Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

napsugár001 # 2009.11.29. 18:29

Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni,hogy az idén mennyi az adósáv. Közalkalmazottként dolgozom, és most 2 hónapja kolleganőimmel együtt egyre kevesebb fizetést / 10000-15000 ft-al / kapunk. A munkáltató azzal magyarázza, hogy átléptük az adó határt.
Köszönettel!

Lyonee # 2009.11.29. 19:17

A munkáltatód lépte át a hülyítés határát!

http://www.apeh.hu/…lak/sav.html
Melyik osztályba, fokozatba tartoztok?

napsugár001 # 2009.11.30. 18:56

Kedves Lyonee!

Én az E kategóriába 7-es fokozatban vagyok. Azt mondja a munkáltató,hogy 2500000 az alsó határ, és mi ezt túl léptük.Nem kapjuk már a közalkalmazotti adó kedvezményt sem. Amit küldtél linket azt nem nagyon értem.
Köszönöm válaszod

napsugár001 # 2009.11.30. 19:02

Bocsánat nem 2500000,hanem 1250000 az alsó határ

Lyonee # 2009.11.30. 19:41

Az adókulcsokat, amit kértél tartalmazza a link.
Évi 1900000Ft-ig 18%-os adókulcs, ezt júliusban emelték 1700000Ft-ról fel, gyakorlatilag , aki teljesen beleesik, annak 3000 Ft-tal lesz kevesebb a havi szja-ja.

napsugár001 # 2009.11.30. 20:38

Kedves Lyonee!

Köszönöm a válaszod!

Mágika85 # 2009.12.06. 13:02

Kedves Hozzáértők!

Január 1. napjától közalkalmazott leszek. Nem vagyok tisztában az illetményemet tekintve, még nem voltam közalkalmazott és nem is kísértem figyelemmel a bértáblát.
Felsőfokú végzettséggel rendelkezem, de egyelőre csak az érettségit veszik figyelembe, mert 3 év ott letöltött gyakorlat után lehetek tisztviselő.
2,5 évig dolgoztam nem a közszférában, 11 hónapja munkanélküli vagyok.
Kérdéseim:

1. Melyik bérkategóriába tartozom (érettségit nézve)?
  2. A bértábla szorzói mit jelentenek (éveket)?
  3. Ha januárban kezdek, akkor márciusban én is kapok már

keresetkiegészítést (13.havi helyett)?

1. Állítólag a caffetéria csak 1 év letöltött munkaviszony után jár, ez igaz?

Kérlek titeket, hogy bármi bérrel kapcsolatos infot írjatok nekem, mert nem vagyok túl tájékozott a témában (közalkalmazotti bérek).
Köszönöm: Mágika

Lyonee # 2009.12.06. 21:01

Közalkalmazott, vagy köztisztviselő leszel? Teljesen más előmeneteli és illetményrendszer vonatkozik rájuk.

InezRanhis # 2009.12.07. 00:03

Szia Mágika..
Nem túl hosszadalmas a törvény, szerintem olvasd el:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(Én is közalkalmazott vagyok, néha "elfelejtenek" elmondani nekem bizonyos lehetőségeket, amiket a Munka Törvénykönyvéből tudok meg.)
Munka törvénykönyve:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Sok sikert.
Inez.

:)

Ildus54 # 2009.12.07. 20:33

Tisztelt Hozzáértők!
1972. augusztus 1.-je óta közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom. 2002. augusztus 1.-jén kaptam meg a jubileumi jutalmamat. Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem mint közalkalmazottnak járt volna-e 2 évvel ezelőtt (37 éves munkaviszonyom van) a 35 éves jubileumi juttatás, mivel egy köztisztviselő ismerősöm megkapta ebben az évben a 35 éves jubileumi juttatást. Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildus54

Mágika85 # 2009.12.08. 05:28

Kedves Lyonee!

Közalkalmazott leszek, mivel tisztviselő állítólag csak 3 év letöltött gyakorlat után lehetek.

