Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Lyonee # 2010.08.25. 15:33

pedigde
napra pontosan

dsonic # 2010.08.25. 16:53

Sziasztok!

Én 1982-ben végeztem fősulin és azóta is általános iskolában dolgozom. Az idén mesterképzésen elvégeztem az informatikatanárit, ami egyetemi képzésnek számít. Már 5 éve tanítom az informatikát a testnevelés mellett.
Most az átsorolást nem tudja a főnököm eldönteni, szerinte csak januártól lehetséges, szerintem meg nem, hiszen már szeptembertől ezzel a képesítéssel tanítok. Nyitottak a július 1-i kinevezésre is, de nem találnak rá jogszabályt.
Az is kérdéses, hogy most F-ben vagyok és melyikbe soroljanak: G-be, H-ba?

Köszönöm a segítséget!

Lyonee # 2010.08.25. 18:51

kjt."63. § (1) A közalkalmazott fizetési osztályát (besorolását) - a 61. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - az ellátandó munkakör betöltésére előírt annak a legmagasabb iskolai végzettségnek, illetve szakképesítésnek, szakképzettségnek, doktori címnek, tudományos fokozatnak alapján kell meghatározni, amellyel a közalkalmazott rendelkezik."

Mivel rendelkezel az informatikatanári egyetemi végzettséggel, ezért aszerint kell besorolni téged. A gyakorlatban a diploma bemutatását követő hónaptól szokták ezt megtenni. Nem a következő év januárjától! Ezt nem írja elő külön jogszabály, a kjt. 63.§-ból következik.
A 3 évenkénti fizetési fokozatváltásról, és a szakvizsga miatti osztályváltozásról rendelkezik a kjt., hogy január elsejétől.

dsonic # 2010.08.25. 22:39

Köszönöm a gyors választ Lyonee!

Ezek szerint jogos a júl. 1-i kinevezés és a H-ba sorolás.

Damoklész # 2010.08.26. 11:57

Helló!
Mondja már már meg nekem valaki, hogy miért nem tolja ki a még meglévő szabadság, a felmentési idő dátumát?
Köszi

jverocska # 2010.08.27. 17:19

Lyonee! Köszönöm a választ!
Ugyan nem közalkalmazotti kérdés, de azzal kapcsolatban tudsz mondani valamit, hogy özvegyi nyugdíjat ki kaphat és mennyit?

xita # 2010.08.27. 17:33

Kérek valakit, válaszoljon:
Határozott időre neveztek ki köztisztviselőnek, egy évre szólt, ami 2010. július 31-én járt le. Kormányváltás volt, új, átalakult minisztériumok lettek. A kinevezési okmányokat nem módosították sem az új minisztérium nevére, mint munkáltató, sem a köztisztviselőt nem módosították kormánytisztvi selővé. Engem a humánpolitika e-mailen értesített, hogy számoljak le és küldte el az ún. sétáló papírt. Leszámoltam. Most, utólag akarják velem aláíratni a fentiekben említett okmányokat és azt, hogy írásban értesítettek és én átvettem azt, hogy lejárt a határozott idejű szerződésem.
Kérdés:
Utólag alá kell-e írnom ezeket az okmányokat?
Helyesen járt-e el a minisztérium, amikor ezek nélkül a papírok nélkül számoltatott le?

Lyonee # 2010.08.27. 18:13

jverocska
http://www.onyf.hu/index.php?…
Ezen az oldalon sok hasznos információt találsz.
Konkrétan mire vagy kiváncsi, mert ez így túl általános.

Tibi1980 # 2010.08.29. 09:26

Tisztelt Mindenki!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ugyan árulja már el nekem valaki, hogy a vám és pénzügyőrség tagjai akik természetesen hivatásos jogviszonyban vannak hova sorolhatóak?

Köztisztviselők avagy közalkalmazottak közé?

Üdvözlettel: Tibi

Sz.Márton # 2010.08.29. 09:44

A hivatásos szolgálati jogviszonyra külön jogszabály vonakozik, mint az ott dolgozó "civil"munkavállalóra is. A hivatásos nem közalkalmazott és nem köztiszviselő azért van a "jogállási" törvénye az 1996. évi LXIII. törvény, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról. Idézet a törvény hatálya alá tartozokról:

"I. Fejezet

ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

A törvény hatálya

1. § (1) E törvény hatálya a rendvédelmi szervek (a rendőrség, a polgári védelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság), valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (e törvény alkalmazásában a továbbiakban együtt: fegyveres szervek) hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyára (a továbbiakban: szolgálati viszony) és társadalombiztosítási ellátására terjed ki."

