sixlaci
Akkor kaphatja meg a végkielégítést, ha nem költségvetési szervnél helyezkedik el, vagyis nem közalkalmazotti , köztisztviselői, szolgálati, stb. jogviszonyt köt, hanem munkaviszonyt.
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Közalkalmazotti törvény szerint munkavégzés alóli felmentés esetén, ha ezt megelőzően leszerel nem lehet egy összegben kifiziteni a felmentés idejére jutó fizetést, csak havonkénti utalással. Igaz ez?
Mikor nem jár végkielégítés?
Ha a dolgozó a felmentési idő alatt köt új közalkalmazotti jogviszonyt, akkor a Kjt.37§(12)bekezdése értelmében szintén nem lesz jogosult végkielégítésre.
Kérdésem az lenne, ha nem közalkalmazottit köt, akkor jár végkielégítés?
48. § (1) Ha a köztisztviselő olyan munkakört tölt be, amelyben idegen nyelv használata szükséges idegennyelv-tudási pótlékra jogosult.
(2) Az idegennyelv-tudást az államilag elismert nyelvvizsga eredményét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal kell igazolni.
(3) A képzés nyelve szempontjából államilag elismert nyelvvizsga nélkül is C típusú felsőfokú nyelvvizsgának minősül a köztisztviselő külföldön szerzett közigazgatási tárgyú felsőfokú végzettsége, vagy az azt kiegészítő szakosító továbbképzési, illetve vezetőképzési végzettsége, ha a képzés időtartama az egy évet eléri vagy meghaladja.
(4) Az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító nyelveket és munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.
(5) A pótlék mértéke nyelvvizsgánként
- felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 50%-a, az A vagy B típusú nyelvvizsga esetében 25-25%-a;
- középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 30%-a, az A vagy B típusú nyelvvizsga esetében 15-15%-a.
(6) A (4)-(5) bekezdéstől eltérően az angol, francia és német nyelvek tekintetében a pótlék alanyi jogon jár, amelynek mértéke nyelvvizsgánként
- felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
- középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
- alapfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a.
(7) Ha a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegen nyelvekből A vagy B típusú nyelvvizsgával rendelkezik, az (5) bekezdésben foglalt C típusú nyelvvizsgára meghatározott mérték szerint jogosult a nyelvpótlékra.
(8) Ha a köztisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult.
(9) Ha a közigazgatási szerv - kivéve a felsőfokú szaknyelvi vizsgát - tanulmányi szerződés alapján pénzügyi támogatást nyújt a nyelvvizsga megszerzéséhez, a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegennyelv-tudási pótlékra mindaddig nem jogosult, amíg a havonta fizetendő pótlék együttes összege nem éri el a tanulmányi szerződés alapján kifizetett pénzügyi támogatás mértékét.
(10) A 7. § (2) bekezdésében előírt idegennyelv-ismerethez kötött munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.
köszi!
Igazából még nem vettek fell, de köztisztiviselőnek jelentkeztem. Voltam interjún, és ott azt mondták, hogy csak ez egyikre adják, pedig én is úgy tudom, hogy az angol-német-francia jár alanyi jogon.
A németet nem akarják megadni, mondván, hgoy azt úgysem hasnálom majd.
ez a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben van benne
köztisztviselő vagy?
esetleg közalkalmazott? - lehet, hogy ott más a helyzet
Köszi, mert nekem angol és német van, és csak az egyikre akarják megadni.
példa:
tehát ha van nyelvvizsgád angolból franciából és németből
akkor a nyelvpótlékot (középfokú esetén kb. 23 ezer)
mind3-ra megkapod (3-szor 23 ezret kapsz)
alanyi jogon jár a nyelvvizsgák után a pótlék
(magyarul akkor is jár, ha nem használod adott nyelvet mindennapi munkában)
de csak három nyelv esetén
angol német francia
Sziasztok!
Lehetséges az, hogy csak az egyik nyelvvizsga után fizessenek nyelvpótlékot?
