MUNKAKÖRI LEÍRÁS HIÁNYA


wers # 2020.02.28. 11:18

Mindenesetre az nekem elég "ürügy" lehet már a felmondásra

Rendes felmondást nem kell indokolni, nem kell ürügyet találnod. Rendkívüli felmondáshoz nagyon kevés, amit itt felsorolsz. (a munkavállalók igen jelentős részének lenne akkor indoka rendkívülihez)

Ráadásul a te esetedben nem is nagyon számít. Mondj fel, ha neked úgy jobb.

de jelenleg kb. 3-5 szavas válaszokkal kellett beérnem

Ha gondolod bemásolhatom az egész munka törvénykönyvét, de nem hiszem, hogy attól jobb lesz neked :)

Szerintem a lényegi kérdésedre kaptál választ.

Forest Gump # 2020.02.28. 11:13

Sziasztok,
Sokat segítettetek, köszi.
Mindenesetre az nekem elég "ürügy" lehet már a felmondásra, hogy a magánéletem és az egészségem kárára megy a sok-sok munka, amit ráadásul nem is fizetnek meg (nincs túlóra elszámolás és nyakig vagyok minden nap feladatokkal)
A jogi lehetőségekre voltam kíváncsi , de jelenleg kb. 3-5 szavas válaszokkal kellett beérnem, amit meg is köszöntem szépen.
Most egy kicsit elgondolkodtam, hogy igazából minek is van ez a fórum...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 10:22

15 hónapja így működik a dolog. Valahonnan tehát csak tudtad azt is, hogy ki a közvetlen felettesed meg azt is, hogy mit kell csinálnod. (Ez egyébként általában már a munkakör megnevezéséből is kiderül; a 'takarítónőt' bizonyára nem telfonos ügyfélszolgálatra alkalmazták, a 'masszőrnek' pedig aligha a kell kenyeret sütnie.)

Szerintem te ürügyet keresel az azonnali hatyálú felmondásra.

wers # 2020.02.28. 09:02
  1. Nem
  2. Ez nálatok a munkaköri leírásból derülne ki?
  3. ha a főnököm kioszt 8 feladatot a hétre, amiből a kiosztásánál vagy csak később kiderül, hogy csak 5-öt tudok a héten megcsinálni, akkor a maradék hárommal mi lesz?

Ennek sincs sok köze a munkaköri leíráshoz.

Forest Gump # 2020.02.28. 08:31

Köszönöm.
Sokat kérdezek, mert ezek nekem nem mindennapos problémák és eléggé megdöbbentő számomra, hogy milyen körülmények közt kell jól képzett embereknek dolgozni.
De akkor álljon itt pár konkrét kérdés is:

  1. Ha nincs munkaköri leírásom a határidő lejárta után sem, akkor az lehet alapja egy munkavállalói rendkívüli felmondásnak? (pl: ma felmondok, holnap már nem megyek be)
  2. Ha nincs munkaköri leírásom, akkor honnan tudom , hogy hivatalosan ki a közvetlen felettesem, akitől utasítást kaphatok munkavégzésre?
  3. Ha a mköri leirás hiányában bármilyen munkát el kell végeznem; akkor nem is utasíthatok vissza semmilyen feladatot? (nyilván az életet veszélyeztető ill. törvénysértő kivételével) Értsd: ha a főnököm kioszt 8 feladatot a hétre, amiből a kiosztásánál vagy csak később kiderül, hogy csak 5-öt tudok a héten megcsinálni, akkor a maradék hárommal mi lesz? Értem én, hogy visszajelzek, hogy nem megy, na de ha ezt sem fogadják el? (És ez állandóan így megy...)
Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 06:43

e=d. Vastag az ujjam. :P

wers # 2020.02.28. 05:03

Elsőre azt döntse el, mit akarsz kérdezni.

:) Tudja Ő szerinted?

wers # 2020.02.28. 05:01

Az ügy kicsit bonyolult

Inkább te bonyolítod túl.

