Előrehozott öregségi nyugdíj

Delfin03 # 2010.08.23. 22:00

Kedves nyugi

Biztos igazad van! Én pedig gondolom nandy nem neheztel ezért mert Ő figyelt, és tudta hogy vecitől vártam a választ. Igen! A családomra és magamra figyelek elsősorban miért gondolod hogy ez baj?

Veci # 2010.08.23. 22:51

Delfin03
Úgy godolom jól látod, hogy ez nem vitafórum. Nos én nem írtam „Szociális segély a nyugdíj mellé” megjegyzést. Egyébként a te újabb felvetésedre már nem kívántam reagálni, már egyszer kifejtettem neked a véleményemet. Nandy csak megerősített. Ebben a topicban eddig nem tapasztaltam személyeskedést, hát továbbiakban sem volna szerencsés. Részemről a téma lezárva, nem véletlenül nem válaszoltam.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.23. 23:00

Buck
A nyugdíjkalkulátorba írd be az éves kereseteket, a kieső időket, jutalmat (ha volt), írd be a szolgálati időt és a számol gombra kattintva kiszámítja tájékoztatásul a várható nyugdíjat 2010-ben. Minden évben március 31-ig kormányrendeletben megadják az adott évre vonatkozó nyugdíjszámítást (eddig így volt). Neked a 44 év alapján a ma még hatályos tv. szerint a nyugdíjalapból kiszámított átlagkereset 88 %-a várható. Bonyolult számítás, de a kalkulátorral kiszámított nyugdíjnál nekem 5-7 %-al több lett a végleges nyugdíjam.
Tekintettel arra, hogy te csak 2011-ben tudsz a mostani tv. szerint nyugdíjba menni, ezért majd jövőre újra kalkulálj.
ITT a nyugdíjkalkulátor: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.23. 23:12

Ancikka
Valóban nehéz helyzetbe kerültél. Vegyél részt a Munkaügyi Központ által támogatott képzésben, azért is van valamennyi támogatás és még munkát is találhatnál.
Szolgálati idő szerzésre lehet megállapodást kötni a Nyugdíjbiztosítóval, vagy őstermelői tevékenységgel is lehetne szolgálati időt szerezni, ha járulékfizetés van. Az alábbiakat ajánlom a figyelmedbe:
Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról
http://www.onyf.hu/?…
Tájékoztató a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodások általános tudnivalóiról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.23. 23:20

marykat

Szerencsés helyzetben vagy a PÉP kapcsán. Egyenlőre még meg kell várni a törvénymódosítást, utána lehet a kérdéseidben pontosabb választ adni. A PÉP kérdésben nem vagyok annyira járatos, de Lyonee valószínűleg tud felvilágosítást adni.

Üdvözlettel Veci

Delfin03 # 2010.08.24. 08:05

Elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam.

Veci # 2010.08.25. 06:58

Delfin03
Nem kell elnézést kérned, bizonyára a gondjaid súlya alatt írtad irányomban a megszólítást. Nem neheztelek, de látogass el erre az oldalra máskor is, hátha találsz jó válaszokat.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2010.08.25. 16:01

Tisztelt Fórumozók!
A férjem kérte a szolgálati idejének kimutatását a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól. Nem régen kapta meg a határozatot több mint 40 éve van, de a két éves sorkatonai szolgálatban töltött időből csak 30 napot ismertek el szolgálati időként a következő hivatkozással:
"szolgálati időként nem lehet figyelembe venni a biztosításban töltött időnek a 30 napot meghaladó azt a tartamát, mely alatt munkabérben, díjazásban nem részesült, illetve biztosítása szünetelt"
Tudtommal a nyugdíjtörvény 38.§(1) bek. d) pontja szerint a teljes sorkatonai szolgálat szolgálati időnek számít.
Lehet, hogy rosszul tudom?
Mit tegyünk?, fellebbezünk?

Lyonee # 2010.08.25. 19:22

Igazoltátok a katonai szolgálatot katonakönyvvel?

Veci # 2010.08.25. 19:48

A férjemnek mindent beszámítottak a sorkatonai szolgálatból is. Anno beküldtük a katonakönyvet is.

Üdvözlettel Veci

marykat # 2010.08.26. 17:42

Kedves Veci !

Köszönöm a véleményedet, igyekszem türelmesen kivárni a törvényváltozás megjelenesét. Egyetértek Veled, hogy szerencsém van PÉP-pel,örülök is nagyon, de az a kolleganőm is, aki - ha én nem fogadom el ezt a lehetőséget - 48 évesen munka nélkül maradt volna.
Így minden jó, ha a vége jó !
Üdvözöllek: Marykat

sztaga54 # 2010.08.27. 06:31

Kedves Veci és Lyonne!
Természetesen beküldtük a katonakönyvet is és ennek ellenére csak 30 napot vettek figyelembe.

nyugi # 2010.08.27. 13:24

Kedves Fórumozók.
Az alábbi mellékletben nagyon hasznos információkat lehet találni.Remélem sokaknak segítségére lehet.
További szép napot.
www.tbellatasok.abbcenter.com

Veci # 2010.08.27. 16:26

Kedves nyugi!
Fantasztikus, amit megosztottál velünk. Köszi neked.

