Jelenléti ív!


bali55 # 2005.07.12. 14:22

Üdvözlök Mindenkit!
Szeretném megkérdezni, hogy a jelenléti ívet kinek kell vezetni! Nálunk a főnök írja, de sokszor nem tudjuk mi van beírva mert hó végén sosem annyi a ledolgozott óra amit mi nyilvántartunk.
Második kérdésem, hogy azzal fenyeget, ha elkések fegyelmivel elbocsát....
Jó de mihez képest kések el? Ha ő irja be a munkakezdésemet.
Nem tudom érthetően írtam e le?
Munkaszerződésben nem szerepel!
A válaszokat köszönöm.

the big cat # 2005.07.12. 18:04

A jelenléti ív vezetéséről a munkáltató köteles gondoskodni, de jogvita esetén csak olyan jelenléti ív bizonyít valamit, amit a munakvállaó aláírt. ha ez elmaradt, az a munkáltató hibája, és előnyök szerzése végett saját felróható magatartására nem hivatkoznhat.

Bogie # 2005.07.12. 18:26

Big Cat, mit ér az olyan jelenléti ív, amin nincs feltüntetve a kezdés és a befejezés ideje, csak minden napnál alá van szignálva, hogy bent volt az illető?

Folyamatos túlmunka esetén (nem elrendelt, tulajdonképpen "normálisan" 11 órás egy nap, úgyhogy elvárt a jelenlét) mit tehet a munkavállaló, mármint a felmondáson kívül, merthogy a munkáltató 8 órás munkarendben nem "tudja" foglalkoztatni?

Jogvita esetén milyen bizonyítékok elfogadottak? (A többiek nyilván nem fognak tanúskodni a munkáltató ellen, hiába dolgozik másfél napot folyamatosan mindenki.)

bali55 # 2005.07.12. 20:11

Köszönöm a gyors választ. Megerősítettél.

the big cat # 2005.07.13. 08:41

Annyit ér, amennyit bizonyít, azt bizoynítja, hogy aznap ott volt, de nem bizonyítja mennyit.

A folyamatos túlmunka értelmezhetetlen, súlyosan jogsértő foglalkoztatás, ha ezt a munakválló tűri, a jog nem tud vele mit kezdeni, ha nem tűri, akkro perelhet, rendszeres iylan foglalkozttás mindenképen rendkívüli felmondás alapja.

Mo-on szabad bizonyítási rendszer van, minden bizonyíték, amely az ügyre releváns tényt tartalmaz elfogadható bizoynítékként, a bizonyítékok között nincs rangsor, a bíró egyedileg értekel.

Bogie # 2005.07.13. 09:15

A bizonyításról azért kérdeztem, mert ha a számítógépeket belső hálózaton használja az ember (levelezés nincs róla), akkor nem tud semmit bizonyítani, hogy mikor lépett ki és be, mivel azt a munkáltató tudná csak, persze nem fogja. A kapun mozgásérzékelő van, vagyis a távozás időpontját nem rögzíti.
Saját céges szerviz, tehát külsősök nem járnak be. Gyakorlatilag csak azok tudják tanúsítani, hogy ki mennyit volt bent (mindenki egyformán jár), akik itt vannak, de természetesen nem fogják, mert maradni akarnak.

Hát ezért kérdeztem a bizonyítás módjáról és lehetőségeiről. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy minden nap 11-12 órát volt bent, kitől kérik, hogy ezt vagy az ellenkezőjét bizonyítsa?

Mert gyakorlatilag nekem most úgy tűnik, hogy mindenki addig marad, amíg ezt hajlandó csinálni, aztán keres valami mást, de igazából változtatni nincs esély, illetve a fizetés a ledolgozott időre értendő és nem 8 órás munkanapokra. Persze ez nem törvényes, de működik...

the big cat # 2005.07.13. 09:33

Mindenki azt bizonyítja, amit állít, ez lapaszabály, de azért van kivétel, pl. ha a munkáltató jelenléti ívvel nem tud bizonyítani, a bíróság hajlani fog rá, hogy a munkavállalónak adjon igazat. Persze millió más bizonyíték is előkerülhet.

Bogie # 2005.07.13. 09:43

A millióból bizonyíték helyet már egy jó is elég lenne, mert az jó alap a közös megegyezésre, ami gyorsabb, mint egy eljárás és mégiscsak több, mintha egyszerűen felmond és tovább áll az ember.

Köszi a segítséget, kezd letisztulni a kép, bár ettől még nem egyszerű az eset, hacsak nem fényképeztetjük magunkat minden reggel, dátum + pontos idő a kép sarkában, majd távozáskor hasonló...

Erről jut eszembe a munkaidő betartásával kapcsolatos ellenőrzéseket tényleg csak munkaidőben lehet ellenőrízni? Akkor hogyan derülne fény arra, hogy a munkavállalók még 3-4 órát dolgoznak az irodában a munkaidő lejárta után?

the big cat # 2005.07.13. 10:23

Nyilván nem, ha rajat akarnak kapni valakit, akkro akkro mennek, amikor a szabálytalanság valószínű.

