Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Lyonee # 2007.07.12. 12:00

A nyugdíjat mindig a nyugdíj-megállapítás kezdőnapján érvényes szabályok szerint számolják.

mókusmama # 2007.07.12. 12:37

Kedves Lyonee!

Ezzel kapcsolatban szeretném, ha az 1997. évi LXXXI. tv. 22. § 9. bekezdését értelmezné nekem, mert sajnos nem értem. Tehát ha ez évben megyek prémiumévekre, akkor az ez évi átlagkeresetem (a jubileumi jutalom miatt kérdezem) alapján számolják e majd a nyugdijamat az akkori szabályok szerint, vagy az ez évi havi fix jövedelmet veszik alapul. Vagy egészen másképpen számolják?

Lyonee # 2007.07.12. 13:09

Ne is akard értelmezni a 22.§ (9)-t, mert az (a Péptv. 4/A. §-ra hivatkozik - prémiumévek program a költségvetési fenntartási körbe nem tartozó munkáltatóknál) nem a köztisztviselőkre vonatkozik. A nyugdíjszámítás mikéntjében nem tudok segítséget adni.

bence1 # 2007.07.12. 17:34

A következőkben kérnék sürgős segítséget:
Tagiskolává válás miatt a munkáltató és a munkavégzés helye is megváltozik.
Mi történik,ha az új munkáltató tovább foglalkoztatna, de én nem fogadom el?
Jár-e a 7 hónap felmentési idő, (29 éves munkaviszonyom van)a végkielégítés?
Előre is köszönöm a segítséget!

bence1 # 2007.07.13. 09:48

Valaki válaszoljon már nekem az előzőleg leírt problémával kapcsolatban!
Előre is köszönöm!

Kirby # 2007.07.13. 10:42

bence: hasonló kérdés foglalkoztat engem is, csak a másik oldalról, egy másik topicban.
Nálunk intézmények egyesítése történik meg, közalkalmazottak vannak a régiekben, közalkalmazottak lesznek az újban is, jogutódlás történik az intézmények vonatkozásában.
Ilyen esetben az én jogértelmezésem szerint folytatólagos a jogviszony, és nem illeti meg a közalkalmazottat sem a flementési idő, sem a végkielégítés, ha úgymond nem akar átmenni az új intézménybe. Hozzáteszem, nálunk minden változatlan marad, csak a munkáltató személye változik meg.

jamesz # 2007.07.18. 13:12

Ha a közalkalmazott további jogviszonyban dolgozik (a főfoglalkozása is közalkalmazotti jv) négy órában, akkor...

a főfoglalkozásában helyettesítést végez, emiatt a további jogviszonyát nem tudja ellátni (a három munkakör( eredeti fő+további jv+helyettesítés is) eléggé fedik egymást annak ellenére, hogy más a munkáltató....szóval ebben az esetben szabadságra megy a dolgozó a további jogviszonyában???Hiszen nem tudja ellátni... vagy illetménynélküli igazolt távollét?...vagy mi?

tomas64 # 2007.07.18. 13:19

A legfontosabb, hogy a főfoglalkozásod ellátása rovására ne menjen a többi!

erzsi51 # 2007.07.18. 16:11

Tanácsot szeretnék kérni. ez év május 31-én megszűnt munkaviszonyom junius 20-án járt volna a 35 éves jub.jutalom .Van-e valamilyen méltányosság a kifizetésre.

dns77 # 2007.07.18. 19:27

Két kérdésem is lenne.
1 A közalkalmazottakra a Mt 3 § (6) nem vonatkozik. Jól értem, hogy ez annyit tesz, hogy nem építhetnek a szerződésembe "konkurenciát kizáró" klauzulát? (ja igen, közalkalmazott lennék :))
2 A cseles munkaadó a közigazgatási szerv és külső cégek közötti (megbízási, vállakozási) szerződésekbe illeszti azt a pontot, hogy a szervtől munkaerőt (kötbér terhe mellett) nem vesznek át... azaz nem a közalkalmazottak szerződésébe próbálja a konkurencia kizárását foglalni. Ez ügyes, de mennyire törvényes? Már csak azért is, mert komoly tanácsadó cégekkel is szerződünk időnként, ahová alkalmadtán dolgozni is menne az ember.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 20:00