Eléd tesznek egy munkaszerződés módosítást. Elolvasod. Akár kétszer is. Kérhetsz egy kis gondolkodási időt is. Véleményeztetheted szakemberrel is. Utána vagy aláírod, vagy nem. Akkor marad az eredeti érvényben. Ennek nem sok köze ahhoz, hogy van-e munkaköri leírásod.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.27. 22:41

Elsőre azt döntse el, mit akarsz kérdezni.

Forest Gump # 2020.02.27. 22:08

Kedves Jogászok,
Szeretném kérni segítségüket, mit lehetne tenni.
Egy nagyobb cégnél dolgozom, már több mint 15 hónapja. Van munkaszerződésem, de nincs munkaköri leírásom. Úgy olvastam, hogy az érvényes kollektív szerződés szerint kellett volna adni a munkába lépést követő 15. napig.
Ehhez képest a legfrissebb elképzelése a vezetőmnek, hogy a munkaszerződésemet módosítja, benne a munkakör megnevezését, a bért és a bérkategóriát. Nyílván lefelé, különben nem írnám a mondataimat...
Tudom, hogy m.szerződés módoítást csak közös megegyezéssel lehet elfogadni. De ha minden egyéb változatlan a munkaszerződésemben, mert munkaköri nincs, akkor miért is kellene elfogadnom? Milyen következménye lehet ha nem fogadom el? Én mit tudok tenni, hogy kikényszerítsem a munkaköri leírást? Jó az nekem, ha most nincs és csak a módosított munkaszerződéshez kapok? Az ügy kicsit bonyolult, mert kötetlen munkaidőben dolgozó vagyok viszont rendszeresen többet kell dolgozni, mint 8 óra/nap vagy mint 40 óra/hét. Ezt pedig hiába jeleztem vissza, a helyzet továbbra sem változott, sőt: a fenti új munkaszerz.módosítás vár rám... Mi lenne alegjobb amit tehetek? (azon kívül, hogy otthagyom a p-be?)
üdv.: Z

Böszörmény # 2019.07.15. 04:54

Köszönöm a segítséget, hát azt szeretném mindenképp, hogy kifizessenek. A kollégák az ügyvéd gyereke, és a barátnőjének a lánya.. :)

További szép napot

dr.Varga # 2019.07.14. 09:00

Kedves Böszörmény,

Miért és kinek szeretnéd bizonyítani, hogy ott dolgoztál? Felmerült, hogy nem fizetnek ki? A munkaszerződés és a felmondásod igazolják a jogviszony létrejöttét, kezdetét és végét. Ha kell, tanúkkal, azaz munkatársak nyilatkozatával is tudod igazolni, hogy ténylegesen dolgoztál a munkaidőd alatt, de a leírásaidból úgy veszem ki, hogy egyéb problémád van, és nem az, hogy nem fizetnek ki.
A felmondás próbaidő alatt rendkívül egyszerű: egy nyilatkozat, amelyben indokolás nélkül felmondod a munkaviszonyt. Ha precíz szeretnél lenni, akkor beleírod, hogy azonnali hatállyal a próbaidő alatt felmondasz /Mt. 79. § (1) a)/. Írd bele továbbá a személyes adataidat. A munkáltatód nevének, a munkaszerződés létrejötte időpontjának és a munkakörnek a megjelölésével pedig hivatkozni tudsz arra a munkaviszonyra, amelyet felmondasz. Keltezés, aláírás. Érdemes két példányban nyomtatni, az egyik példányt az átvétel tanúsításaként a munkáltatói jogkör gyakorlójával aláíratni, az marad nálad.

Böszörmény # 2019.07.13. 21:44

Még mindig a lentebb említett munkáltatónál vagyok. Nincs sem munkaköri és sem jelenléti ív, még mindig. Hamarosan lejár a próbaidőm. Ott akarom hagyni őket, ha még nem is találtam másik munkát.

Hogyan tudom bizonyítani, hogy ott dolgoztam. Már normálisan be vagyok jelentve amúgy :D

A felmondólevélbe mi az, amit mindenképp beleírjak?

