvész Árpika !
Én nem tudok több tonnát fel emelnii.
Nekem 2-3 kg emelése is gondot jelenr.

jácintka # 2010.08.02. 10:11

Én 30 évet dolgoztam 1999 december 31 ig.
Arról végkép nem tehetek hogy rokkant lettem majd pedig járadékos.Nem álltam érte sorba.
Ezekkel az emberekkel vajon mi lesz?
Nem hiszem , hogy egyedül vagyok.
Én nem olyan beteg vagyok mint erőmüvész Árpika !
Én nem tudok több tonnát fel emelnii.
Nekem 2-3 kg emelése is gondot jelenr.

nyugi # 2010.08.02. 10:14

A 11.59-es válasz nyugdi-nak szól és nem nekem.Nagyon hasonló nevet választottál.

nyugi # 2010.08.02. 10:30

Lehet én gondolom rosszúl,de mintha két külön verzió lenne ezzel a 40 évvel.
1.-Azt mondja a kormány megszavazza ősszel a nők 40 év utáni nyugdíjazását,kortól függetlenűl./tömören/
2.-Hitelesítették azt a népszavazási indítványt,ami alapján népszavazást lehet kiírni,hogy akinek 40 éve megvan,csökkentés nélkűl elmehessen nyugdíjba.Itt nem esik szó arról,hogy férfi,vagy nő.Vagyis mindenkire vonatkozik eszerint.
Tehát az egyiket a kormány eldöntötte,a másikat lehet népszavazni.
Az 1.-es az 2011.január 1.-től,a 2.-es pedig a sikeres népszavazás utáni január 1.-től lesz alkalmazható.
Az én olvasatomban a férfiak is reménykedhetnek,szerintem ez lenne igazságos.
Üdv.nyugi

miklos123 # 2010.08.02. 10:41

Kedves Veci (és mindenki)!
Azt a hozzászólást nem találom, amiben valaki épp arról írt, hogy közalkalmazottként a 30. § 1. bek. e. pontra hivatkozva kell beadni a kérelmet a felmentésre. Ennek időpontja pedig a nyugdíj időpontja előtt annyival célszerű, mint a felmentés időtartama. A törvény szövege úgy szól, hogy a munkáltató felmenthet(!), a hozzászóló meg azt tette hozzá, hogy ez nagyon sokba kerül a munkáltatónak, ma már ritkán járulnak hozzá.
Épp ezt nem értem: mi van ilyenkor, ha nekem nyolc havi felmentés járna és ezt a munkáltató nem akarja?
Röviden: a kjt. 30. § (1) e. szerint beadott kérvényemet, ha a munkáltató nem respektálja (azaz nem ment fel erre hivatkozva), akkor mi a következő lépés? Hogyan leszek végül nyugdíjas?
Köszi: Miklós

sjolcsi # 2010.08.02. 12:28

2010. szeptember 7-én töltöm be a 40. munkaviszonyomat. Kérdésem, hogy amennyiben a kormány elfogadja a nők részére a 40 éves munkaviszony utáni öregségi nyugdíjazási lehetőségét, akkor mennyi a felmentési időm és mikortól kérhetem legkorábban a munkaviszonyom megszüntetését nyugdíjazás miatt?

Veci # 2010.08.02. 12:38

nyugdi és nem nyugi (bocs az előbb elírtam a megszólítást)

Nem tudom te melyik évben születtél. A Nyugdíjtörvény 18.A §-ban megtalálod az öregségi nyugdíjkorhatárt, neked attól 3 évvel korábban van az öregségi nyugdíjkorhatár, abból számolj vissza az előrehozott korkedvezményes nyugdíjkorhatárhoz (tv. 19.§).
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
http://www.onyf.hu/index.php

Ha még módodban áll 13 nap korkedvezményes munkakörben dolgozni, akkor már 4 év korkedvezményed lehetne. Ezt csináld meg, mivel nőknél 4 év korkedvezményes munkakör 1 év korkedvezményt jelent.

Ha a korkedvezményes időszakkal még a ma hatályos tv. szerint nem érted el az életkort, akkor addig nem ajánlom elindítani, amíg nem lesz új törvény.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.02. 12:46

Kedves Mindenki!

