Kedves KBS!
A munkavállaló mondta, hogy ő vállalja a középfokú besorolást - magánügye, ha hajlandó kevesebb bérért dolgozni - ennek ellenére a személyzetis még "utánanéz" a dolgoknak....
Kedves KBS!
A munkavállaló mondta, hogy ő vállalja a középfokú besorolást - magánügye, ha hajlandó kevesebb bérért dolgozni - ennek ellenére a személyzetis még "utánanéz" a dolgoknak....
Tisztelt Fórumozók!
Kerestem választ a kérdésemre, de eddig nem találtam, ezért írok, kérem, aki tud válaszoljon!
Kérdésem:Óvodában a vezető-helyettesnek 24 órát kell kötelezően csoportban töltenie.(Óvónő munkaideje heti 40 óra, ebből 32 kötelező csoportban, 8 csoporton kívül eltöltendő: felkészülés a fogl-ra, értekezlet stb. Vez-helyettesnek szintén heti 40 óra, 24 kötelező csoportban, 8 vez-helyettesi teendőkre, 8 pedig, mint az óvónőknél felkészülésre, ért.-re stb. Jól gondolom, így van?) A fennmaradó időben köteles e az intézményben tartózkodni, ill. a 24 órán túl több időt tölteni a csoportban?
Válaszokat előre is köszönöm.
Arra számíthatsz, hogy a Gyeden lévőt arra a munkaörre veszik vissza, ahonnan elment, mert ez így jogszerű, kivéve, ha másképp állapodik meg munkáltatójával.
„Mire számíthatok?”
Ezt miért itt kérded? Kérdezd meg a munkáltatót és azt, akit helyettesítesz. Rajtuk múlik.
„nincs is keretük felsőfokút fizetni.”
Az előbb nem ezt kérdezted - hanem azt, hogy megbüntetik-e őket.
Ha nincs pénzük megfizetni a felsőfokú végzettségű munkavállalót, akkor nincs pénzük. De ez nem jogi probléma.
Gyeden lévő kismama helyén vagyok alkalmazásban, a kinevezésem határozott időre szól,a legutóbbi átsorolásomon a kismama GYED idejére vonatkozik. Kérdésem az lenne, felajánlhatnak-e neki más munkakört, vagy ugyanabba kell visszavegyék. A teljes képhez hozzátartozik,hogy a hölgy elvégzett egy főiskolát, ami nem szakirányú/munkaköréhez/, nekem viszont szakirányú képesítésem van. Mire számíthatok?
Pedig ezen nyüszögnek most.
Az illető nem írta bele az önéletrajzába, hogy van diplomája.
Behívták,az interjún elkotyogta, hogy van neki ilyen, kiválasztották, aztán visszahívták, hogy most egy szörnyűséges jogi probléma elé kerültek, mert az állás középfokú végzettséget kíván, nincs is keretük felsőfokút fizetni.
Ugyan.
Sziasztok!
Köztisztviselői állást hirdettek középfokú végzettségűnek.
Ha valakinek van diplomája, de vállalja, hogy középfokú végzettségűnek sorolják be, a szervezetet megbüntethetik, mert felsőfokú képzettségűt középfokú munkakörben alkalmaz?
Sziasztok!
Nagyon fontos dologban kérném a segítségeteket. A következő a szituáció: Van egy dolgozom, aki 2007. december óta van táppénzen, a táppénzre való jogosultsága november végén jár le. Közben kérte egészségkárosodásra való tekintettel a rokkantsági nyugdíjaztatását (55% alapítottak meg neki)Szeretné ha a munkáltató egészségkárosodásra való tekintettel felmentené. A munkakör amiben dolgozik 100%-os embert kíván. Mi a teendő ilyen esetben, milyen jogi lépéseket kell tenni, mi az eljárás menete? A hölgy bölcsődében „dolgozik“, 35év 8 hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, jelenlegi jogviszonya 2002 szeptember 1 óta áll fenn. Milyen illetmények illetik meg ebben az esetben. Illetve mi van akkor ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonya december 1-én, Ebben az esetben milyen juttatások illetik meg? Nagyon sürgős lenne! Előre is köszönöm.
köztisztviselőként van-e lehetőség a ktv jogviszony szüneteltetésére, pl. külföldi munkavállalás esetén? ez mennyi időre vehető igénybe és milyen egyéb tudnivalók vannak ezzel kapcsolatosan?
előre is nagyon köszönöm!
üdv: Niki
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket. Határozatlan idejü szerződéssel közalkalmazott vagyok egy iskolában. Az idén szereztem diplomát igaz nem a beosztásomhoz kapcsolódó végzettséggel. Tanulmányaim közben az iskola végig támogatott anyagilag és erkölcsileg is igaz tanulmányi szerződésem nem volt.