Bogie # 2005.07.13. 10:27

Jó, akkor valami teljesen hülyeséget hallhattam, mert azt maradt meg belőle, hogy csak irodai nyitvatartási időben ellenőrízhetnek, az meg ugye nem feltétlenül célravezető.

Köszi még egyszer a válaszaidat! Már csak úgy munkahely és esetleg egy kis aranyos kézzelfogható, felmutatható bizonyítékocska hiányzik.

Lacibácsi # 2005.07.14. 10:47

Elnézést, de én ide csak most érkeztem.
Saját tapasztalatom, maga a munkáltató se tudja ill. nem akarja tudni. Miként is kell az ívet alkalmazni. Sajnálatosan a bérszámfejtők meg teljesen kukák hozzá!
Saját bőrömön tapőasztalom. Pedig rém egyszerű és könnyen kezelhető hozzá értő részére, mégis a személyiség kérdése már ellenbe felvetődik, mert senki részére nem lehet nyílvános mikor vagyok és mikor nem.
Pedig a jelenléti ívnek mindenki részére jó látható helyen kell lenni e.

the big cat # 2005.07.14. 13:57

Nem kell jól látható helyen lennie, de a munkavállalónak alá kell írnia, vagy más módon hitelesítenie.

A jelenléti ívra tipikus példa az elektronikus blokkolóóra, amit a dolgozó az egyedi kártyájával blokkol. Más nem látja, mégis benne vannak a szükséges adatok.

sensitive # 2005.08.30. 21:07

Sziasztok!
Cégünknél elektromos beléptető rendszer működik. A jelenléti ívek vezetését soha nem vették nagyon komolyan, még annak előtte sem, hogy a beléptető rendszer életbe lépett volna. Amikor beüzemelték én már a jelenlétit nem igazán vezettem, vagy igen hiányosan.. Senki nem kérte számon. De aztán elhangzott, hogy a beléptető rendszer nem helyettesíti a jelenléti ívet és újra kérik aláírni.

Most közös megegyezéssel való munkaviszony megszüntetésem van folyamatban és összevetették a (gondolom a hiányos jelenléti ívek helyett) beléptető rendszert a kivett szabikkal, csúsztatásokkal. (=el nem rendelt túlmunka időkedvezménye)

Így kiderítették, hogy 2004-ben 4 napon nem léptem be az épületbe. 3 napot tudok igazolni, a munkáltatóm küldött továbbképzésre, de egy nap még hiányzik. Többször is előfordult, hogy a kártya híján - a nélkül engedtek be a portán, de pechemre a vizsgált időszakban nem volt erre más példa, erre fel azt mondták a HR-esek, ha mindig rendesen nálam volt a kártya és jól beléptem, akkor hogy fordulhatott elő, hogy aznap nem volt nálam? És 2005-től már 10-ből 7 esetben fel is írják a portán az embert, ha kártya nélkül jön dolgozni, három esetben meg simán bemegy a többi csekkolóval, a kutya se veszi észre.

Az informatika számítógépes rendszerét is lekérdeztük, de nem őrzi meg ilyen hosszú ideig a belépéseket a hálózatba.

Mit tehetek most? Járhat e ez rám nézve valamilyen hátránnyal? Én állítom, hogy bent voltam, hiszen nem szokásom a munkából lógni. Kinek kell ezt bizonyítania és hogyan?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!

Bogie # 2005.08.31. 06:41

Nem tudom,hogy ez, hogy juthatott az eszükbe. Az adott időszakra neked bérszámfejtettek, ugye? Na, akkor azon pontosan rajta van, hogy hány munkanapot és egyebet számoltak el. Ha azzal szemben senkinek nem volt megjegyzése, akkor most ezer év távlatában, hogy jön elő?

Szerintem ez teljesen hülyeség. Ráadásul szerepel a beléptető rendszer kötelező használata a szerződésedben? Gondolom, nem.

A főnököd meg anno leigazolta azt az időszakot, csak feltűnt volna neki, hogy nem voltál ott...

sensitive # 2005.08.31. 06:50

Köszönöm a válaszodat! Teljesen megnyugtattál..
Valószínűleg úgy jön ez most elő, hogy minden lehetőbe megpróbálnak belekötni...

Tegnap akartak egy hónapra szabadságra utasítani , amikor már folyamatban van a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésem, úgy hogy a kérelmemben aug. 29-e szerepelt mint megszűnés dátuma.

the big cat # 2005.08.31. 07:24

Egy hónappal előtte kell a szabadságot kiadnia.