Előre is köszönöm

Böszörmény # 2019.06.05. 20:14

wers, igen.. sajnos egy ügyvédi iroda... csakúgy megváltoztatták munkaidőmet néhány hét után, lecsökkentették, de nem tájékoztattak róla. :( Hát nem lesz ez hosszútávú munka azt hiszem.

wers # 2019.05.31. 06:37

talán emlékszem” = talán emlékszel

(ma nem kellene dolgoznom sem)

wers # 2019.05.31. 04:34

Most mit csodálkozol?

Én már semmin. Többször megállapítottam, a rabszolgatartó társadalom csak papíron szűnt meg. (meséltem, talán emlékszem, miért hagytam ott ama irodát a lehető leggyorsabban)

efi99 # 2019.05.30. 20:27

Hát az ügyvédek nem egy sietős fajta.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.30. 12:56

Most mit csodálkozol? A suszter meg a cipője - mint tudjuk. :)

wers # 2019.05.30. 06:55

kezdjek keresni másik munkát vajon?
Orvosi alkalmasságira sem küldtek

és ez egy ügyvédi iroda.....

Böszörmény # 2019.05.29. 19:56

Üdvözlöm! Egy ügyvédi irodában sikerült elhelyezkednem,egy hónapja, mint asszisztens, viszont azóta sem kaptam munkaköri leírást. Amikor kérdeztem azt mondták össze kell vágniuk. A szerződésem meg legegyszerűbb, kb. Másfél oldalas.. az miért lehet, hogy nem adtak? Kötelező lett volna adniuk? Orvosi alkalmasságira sem küldtek.. kezdjek keresni másik munkát vajon? :( Tájékoztatást előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.29. 09:21

Nem. Kérd, hogy adja írásba!

zsoletti # 2012.01.29. 09:17

Hello mindenki.

Munkáltatómnál az üzemi tanács elnöke vagyok.Problémám a következő.Egy éve karbantartó állás töltöttem be a munkahelyemen.Mivel el akartam hagyni a céget új munkakört kaptam jobb fizetéssel(műszakvezető).A régi munkaszerződésemhez volt munkaköri leírásom,de az újhoz nem kaptam semmit.Viszont elvárják hogy mindent csináljak karbantartsak a főnök helyett dolgozzak emelőgépet kezeljek(Jolly Joker) legyek.Szóban utasítanak mindenre az üzemi tanács dolgaimra nem marad időm.Az igazgató olyan munkára utasít amit egyedül nem tudok elvégezni.
Felelősségre vonhatnak -e vagy kirúghatnak olyan címszóval hogy a szóban rám bízott munkát nem tudom elvégezni? Utólag kreálhat-e a munkáltató munkaköri leírást amiről én nem tudok (nincs rajta az aláírásom).
A munkaszerződésben csak az van benne hogy műszakvezető, viszont az is benne van hogy átvettem a munkaköri leírást de nem kaptam és nem írtam alá.
A régi munkaköri leírás érvényes -e az új munkaszersződéshez? Mit tegyek?

Zsoletti.

Kismac # 2006.03.29. 13:59

Próbálunk vele egyezkedni, mondván hogy vitatom a femondási okot, szerintem nem szünik meg a munkaköröm. Õ ezt először elimerte, ezt jegyzőkönyveztünk, de az általa adott ajánlatban már ismét tagadta, és kitart amellett hogy valós a felmondás indoka. Az első jegyzőkönyvet amit írtunk, fel tudom használni a bíróságon bizonyítékként?

the big cat # 2006.03.29. 05:39

És amikor a munkáltató a munaköri leírás hiányára fog hivatkozni, akkro hangosat kacagsz a bíróval együtt, ő ugyanis arra nem hivatkozhat, mivel az ő kötelessége annak írásba foglalása.

A taktika itta következő, tanuként be kell idézni a mostani munakört ellátó személyt, be kell kérni a munaköri leírását, aztán tanukkal igazolni, hogy te pontosan ugyanezt a munkakört láttad el.

ObudaFan # 2006.03.28. 21:43

A munkaügyi bíróság előtt ez nem lesz probléma, pl. tanúkkal igazolhatod, hogy ugyanazt a munkakört látja el az új munkavállaló.