Teljesen törvényes. Nem köteles a cégek ezzel a feltétellel szerződni - de nem is tiltja semmi, hogy ilyen negatív obligációt vállaljanak.

jamesz # 2007.07.19. 06:22

Két kérdésem lenne

1. veszélyeztetett terhes nő terhesség egész időtartamára jogosult lenne táppénzre. Azonban, hogy meglegyen a 180 nap biztosítása (hogy a TGYÁS-t ne minimálbér alapján számolják) az eddig ki nem vett szabadságát ki kéne vennie. Megtagadhatja a munkáltató ennek kiadását?Azaz átvihető-e ez a szabadság mondjuk a (távoli jövő) GYED utánra?

2.Közalkalmazott számítógépkezelésért kapott pótlékot. De már nem kezel számítógépet. A pótlék elvonható tőle? Azaz lehet kevesebb az illetménye?

Leona # 2007.07.19. 08:27

Köztisztviselő vagyok, DEKÓ-nál.
Lassan :voltam.
Közösen megegyezek a cégemmel, hogy szakítsunk.
Fiatal, ambiciózus, lelekes, értelemes, protekciótlan és nem bírom a bürokráciát. Ergo elemegyek. 2007. aug. 31.-el.

5 kérdés a végelszámolással kapcsolatban:
1.) 13. havi illetmény? Jár-e, időarányosan-e? Mikor kerül kifizetésre?
2.) Adómhoz a bérjuttatások bevallásához: végén (ez a kérdés: 08.31-én, vagy 12.31-én) kapok egy fizetési jegyzéket?
3.) Az üdülési csekk. Időarányos részt adjam vissza, egészet adjam vissza, egészet tartsam meg? Kifizetni nem akarom, semmiképpen.
4.) Munkaruha. Időarányos rész jár, úgy tudom. de: Utólag kifizettetik, vagy levonják a fizetésemből a végén?
5.) Szabadság: Időarányosnál egy nappal többet vettem ki: ekkor az utolsó hónapban egy nappal kevesebb fizetést utalnak át? Vagy visszafizettetik velem a nettó 6,5eFt-ot? Vagy ez hogy megy?

Kösz a tanácsot/választ/segítséget!

jamesz # 2007.07.19. 08:45

Leona: 13 havi jár, de csak a január-június közti időre.Utolsó munkanap kapod meg.
Nemcsak fizetési jegyzéket, hanem minden adózásal kapcsolatos dokumentumot megkapsz.
Mivel a számfejtés utólag történik vissza kell fizetned. a szabit....de ha még most szólnak a kincstár felé lehet hogy levonják...

erzsi51 # 2007.07.19. 15:41

Kérem szépen valaki válaszoljon nekem.
Előre is köszönöm.

Leona # 2007.07.20. 07:52

Jamesz!

Köszönöm a választ, annyi kiegészítést kérnék, h miért január-június (azaz 6 hónap) közti időre (tehát a fele) amikor én még július-augusztusban is végig dolgozom, azaz aug. 31-ig, az utolsó napig (nincs felmondási idő, stb.)

A szabi visszafizetése sem ésszerű, sokkal egyszerűbb lenne, ha még így július végén le lehetne vonni az augusztisi fizetésemből, de nem is próbálkozok ezzel a bürokráciával harcolni, ami nálunk van.

Esetleg valaki a 2-vel lentebbi hszólásommal kapcsolatban a munkaruha és üdülési csekk kérdéskörben tud valamit mondani?

tomas64 # 2007.07.20. 07:55

Erzsi!
Álláspontom szerint lemaradtál a jubileumai jutalomról. Méltányosságot ha gyakorolna a munkáltatód, azt nem jogszabály alapján tenné meg, de erre az esély 0. Bár tévednék!

erzsi51 # 2007.07.20. 12:33

tomas64.Köszönöm

tomi58 # 2007.07.21. 18:04

Kedves Szakértők!
Febr.1-jével 37 év közalk. mv. után a munkáltatómmal megegyezve korengedményes nyugdíjba mentem. Az utolsó munkanap jan.31.-e volt. Sajnos a 40éves jub.jutalmat erre a dátumra hívatkozva nem fizették ki mert szerintük jan.31.-én még nem voltam nyugdíjas csak febr.1-én! Kérdésem,jár-e részemre a 40 éves jub.jutalom vagy a munkáltatónak van
igaza! Köszönettel várom válaszukat!

tomi58 # 2007.07.21. 18:04

Kedves Szakértők!
Febr.1-jével 37 év közalk. mv. után a munkáltatómmal megegyezve korengedményes nyugdíjba mentem. Az utolsó munkanap jan.31.-e volt. Sajnos a 40éves jub.jutalmat erre a dátumra hívatkozva nem fizették ki mert szerintük jan.31.-én még nem voltam nyugdíjas csak febr.1-én! Kérdésem,jár-e részemre a 40 éves jub.jutalom vagy a munkáltatónak van
igaza! Köszönettel várom válaszukat!

panika # 2007.07.22. 07:22

Kedves Mindenki!

Június 28-án államvizsgáztam az államigazgatási főiskolán (Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar). A diplomaosztóm azonban csak bő két héttel később volt. A munkáltatóm azt mondja, hogy az átsorolásom csak a diploma benyújtását követő naptól él. tehát édes mindegy, hogy fél éve, 3 éve vagy akár csak 2 hete államvizsgáztam, akkor is a diploma benyújtása számít bejelentésnek. A diploma szövegezésében olvastam, hogy "a Záróvizsga-Bizottságnak 2007. június 28-i hatrozata alapján nevezettet igazgatásszervezőnek nyilvánítjuk". Tehát a végzettség megszerzése e napon történt. Segítsetek, mit tehetek, hogy meggyőzzem a munkáltatómat az igazamról? Egyáltalán, kinek van itt igaza?

kismókus # 2007.07.22. 22:09

Kedves Panika!

Gratulálok a sikeres államivizsgádhoz és a friss diplomádhoz!
Az átsorolás szempontjából az oklevél benyújtásának/munkáltatónál történő bemutatásának időpontja a mérföldkő.
Miért? Korábbi gyakorlat volt, hogy hallgatók államvizsgát tehettek, de oklevelet addig nem kaptak, amíg nyelvvizsga-bizonyítványt "nem szereztek" - náluk hosszú hónapok v. évek telhettek el az áv. letétele és a diplomaosztó között - így átsorolásuk is függőben maradt.
(Mostanra, ha jól tudom változott a szabályozás: nyelvvizsga hiányában áv-ra nem bocsátható a hallgató.)
Szóval szerintem higgy a munkáltatódnak, és örülj az ÁF-es diplomádnak.

Üdv.: km.

monalisa1 # 2007.07.22. 22:46

Tomi58!
A Kjt. 78. § (3) bekezdése alapján a jub.jutalmat az utolsó munkában töltött nap ki kell fizetni.

jamesz # 2007.07.23. 06:17

Leona: azért csak azt kapod, mert július 1-től a 13. havi 1/12-ed részét megkaptad, ill. kapod.

tomi58:

Kjt: 78.4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya megszűnik és – legkésőbb a megszűnés időpontjában – nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Onnan vagy nyugdíjas ahonnan a Nyugdíjfolyósító Ig. megállapítja a határozatban.

luzer12 # 2007.07.23. 07:31

Kedves Szakértők !

Kérdésem az lenne, hogy aki prémium éveit tölti, ezen idő alatt dolgozhat-e valamilyen formában (AM könyv, vállalkozó, megbízási szerződés vagy egyéb ) ? Továbbá, ha van mellékfoglalkozású vállakozása (heti 36 óra miatt), az a prémium évek töltése esetén is megmaradhat-e, vagy az főfoglalkozássá minösül ?