Sziasztok
Közalkalmazottként dolgozom 2005 novembere óta. A kinevezésemkor meghatároztak egy fix összeget, ami több mint a besorolási bér, de ugy tudom, h munkáltatói döntéssel lehet több. 2007 decemberben beadtam felmondásomat, és a 30 nap felmondás ledolgozására köteleztek. Majd januárban pár nappal a felmondás lejárta elött megkértek, h maradjak, amit kérek meg tudják adni. Mivel a felvételkor megogalmazott feladatokon kívül sokkal több mindent kell ellátnom ezért dupla fizetést kértem, melyet a 2008. évi költségvetéssel el is fogadtak. Igy január 01 óta ezt az emelt fizetést kapom. A kollegám helyére május 1 től felvettek egy vállalkozót aki a műszaki feladatokat ellátja, azaz az én munkám lényegében nem csökkent. A társulás döntéseit minősített többséggel hozza, azaz min 6 igenre van szükség. A 10 fős tanácsból 1 embernek nem tetszik, h ennyi pénzt kapok, és most azt akarja elérni, hogy a besorolási béremet kapjam ami azt jelentené, h 220 ezer ft helyett 83 ezer ft lenne a bruttó bérem. Kérdésem, hogy ebben az esetben mit tudok tenni?
Köszönöm Cilamilának és angelisnek, ez nagyon megnyugtató.
Így van!
Ktv. 72. § (1) A köztisztviselő besorolásánál (23. §) a munkaviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, bírósági szolgálati, igazságügyi alkalmazotti szolgálati, illetve munkaviszonyban, ügyészségi, hivatásos (szerződéses) szolgálati jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltött időt kell alapul venni azzal, hogy a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani. A sor- és tartalékos katonai, valamint a polgári szolgálat, a 14 éven aluli gyermek ápolására, gondozására, illetve a tartós külszolgálatot teljesítő dolgozó házastársa által igénybe vett fizetés nélküli szabadság teljes időtartamát figyelembe kell venni.
Besorolásnál minden munkaviszonyban töltött időt beszámítanak, nem csak az államigazgatásit.
Jubilumi jutalom számításánál nem lehet figyelembe venni az 1992. július 1-je utáni munkaviszonyban töltött időt.
Kérem a tapasztaltak segítségét: egy köztisztviselői állást hirdettek meg, amelyet meg kívánok pályázni. Egyébként minden feltétel rendben van, de nem jutok dűlőre a közszolgálati jogviszonyba számítható korábbi munkaviszonyok tekintetében (nyilván ahhoz kell, hogy lássam, hová sorolhatnak be és mennyi lesz az illetményem).
Tehát: 1992 óta nincs államigazgatási vagy köztisztviselői vagy közalkalmazotti munka-/jogviszonyom, csak a versenyszférában dolgoztam.
1990-1992 között ugyanez a helyzet.
1990 előtt van másfél éve munkaviszonyom az államigazgatásban, a többi állami vállalatoknál.
Kérdésem: melyik időszakból mi számít majd be?
Előre is köszönöm
Úgy olvastam a Kjt-ben, hogy max. 5 évig lehet határozott idős szerződést kötni. Ez nem csak a fix helyettesítésre, hanem idénymunkára, vagy ha van üres státusz.
Siasztok!
Nem tud valaki válaszolni a kérdésemre? (előzőek)
Köszi
angelis: köszi a választ.
Tulajdonképpen az Államkincstár a gond. A munkaügyes többször is beszélt velük telefonon, de kb. 2 hónap alatt nem tudták megmondani, hogy elég-e egy ilyen nyilatkozat.
De akkor majd mondom a munkaügyön, hogy mizujs.
Sziasztok!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e életben olyan jogszabály, ami szerint nem az évek száma határozza meg a szorzót a béreknél, hanem a teljesítményértékelés (elvileg 4 évente?)? És aki most jön? Az automatikusan a kevesebbet kapja?
"régen" volt az, hogy max 20%-kal kevesebbet adhatott a munkkáltató annál, ami jár.
Köszi!
