Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.09.04. 08:33

Kapitánycserék és nyugdíjreform a rendőrségnél
http://www.fn.hu/…ld/20100903/
kapitanycserek_nyugdijreform_rendorsegnel/

Januártól a rendőrök nyugdíjkorhatárát is jelentősen megemelnék. A szakszervezet attól tart, hogy ezt a törvénymódosítást is képviselői indítványként nyújtják be, és így megkerülhetik az érdekképviseletekkel való egyeztetést.

Jövő januártól a 25 éves szolgálati időt 30-ra, az öregségi korhatárt pedig 50-ről 55 évre emelnék - olvasható a lapban.

Szerintem ezzel a törvénymódosítással a rendőrökön kívül nagyon sokan egyetértenek.

Üdvözlettel Veci

Katika52 # 2010.09.04. 08:56

Kedves Lyonee és Veci!
1952. augusztus 26-án születtem, így 2011. augusztusában betöltöm az előrehozott öregségi nyugdíjhoz előírt 59. évemet. Eddig az időpontig több, mint 40 év ledolgozott munkaviszonyom lesz, ebből január végén 35 év közalkalmazotti jogviszony. Kérem, segítsenek a nyugdíjkérelmem beadásában! Úgy tudom, felmentésemet kell kérnem, s a felmentési időm 8 hónap. Mikor adjam be a kérelmemet a munkáltatómnak, és mikor indítsam el az ONYF-nél a nyugdíjazást, hogy a jubileumi jutalomra is jogosult legyek? Ha igazgatóm lehetővé teszi, nyugdíjazásomat követően fél állásban még szeretnék tanítani 2011. szeptemberétől. Köszönettel: Kati

Lyonee # 2010.09.04. 10:22

Kedves Katika52!
A kjt. 30.§ (1) (e)-re hivatkozva kérd a felmentésedet, olyan időponttól, hogy már előrehozott nyugdíjra jogosult legyél a felmentési idő alatt, de legkésőbb az utolsó napon! Csak akkor kaphatod meg a 40 éves jubileumi jutalmat 35 év után, ha a munkáltatód kérésedre felment, ugyanis nem köteles. Ha megkapod a felmentést, akkor 4 hónapra felmentenek a munkavégzés alól is. Ha nem kapod meg a felmentést, akkor kénytelen leszel lemondani a közalkalmazotti jogviszonyodról, a lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgoznod, de eltekinthetnek a munkavégzéstől. A harmadik lehetőség a közös megegyezés. Akár másnap is megszűnhet a közalkalmazotti jogviszonyod.

Ha szept. 1-től szeretnél nyugdíjba menni, akkor jan. 1-i időponttól kérd a felmentésedet írásban (előtte legalább 1 hónappal add be a kérelmed), és majd kiderül, hogy a munkáltatód mit tud megadni neked. Előtte azért beszéld meg a lehetőségeidet, ha teljesen elzárkózik, akkor felesleges kérni a felmentést. Ősszel vannak a fenntartóval a bértárgyalások, a következő évi költségvetésbe ezt is be kell építeni. A kb. 9 havi bérnek (4 hónap munkavégzés alóli felmentés+5 havi jubil.) megfelelő kiadás nem semmi.
A nyugdíjbiztosítóhoz nyugdíjkérelmedet az első napon beadhatod, amikor már nem vagy jogviszonyban, 1 hónap alatt elbírálnak, és megkapod a nyugdíjadat attól az időponttól amikortól kérted. Persze olyan naptól kérheted, amikor már nem voltál jogviszonyban. Azt nem tudom, hogy előbb be lehet-e adni, amikor már meg van a felmentésed, de tv. szerint csak akkor kérheted, ha már nem állsz jogviszonyban.
Az állásodat, pedig add át a fiatalabb munkanélküli pedagógusoknak. A nyáron is több ezer vált munkanélkülivé.
Én a helyedben év végén mennék nyugdíjba, akkor még megkaphatnád a jövő évi nyugdíjemelést, vagy januárban, 41 évvel, amikor már a teljes éved meglesz. A munkavégzés alóli mentetés miatt ősszel a tanévet gyakorlatilag nem is kéne elkezdened.

Veci # 2010.09.04. 20:19

Kedves Katika52!
A nyugdíjkérelmed a felmentési határozattal, nyugdíjmegállapítási kérelemmel, a szolgálati időket igazoló papírokkal már az igény jogosultság előtt max. 1 Hónappal beadhatod (bár nem sokkal lesz előrébb az ügyed). Kb. 10 napon belül kapsz egy levelet a Nyugdíjbiztosítótól, melyen hiánypótlást kérnek. Ha beadtál mindent, nincs hiányosság, akkor nulla hiányt közölnek veled.
Amikor mindent beadtál , akkor 22 napon belül várható a határozat. Azt követően még 10 napot várnod kell arra, hogy Nyugdíjfolyósító utalja a nyugdíjat (ha postán kéred, akkor több nap).
Lyonee tanácsa szerint járj el a felmentéseddel kapcsolatban. Mindketten a jelenleg hatályos törvény alapján válaszoltunk.
ITT találsz nyomtatványt a nyugdíjkérelemhez:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

• A K02-es kell, ha volt már szolgálati idő megállapításod. Ekkor a nyomtatványra az utolsó jogviszonyt jelöld.
  • Ha nem volt még szolgálati idő megállapításod, akkor a K03-as nyomtavány kell.

Kitöltheted számítógéppel is a nyomtatványt, amit ki kell nyomtatni és minden oldalt aláírva, dátumozva küld be, ha ott lesz az idő. Ha levélben küldöd, akkor tértivevényesen.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Katika52 # 2010.09.05. 17:18

Kedves Lyonee és kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a jó tanácsokat! Külön köszönöm, hogy ilyen gyorsan! Üdvözlettel: Kati

ágimama # 2010.09.06. 18:23

üDVÖZLET A FÓRUMOZÓKNAK!
Olvastátok, hogy az Alkotmány Biróságon megtámadta valaki a 40 után nyugdíjba vonulásról szóló szavazást. A Hírkeresőben olvastam. Kinek fáj megint valami? Olyan szörnyű ez, hogy a "dögöljön meg a szomszéd tehene is " elv működik az országban.
Bezzeg azt nem irigyelte senki, hogy 40 évig folyamatosan fizettünk minden adót és járulékot. Amig tanultak, és élvezték a diákéveket addig a másik dolgozott és esti iskolába járt egyszerre
Ági mama

Judy75 # 2010.09.06. 21:02

Kedves Fórumozók!

Édesapám nevében kérem segítségeteket. Ebben az évben töltötte be 60.évét, 45 év munkaviszony után megállapításra került előrehozott öregségi nyugdíja.
Volt azonban egy időszak, amit nem vettek figyelembe a nyugdíj megállapításánál. Ez 1992 utolsó két hónapja és 1993 első 4 hónapja. Ebben az időszakban egy munkáltatója volt, aki jogutód nélkül megszűnt már azóta. Sajnos hiányosak voltak a munkáltatótól megkapott papírok, ezért az APEH-től kértünk jövedelemigazolást a két évre, amit meg is kaptunk.

A gondunk az, hogy a megszűnt munkáltató által elszámolt bér összegére valószínüleg nem fizették meg a nyugdíjjárulékot, ezért nem vették figyelembe a nyugdíj megállapításánál.

Az a kérdésünk,hogy ebben az esetben mit lehet tenni? Sajnos a cég teljesen eltűnt, de a munkavállalóval pedig annó nem közölték, hogy nem fizették meg a járulékot.

Előre is köszönjük!
Judit

Veci # 2010.09.07. 11:28

ágimama
Mellékeld a linket, hol találtad.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.07. 11:31

Judy75
Szerintem semmit, de kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót. Itt egy kalkulátor, úgy gondolom az a 6 havi jövedelem nem rontja le nagyon a nyugdíjat:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.09.07. 12:01

Judy:

Ez érdekes, mert ha a alkalmazottként dolgozott, akkor nem számít, hogy befizette-e a cég a járulékot.
A levonás tényét is vélelmezni kell, még akkor is, ha a levonásról szóló igazolás már nincs meg!

Nem lehet, hogy abban az időszakban mégsem volt bejelentve, vagy fizetés nélküli szabit írtak ki neki? Esetleg táppénzes időszak?