Sz.Márton # 2010.08.29. 09:50

Természetesen az ott dolgozó "civil" az nem hivatásos így rá más törvények vonatkoznak, (közalkalmazott, minisztériumban köztisztviselő, ill. már kormánytisztviselő!)

Tibi1980 # 2010.08.29. 10:52

Tisztelt Márton!

Köszönöm a gyors választ. Akkor azt leszögezhetjük, hogy a vámosok (már akik természetesen hivatásos állományban vannak) akkor ők köztisztviselői csoportba sorolhatóak.

Üdv: Tibi

xita # 2010.08.30. 06:20

Tényleg nehéz erre válaszolni?

Kérek valakit, válaszoljon:
Határozott időre neveztek ki köztisztviselőnek, egy évre szólt, ami 2010. július 31-én járt le. Kormányváltás volt, új, átalakult minisztériumok lettek. A kinevezési okmányokat nem módosították sem az új minisztérium nevére, mint munkáltató, sem a köztisztviselőt nem módosították kormánytisztvi selővé. Engem a humánpolitika e-mailen értesített, hogy számoljak le és küldte el az ún. sétáló papírt. Leszámoltam. Most, utólag akarják velem aláíratni a fentiekben említett okmányokat és azt, hogy írásban értesítettek és én átvettem azt, hogy lejárt a határozott idejű szerződésem.
Kérdés:
Utólag alá kell-e írnom ezeket az okmányokat?
Helyesen járt-e el a minisztérium, amikor ezek nélkül a papírok nélkül számoltatott le?

Legislator # 2010.08.30. 08:32

Tibi, NEM:
1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról.

ELSŐ RÉSZ
ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

I. Fejezet
ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK
A törvény hatálya

1. § (1) E törvény hatálya a rendvédelmi szervek (a rendőrség, a polgári védelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság), valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (e törvény alkalmazásában a továbbiakban együtt: fegyveres szervek) hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyára (a továbbiakban: szolgálati viszony) és társadalombiztosítási ellátására terjed ki.

A pénzügyőr az ún. egyéb közszolgálati rétegbe tartozik, tehát nem közalkalmazott és nem köztisztviselő.

Sunshine after the rain.

Sücy # 2010.09.01. 06:46

Kedves Jogászok!

Az a kérdésem, hogy közalkalmazotti bérbesorolásba be kell-e számítani a munkanélkülin töltött időt? A KJT szerint - tudtommal - munkaviszonyt kell beszámítani, de kérdés, hogy a munkanélküli - ebből a szempontból - annak számít-e, vagy hogy van ez az egész?
Sajna nincs munkaügyesünk, mert már néhány éve elvették ezt a státuszt... :S

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.01. 08:42

Nem.

Krisztinka82 # 2010.09.01. 15:34

Tisztelt Jogászok

A kérdésem a következő: várandós kormánytisztviselő vagyok. Ha jól nézelődtem a neten, akkor már nem vonatkozik a várandósokra a felmentési védelem? Tehát simán elküldhetnek?

Köszönöm a választ

b_feri # 2010.09.02. 12:31

Tisztelt Jogászok!

A kérdésem a következő:

Módosítások következtében mint kormánytisztviselő, közö megegyezéssel kértem jogviszonyom megszüntetését. Ezt el is fogadták, legalábbis minden erre utal, bár hivatalos kivitelben nem értesítettek. Amennyiben a munkáltató eltekint tőle, és nem kéri, úgy van-e és mennyi, a kötelező felmondási idő? Illetve ha eltekint tőle, van-e valami minimum, amit ki kellene fizetnie, és milyen módon?

Válaszukat előre is köszönöm.

Laca67 # 2010.09.03. 09:14

Tisztelt Jogászok!

Kérdésem a következő:

2005-ig fegyveres testületnél dolgoztam. Sajnos felfüggesztettek állásomból kötelezettségszegés miatt. A törvényt rosszul értelmeztem és hiába próbálkoztam 3 év letelte után ismét a testületnél elhelyezkedni elutasítottak. Felfüggesztésemet a parancsnokom hamarabb írta alá, mint a katonai bíroság döntéshozatalának időpontja. Amennyiben úgy döntenék, hogy megpróbálkoznék egy munkaügyi perrel, mert kérném, hogy vizsgálják meg minden szempontból jogos volt e az eljárás a munkaviszonyom megszüntetésekor, akkor erről a perlésről már lekéstem, vagy hány évig lehet a munkáltatót perelni a munkaviszony megszünte után?

