Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

VFJudit # 2008.08.11. 10:34

Bocsánat KÉRDÉS (???) volt az előző!

Tehát: foglalkoztatható???

VFJudit # 2008.08.11. 10:31

Foglalkoztatható kollégiumban megbízási jogviszonyban ügyeleti (napközbeni, hétvégi, éjszakai) feladatok ellátására az, aki jelenleg főiskolai tanulmányokat folytat levelező tagozaton, és a szociálpadagógusi végzettséget a 2008/2009-s tanév végén fogja megszerezni.

Tehát ebben a tanévben már végzős.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.09. 21:46

Mit vesz meg bárki? Biztosan nem a kórházat, mint intézményt - azt ugyanis nem lehet.
Ahogyan a kérdésedre sem nagyon lehet válaszolni. Hiszen egyelőre azt sem tudod, ki, milyen formában fogja majd működtetni tovább.

Ha kikerülnétek a közalkalmazotti törvény hatálya alól, akkor annak, aki nem járul hozzá a továbbfoglalkoztatáshoz, a rendes felmentéskor adandó végkielégítés jár.

(Továbbra sem értem, ki vagy mi az a "jog", aki azt "írta" - ilyen egyszerűen - hogy nem jár végkielégítás.)

butanulo # 2008.08.09. 18:09

Az a jog , amely szerint ha jogutód nélkül szűnik meg, de bárki veszi meg az jogutódja lesz nem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 21:51

Milyen "jog írta" sajnos, hogy nem jár?

butanulo # 2008.08.08. 19:26

Jó estét kívánok mindenkinek.

Egy probléma meg oldásában kérnék segítséget.
Egy városi kórházban dolgozom immár éve...
A Polg.Mest. hivatal eldőntőtte: funkcionálisan privatizál... pályázat kiírva .... beadva stb.Most bíráljál a pályázatokat Egy Orvosi Egytem(azt mondják ők a tuti nyertesek), egy pénzügyi Zrt., és egy Kft a pályázó
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a pályázó aki elnyeri a működtetés jogát és 2 évig közalkalmazotti jogokat meghagyva tovább kíván(na) foglalkoztatni.....
4Kérédsem annyi lenne , ha nem vállalom a munkát és nem írom alá a szerződést jár-e végkielégítés?
Sajnos a jog azt írta nem, viszont a takarító szolgálatot mikor kiadták bérbe akkor aki nem írt alá az kapott.....
Most azt jó lenne tudni jár-e hivatalból vagy adható?
Elnézést ha kissé hosszan sikerült a kérdést leírni, de ez fontos lenne tudnom. Ha valaki segítene nagyon hálás lennék..
Köszönöm előre is.
Tisztelettel: buta

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 09:29

Elnézését kérem, én tévedtem. Közalkalmazottaknál valóban a besorolástól függ az alapszabadság. [Kjt. 56. §]
A D-ben ez húsz. Plusz a fokozatra 4 illetve a 3 nap. [57. § (1)]

Múzeumi tudományos dolgozóknak ezen felül jár évi 5 nap pótszabadság. [57. § (4)]

h.tam # 2008.08.07. 07:38

a d 03 és 04 kategóriákra járó szabadásghoz visszatérve 1975 születésű vagyok és múzeumi dolgozó

sajnos a fentartóm nem áll a helyzet magaslatán mert év elején 23 napot, a múlt héten már 26 napot mondott

zso57 # 2008.08.07. 04:09

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszaidat!
Sokat segítettél!
Úgy látszik a Mindehatónak más a szándéka velem! Mindenáron nem kívánok ott dolgozni, de a szokás - no meg a lelkiismeretesség nagy "urak", nehéz leszokni a szolgálatukról!
A változtatáshoz pedig erő/energia kell!
Üdvözlettel Zs

Lyonee # 2008.08.06. 21:54

Kedves Zso!
A törvény kötelezi a munkáltatót a munkavégzés alóli mentesítés betartására.
A kjt. szerint ugyanarra a feladatra (pl. szakközépiskolai oktatás, mindegy hogy másik tantárgy) nem köthető munkavégzésre irányuló további jogviszony. A munkáltatód ezt jól tudja, sok helyen nem veszik figyelembe, pedig kéne. A problémád megoldására van egy ötletem, e-mailbe megírom.