Még ha igaza lenne is a távolléttel kapcsolatban a tévesen kifizetett munkabért 60 napon belül lehet csak visszakövetelni ebben az esetben, de önkényesen levonni ebben az esetben sem lehet. Ha visszamenőleg szabadságot írna ki arra a napra az ennek a szabálynak a megkerülése volna, és mint iylen joggal való visszaélés.

the big cat # 2005.08.31. 07:25

Egyébként hoygan meehtnél szabadságra, mikor már nincs is munkaviszonyod velük, hiszen az hétfőn megszűnt. megkaptad az elszámolásidat és a járandóságaidat hétfőn?

sensitive # 2005.08.31. 09:44

ÁÁÁ dehogy! Arra hivatkoztak, hogy nincs az illetékes ember, így a 8 nap határidő már túllépődött, úgy állapodtunk meg, hogy még ez a hét a rendelkezésükre áll a döntésre, így a munkaviszonyom nem szűnt meg 29-ével én csak bízom benne, hogy a héten egy dátummal akkor meg fog szűnni és nem akarják ezt tovább húzni.
Ha nem sikerül megegyeznünk, maradhatok e munkaállományban véleményed szerint és indíthatom-e így a munkaügyi pert, ami a munkaviszonyom és a tanulmányi szerződésem felbontására irányul? Van e erre lehetőségem és ilyen esetben a munkaügyi bíróság milyen határidő alatt köteles dönteni?

Nem akarok simán lemondani, mert akkor felmentési időm is lenne és ki tudja, hogy akkor mi lenne ezzel a tanulmányi szerződéssel... de egyre inkább úgy érzem, hogy nem lesz ebből közös megegyezés, mert semmilyen káromat nem akarják megtéríteni, szerintem csak a ki nem vett szabimat gondolják kifizetni.

the big cat # 2005.08.31. 10:39

A munkaviszonyod megszűnt, ezen az nem változatt,hogy ők késlekednek az iratok kiadásával, és ennek adminisztrálásával. Pert azért indíthatsz, hogy a munkáltató a mulasztott kötelezettségeit végrehajtsa, és az ezzel neked okozott károkat megfizesse.

Nem is tudsz felmondani, mert már nem él a munakviszonyod, gondolom valamikor aláírtatok egy közös megyezést, amiben szerepel az augusztus 29-i dátum.

Kála # 2005.08.31. 10:55

még ez a hét a rendelkezésükre áll a döntésre, így a munkaviszonyom nem szűnt meg 29-ével én csak bízom benne, hogy a héten egy dátummal akkor meg fog szűnni és nem akarják ezt tovább húzni.

ezek szerint big cat, a munkaviszony közös megegyezéses megszüntetése folyamatban van, tehát még van munkaviszony (gondolom folyik az egyezkedés, hogy mi legyen a közös megegyezésben).

the big cat # 2005.08.31. 11:46

Akkor viszont nemigen marad más lehetőség, ha nem szedik össze magukat, mint a rendes felmondás, de az ha jól gondolom nem lenne épp előnyös neki.

Nem hinnám, hogy bíróság előtt kikényszeríthető lenne a közös megegyezés.

sensitive # 2005.08.31. 11:59

Igen, folyamatban van az ügy...

De olyat nem lehet, hogy munkaviszonyban maradok, nem mondok fel, de beperelem őket a munkaügyi bíróságon a tanulmányi és munkaszerződésem megsértése miatt és kérem a munkaviszony megszüntetését azonnali hatállyal?
Erre nincs lehetőségem közszolgálati jogviszony esetén?

the big cat # 2005.08.31. 12:37

Ehhez nem kell bíróság. Rendkívüli felmondás kell, a törvényben felsorolt indokok közül valamelyikkel (az enm elég, hogy megszegték a munakszerződésed). Aztán majd mennek ők bíróságra, mert ha nem , akkor végkielégítés, felmondási időre járó bér, meg miegymás is jár.

Tévedés ne essék, az nem felmondási indok, hogy halogatják a közös megegyezést.

Kála # 2005.08.31. 12:53

Ha köztisztviselő, akkor lemondás van, ha közalkalmazott, akkor rendkívüli lemondás - ha jól rémlik, rendkívüli felmondás nincs.

sensitive # 2005.08.31. 13:04

Igen, én is úgy sejtem mint Kála, hogy nálunk nincs rendkívüli felmondás..

épp ezért maradnék munkaviszonyban, csak közben lépnék a munkaügyi bíróságnál ez ügyben.. és persze nem azért mert a közös megegyezés nem jött létre.. A közös megegy. is a szerződésszegés miatt megy... és vannak dolgok, amiket szeretnénk kihajtani ... De ha nem tudunk megegyezni, akkor csak a lemondás marad, ami nem jó, mert akkor felmentési idő és egyéb dolgok lehetnek..

Szóval szerintetek van -e arra lehetőségem, hogy mivel a közös megegy. feltételeit egyoldalúan a másik fél akarná diktálni, munkaviszonyom még folyamatban van - és a sérelmeim miatt a bírósághoz fordulnék és tőlük kérném a helyzet megoldását a munkaviszonyom felbontását. Ilyet lehet csinálni?