Judy75 # 2010.09.07. 13:29

Köszönöm a válaszokat nandy-tól és Veci-től.
A nyugdíjfolyósítót már kérdeztük. Válasz: írják meg hivatalosan, de ne nagyon reménykedjenek.
A munkáltató mindkét évről kiadta az M30-as nyomtatványokat, ezek vannak csak meg, amelyek göngyölítetten, az egész éves adatokat tartalmazzák. Ez alapján kértük az APEH igazolását, amit csatoltunk a nyugdíjfolyósítónak. De ezt nem vette figyelembe, nem értjük miért.

Mindenképpen tennénk egy próbát, mert ugyan csak fél évi jövedelemről van szó, de az összeg nem elhanyagolható, és ekkor még igen magas a szorzószám is.

ágimama # 2010.09.07. 16:18

üdvözletem
Tegnap olvasta a Hírstarton. Ma is itt van a 24 óra top alatt Cime: Veszélyben a 40 utáni nyugdíj..
Üdv Ági mama

ágimama # 2010.09.07. 16:23

Sziasztok
Ma megtaláltam az ötvenen túl blokkban a Hírstarton is.. Ági mama

Veci # 2010.09.07. 16:55

Ági mama!
Tudtommal a Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a népszavazást minden 40 év szolgálattal rendelkező érdekében kezdeményezte, NEM-re tekintet nélkül. Ennek a népszavazási kezdeményezésnek kell megvárni az AB döntését.

Ami a nők 40 év utáni nyugdíjazását illeti ezt az országgyűlés elé kívánja vinni a Fidesz (Iván László jelentette be), melyt kb. okt. 13-ra teszik:
http://www.privatbankar.hu/…nuarig_38221
Érdemes a kommenteket is elolvasni.

Azzal értenék egyet, hogy ne tegyenek különbséget NŐK és FÉRFIAK között, amit népszavazási kezdeményként nyújtott be a szakszervezet.

DE várjuk meg mi lesz még a választás után a nyugdíjtv. módosítással. Választás előtt úgy sem tudunk meg többet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.08. 09:56

Gondjaikról faggatja Orbán levélben a nyugdíjasokat
http://www.origo.hu/…reteben.html

A szóvivő szerint a kormány minden eddigi kormánynál nagyobb és több figyelmet kíván fordítani a nyugdíjasokra és problémáik megoldására. A kormány ezt nem csak szavakban, hanem tettekben vállalja, ezért kérdezi meg a nyugdíjasokat most arról, hogy jelenlegi helyzetükön milyen intézkedések javítanának a legjobban - tette hozzá Szíjjártó.

Vélemények?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.08. 11:29

ITT vannak vélemények:
http://www.privatbankar.hu/…_orban_90972?…

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2010.09.08. 14:02

http://www.hirado.hu/…asoknak.aspx

"Nyugdíj 40 év munkaviszony után
Szijjártó Péter megerősítette, hogy a kormány elkötelezett abban a célkitűzésben, hogy a nyugdíjak megőrizzék a reálértéküket. Ugyancsak fontos vállalásnak mondta a kormány ígéretét a 40 évnyi szolgálati viszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulásának a lehetőségéről. A kormány itt is tartja az ígéretét a január 1-jei bevezetéssel kapcsolatban - fűzte hozzá."

Egy újabb megerősítés, ... majd meglátjuk hogy lesz.

Veci # 2010.09.08. 16:27

szabowo
Gratulálok. A csökkentést 2011-ben kezdik a ma még hatáléyos törvény szerint. Aki még 2010-ben megy valamilyen nyugdíjba, te korkedvezményes nyugdíjba, azoknak még nem csökkentett. Több levélváltásunk is volt egymással. Köszönöm a tájékoztatást. A férjem is 1953-as, de neki csak 2 év korkedvezménye van, ezért ő 2011-ben már csak csökkentett nyugdíjat kaphat 42 év szolgálati idő esetén.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.08. 16:31

sztaga54
Szerintem is várjuk ki a végét. Majd meglátjuk hogyan számítják a nyugdíjat.
Jó lenne a férfiak 40 éves szolgálatával kapcsolatban is kedvezményt adni. Vagy most a nőket lehet meghódítani?

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.09.08. 18:45

Nem szeretek politizálni, de ezzel a lépéssel munkahelyet teremt a kormány a fiatalabbaknak, gyermekeinknek, megoldja az unokák felügyeletét, hisz nincs elég bölcsőde, az idős emberekről való gondoskodás is meg lenne a családon belül oldva.
Szükség van a család szerepének megerősítésére. Ebben mindig a nők vállalták a legtöbbet, ők hozták a nagyobb áldozatot. A gyermekek elindítása iskolába, főzés, mosás, vasalás, stb.
A fiatal anyukák nem mernek táppénzre menni, mert a munkaadók nem nézik jó szemmel a hiányzásokat. Aztán iskolai, óvodai szünetek alkalmával is meg kell oldani a gyerekek felügyeletét. Szóval a nagymamák ezután sem fognak pihenni, a családjuk számít rájuk.
Egyébként a nők 40 év szolgálat utáni nyugdíjazását a FIDESZ már 2006-ban tervbe vette!

sztaga54 # 2010.09.09. 08:26

Veci
Teljesen egyetértek veled abban, hogy a férfiak úgyanúgy megérdemelnék, hogy 40 év szolgálati idő után legyen lehetőségük a nyugdíjba vonulásra.
Nem biztos, hogy mindenki élne a lehetőséggel, mert aki tud még dolgozni, munkája is van, a jövedelem miatt valószínűleg sokan továbbra is dolgoznának. De, ha esetleg elvesztené a munkáját ne kelljen 58-59 évesen a munkaügyi központba járni.
Arról nem beszélve, hogy sokan vannak úgy mind a férjem is, aki 58 éves, van munkahelye, de egész életében fizikai munkát végzett villanyszerelőként.
Télen a hideben, nyárom a melegben, ami igen csak megviselte már a szervezetét. A negyven évet már tavaly decemberben elérte. Ha még a katonaságra is megkapja pótlólag a két évet, amit kifelejtettek, már simán mehetne gyugdíjba.
De sajnos erről egyenlőre szó sincs, csak várunk és reménykedünk.

ágimama # 2010.09.09. 10:24

Kedves fórumozók!
Már két hete nincs állásom, és azóta keresgélem, hogy hova is kell mennem a munkanélküli ellátásért. Szóval mivel Zuglói vagyok, a elmentem a Kassai utcába újpestre-. Iszonyú tömeg, még csak kérdezni sem lehet semmit, végig kell várni a sort. Mikor kiderült, hogy új álláskereső vagyok /hozzáteszem 59 évesen/ akkor, " ja akkor csak csütörtökön lehet jönni". OK. még egy hét, és csütörtökön félkilencre ott voltam. Sor a kerítésig. kilátástalan. Muszály.
Végigállom a sort, "kora? 59 Legmagasabb iskolai végzettsége? Főiskola . Ja! Akkor nem is ide tartozik, Ráday utca 42-44. " Köszike!!!
Át a Ráday utcába. Parkolás 400 Ft/óra. Sor az utcán. Itt már tele van fiatal értelmiségiekkel, szinte gyerekekkel. Mit keresek én itt vénségemre.
Átkozom az oklevelem. Ha nem lenne akkor már legylább sorszámom lehetne. Szóval ide nem jutottam be sorszámosztó határidőig. Sebaj, majd a jövő héten csütörtökön reggel 6-ra itt leszek leülök egy kempongszékre, és megpróbálom megint. Ágimama

nyugi # 2010.09.09. 12:54

Kedves Ágimama
De kár,hogy nem mentél el előbb passzív táppénzre. Pedig írtam korábban neked.Ezzel együtt lenne meg a magasabb összegű ellátásod a nyugdíjazásodig.
Melyik napon van az utolsó munkaviszonyod,melyik az utolsó napod? /Felmentés,szabadság,stb/miatt gondolom még tart a munkaviszonyod.Mert eszerint kell elindulnod.
Üdv.és további szép napot

Veci # 2010.09.12. 11:21

Érdekességek nyugdíjjal, nyugdíjasokkal kapcsolatban:

Már nem sokat kell várni ahhoz, hogy tudjuk mi lesz a nyugdíjasokkal, a 40 év szolgálati idővel nyugdíjbavonulással kapcsolatban.

Üdvözlettel Veci

zso5 # 2010.09.13. 08:11

Kedves Veci! Zsó5 névvel tettem fel kérdést a fórunozó társaknak, hol találom ezt meg? és a választ? üdv, Zso5