Mágika85 # 2009.12.08. 05:29

Kedves Inez!

Köszönöm a tippet, elolvasom az Mt.-t!

Üdv: Mágika

pesti31 # 2009.12.08. 11:30

Tisztelt Fórum!

A munkahelyünkön átszervezés van, január 01-től beolvadunk egy másik egységbe. A kolléganőnk nem fogadta el az új munkalehetőséget, ezért 3 havi felmentést és 3 havi végkielégítést kap. 1952. júniusában született, elmondása szerint közel 40 éves munkaviszonya van. Azt mondta, hogy a felmentési idő után elmegy munkanélkülire és utánna elmehet nyugdíjba.
Mivel 2011-ben ő már nyugdíjba mehet. Jól gondolja?
A nyugdíj megállapításhoz hány évet számolnak? Utolsó 3 évet?
Előre is köszönjük a választ.

Lyonee # 2009.12.08. 18:21

Ildus54!
A közalkalmazottaknak nem jár 35 éves jubileumi jutalom.

Lyonee # 2009.12.08. 18:32

Mágika85!
Érettségivel a C1 fizetési osztályba lehet téged sorolni, de lehet, hogy C2, mert 2010-ben töltenéd be a 3 évet, és januárban történik az átsorolás.
Miért nem veszik figyelembe a felsőfokú végzettségedet? Nem szükséges a munkakörhöz? A közalkalmazottat a (munkaköréhez szükséges)legmagasabb iskolai végzettsége alapján kell fizetési osztályba sorolni, ha a a munkaköre több fizetési osztályba tartozó végzettséggel is betölthető.
Magasabb fizetési fokozatba 3 évente lehet lépni.
Tanulmányozd a kjt-t is!

Mágika85 # 2009.12.09. 05:59

Kedves Lyonee!

Köszönöm a válaszod. Valahogy így gondoltam én is.
Tehát akkor az előző munkakörömben eltöltött idő is beleszámít függetlenül attól, hogy akkor nem voltam közalkalmazott?
Kérdésedre: A végzettségem (jogi asszisztens) szükséges lenne a munkakörömhöz (bíróságon írnok), de a munkáltatóm azt mondta, hogy legalább 3 év bíró mellett eltöltött gyakorlat után vehetik figyelembe a végzettségemet, de akkor már köztisztviselő lehetek és nem "írnok" megnevezéssel, hanem "jegyzőkönyvvezető"-ként.
Az "igazságügyi dolgozókra" vonatkozó törvényben (sajnos nem tudom már a tv. nevét pontosan, csak úgy találtam a neten valahol)találtam is erre vonatkozó utalást, de még igazából nem tudtam értelmezni teljes mértékben...

Lyonee!
Szerinted, ha 2,5 év munkaviszonyom volt, azután pedig 10 hónap munkanélküli, akkor is érvényes lehet a (talán) a C2-es osztályba sorolás?
Az lenne még a kérdésem, hogy ha a munkaköröm alapvető elvárása a kiválló gépírás-tudás (bizonyítványom nincs róla, de az egyetemi indexben vizsgaként igazolva van), akkor arra esetleg kaphatok valami plussz juttatást?
Várom válaszod!
Köszönettel: mágika

Lyonee # 2009.12.09. 17:26

Kedves Mágika85!
5/2001. (III. 13.) IM rendelet
a bíróságokon és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában foglalkoztatott egyes igazságügyi alkalmazottak munkakörének és képesítési feltételének meghatározásáról, ügyviteli vizsgájáról

Ezt nézd át, szerintem középiskolai végzettség van előírva, a jogi végzettség nincs, ezért nem is tudják figyelembe venni.
De ez a terület nagyon távol áll tőlem, többet nem tudok segíteni.
Az utolsó kérdésre a válasz, nem.

Mágika85 # 2009.12.10. 04:49

Kedves Lyonee!

Köszönöm a válaszaidat.
Áttanulmányozom az IM rendeletet is, hátha azután tisztábban fogok látni a témában.
Köszönöm mégegyszer a kimerítő válaszokat.
Minden jót!
Üdv.: Mágika

szentpet # 2009.12.11. 09:18

Jó napot kívánok, 1955-ben született nő vagyok, 1974. óta folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyban. Kérdezem, hogy mikortól vagyok jogosult a Prémium Évek programban való részvételre, illetve mikor mehetek nyudgíjba. Köszönöm szépen a választ.

Lyonee # 2009.12.12. 20:44

szentpet!
Az 1955-s születésűek nem tudnak már belépni a prémiumévek programba. Hacsak nem lesz jogszabályváltozás, de most változott néhány hete a tv., és nem tolták ki újabb 1 évvel, sajnos.
A nyugdíjkorhatárod 64 év, előrehozott nyugdíjba mehetsz 61 éved betöltése után, 37 év szolgálati idő esetén.

anya45 # 2009.12.14. 22:25

Tisztelt Szakértők!
Kérem, adjanak választ a következő kérdésemre:

Közalkalmazott ismerősöm soros (3 évenkénti emelése) 2008. januárjában lett volna esedékes. Munkáltatója azonban elmulasztotta léptetni, s a mai napig a 2005. jan-i emelés szerinti alapbért kapja.
Közben vezetőváltás történt, s most ez kiderült.

Hová fordulhat, ill. orvosolható-e a probléma?
Megkaphatja a két év alatt elmaradt különbözetet, ami járt volna neki?

Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm!

Tikno # 2009.12.17. 15:49

Tisztelt fórumozók !

Feleségem januártól a prémium évek program keretébe kerül. Van őstermelői igazolványa, hogy a diófánkon termett diót a piacon eladhassa. Ez ugye nem számít munkaviszonynak, ami kizárná a Pép- ből?

előre is köszi a válaszokat.

hozo # 2009.12.20. 19:41

Tisztelt Fórum!
Prémiumévek program (zsákutcájába)2006-ba lettem részese. Szerződésem 2010 Január 23-ig tart,mikor az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeit tejesítem, mint közalkalmazott,több mint 40 évi munkaviszony után.
Amit közeljövőben akaratom ellenére módosítani kíván munkáltatóm.
Mit tehetnék ez ellen és hol találnék megoldást 2006-ban aláírt szerződésem érvényének.
választ köszönve hozo.

Dödölle1 # 2009.12.23. 18:13

Tisztelt Szakértők!
Kérem, adjanak választ a következő kérdésemre:

Közalkalmazott ismerősöm soros (3 évenkénti emelése) 2008. januárjában lett volna esedékes. Munkáltatója azonban elmulasztotta léptetni, s a mai napig a 2005. jan-i emelés szerinti alapbért kapja.
Közben vezetőváltás történt, s most ez kiderült.

Hová fordulhat, ill. orvosolható-e a probléma?
Megkaphatja a két év alatt elmaradt különbözetet, ami járt volna neki?

Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm! anya45 --------------
Természetesen igen.

Elsősorban a munkáltatói jogkör gyakorlójához, aki erről haladéktalanul értesíti a Magyar Államkincstár Illetményszámfejtési Irodáját, amely szerv a következő számfejtéskor kiutalja az elmaradt illetményt.

Üdv. :)

vizsu55 # 2010.01.03. 17:38

Tisztelt Fórumozók!
Az én kérdésem a 7 évenkénti pedagógus továbbképzéssel kapcsolatos.
Azt értem, hogy a rendkívüli lépés csak egyszer érvényesíthető a 7 év alatt, 120 óra teljesítése esetén.
Több fórumon olvastam, hogy a megmaradt pontok / 120 órán felüliek/ átvihetők a következő 7 évre.
Valóban így van-e, s ha igen, hol található erre jogszabály?

Köszönöm