Az igazgató azt is megígérte, hogy a diploma megszerzése után fizetési fokozatban előresorol, viszont most közölte, hogy csak következő év január 01-vel. Kérdésem az lenne, hogy jogosan teszi-e ezt vagy előre kellet volna sorolnia a diploma szerzést követő hónap elsejével?
Kérném, hogy aki tud segítsen és az erre vonatkozó törvény számát és bekezdését is közölje!
Segítségeteket előre is köszönöm!
Jó napot mindenkinek!
Alábbi problémám lenne, amire nem nagyon találtam még sajnos megoldást, remélem itt majd sikerül.
2008.okt.15. megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyom nyugdíjba vonulás miatt. A munkáltató szeretné ha szeptember 1.-től óraadóként tovább tanítanék a megengedett kötelező óra 40%-ban(8,5 óra). Azt szeretném megtudni milyen formában lehetséges szerződést kötnöm az iskolámmal erre a 1,5 hónapra, mivel úgy tájékozódtam, hogy egyszerre nem lehet kétféle jogviszonyom ugyanannál az intézménynél.
Segítségét előre is köszönöm!
Elnézést ha lenne a kédésemre már válasz valahol, de a fórum keresővel nem tudtam megtalálni.
Az lenne a kérdésem hogy, jogszerű-e az hogy az SZTE tudományegyetemen, tudományos munkatársi beosztásban (kutató vagyok, angol nyelvű cikkeket írok, ill az irodalmat olvasnom kell a munkámhoz), a munkáltató alá akar velem iratni egy papírt amelyben lemondok az angol középfokú nyelvpótlékot.
Olvastam hogy a törvény a munkáltatóra bízza hogy ad-e nyelvpótlékot vagy sem, illetve hogy ezt a munkaköri leírásban rögzített vagy ha ott nincs akkor az intézmény kollektív szerződési szabályzatának megfelelően kell megállapítani. Mivel a szerződésemben a nyelvpótlékról nincs szó, megnéztem az SZTE jelenlegi kollektív szerződését amelyben ez áll:
(3) A pótlék megállapításának további feltétele, hogy a meghatározott idegen nyelvb l a közalkalmazott állami nyelvvizsga eredményes letételét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyen érték igazolással rendelkezzék.
(4) Nem fizethet idegennyelvtudási pótlék a nyelvtanári, a tolmácsi, valamint a fordítói (revizor fordítói) munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak a munkaköre ellátásához szükséges idegen nyelv használata alapján.
(5) A pótlék mértéke
a) középfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap ötven százaléka,
b) felsőfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap száz százaléka.
[122] Az Egyetem nem oktató, nem kutató munkakörben lévőközalkalmazottai esetén a nyelvismeret hasznossága indokolt, ha
a) az adott nyelven szervezési, levelezési, gépelési, telefon, vagy levélkezelési feladatot lát el, vagy
b) rendszeresen olyan berendezéssel vagy anyagokkal dolgozik, melynek dokumentációja csak az adott nyelven érhet el.
A nyelvhasználat szükségességének megítéléséről és a nyelvpótlék megadásáról a munkáltatói jogkör gyakorlására feljogosított vezetődönt.
[123] A diplomával szerzett nyelvvizsgát az állami nyelvvizsgával egyenértékűnek kell tekinteni (71/1998. (IV. 8.) Korm. rendelet az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatás rendjér l és a nyelvvizsga-bizonyítványokról). A Kjt. 74. § (3) bekezdésében említett és nyelvpótlékra jogosító állami nyelvvizsga alatt a hivatkozott kormányrendelet 3. § (4) bekezdésben írt C típusú, vagy azzal egyenértékű, államilag elismert hazai, vagy nemzetközi nyelvvizsga értendő. A 1991. március 1. előtt letett nyelvvizsga a bizonyítványban meghatározott fokozatú C típusú vizsgának felel meg.
[124] A nyelvpótlékra való jogosultság a nyelvismeretről szóló igazolás bemutatását követő hónap elsőnapjától esedékes. A nyelvpótlékra való jogosultság megnyílta után különbözőfokozatú nyelvvizsgák esetén a magasabb fokozatú nyelvvizsga veendőfigyelembe. Az adott nyelvb l csak egy nyelvvizsga után jogosult a közalkalmazott nyelvpótlékra.”
Kérdésem a következő, hogy ránk nem vonatkozik a napi 6 órás munka + pótszabadság? Sajnos nem találtam meg az erre vonatkozó törvényt.
Segítségetet előre is köszönöm!
Lyonee köszönöm! Meglátom hogy mit mondanak, mindenesetre ez így bíztató :)
Lyonee!