Várjátok meg, hogy lesz-e valami-féle törvény, addig még a hozzáértők sem tudnak mit mondani, nemhogy mi halandó fórumozók. Amíg nincs egy törvény kihírdetve, Közlönyben is közölve, addig ne vegyük készpénznek. Csak remélni tudom, hogy ezt a választási ígéretet betartják (ez fontosabb lenne, mint a pálinkafőzés).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.02. 12:53

sjolcsi
A felmondási/felmentési idő nyugdíjbavonulás előtt addig telljen le, amíkorra az életkori feltétel is teljesül. Ennek mértéke az utolsó munkahelyen eltöltött munkaviszonytól függ.
Itt találod a Munka Törvénykönyvét92 §:

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2010.08.02. 13:13

Kedves Veci és Akit érdekel!!!
A mai napon 2010.08.02. az MR 1 déli Krónika bemondta, hogy a kormány elhatározta a nőknél 40 év munkaviszony után, kortól függetlenül nyugdíjba lehet menni, nem csökkentettbe. A kormány az őszi ülésszakon fogja tárgyalni.
Üdv: Marcsaharcsa

nandy # 2010.08.02. 14:59

A nők negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek
http://www.mr1-kossuth.hu/…ehetnek.html

Köszi :)

Annyi minden változik, hogy az már követhetetlen...

nandy # 2010.08.02. 15:14

marcsaharcsa:

Ez még csak elhatározás, nem pedig törvény! Nagy különbség...még én is azt hittem egy percig, hogy megvan a törvény.

Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de lassan már teljesen összekeveredik az ember ebben a rengeteg változtatásban, és ezt még tetézi a média azzal, hogy pontatlanul vagy hiányosan közöl "szenzációs" információkat. Komolyan.. lassan már követhetetlen az egész... mi van tervben, tárgyalás alatt, miről határozott a kormány, melyik törvényt nem írta még alá valaki... És mindezt akkor, amikor az ember legszívesebben már rég szabin lenne.

nyugi # 2010.08.02. 15:20

Kedves Fórumozók.
A 12.30-as felvetésemet kérdésnek szántam.
Örűlnék,ha véleményt mondanátok.
Most két szál fut,vagy nem?
Köszi nyugi

MajaCat # 2010.08.02. 17:04

A következő ügyben kérem a segítségeteket:
Egy logisztikai cégnél dolgozom adminisztratív munkakörben. Augusztus 01-től új munkakörben is dolgoznom kellene a meglévő mellett, amihez nem értek és az eddigi bér+pótlék helyett órabért kapnék. Tavaly dec.31-ig meg volt a 40 év munkaviszonyom, most 56 éves vagyok. Több kollégám sem írta alá a munkaszerződés módosítását, mert jóval kevesebb lett volna a fizetésük, azokkal olyan papírt írattak alá, hogy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaszerződésük. Amennyiben törvénybe iktatják a 40 év munkaviszony utánni nyugdíjat én mindenképpen nyugdíjba megyek. Milyen jogaim vannak a munkaadómmal szemben, hogy a nyugdíjig ne küldjenek el? és ne helyezzenek át másik munkakörbe? Fontos lenne.

Köszönöm a választ. Maja

Veci # 2010.08.02. 17:13

nyugi
Gondolom hasonlóan értelmezzük. Két szálon futhat VALAMI, mert népszavazási kezdeményezésre, azért illik valamit reagálni. Olvasott-e valaki a választási ígéretből a nyugdíjjal kapcsolatban a választások óta. Háát, én nem olvastam. Nosza akkor, ha már népszavazási kezdeményezés van, akkor Iván László úr bedobta a szöveget. Kérem szépen csak akkor hiszem el, ha törvény lesz belőle, de olyan, ami nem helyezi rosszabb helyzetbe a férfiakat, mert az már igazságtalan lenne.
Ezt ajánlom elolvasni:
http://penzcentrum.hu/…tnenek_a_nok

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.02. 17:19

MajaCat
Nem akarlak elkeseríteni, de várjátok meg, hogy legyen törvény, mert egyenlőre csak meglebbentették.
Valójában ha a munkáltató rendes felmondással szüntetné meg a munkaviszonyod, akkor jogilag megillet a felmondási/felmentési idő és a végkielégítés az adott munkahelyen eltöltött idő alapján.
Tudtommal mást nem tudtok jogilag érvényesíteni, mert még nem vagytok 5 éven belül a jelenleg hatályos törvény szerint az öregségi nyugdíjkorhatáron, így kiemelt végkielégítésre nem lehet számítani.

Remélem munkajogban járatos fórumozó is válaszol neked.

Üdvözlettel Veci

kolbend # 2010.08.02. 17:34

érdekes.nem is tudom ezzel kapcsolatban kihez lehetne fordulni,, kb 2 hete édesanyámat (58éves)elküldték a munkahelyéröl(közalkalmazott volt), korengedményes nyugdijba szeptember 1 töl...
igy viszont nem kaphatta meg a 1.5 millió ft-os végkielégitést! mert a nyugdijazást választotta..
( a biztosat választotta)
de azóta volt egy kis változás...
ha tudta volna hogy.. 40év munka viszony után elmehet nyugdijba:-( hm...

nyugi # 2010.08.02. 17:41

Kedves Veci,köszönöm szépen.
Az általad mellékelt cikk egyértelművé teszi a két kűlön vonalat.
Ki tudja miért kavarják így,mert a népszavazásos tartalmazza a másik vonalat is.Reménykedjűnk.
Űdv.nyugi

Veci # 2010.08.02. 17:52

kolbend
Még várjuk ki a végét. Egyébként nyugdíjbavonulás esetén nincs végkielégítés, nyugodjatok meg. De a jubileumi jutalmat úgy tudom megkaphatja, erre Lyonee pontosabban tudna válaszolni.
ITT a Kjt. a 37/B §-t olvasd el:
Szerintem nagyon jót választott, mert ez a törvény még akár 2011-es nyugdíjszámítást is megváltottathatná. Ezt ki tudja most megmondani?
Méltányoljátok a munkáltató részéről, hogy kifizette az 59 éves korig egy összegben édesanyád nyugdíját a Nyugdíjfolyósítónak. Sokan örülnének ha elmehetnének korengedményes nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.02. 18:02

nyugi
Jól beijedhettek a népszavazástól, mert április 25-től a mai napig egy szó nem hangzott el a nyugdíjjal kapcsolatban. A népszavazási kezdeményezés nem tesz különbséget a nemek között nagyon helyesen.
Érdekes írás ez is: http://www.nepszava.hu/…/article.php?…

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2010.08.02. 20:40

Így igaz. Javaslom mindenkinek elolvasásra az alább,Veci által kűldött cikket.Igencsak elgondolkodtató.
Űdv.nyugi

nandy # 2010.08.03. 06:23

Nem bántásképpen mondom, de szerintem a jelenleginél jobban kellene korlátozni a nyugdíj melletti munkavégzést... Sajnos sokan úgy tekintenek a nyugdíjra, mint keresetkiegészítésre. Holott a nyugdíj szerepe alapvetően az lenne, hogy aki az életkorából, vagy fizikai állapotából adódóan nem tud dolgozni, azt kompenzálja.

Tehát rendben, mehessen mindenki 40 év szolgálati idővel nyugdíjba, de akkor tessék tényleg otthon maradni, és a jól megérdemelt pihenést élvezni, unokázni!

Veci # 2010.08.03. 07:58

nandy
Veled értek egyet, ezt tettem aktív koromban és most is az a véleményem előrehozott nyugdíjasként, hogy aki már egyszer a nyugdíjat választotta az ne vegye el a munkalehetőséget azoktól, akiknek még dolgozniuk kell. Persze a törvény adta lehetőséget használja ki az aki él vele. A Válság idején egy nyugdíjast sem engedtem volna tovább dolgozni, vagy ha dolgozhatnája van, akkor mondjon le a nyugdíjáról. Ne akarjon lehúzni annyi pénzt. Ezért engem meg lehet kövezni, de nem vonom vissza a véleményemet.
Elég sok rokkantnyugdíjasnál is némi fenntartással ez a vélemyényem. Különösen "kivágnám a munka világába" a pénzért vett rokkantakat, akik egy-egy aktívkorú ember helyét foglalja el és még a rokkantnyugdíj kétszereséig (ez összesen háromszoros "jövedelem") dolgozhat. A "szemfüles pénzes rokkant" tud ám számolni! Odafigyel a hathavi átlagra! Mit tesz szegény? Hát megszakítást szúr be és újra kezdi a hat hónapot. Ehhez kell ám arc! Erre a Nyugdíjfolyósító és a törvényhozók is odafigyelhetnének. Mindannyian tudhatjuk, hogy hány tényleg beteg ember dolgozik aktívként, ő nem merne elmenni orvoshoz. Sajnos a pénzes rokkantak miatt, sok tényleg beteg embernek hozta meg az ORSZI szigorítást. Kérem! ha a pénztárcából csak kiveszünk, de nem töltjük újra, akkor az bizony kifogy. Hogy nincs lelkiismeret furdalása a pénzes rokkantaknak!? Ez felháborít, ez ugyanolyan, mint a segélyből tengődő autóval, nyaralóval, meg egyéb jó életkörülmények között "tengődő" emberek esete.

Üdvözlettel Veci