Köszönettel: Laca

mesegomba # 2010.09.05. 16:31

Sziasztok!

A közalkalmazotti jogviszonyról lenne olyan kérdésem, hogy ha van egy szerződés arról, hogy mi az illető személy státusza, munkaköri kötelessége, akkor "kötelezhetik-e" arra, hogy még más státuszt is betöltsön és mindezért csak az alapbérét kapja meg?
PL. Óvodában dajkai állás, viszont a takarítást, a konyhalányi feladatokat, a fekete mosogatást is ugyanannak a személynek kell elvégeznie..
Lehet-e ezt jogilag alátámasztani, hogy az ilyen az nem lehetséges? Valamint hová lehet az ilyen problémával fordulni?

Köszönöm.

Ancsika1 # 2010.09.06. 12:03

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék megpályázni egy közig állást, de a pályázathoz csatolandó iratok között be kell nyújtani egy olyat is, mint pályázati kérelem. Ez tulajdonképpen mit takar?

Előre is köszönöm a segítséget!

Andris85 # 2010.09.06. 16:35

Tisztelt jogászok.

Itt is illetva a bűntető jog ovatban is kérdeznék, de egyenlőre csak itt.

Én fegyveres szervek hivatásos tagja voltam, rendőrség. Szándékos bcs miatt indúlt ellenem eljárás, közös megeggyezéssel kértem a leszerelésemet, ami sikerült is.
Később megtőrtént az ominózus tárgyalás, ahol ugyan jogerősen elítéltek, 8hónap letöltendő 2 év próbaidőre felfüggesztve, de a tárgyalás napján a bíró mentesített a bűntetett előélet hátrányai alól.

Kicsivel több, mint 1 hónap van már csak hátra a felfüggesztettből, a bcs-t 2008ban követtem el.

Tiszta az erkölcsim, kifogástalan az életvitelem.

Pályázatot nyujtottam be a rendőrségre, ma volt az elbeszélgetés, ahol önként beszéltem a viselt dolgomról.

Nem feszítették túlságosan ezt a témát, de közölték, hogy feddhetettlennek kell lennem. Ami ilyen előélettel nem igazán igaz.Mert szerintük az előzetes mentesítés csak és kizárólag a civil életre vonatkozik.

A rendőrséghez a felvételt a HSZT szabályozza, ahol én nem találok olyan indokot, hogy nem szerelhetnék vissza.

A mentesítéssel járó egyéb dolgokat biztos vagyok benne, hogy ismerik, nem származhat hátrányos megkülönböztetés, stb...

Amennyiben nem vesznek fel, de én vagyok a jelentkezők közül a legalkalmasabb, akkor tehetek valamit? Korábban a büntetett előéletre hivatkozva már egy felvételimet elutasították, de akkor nem fordultam senkihez.

Köszönöm előre is.

drufi # 2010.09.08. 06:01

Ha egy közalkalmazottnál fegyelmi eljárást indítanak akkor az ebben született ítélethez az 1 éven túli fegyelmi büntetések(tehát a régebbi elmarasztaló határozatok) nem számítanak súlyosbító tényezőként.Olyan mintha tiszta lappal indulna az eljárásban.Ezt régebben olvastam egy KJT-ben,de most nem találom.Hol lehet erre rátalálni és egyáltalán így van-e még?Köszönöm szépen a választ.

csibii # 2010.09.23. 07:21

Tisztelt Jogászok!

Főállásban köztisztviselő vagyok (informatikus), milyen formában létesíthetek mellékállást egy általános iskolával rendszergazdai teendők ellátására hivatalos úton. Válaszukat előre is köszönöm.

kepa # 2010.10.15. 05:42

Tisztelt Szakértők!

4 hónapja dolgozom köztisztviselőként a helyi PM hivatalban,ha jól tudom 2 évem arra,hogy letegyem a közig. alapvizsgát /versenyvizsga nincs már ha jól tudom/.
Abban az esetben ha nem sikerül ez a vizsga,azt jelenti,hogy felmondanak és ezzel megszűnik az állásom,vagy csak a fizetési fokozat nem ugrik addig?

Köszönettel:
kepa