Köszönöm szépen a gyors választ! Magam is így gondoltam, de kellett a megerősítés!
Egyszerű: mert abba nem akarnak felvenni.
Hogy a rangoddal* mi a helyzet azt nem tudom, de a beosztásodról bizony lemondtál, amikor beleegyeztél a szolgálati jogviszony megszüntetésébe.
Hőn imádott Fütyi törzsőrmesterünk anno belénkverte, hogy rangja a kurvának van, a fegyeresnek viszont rendfokozata.
hello mindenki,egy kis segitsegre lenne szuksegem,mert osszezavarodtam,
szoval,2 evvel ezelott megszuntetem a munkaviszonyomat,kozos megegyezzessel kozel 5 eves szolgalat utan.
Kulfoldre mentem dolgozni, meg tanulni, azaz meg mindig itt vagyok,de mivel vissza szeretnek menni a kozel jovoben a rendorsegre dolgozni felhivtam a szemelyugyet hogy mik is a kilatasaim.
Mielott leszereltem kinevezett gk jarorvezeto voltam kb 2 evig de mivel akkoriban igen nagy emberhiany volt nem kuldtek el suliba.
Szoval most azt mondjak hogy visszavesznek ugyanabba a rangba amiben voltam viszont nem lehetek gk. jarorvezeto mivel nincs meg hozza a sulim azaz visszamehetek mozgoornek.
A kerdesem csak annyi lenne ,ha egyszer kineveztek es nem vonta vissza senki a kinevezesem, es a leszereleskor nem mondtam le se a rangomrol sem a beosztasomrol miert nem mehetek vissza ugyanabba a beosztasba?
koszonom a segitseget.
A munkavégzés alóli felmentés idejére távolléti díj jár. Ehhez semmi köze annak, hogy Te ezalatt máshol dolgozol, mivel írtad, hogy nem közalkalmazottként helyezkedtél el. Ha mégsem adják meg a 3 hónapra a munkavégzés alóli felmentést, és az új helyeden nem tudnak várni rád 1,5 hónapot, arra is van megoldás, de akkor úszik a felmentési idő ill. távolléti díj.
Lyonee köszönöm szépen a gyors választ! Ezekszerint ha eltekintenek az iskolában a felmentési idő alatti munkavégzéstől, akkor a felmentési idő alatt járni fog nekem a régi átlagkeresetem, attól függetlenül hogy már az új helyen munkába álltam (és onnan is kapom a fizetésem)?
kurblivas!
Felmentéssel nem szűnhet meg a jogviszonyod aug. 25-én, legfeljebb akkor kezdődik a felmentési idő. Ha valóban jogutóddal szűnik meg az intézmény, csak akkor jár felmentési idő, jogutód nélküli megszűnés esetén nem. Végkielégítés mindenképpen jár. Legalább 5 év közalkalmazotti jogviszony esetén 3 hónap a felmentési idő, fele idejére fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól, 2 havi végkielégítés jár. A végkielégítést a felmentési idő utolsó napján nov. 25-én fogod megkapni. Mivel 1,5 hónapot le kell dolgoznod, nem tudom, ezt hogy tudod egyeztetni az új munkáddal, már technikailag. Elméletileg semmi akadálya, mert nem költségvetési intézménynél helyezkedsz el a felmentési idő alatt. Kérd, hogy tekintsenek el teljes egészében a munkavégzés alól, mert valószínűleg azért küldenek el, mert nem tudnak munkát adni. A felmentési idő is jogszerző minden tekintetben, vagyis az 5 év közalkalmazotti jogviszonyod bőven meglesz a felmentési idő végére.
VFJudit!
Szerintem foglalkoztatható.
1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról
17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:
127. § (10) Tanulmányai befejezéséig szóló határozott idejű kinevezéssel alkalmazható a felsőfokú oktatási intézmény utolsó évfolyamos hallgatója is, ha olyan tanulmányokat folytat, amelyben a munkakörére előírt szakképesítést fogja megszerezni.
Sziasztok! Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni. 2003 aug. 25-én kezdtem dolgozni egy szakközépiskolában közalkalmazottként. Az iskolát tavaly elkezdték beolvasztani egy másik intézménybe, egy évig mint telephely működött, idén pedig jogutóddal megszűnt. Csoportos létszámleépítéssel megszűnik a munkahelyem. Értesítést kaptam, hogy a közalkalmazotti jogviszonyom felmentéssel augusztus 25. napi hatállyal megszűnik. Augusztus 22-éig szabadságon vagyok.
Közben találtam új munkahelyet, nem közalkalmazottként, ahol a szerződésem augusztus 25.-én kezdődik.
Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
Köszönöm mindenkinek előre is a segítséget!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02