zso57 # 2008.08.06. 13:37

Kedves Lyonee!
Az előzmény: nyugdíjas vagyok, felmenettek a közalkalmazotti munkaviszonyom alól 2008. júl.1-el. A most kezdődő tanév szept. és okt. hónapjait kell ledolgoznom,mert 4 hónap, a felmondási idő fele a munkavégzés alóli felmentés jegyében telik, azaz 2009. febr. 28-ig.
Irtad, hogy "Ha jutna óra, akkor azt a néhány órát a felmentési idő alatt, óraadóként (maximum 8,5 óra, 40% alatti óraszám) is megtarthatnád."
A szigorlat előtti álló osztályomban már egy évig én tanítottam a tárgyat, most heti 7 órám lenne elmélet + gyakorlat és 15 hét szorgalmi időszak után szigorlat következne januárban, de hogyan oldható meg, hogy - ha a vezetéstől szándék mutatkozik rá, hogy megtartsam november és december hónapban is csak ebben az osztályban az óráimat? Mibe lehet kapaszkodni? Melyik Tv, rendelet? Hol keressem?

Ugyanis az osztályomból többen aggódva kérdeznek, a mai napon pedig a munkahelyen azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanarra nem foglalkoztathatnak megbízási jogviszonyban sem, csak más tárgyra.

Megjegyzem, hogy helyi önkormányzati fenntartású szakközépiskola, a nyugdíjasokra foglalkoztatási tilalmat kötöttek ki, de a kolléganőmnek már - az én óráim nélkül is - 26,5 órája van, tehát maradt elég órájuk.Az általam ellátandó óráik, ha jól láttam, akkor túlórába fog menni. Szakmai érv, hogy mióta beindult az akkreditált oktatás, csak én vittem ezt a tárgyat, a vizsgakövetelményeket, stb. csak én ismerem és ez az utolsó osztály, a következő évben már nem indul. (Ez persze már főként emócionális kötődés.)

zso57 # 2008.08.06. 13:36

Kedves Lyonee!
Az előzmény: nyugdíjas vagyok, felmenettek a közalkalmazotti munkaviszonyom alól 2008. júl.1-el. A most kezdődő tanév szept. és okt. hónapjait kell ledolgoznom,mert 4 hónap, a felmondási idő fele a munkavégzés alóli felmentés jegyében telik, azaz 2009. febr. 28-ig.
Irtad, hogy "Ha jutna óra, akkor azt a néhány órát a felmentési idő alatt, óraadóként (maximum 8,5 óra, 40% alatti óraszám) is megtarthatnád."
A szigorlat előtti álló osztályomban már egy évig én tanítottam a tárgyat, most heti 7 órám lenne elmélet + gyakorlat és 15 hét szorgalmi időszak után szigorlat következne januárban, de hogyan oldható meg, hogy - ha a vezetéstől szándék mutatkozik rá, hogy megtartsam november és december hónapban is csak ebben az osztályban az óráimat? Mibe lehet kapaszkodni? Melyik Tv, rendelet? Hol keressem?

Ugyanis az osztályomból többen aggódva kérdeznek, a mai napon pedig a munkahelyen azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanarra nem foglalkoztathatnak megbízási jogviszonyban sem, csak más tárgyra.

Megjegyzem, hogy helyi önkormányzati fenntartású szakközépiskola, a nyugdíjasokra foglalkoztatási tilalmat kötöttek ki, de a kolléganőmnek már - az én óráim nélkül is - 26,5 órája van, tehát maradt elég órájuk.Az általam ellátandó óráik, ha jól láttam, akkor túlórába fog menni. Szakmai érv, hogy mióta beindult az akkreditált oktatás, csak én vittem ezt a tárgyat, a vizsgakövetelményeket, stb. csak én ismerem és ez az utolsó osztály, a következő évben már nem indul. (Ez persze már főként emócionális kötődés.)

zso57 # 2008.08.06. 13:36

Kedves Lyonee!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.04. 13:58

Az nem a kategórián múlik, hanem az életkoron. No meg azon, hogy pedagógus vagy-e esetleg.

h.tam # 2008.08.04. 12:40

közalkalmazotti D 03 és 04-es kategóriákhoz mennyi szabadság jár?
köszönöm

fridike # 2008.08.03. 07:55

Az áthelyezést aláírtam, de a próbaidős kinevezést még nem. Az áthelyezés szrintem nem érínti a munkaviszonyomat, mert csupán annyi történt, hogy az egyetemnél, az egyik klinikáról, a másikra helyeztek át.
Nagyon köszönöm a válaszokat, mert hétfőn akarták velem ezt az egészet aláírattatni. Igy azonban nem fogom, csak akkor, ha határozatlan idejű a kinevezés, vagy pedig mondjanak fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.03. 03:53