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.08.31. 09:11

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem lenne, ha tudtok, kérlek, hogy válaszoljatok.
Augusztusban megkaptam a felmondásomat. most nincs állásom. jövő és júniusában leszek 59 éves.
Szerintetek elmenjek a munkanélküli központba? Vagy inkább húzzam ki ezt a pár hónapot , hátha elfogadják a nyugdíjazási törvényt, mert nekem már több mint igazolt 40 éves munkaviszonyom van. Nagyon lerontaná a munkanélküli segély a kicsi várható nyugdíjamat?
Köszönettel Ágimama

Veci # 2010.08.31. 10:09

Ágimama
Regiszrtáltasd magad a Munkaügyi Központban amint letelik a felmondási/felmentési időd. A szolgálati időd növekszik, kapsz munkanélküli ellátást, a nyugdíjadat a mai törvény szerint nem rontja. Nem mindegy neked sem, ha +2%-al több lenne a nyugdíjad, ha 40 év felett lesz a szolgálati időd. 40 év felett évenként van ez a +2%. Azonkívül még megélhetéshez is kell szerintem az ellátás.
A törvénymódosítás végét meg várjuk ki. Akkor lesz hatályos, ha elfogadja az országgyűlés és a Közlönyben is kihirdetik.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2010.08.31. 10:16

Örülök Kedves Veci,hogy tudtam segíteni. Nagyon szívesen.
Üdv.nyugi

Veci # 2010.08.31. 17:41

Martonvásár
Lentebb, meg többször én is kifejtettem, hogy a nyugdíjasok adják át a helyet az aktívkorúaknak. A törvénymódosítást még várjuk meg.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.08.31. 20:05

Kedves Veci !
Köszönöm a tanácsot. Lenne még egy kérdésem. Írod, hogy a jelenlegi törvények szerint a munkanélküli járulék nem rontja az elkövetkezendő nyugdíjam mértékét. Kérném, holgy ezt a törvényt küld el légyszíves, mert a könyvelőm azt mondta, hogy mivel sokkal kevesebb lenne a segély, mint a fizetésem utáni nyugdíjbefizetés, természetesen csökken az éves átlagom, és a majdani nyugdíj is.
Köszönettel Ági mama

Veci # 2010.09.01. 10:36

Ági mama
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
22. §
(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni.

Postosabb információt kérjél a lakóhely szerinti Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatánál, nekem mindig készségesen válaszoltak a kérdéseimre. Most megkérdeztem és azt válaszolták, ha kedvezőtlen lenne a nyugdíjszámításnál a munkanélküli ellátás, táppénz, passzívtáppénz, akkor nem veszik figyelembe, vagyis nem rontja.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.09.01. 13:07

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm , hogy válaszoltál, és ilyen konkrétan tudtad a törvényt is. Bemegyek a Nyugdíjfolyósitóhoz, és megkérdezem én is. A szolgálati időm megvan már a nyugdíjhoz, de a korom még nincs meg. Sajnos ezt a 10 hónapot már nem tudtam munkában eltölteni. Nem azért mert nem szeretnék még dolgozni, hanem azért, mert nagyon kevés a munka és én voltam a leggyengébb láncszem.
Köszönöm mégegyszer Ági

nyugi # 2010.09.01. 13:20

Ági mama
Kicsit se keseregjél,vedd úgy,hogy szerencsés vagy.Úgy tűnik a munkáltatód figyelt a lehetőségeidre és bekalkulálta.Ha elméssz passzíy táppénzre,utána feltétlenűl munkanélkülire és mire ezek letelnek éppen nyugdíjba mehetsz.Legalább a te munkáltatód gondolt erre.Fel a fejjel.
Üdv.nyugi

nandy # 2010.09.01. 13:21

mert a könyvelőm azt mondta, hogy mivel sokkal kevesebb lenne a segély, mint a fizetésem utáni nyugdíjbefizetés, természetesen csökken az éves átlagom, és a majdani nyugdíj is.

1. A könyvelő általában az adózási és számviteli kérdésekhez ért, nyugdíjhoz nem.
  2. De ha már ennyire nem ért hozzá, akkor nem volt helyes rossz választ adnia. (A munkanélküli ellátás semmilyen más ellátásnak nem képezheti az alapját!!)
ágimama # 2010.09.01. 13:51

Kedves Fórumozó társaim!
Nagyon nagyon jól esik, hogy ennyi aranyos ember van aki törődik még a másik sorsával. Az ember elveszíti minden reményét néha mikor az érdektelenségbe, nemtörődömségbe botlik lépten-nyomon. Jól esik ez a törődés. Nem akarok "depis" lenni, de bizony most eléggé magam alatt vagyok. 40 évig dolgoztam becsülettel, és most olyan kis "árva" lettem. Biztosan értitek, hogy mire gondolok. Mégegyszer köszönöm a kedvességet, és tényleg fel a fejjel, lesz jobban is. Ági

Veci # 2010.09.01. 18:12

Ági mama
Ági mama
Ne légy elkeseredve, mert te már minden vonatkozásban "hamarosan" nyugdíjas leszel, legkésőbb 59. szülinapodtól. Nandy és nyugi is megerősített, egyébként a férjem is ilyen helyzetbe került, de egészségromlása kapcsán átmeneti járadékot kap (nyugdíj 75 %-a). Tudod: passzívtáppénz, utáni regisztrálj és békésen készülj a nyugdíjbavonulásra. EZT az utat ajánlom és bátran fogadd meg a javaslatom.

DE MÁS:
Ha te augusztusban kaptad meg a felmondást és a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyodat, neked +3 havi végkielégítést kell, hogy fizessenek, mert már 5 éven belül vagy a rád vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatáron (elmúltál 57,5 éves amikor a munkaviszonyod megszűnik).
Nehogy belemenj olyan közösmegegyezésbe, ami alapján neked ezt nem fizetnék ki. A végkielégítés akkor jár, ha minimum 3 évet dolgoztál az adott munkahelyen.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci