Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Lyonee # 2007.07.06. 20:47

Feri48!
A ktv. módosítását átnézve, szerintem a besorolás, felmentés, végkielégítés, jubileumi jutalom közül csak a felmentési idő változott meg, sávos lett, és a besorolásnál szúrtak be egy két szót, ami most lényegtelen.
Szerintem áthelyezésnél a korábbi munkaviszony (1992 előtti ) is közszolgálatinak számít, nem csak a végkielégítésnél, ahol a jogszabály külön kiemeli.
Ha a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult, akkor a köztisztviselői jogviszonya 40 év, és a felmentési időnél is ezt kell figyelembe venni, hiszen a jubileumi jutalommal a közszférában eltöltött időt ismerik el és jutalmazzák a hűséget.

Jelen pillanatban a felmentési ideje 6 hónap, de július15-től 8 hónap lesz. Melyik jobb Õnnek? (Csak akkor lenne 5 hónap, ha 15 év a köztisztviselői jogviszonya.)
Mivel áprilisban mehetne csak nyugdíjba, gondolja át, hogy érdemes lenne-e korengedményes nyugdíjba menni, ha a munkáltatója belemenne. Mondjuk dec. 1-től, és akkor csak 5 havi nyugdíjat kéne finanszíroznia a munkáltatónk. Ez egy közös megállapodás. De úgy , hogy januárban még jogviszonyban legyen a jub. Jut. miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.06. 20:57

Anna, a Kjt-ben csak annyit írnak, hogy közös akarattal a felek megállapíthatnak a törvényben szereplőnél hosszabb felmentési időt. Ad notam: a szomszéd eladhatja nekem a házát.

anna47 # 2007.07.06. 21:50

Nézd KBS!
Tudom, hogy ez csak egy lehetőség, de akkor is "lehetőség" , ami vagy bejön,vagy nem. Nem igaz?
Köszi a válaszodat, üdvözöllek: Anna

feri48 # 2007.07.07. 07:22

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszod. A hivatal elzárkózik a korengedményes megoldástól, igy csak a jövőre érvényes szabályok szerint mehetek előnyugdíjba. Ha a felmentési idő öt hónap lesz, akkor jogosult leszek a 12 hónap végkielégítésre, ha nem, akkor 8 hónapos felmentésre. Üdv. feri48

Lyonee # 2007.07.07. 09:01

A 12 hónapos végkielégítésre mindenképpen jogosult, csak amíg nem jár le a felmentési idő, addig ne kérje a nyugdíjazását! A korengedménnyel a munkáltató jis nagyon jól járna, hiszen amit majd a végkielégítésre fizetne, annak csak egy része lenne a nyugdíj. Meg lehet úgy állapodni, hogy mindkét fél jól járjon.

azur70 # 2007.07.09. 06:25

Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő vagyok illetve voltam, most 6 hónap felmentési időmet töltöm és csak a hat hónap letelte után kapom meg a végkielégítésem. Ez így van eddig. Namármost amit kérdezni szeretnék ha a hat hónap letelte előtt elhelyezkedem akkor is megkapom-e a végkielégítésemet nem a kozszférában helyezkedem el hanem más munkatörvénykönyves munkahelyre . És ha megkapom a végkielégítést azt mikor köteles a munkáltató részemre kifizetni. ?
Előre is köszönöm a választ.

Lyonee # 2007.07.09. 07:38

1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
19. §
...
(7) A végkielégítést a felmentési idő utolsó napján kell kifizetni.
...
(9) Ha a köztisztviselő a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.
marinko # 2007.07.09. 19:16

Kedves Lyonee!

Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko

marinko # 2007.07.09. 19:16

Kedves Lyonee!

Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko

Lyonee # 2007.07.09. 20:04

Marinko
Ha a közalkalmazott mond le a jogviszonyáról, akkor a felmentési idő 2 hónap. A munkáltatónak nincs a munkavégzés alól felmentési kötelezettsége, de részben, vagy teljesen felmentheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól, a lemondást köteles elfogadni. A 13. havi és a szabadság ugyanaz, mint amit már korábban írtam.
„Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor. Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor.” Ez csak mézesmadzag, mert gyakorlatilag nagyon kicsi összeg, főleg egy részfoglalkozású közalkalmazottnál.

marinko # 2007.07.09. 20:35

Kedves Lyonee !

Köszönöm az információkat.
Tehát a befizetett járulékot nem lehet visszaigényelni. Kár.

replika # 2007.07.10. 11:15

A következőben kérnék segítséget a hozzáértőktől, nem találom az egyértelmű választ, itt a fórumban sem találtam még ezt a felvetést:

köztisztviselő áthelyezésekor (közig.szervtől közig.szervhez, az állam a munkáltató) kiköthető e próbaidő? (és ezzel együtt újabb kinevezés, eskü stb. történik?)
Ha igen és a próbaidő alatt felmentik, hogyan alakul a végkielégítése?

a következők miatt:

Ktv. 5. § A közszolgálati jogviszony az állam, valamint a nevükben foglalkoztatott köztisztviselő között a köz szolgálata és munkavégzés céljából létesített különleges jogviszony
6. § (1) A munkáltatói jogokat, ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, a közigazgatási szerv hivatali szervezetének (a továbbiakban: hivatali szervezet) vezetője, illetve a testület gyakorolja.
11/B. § (1) A kinevezésben a közszolgálati jogviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
(3) A próbaidő alatt a közszolgálati jogviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
14. § (3) Végleges áthelyezés esetén a közszolgálati igazolás, valamint a köztisztviselő illetményének és - a szabadság kivételével - egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.
19. § (3) A végkielégítés mértékének meghatározásakor csak a közigazgatási szervnél közszolgálati jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni.
(5) A (3) és (4) bekezdés alkalmazása szempontjából közszolgálati jogviszonyban töltött időnek minősül

1. áthelyezés esetén a költségvetési szervnél közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati jogviszonyban (...)

köszönöm
r.

replika # 2007.07.10. 13:44

(vagyis ha próbaidő alatt megszünteti a munkáltató a jogviszonyt, nem felmenti)

kösz
r.

Lyonee # 2007.07.10. 15:36

Én a kjt-t ismerem elég jól. A ktv-t átnézve külön kikötés valóban nincs, de az áthelyezés lényege semmisülne meg a próbaidő lehetőségével. Az áthelyezést úgy kell tekinteni, mintha az áthelyezett az előző jogviszonyát is az új munkáltatónál töltötte volna el. Utólag pedig próbaidőt nem lehet kikötni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 15:37

Egyetértek, a próbaidő áthelyezésnél számomra is joggal való visszaélésnek tűnik.

michaela # 2007.07.11. 14:37

Kedves Lyonee!
Jövő év április 30-án leszek 40 esztendős közalkalmazott. A jubileumi jutalmat csak akkor kapnám meg (azt hiszem), mert 5 év egyetem + 35 év munkaidőm így lesz. Viszont félek a nyugdíjszámítás megváltozásától. Szerinted mikor lenne érdemes nyugdíjba mennem? Köszönöm előre is: Michaela

Lyonee # 2007.07.11. 14:53

Kedves Michaela!
Az egyetemi tanulmányok ideje nem közalkalmazotti jogviszony, csak a nyugdíjszámításnál, a szolgálati idő megállapításánál vehető figyelembe.
Betöltötted-e az 57. életéved? Ha még nem, mikor fogod?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 15:46

Határeset.:)

michaela # 2007.07.12. 08:22

Kedves Lyonee!
Jövő márciusban leszek 60 éves. Michaela

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 08:24

Akkor bármikor elmehetsz előrehozott öregségi nyugdíjba.

tomas64 # 2007.07.12. 09:06

Kedves Replika, a kérdsedre a válasz egyértelmű nem. A köztisztviselő ugyanis az államal köt szerzdést kinevezsekor, és ezért köztisztviselői ályafutása során egyszre tesz esküt, és egyszre köthető ki a próbaidő is.
Ez arra nem vonatkozik, ha a köztisztviselő jogviszonyát megszntetve, a magánszektorban helyezkedik el, majd valamikor ismét közszolgálatot vállal.

Lyonee # 2007.07.12. 09:37

Michaela!
Gondolom a jubileumi jutalmat is meg szeretnéd kapni. Azért nézz utána ennek az április 30-ai dátumnak. Mindenképpen úgy kérd a nyugdíjazásod kezdetét, hogy a 8 hónap felmentési időbe beleessen a 35. közalkalmazotti jogviszony betöltésének időpontja.

mókusmama # 2007.07.12. 10:31

Kedves Szakértők!

Köztisztviselőként dolgozom, 35 éves közszolgálati jogviszonnyal, és október 18-án töltöm az 55. évemet. Ekkortól elküldenek prémiumévek programba 5 évre. 2012. október 18-tól mehetek előrehozott nyugdíjba.
Az a kérdésem, hogy ha még ez évben aláírom a határozott időre szóló szerződést a PéP-hoz, akkor még a mostani nyugdíjszámítással mehetek-e előrehozott nyugdíjba 2012-ben.
A másik kérdésem, hogy a prémiumévekben résztvevő köztisztviselőnek jár-e a 13. havi fizetés 70 %-a.
Ezzel a törvénnyel kapcsolatban még nem minden eléggé "tiszta" a számomra, igy várom a válaszukat. Köszönöm

kismókus # 2007.07.12. 10:46

Kedves mókusmama!

A prémiumévek programban részt vevő köztisztviselőnek jár a 13. havi bér időarányos része, merthogy - és ez szerintem ritka, kivételes eset - indokoltan munkára berendelhető. Tkp. az adott közig. szerv állományában marad hivatalosan.

mókusmama # 2007.07.12. 10:49

Kedves Kismókus!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt.
Az előbb elirtam, ez év október 18-án töltöm az 54. évemet. Tehát 53-ban születtem.
Ez a másik kérdésem miatt fontos.
Köszönöm