Ha figyelmesen elovasod mit írtam, látod, hogy nem azt írtam, hgy megszűnt a jogviszonyod, hanem azt hogy szünetel, és nem bért kapsz, mert ez kizárt GYED alatt (elvennék a GYED-et), hanem Eb ellátást, habár ezt is a munkáltató folyósítja. Csak a pontosság kedvéért.
Kormányrendelet számát nem tudom, sajnos már azt sem, hogy melyik honlapon olvastam.A jogviszonyom nem szünetel, a munkáltatótól kapom a fizumat, a rendelet szerint mindenkinek jár, aki köztisztviselői, közalkalmazotti munkaviszonyban van. Én ebben vagyok, gyed alatt ez nem szűnt meg. Szerintem. De ez majd kiderül a júliusi fizetésnél. Ez nem olyan nagy összeg( főleg mivel bruttó 15) hogy ezért én harcolgassak.
Kaali!
Mi a kormányrendelet száma?
Egyébként látatalanba is az a véleményem analógia alapján), hogy mivel fizetés nélküli szabadságon vagy a GYED folyósítás ideje alatt, bérfizetés szempontjából a jogviszonyod szünetel (csak Eb. ellátást kapsz), csak akkortól fog járni, amikor munkában lépsz. De már arra az időre is amikor elkezded kivenni a fegyülemlett szabadságaidat.(lást. étkezési hozzájárulás stb.)
monalisa azt írta:
„Egyösszegű bruttó bérkiegészítés az ez évi többletinfláció miatt ” tehát bérhez kötődik. Persze a munkáltató tévedése mindig benne van a pakliban és az is, hogy bőven van erre forrása és ebben az esetben is fizet neked, de nem ez az utóbbi a jellemző a közszférában.
Prezso!
Küldesz egy nyilatkozatot a Kincstárnak, hogy +2%-kal többet vonjanak le, te ugyanis önként ennyit vállaltál. Dátum, aláírás.
Enélkül nem vonhatnak le, hiszen nincs nyoma, hogy többet kellene. Te magad írtad, hogy az okiraton nincs rajta, akkor mi alapján vonják le? Nincs jogalapjuk a levonásra, csak ha te úgy nyilatkozol!
Sziasztok.
Most először közalkalmazott lettem, így pár dologban meg vagyok lőve...
Az egyik: érettségim és szakmám van, de az A fizetési kategóriában vagyok. Eddig nem izgatott a dolog, mivel elintéztem azzal, hogy a munkakörömhöz (takarító) csak 8 általános kell, így a magasabb végzettséget nem veszik figyelembe. Tegnap viszont egy ismerősöm azt mondta, hogy ettől függetlenül figyelembe kellene venniük. Melyik az igaz?
A másik: tavaly nyáron átléptem egy másik magánnyugdíj-pénztárba. A papírokat az új pénztárnál úgy töltöttem ki, hogy 10 %-ot fizetek, azaz a kötelező 8 %-ot én magam kiegészítem a maximumra.
A tagsági okiraton ez nem szerepel, a pénztár ugyanis azt mondja, hogy a kiegészítésem nem "örök életre" kötelező, bármikor csökkenthetem, lemondhatom. Az Államkincstár viszont nem vonja le a +2 %-ot, mert nincs róla semmilyen hivatalos papír. Mi a megoldás erre?
Három éve dolgozom egyéves határozott idejű szerződésmeghosszabbításokkal egy éltalános iskolában. Megkérdeztem az igazgatónőmet, hogy kinek a helyettesítésérealkalmaztak és várhatom-e a véglegesítésemet, mert ez a szerződésemben nincs feltűntetve.Erre azt a választ kaptam, hogy sem üres álláshelyen nem vagyok, sem valakinek a helyettesítésére fenntartott helyen. Az iskolának van x státusza, az önkormányzatpedig engedélyezte, hogy ezen felül vegyenek fel embert. Ilyen "plusz" helyen lennék én. Lehetséges ez? Jogszerűen jártak-e el velem? Jár-e a véglegesítés? Úgy tudom, hogy szerződéssel csak valakinek a helyettesítésére lehet embert felvenni. Igaz-e, hogy engem már határozatlan kinevezéssel kellett evolna alkalmazni?
Várom válaszukat Köszönettel előre is!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02