Kérdés, mi szerepel a kinevezésedben a munkavégzés helyeként. Ha az az "áthelyezés" a kinevezés módosítása nélkül megoldható, akkor csak a "próbaidő" ellen tiltakozhatsz. Ugyanis azt csak új jogviszony létesítése esetén lehet kikötni.
Márpedig abba, hogy a hatályos kinevezésedet közös megegyezéssel megszüntessétek, lehetőleg ne menj bele. Ha az új besoztést el akarod fogadni, meg lehet azt oldani módosítással is. De azt is próbaidő nélkül.

csufi99 # 2008.08.02. 22:08

Bocsi, ha már benéztem..
Ne írj alá semmit!! Jelenleg van egy kinevezésed, ehhez ragaszkodsz. Az ő gondjuk, hogy mit kezdenek a helyedre felvett munkaerővel.
Ha aláírsz egy próbaidős kinevezést, áthelyezést, csoda tudja minek nevezik majd, a próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nálkül felmondhat és semmi nem jár!
Ha kitartsz a volt helyed és kinevezésed mellett, nyerő leszel, kötelesek oda visszahelyezni, vagy próbáljnak felmenteni, abban ismét nyert ügyed lenne.
Mindent írásban, ha szólnak, kérj írásbeli ajánlatot, jogod van hozzá, erre válaszolsz, köszönöm, a régihez ragaszkodom. Nagyon légy észen, tarts ki!Ez esetben várhatóan megmarad a régi helyed, kinevezésed, s ha bármikor fel akarnának menteni, fizetniük kell.
Max., ha olyan ajánlatot kapsz, mely áthelyezés egyikről a másikra, s nem próbaidővel(!!!), határozatlan idejű kinevezéssel- ha úgy gondolod, hogy jó ennyibe még belemehetsz. Mindent olvass el, kérj időt, semmit ne írj alá elsőre!

fridike # 2008.08.02. 20:03

Kedves kbs!Köszönöm a segítségedet!A lényeg:
Tehát július közepétől visszamentem gyesről, de korábbi státuszomat, már betöltötték. Belső áthelyezéssel, kineveztek egy vezetői állásra,(ami gyakorlatilag ugyanaz,a munkakör, mint ami eddig volt),ez azt jelenti, mondjuk, hogy az egyik klinikáról, a másikra kerültem. Még nem írtam alá semmit sem, most akarják velem aláíratni, a július közepéig visszamenőlegesen a próbaidős kinevezésemet. Munkaviszonyom, mint közalkalmazott majd 20 éves, folyamatos, igaz különféle intézményeknél.Tehát nem mondtam fel, nem mondtak fel, de azt mondták, ha 4 hónap alatt felmondanak, nem jár majd végkielégítés...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.02. 15:48

Téged nagyon át akarnak vágni. Vagy már át is vágtak.
Egész pontosan hogyan néz ki az a "belső áthelyezés"?
Mit írtál alá?

fridike # 2008.08.01. 16:58

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni a következő témában. 20 éves különböző beosztásokban, de folyamatos közalkalmazotti nmunkaviszonyom van, most tértem vissza gyes-ről, a munkáltatóm, belső áthelyezéssel kinevezett egy vezetői állásra (nem menedzseri) Itt 4 hónap próbaidőm van, azt mondták a munkaügyön, ha aláírom a próbaidős kinevezést, akkor, ha 4 hónap alatt felmondanak, nem jár nekem a végkielégítés.Mi van akkor, ha nem írom alá a kinevezést? Akkor én mondtam fel? S akkor végkielégítés se jár? Azt se értem, hogy miért nem jár végkielégítés, a közalkalmazotti munkaviszonyom után, ha a próbaidő alatt mondanak fel? Ezzel a munkáltató igencsak vissza élhet, nem?
Dolgozni szeretnék, de a végkielégítésemet se szeretném elveszteni.Előre is köszönöm...

Lyonee # 2008.07.31. 21:25

kjt 87/A §.
(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.

Lehet, hogy a munkaviszonynál beszámítooták. 3 év a várakozási idő a fizetési fokozatoknál.

dorcsika # 2008.07.31. 10:40

Köszönöm a választ
A férjem most lett közalkalmazott ,és a katonaságot nem számították bele
Emiatt mennyit veszít?

Lyonee # 2008.07.31. 06:58

Minden munkav., közalkalmazotti jv., köztisztviselői jv., stb. beleszámít, vállalkozási, megbízásos jogviszonyok nem, katonaság igen. Iskolák egyáltalán nem, majd talán a nyugdíjnál, de az sem biztos.

dorcsika # 2008.07.30. 12:26

Szeretnék érdeklődni ,hogy közalkalmazotti munkabérbesoroláshoz ,mi számít bele a munkaviszonyba a ténylegesen munkában töltött időszakon felül
Pl katonaság iskolák ilyesmi?